Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

maanantai 26. maaliskuuta 2018

PÄÄSIÄISKÄSI JA JUMALAN VIHOLLISET

kissa, noita, pääsiäinen, paperitaulu, varpuluuta, satukuva, jääkiteet

Kovaa on noita-akan elo. Luuta hajosi, rakopöönäpannu varastettiin  ja kissakin putosi kesken veisuun ennen Kaustista. Onneksi on varakissa jäljellä ja  uusi luuta ja pannukin löytyi:)
kissa, Pinkku, sauna, Pinkkuli, meripihkasilmät, saunanlauteilla, mamselli

Älä nyt naurata! Kuka idiootti tuommosen kamikazen mukaan lähtisi:) Lainaa naapurin räpätätimisua ja nakkaa se johonkin jorpakkoon. Ala häipyä, mulla jäi hyvä hiiriuni kesken.

pääsiäistontut, Taina Marjasen tontut, pääsiäismunat
Onneksi pääsiäistontut olivat iloisia ja ystävällisiä 💛 Sen kunniaksi päätin pyöräyttää arabialaisen maustekakun. Tälläsin mukaan ohjeen, jolla onnistut varmasti.

Arabialainen, maustekakku, kakku, suklaakuorrutus, pääsiäinen

200 g voita
3 3/4 dl sokeria
3 munaa
2 dl kermamaitoa/kermaa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Voi ja sokeri vaahdoksi, munat vatkataan seokseen yksitellen, kuivat aineet  sekoitetaan keskenään ja lisätään vuorotellen kermamaidon tai kerman kanssa taikinaan.

Kuorrutus
6 rkl voita
1 munankeltuainen
1 paketti tomusokeria
Ripaus kaakaojauhetta + kanelia ja vaniljasokeria. Teen kuorrutuksen joskus kuuman kahviin, jolloin rasva jää pois. Munat kannattaa ottaa ottaa jääkaapista päivää ennen leipomista, ellet säilytä niitä huoneen lämmössä.

Paistetaan 175 - 200 asteessa noin tunti
uuni, tuli, hiillos, leivinuuni, liekit

ankat, rairuoho, oras, ohra, pääsiäinen

Pääsiäisajan lukunurkkaan valitsin kaksi kirjaa. Molemmat kertovat noitavainoista - kuinkas muuten:) Toinen on Jan Guilloun Noitien asianajaja, joka on julkaistu vuonna 2004, mutta  se on edelleenkin mielenkiintoinen ja ajankohtainen lukukokemus. Tutuksi tulevat taikaamiset ja signerit siinä kuin Blåkullakin. Yllättävää on se, että lapset olivat hyvin keskeisessä asemassa noitien ilmiantajina. Minulla on ollut virheellinen käsitys, että vain kateelliset ämmät ja kirkonmiehet syyllistyivät noitajahtiin:) Lapsiin on tietysti helppo vaikuttaa ja pelko/mielikuvitus ovat olleet aina tappava yhdistelmä. 

Uutuus kirjana esittelen Aleksi Peuran fantastisen dokumentin Jumalan Viholliset. Se pureutuu tehokkaasti ja mielenkiintoisesti noitavainojen historiaan tämän päivän viccoihin asti. Malleus Maleficarum eli Noitavasara, joka julkistettiin vuonna 1487, vilahtaa mahtivoimana taustalla. 

Aleksi Peura on perehtynyt 1500 - 1600 englantilaisiin noituus uskomuksiin. Hän on tehnyt gradun myös samasta aiheesta. Tieto ja osaaminen näkyy kirjassa kaikin tavoin. Aluksi toivoin kirjoittajalta kliinisempää otetta, mutta aika pian totuin kertoja ääneen, niin etten osaisi enää muuta ajatellakaan. Käsitys keskiajasta liukui mielestäni turhan pitkälle eli 1600-luvulle, minulla kun on luutunut käsitys siitä, että ajanjakso sijoittuisi 400-luvulta 1500-luvun tietämiin. 

