torstai 25. lokakuuta 2012

MANDALA

.

Blogistaniassa on monien eri villitysten ja haasteiden muunmuassa runotorstai, luova lauantai, mustavalkomaantai, värikollaasi joukkoon eksynyt MANDALA-haaste  Kuukauden 1. ja 15. päivä annetaan vaihtuvin teemoin uusi aihe. Haaste löytyy UUNAN blogista, josta löydät myös toisen mandalaäidin eli Miivin tiedot:) Mandala-haasteen aloitti Mandi, Siiran ideasta. Tarinaa mandaloista kertoo Siira TÄÄLLÄ 

Mandala on ympyränmuotoinen pyhä kuva, joka on tunnettu monissa yhteisöissä kautta aikojen, tunnetuimmat lienevät buddhalais-, hindu- ja  intiaanikulttuureissa. Myös kristillisessä historiassa mandalaperinne heijastuu goottilaiskirkkojen ruusuikkunoissa ja samaa mandalataikaa on löydettävissä Lapin noitarummuista.

Osallistuin ylläolevalla  kuvalla 13. mandala-haasteeseen, vaikka kuvani ei ehkä täytäkään klassista mandalavaatimusta - pyhyydestä puhumattakaan. Hämärästi se kuvaa sitä, miten olen unohtanut ajan, yhä suurenevan varjon ja kirkkauden, johon toivon kerran palaavani takaisin. 

37 kommenttia:

 1. Vaikuttava, vahvoine valo varjo kontrasteineen, hyvin kuvastaa tätä vuodenaikaa.

  Mukavaa, että lähdit mukaan.

  En ole myöskään tehnyt montakaan ns. oikeaoppisesti muotoiltua mandalaa, ympyrän muodon olen pyrkinyt kuitenkin pitämään.;)
  Seuraava mandalani on jo perinteisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Hietatar, se tuli hyvään aikaan, sillä hyvin arasti ja varovasti näihin lähden, koska en koe olevani mistään kotoisin, eikä minulla ole perussäätöjä kummempaa kuvankäsittelyohjelmaa, ei edes PhotoShoppia puhumattakaan nyt Illusta tai muista hienouksista.

   Poista
 2. Hienoa että tulet mukaan!! Ole huoletta, minullakaan ei ole mitään kuvankäsittelyohjelmia, picasa nyt sentään, mutta gimpiäkään en pysty enää kunnolla käyttämään, kun luovuin läppäristä ja tavallisella hiirellä ei mitään piirrellä.

  Ajatus ei ole niinkään tehdä mitään pyhiä kuvia vaan paremminkin jungilaisesta lähtökohdasta, eli omasta alitajunnasta nousevia muotoja ja kuvia. Eli mitä tekee mieli tehdä ja haasteaiheetkin ovat viitteellisiä ja paremminkin innostavia kuin kahlitsevia.

  Tämä mandalasi on todella upea! Hieno! Pidän tästä kovasti. Tässä on maagista vetovoimaa kohti keskustaa, avaruudellisuutta, pisaranomaista lähestymistä ja syvyyttä samaan aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Uuna, yritän roikkua jotenkuten mukana, josko tämä piristäisi vähän olotilaa:) Alitajuisuudesta ajattelin tämän mandalaidean etupäässä lähtevänkin ja sehän on meillä jokaisella hyvin omanlainen, jonka vuoksi tuo pyhäkuva-määritelmä voi olla ehkä vähän harhaanjohtava? Kyhäsin vain karkean perusmääritelmän sen takia, ettei pelkkä nimi ehkä kerro mitään sille, joka ei ole kuvaa kummemmin asiaan törmännyt. Ehkä heitäkin saattaa olla?

   Gimpin ajattelin myös virheellisesti toimivan vain Linuxissa ja Unixeissa, mutta näkyyhän tuo pelittävän muissakin. Ja tuo kuva nyt on tuommonen, varjoa halusin vähän keskemmäksi, mutta ehkä oli parempi näin?   Poista
 3. Tulee väkisinkin mieleen avaruus ja taivaankappalet. Värinä syksyn kuulaus ja valo.
  Tämä on hieno mandala. Kirkkopyhyydestä viis, alitajunta on pyhää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruutta vähän tavoittelin ja josko tästä kuvitteellisesti se kotiplaneettakin löytyisi:) Ja miten hienosti sanoitkaan alitajunnasta Aina, vaikka kirkkopyhyydessä onkin puolensa, niin teeskentelyä ja suurta tuskaahan niiden alle usein kätkeytyy.

   Poista
 4. Tää on tosi upea!
  Tykkän tästä tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Harakka, minua hävetti edes laittaa, koska tämä on photo eikä tässä ole muuta kuin ideaa kuin mekaaninen laukaisu ja vähän säätöjä:)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Taiviskulta eksyit tänne, ihana juttu. Idea oli mielestäni ok, mutta sitä miten se istuisi tähän mandalaan pähkäilin ja arkailin aikani.

   Poista
  2. ai eksyin...! juujoo, käynhän mä täällä ihan asiasta, mutta kun ei nyt ole jaksanut kommentoida edes tervehdyksen vertaa...
   ehkä tässä alkaa jo tokeentua?

   Poista
  3. Se on ymmärrettävää darling, ei aina jaksa eikä tarvitsekaan, halauksia ja tokeennuksia sinne(hupanen sana tuo tokeentua), yritän itsekin ryhdistäytyä ja topakoitua tästä hemmetillisestä penseydestä jompaan kumpaan suuntaan ja POX näin tapahtukoon:)

   Poista
 6. Tosiaan, kuvassa on jotain ajatonta, varjon ja valon olemusta. Olisiki kiva jos unohtaisi ajan, koska sanotaan, ettei aikaa ole, vain tämä hetki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aika-käsite oli tässä sen takia, että tuhlaan tavallaan elämättä elämää sillä tavalla kuin voisin, mutta minä vain kuoleudun kaikesta pois:( Ja todellakin aikaa on vain tämä hetki, muuta meillä ei olekaan, kumpa sen tajuaisi koko ajan:)

   Poista
 7. Ein sehr schönes Mandala, mystisch und wundervoll.
  Herzliche Grüsse, Sichtwiese

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Danke schön. Saksa ei ole hallussa muutamaa sanaa enempää, mutta ymmärsin toki hienot sanasi, koska englanti ja saksa ovat kielellisesti joskus lähellä toisiaan. Es war schön, wenn Sie besucht:) Toivottavasti tuo tuli edes sinne päin:)

   Poista
 8. Kiinnostava haaste. Hieno kuva, jota analysoit monipuolisesti! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin oli kiva lukuhaaste Paula. Mietinkin tässä eräänä päivänä, että mitähän Sinulle ja blogillesi oikein kuuluu ja sitten olitkin siinä! Kiitoksia.

   Poista
 9. Upea Mandala. Tässä on koko ihmiskunnan pirskoma näkymä, usko toivo ja rakkaus tulee jotenkin mieleen. Valon ja varjon leikkiähän tämä elämä paljon on, nousuja ja laskuja, ehkä tämä mandala on sielusi sisimmän kuva, tähti sieltä jostain kaukaa..
  andromeran takaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kauniisti sanottu katris.. sielusi sisimmän kuva, tähti jostakin kaukaa, miten runollista. Andromedaaltahan tämä, kolmen ja puolen miljardin vuoden päästä Milkyway muuttaa radikaalisti suuntaa ja yhtyy kotoisaan tähtisumuun. Mutta siihen on siis hetki vielä aikaa:)

   Poista
 10. Hienoa ! Mukava, että lähdit mukaan " Mandalapiiriin ". Mandalasi on salaperäinen, kuplista näyttää syntyvän paljon eri asioita,ehkä niissä on aineksia seuraaviin mandaloihisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Perhotar, tästä saisi tietysti ihan kirkkaankin, who knows:) Kuplivaahan tuo vähän on, katsotaan nyt mihin kuplat riittävät? Minulla oli aluksi hyvinkin rahvaanomainen aihe, mutta siinä keskusta jäi jotenkin löytymättä vaikka toisaalta tähän aiheeseen olisi sopinutkin, mutta uskallus puuttui.

   Poista
 11. Maailmani avartui taas lisää upean kuvan ja Mandala tietojen myötä, joita löysin lisääkin linkin opastuksella...! Kiitos avarruksesta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiva jos tuli vähän tietoa ja linkistä löytyy todellakin lisää, ihailen jo julkistettuja uskomattoman kauniita mandaloita, niissä on taidetta, värejä, kauneutta ja ihania kuvioita. Mutta ehkä minäkin sitten joskus, kun kasvan oikein vanhaksi:)

   Poista
 12. Huomenta Mustaleski,

  tulin tuomaan Sinulle kuvankäsittelyohjelma linkkejä, jos niistä löytyisi iloa Sinulle.
  Aikoinaan käytin paljon Photofiltreä peruskuvankäsittelyyn, ilmainen ohjelma.
  SumollaPaint on hyvä ilmainen piirtämisohjelma, sillä olen piirtänyt piirros mandalani. Siinä on mahdollisuus valita kieli. Kätevää taustan ja pyöreän muodon tekeminen yms.paljon mahdollisuuksia.
  Sillä voi myös kuvankäsitellä.