Oli ilahduttava tormätä kirjassa tuttuun Noitavaino-elokuvaan. Elokuvan pohjana on ollut Arthur Millerin 1950-luvun näytelmä The Crucible. Peura teilaa viihdyttävän elokuvan ja osoittaa että Abigail, joka esittää filmissä täysikasvuista vamppia, on historian valossa pelkkä lapsi ja John Procter ikäloppu ukko.  Onneksi paikka oli kuitenkin tuttu ja turvallinen Salem, jossa noidat surutta teilattiin:) Maleficiumit, parat, kidutukset ja kansainvälinen noitavainohistoria tulevat tutuksi Peuran osaavissa käsissä ja kirja vaatii ehdottomasti enemmän kuin yhden lukukerran.


Gift, noita-akka, irja

Ari halusi ottaa minusta kuvan manipulaatiota varten ja kuinkas sitten kävikään? Huumori alkaa kohta loppua, mutta lisäsin giftin kun se sopi aiheeseen.
kirja, loitsu, Hämeen kansan vanhat loitsut, loitsukirja

Jos noidat hyppivät silmille, niin käytä tätä loitsua! Se on varastettu Hämeen kansan Wanhat Loitsut-kirjasta. Kirja ilmestyi ensi kerran vuonna 1916, tämä on uudelleen lämmitetty versio 100 vuotta myöhemmin. 
pupu, munakori, pääsiäinen, pääsiäistervehdys

60 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisilta kirjat vaikuttavat.. oli ne kamalia, nuo noitavainot. Herkullisen kakun olet taikonut, kiitos ohjeesta.
    Ihana kisu sinulla siellä.. ja hieman samaa mieltä olen hänen kanssa, tuosta kamikazen lentämisestä:) Iloista pääsiäisaikaa myös sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Tuta 💛 Kirjat olivat harkinnassa pitkään ja hartaasti:) Noitavainot tuntuvat mielettömiltä ja syytteet niin tuulesta temmatuilta, ettei aina tiedä itkeäkkö vai nauraa. Pinkulla on saunanlauteilla oma varapeti, jos haluaa omaa rauhaa, vaikka se nukkuukin poikkeuksetta tyynyn vieressä tai jalkopäässä.

      Poista
  2. Hyvää pääsiäisen aikaa myös sinulle!

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Kiva jos innostuit Kaarnikka 💛 Näissä on paljon faktoja ja ainakin Peura kyseenalaistaa monia väittämiä ja "totuuksia" mikä tuuletti ainakin omia ihmettelyelimiä kummasti:)

      Poista
  4. Ei ole helppoa noidankaan elo, kaikkea voi sattua. Kunahan ei törmää vaan lentokoneeseen. ;)

    Lumoava katti kuva. Hänkin niin kauniisti aseteltu, kuin muutkin kuvat.
    Kiitos herkullisesta kakusta ja ohjeesta.
    Hienosti olet manipuloitu, siinä kauneus kuihtuu vauhdilla...:)

    Kiitos. Pääsiäisen iloja myös Teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sydämellinen kiitos Liplatus 💛 Kissa oli oikeasti nukkumassa lauteilla, jossa välillä viihtyy omassa rauhassa, siellä on matamilla patja ja ruusupäällinen, havahtui kun menin kameran kanssa katsomaan. Juu, eihän tuo manipulointi paljon muuttanut mallia:)

      Poista
  5. Ihan mahtavat rekvisiitat pääsiäiskoristeluun, hiukan kammotustakin sekaan. Yritän keksiä jotain näytettävää maahanmuuttajien keskusteluryhmälleni, koristeita ja pääsiäiskortteja. Kunpa en olisi siivonnut niin tehokkaasti viime vuonna. Nyt ei meinaa löytyä juuri mitään... 😀 Kissa on mainio !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ryöstäytyy niin joulu kun pääsiäinenkin. Noita-akat olen askarrellut itse ja muitakin koristeita harrastan kuten paperisia tauluja:) Joskus on pakko siivoilla mutta on se kumma kun heti tarvii sitä minkä hävittää:) Kiitoksia Rita 💛 toivottavasti löysit pääsiäisjuttuja ryhmällesi:)