  Kuvallinen ilmaisu on ihana voiman- ja hyvänolonlähde, siksi olen mukana.:)
  Voimaa ja hyvää oloa Sinulle!

  Kommentin linkistä pääsee Visiitti muistio blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia kauniista ajatuksestasi Hietatar, linkit eivät kuitenkaan auenneet, joten olisiko niin, että näihin kommentteihin ne eivät aina suostu tulemaan? Mutta nimet ja tietokin ovat hyvin tervetulleita vasta-alkajalle ja lisäävät rohkeutta:) Joskus piti näihin kuvajuttuihin ihan kurssejakin käydä, mutta elämässäni sattui jotakin, joka sen sitten esti, ehkä se oli vain pelkkää laiskuutta;)

   Poista
 13. Upea mandala, kuplia katselessa aika lähes unohtuu. Näen kuun ja auringon syleilevän toisiaan.
  Hienoa että tulit mukaan, mandallasi sopii hyvin haasteeseen. Olet turhan vaatimaton, rohkeasti vaan jatkat uusiin haasteisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin tuli alunperin tästä kuunsirppi mieleen, vaikka varjoa yritin. Kiitos Miivi, yritän roikkua mukana kun rupesin, menkööt sitten syteen tai saveen;) Olen ihaillut kauniita kuvianne, joten eipä tuo ole mikään ihme, jos vähän rimakauhua pukkaa? En ole näihin haasteisiin lähtenyt kuin kerran ja se oli tuo Uunan tarina, johon Pitsit minut pestasi hyvällä alustuksella mukaan:)

   Poista
 14. Tästä mandalasta tykkään todella. Se ikäänkuin räväyttää alitajunnan ja sitä jää katsomaan ja sitten löytääkin itsensä kaukaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kauniisti sanoitkaan aimarii, on hienoa jos se avautuu näinkin, tietoisesti hain kuplia ja avaruutta ja kokeelliset hommat veivät suurimman ajan. Ideani syntyvät yksinkertaisista asioista ja vaikka ei kännykkää kummempaa kameraa olekaan, olen sairastumassa tai jo sairastunut vakavasti kuvauksen ihanaan, maailmaan, jossa kokeilemalla saattaa löytää jotakin tai sitten ei:) Minulla se on aina on/off ja sen takia se on jännittävää:)

   Jätän todella tasokkaat kuvaukset kaltaisellesi ja tyydyn omiin pieniin rajoihin.

   Poista
 15. Résultat splendide!
  Je me demande comment tu as fait!
  Félicitations!

  VastaaPoista
 16. Kaunis kiitos. Merci. It's secret;) Kokeilemalla, puhelimella kuva (muistaakseni toinen onnistui) sopivasti onnea ja vähän säätöjä pelkillä peruskontrasteilla, suurempaa kuvankäsittelytaitoa tai ohjelmaa minulla ei vielä ole.

  VastaaPoista
 17. Hei, Mustaleski!

  Minusta tuo sinun Mandalasi on täysosuma!

  Terveisin

  Liisu

  VastaaPoista
 18. Olipa mukava nähdä ettet ole joutunut kokonaan hukkaan Liisu:) Pistäpä tuulemaan ja julkaise jotakin omaintakeista ja kivaa, jota Sinulla aina ennenkin oli??

  VastaaPoista
 19. Tuohon mandala-haasteeseen olen törmännyt useassakin blogissa. Ilmeisen moni siihen osallistuu etkä sinä omalla mandalallasi jää varjoon muiden joukossa. Maanläheinen, jopa silmän iiristä muistuttava mandalasi on upean erilainen, kekseliäs ja yksinkertaisuudessaan jopa nerokas. Tällaisista mandaloista minä pidän...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kun sanot näin:) Ajattelin viimein yrittää, vaikka tavallaanhan nämä haasteet ovat aika aikaa vieviä ja sitovatkin tietyllä tavalla, ehkä se on hyväkin? En kyllä ymmärrä miten ihmiset ehtivät niin paljon tehdä täällä, kun minulla ei tahdo aika riittää millään, vaikka sitä tällä hetkellä on vähän enemmänkin. Täytyy olla kekseliäs kun taito puuttuu, halauksia:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)