      Poista
  6. :D Hyvää Pääsiäistä, Munarikasta ja mämmiä :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä naurun kirvoittaneesta postauksesta. Hienot koristeet. Voi tuota kissaa. Hyvää Pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Kirsi 💛 Olen vähän höppänä näitten koristeitten kanssa, totuin jo lapsena että rairuohoa kylvettiin ja tipuja laiteltiin sekaan värjättyjen munien kanssa. Pajunkissat ja koivunoksat haettiin myös tottakai. Kissalla on viimeinkin oikeat kissanpäivät:)

      Poista
  8. :D Senkin noita! Hienosti tehty transformaatio, hui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Cheri 💛 Ihan näin hirvittävä en ajatellut olevani:)

      Poista
  9. Mukava postaus, ja hieno kissakuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke 💛 Kissakuva oli ennen kuin muut, ehdolla oli pajunkissa ja kissakuva, mutta aiheeseen passasi tämä paremmin:)

      Poista
  10. Noitavapaata pääsiäistä - tai noidallista, jos se enemmän miellyttää. Teininä luin paljon noitavainoista. Nykyisin en oikein jaksa mitään faktoja. Liikaa todellisuutta elämässä, joten tyydyn fantasiaan kirjallisuudessa ;)
    Koirapojalta kisulle terkkuja: Oikea asenne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repu 💛 Vähän huono viettää aivan noitavapaata, jos sattuu itse olemaan noita-akka:) Nykyään on paljon tasokasta scifi- ja fantasiakirjallisuutta niin nuorille kuin aikuisillekin. Jopa kioskiroskana pidetty "Jääkansan tarinat" löytää vielä lukijoita:) Pinkku kiittää koirapoikaa ja toivottaa paljon onnea 💛

      Poista
  11. Hauska postaus. Hiiriunet ovat tosi tärkeitä.
    Ihanaa Pääsiäisen aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Enkuli 💛 Taitaa olla jo unien puolella tuo pyyntipolitiikka, joskus innostuu puolen tunnin - tunnin pihapiirilenkille:) Aurinkoista ja mukavaa pääsiäisaikaa Sinulle.

      Poista
  12. Nyt ymmärrän mitä tarkoitetaan pääsiäisellä.
    Luin juttusi, katsoin kuvat ja se kakku! Siitä valui hyvää mieltä.
    Paha mieleni katosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Liisukka 💛 Huijasin pikkusen, sillä kakku oli viime vuoden pääsiäiseltä:) Ihana kuulla kuitenkin että se karkoitti pahan mielesi:) Eilen myöhään tein vastaavan ja leivoin pullaakin pitkästä aikaa. Kakku odottaa suklaakuorrutusta jääkaapissa:) Hyvänmielen pääsiäistä toivotellen!

      Poista
  13. Ooh, hurmaava tuo Arin ottama kuva ja gif sinusta <3

    Hiiriunet <3

    Leppoisaa pääsiäisen aikaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Susu 💛 Ari otti monta kuvaa ja minä valitsin oman suosikkini, eli kuvan joka oli nätempi kuin malli, enkä arvannut minkä vuoksi # Pääsiäinen on vielä vaiheessa, mutta ehkä se leppostuu pikku hiljaa. Kaunista pääsiäisaikaa Sinulle:)

      Poista
  14. Herkullisen näköinen maustekakku! Söpöjä pupuja!
    Toivottavasti tuohon loitsuun ei tarvitse turvautua;)

    Iloista pääsiäisen odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Sirpa 💛 Puput kuuluvat pääsiäiseen, löytyy kyllä munivia kukkoja ja pikku noitia etc joita on tullut värkättyä joskus:) Loitsu tuli sopivasti vastaan, kun selailin kirjaa:) Aurinkoista pääsiäistä 💛

      Poista
  15. Hei, lähdetkö mukaan haasteeseen tai haasteisiin?
    Tarkempaa tietoa blogissani.

    Hyvää Tikkutiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset Liplatus 💛 mietin asiaa kun ehdin, laitoin jo viestiäkin. Hyvää kiirastorstaita, vielä on kiira ajamatta metsään, joten haipakkaa pitää:)

      Poista
  16. Hih, hauska noita-gifkuva;D
    Kivat pääsiäiskuvat,ja kisu on ihana:)
    Noitavainot olivat kyllä kamalia, ihan viattomia vainottiin turhan vuoksi,naapuri saattoi ilkeyttään ilmiantaa.
    Kakku näyttää tosi herkulliselta:)
    Oikein mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Jael 💛 Noitavainoista voisin puhua puoli päivää, kyse oli ilmiöstä, joka liittyi taikauskon/rituaalien ja uuden ajan/kristinuskon yhteentörmäykseen. Osa noituudesta ja vanhoista rituaaleista on nykymittapuun mukaan ollut hyvin raakaa ja omituista, sitäkin harrastettiin, mutta noitavainouhrit olivat syyttömiä siihen, mistä heitä syytettiin, kyseessähän oli paljon lapsiakin. Kakku on herrrrkullinen pakkoperinne:) Kivaa pääsiäisaikaa appelsiinipuiden alle.

      Poista
  17. Mainio postaus♥ Kisu on kyllä suloinen! ...ja tuo kakku, kiva kosteus kihahti heti kielen päälle, että voikin näyttää herkulliselta:) Mukavaa pääsiäisviikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sydämellinen kiitos Päde 💛 Pinkku-mamselli viettää jo ehtoopäiviä. Leivoin eilen vähän enemmän kuin tulin Raahesta. Kävin illalla jopa kirkossa! Kaunista ja hyvää pääsiäisaikaa Sinulle ja perheellesi 💛

      Poista
  18. Voi hi, miten hauska tuo gif kuva onkin, moneen kertaan sen katsoinkin.
    Koitin sua erottaa siitä, mutta aloit niin äkkiä muuttua luurangoksi ja vaikka miksi!!!Huh huh, sitä Aria, mitä menikin tekemään susta!?
    Mutta kiva pääsiäisaiheinen postaus sulla täällä olikin todella, niinkuin aina!
    Toivottelenkin sulle ja arille sinne oikein hyvää Pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuva oli kyllä aivan hirvittävä, vaikka se ei mallista paljon poikennutkaan:) Ihana että ihmiset ovat ottaneet sen huumorilla, itse en heti osannut, kieli oli ainakin liikaa:)

      Kiitämme toivotuksista Harakka 💛 Terveyttä ja iloista pääsiäisaikaa Sinulle.

      Poista
  19. Ensivisiitillä. Aina löytyy kivoja blogeja.Liityin lukijaksi ☀️☀️😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Kristiina 💛 Ihana juttu että innostuit lukijaksi!

      Poista
  20. Aku ankan yhdessä jaksossa oli neuvo että jos noita taikoo sut jollain taikaliemellä niin taika haihtuu saippuavedellä=) Olisipa käytössä sudenpentujen käsikirja, pitää sisällään vastauksen kaikkiin kysymyksiin. Joku hahmo kysyy miten tuo pieni kirja voi pitää sisällään noin paljon tietoa niin joku tupuhuputailupu vastaa: -hetkinen, se selitetäään liitteessä....;DD
    Erittäinkin erinomaisen rauhaisaa ja mukavaa sekä munarikasta pääsiaisaikaa, itse täytyy olla valppaan kun ovikello on rikki ja tahdon virpomista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sus' 💛 ja samaa rauhaa toivon sinnekin. Huomenna tulee ihania vieraita ja se tietää laatuaikaa:) Entisenä sudenpentuna tiedät miten paljon tietoa voi löytyä sudenpennun oppimäärästä:) Merimiessolmut onnistuvat siinä kuin noituuksien estotkin. Mun täytyy lähtea pesemään itseni saippualla, josko tuo kuvakin muuttusi erilaiseksi:)

      Poista
  21. Hah haa, hyvää pääsiäisen aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja kiva kun nauratti 💛 Samoin Tupun tupaseen iloista pääsiäisaikaa.

      Poista
  22. Tuosta voimakakusta palan jo syötyään noita voisi loiheta lausumaan, että pois tieltä risut ja männynkavyt. Joka tapauksessa, hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrutus kruunaa kakun. Kiitos Rip 💛 samoin Sinulle. Ajattelin etten kakku- ja ruokareseptijuttuihin lähde, vaikka silloin tällöin leivonkin varsinkin juhla-aikoina.

      Poista
  23. Hauska postaus! Kokeilen tuota maustekakkua tehdä, josko onnsituisi.
    Kiitos kirjasuosituksesta, pitääpä hankkia tuo jälkimmäinen kirja.
    Maagista Pääsiäisen aikaa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Lämpimästi Kiitos 💛 Kakku onnistuu kyllä, kun muistaa, että munat kannattaa ottaa huoneen lämpöön, jos säilyttää niitä jääkaapissa. Siivilöintikin ohjeesta unohtui, leipureille se on itsestään selvyys, mutta ei ehkä kaikille. Aleksi Peura on harkinnassa itselläkin:)

      Poista
  24. Jestas miten upeita kuvia ja tuo noitavideo on niin hauska. Hei kommenttisi tulevat perille, mutta niitä on niin paljon, että kommenttikentän lopusta pitää parikin kertaa ladata lisää ja ladata lisää, niin sieltä löytyy. Sydämellistä pääsiäistä Irja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Tiia 💛 Nyt se on todistettu, olen blondi:) Arvontasi vain oli niin hyvä, etten halunnut missata sitä. Aurinkoista pääsiästä 💛 Täällä kohta kokot palavat ja noidat kärähtävät:)

      Poista
  25. Hups, vanhenitpa äkkiä tuossa videossa - no, onneksi se on vain mielikuvitusta.
    Hienot kuvat ja tarinat.
    Hyvää pääsiäisen jatkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Orvokki 💛 Vauhdikkaasti tuli luuranko-look. Pääsiäispyhät on kohta lusittu ja eräs pääsiäisaika siirtyy historiaan. Aurinkoista kevättä, tämän lumimyräkän jälkeen kohta lotisee kunnolla ja humahtaa äkkiä keväisiin tunnelmiin:) Tulvia on takuulla tiedossa.

      Poista
  26. Hauska video ja ihana kisukuva. Mustan kissan kuvaaminen ei ole ihan helppoa. Olet onnistunut hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Seita 💛 Pinkku mamsellin väri ei ole ihan musta, se voisi olla lähellä venäjänsinistä, harmaantunut jo:)

      Poista
  27. Hieno kissakuva!
    Ja hauska kuvamanipulaatio sinusta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Huopalintu 💛 Kuvamanipulaatio oli UH, mutta kissakuva onnistui yli odotusten. Ruustinna nukkui saunassa ja havahtui kesken unien ja katseli kamerointia huuli pyöreänä.

      Poista
  28. Hui mikä kuvamanipulaatio! Ihana kisu, aivan täydelliset värit kisukuvassa. Ja nams mikä kakku :) Kivaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Hensku 💛 Pinkkukin kiittää, giftaus meni hirviön puolelle:) Niinpä se humahti tämäkin viikko etten huomannutkaan. Kaunista ja hyvää viikonloppua

      Poista
  29. Kiitos Irja tästä hienosta ja hauskasta postauksesta.
    Noitavasaraa en ole uskaltanut vielä tilata...
    Letkeää huhtikuuta Sinulle & Co!♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Aili 💛 Kommentit olivat jääneet odottamaan tarkistusta, osalle käy niin jos kirjoituksesta on jo vähän aikaa. Noitavasarahan olisi nykyään saatavilla, samoin kuin mustaraamattukin, mutta ehkä jätän väliin:) Huhtikuu tulvii jälleen kerran yli äyräiden:)

      Poista
  30. Beautiful post Irja!!
    i like the books and the movie and that adorable kitty cat!Mjaaauuuu:))))

    About withcraft..Its nothing for sensitive people to play around with..either you do understand it..and it will leave you in peace..or you do not and it will play games with you
    Yes.Children thatare blessed with a guarding angel knows-Take care and wonderful post Irja!
    See you soon

    Ania

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Anita 💛 En täysin ymmärtänyt, mitä ajoit takaa, mutta pääasia että tykkäsit kissasta, elokuvista ja kirjoista:) Tähän aiheeseen sopi noituus, koska se liittyy pääsiäiseen. En jaksanut ajatella to english now:(

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