perjantai 10. tammikuuta 2020

ILOINEN 20-LUKU JA RUUTIKYNTTILÄT

Uusi vuosi vaihtui iloiseen 20-lukuun, jota juhlimme hyvän ruuan, juoman ja rakettien avulla ystäviemme luona.  Ja mikä parasta, se aloitti myös karkausvuoden.  Nyt tyttäret tähystimet kohdalleen ja sopiva uhri kiikariin! On itsestään selvää, ettei esihistoriallisilla hamekankailla mies enää hylkäämisestä selviä, vaan vähintäänkin tuhatlappunen kuuluu miehen raatikkoon jääneelle naisihmiselle antaa:) Kosiminen siis kannattaa, vaikka ei naimisiin joutuisikaan. Varsinainen karkauspäivä on 29. helmikuuta
kuurankukka, pakkaskukkia, huurre, kuura, ikkuna
Joulun viimeinen pyhä, Loppiainen jää aika vähälle huomiolle verrattuna muuhun jouluaikaan tai Uuteen vuoteen. Ennen muinoin loppiaisaatto ja loppiaisenpyhät olivat vielä suurta juhla-aikaa. Loppiaiseen kuului kylästely ja hilpeä ilonpito ennen härkäviikkoja ja reikäleipiä. Jossakin päin valettiin loppiaistinoja, sytytettiin tervapatoja tai soihtuja juhlan kunniaksi ja poltettiin jopa ruutikynttilöitä, joiden pauke kertoi jouluajan päättymisestä. Ja tanssittiin tietenkin loppiaista. 

Lapsuudessa Loppiaista värittivät maakuntaviestit, joita edelsivät veikkaukset siitä, kuka vie voiton. Veteli ja Halsua olivat suosikkejani, kalajokiset olivat aina boikotissa, koska olimme himankalaisia ja näin ollen verivihollisia, eivätkä he muutenkaan ikinä pärjänneet - tai niin ainakin toivoimme:) 

Kirkon piirissä Loppiainen, Epifania, muistuttaa meitä itämaan tietäjistä, jotka seurasivat tähteä löytääkseen uuden, vastasyntyneen kuninkaan. He uskovat ennustusta, jonka Jesaja oli kirjoittanut 700 vuotta aiemmin " Katso, pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat. Mutta sinun taivaallesi kohoaa aamun koi"  

Jouluseimi, Pyhäjoki, Joulu, Maria ja lapsi
Koska uudenvuoden tinanvalanta jäi väliin, innostuimme asiasta loppiaisaattona ja tässäpä vähän jytkympää tavaraa takavuosilta. Aiemmin ei tinakenkiä onnenapiloilla tai norsukuvilla tunnettu lainkaan, vaan ne valettiin kuvan kaltaisista "ratapölkkytinoista". Kaupoissa on saatavilla lyijytinan vaihtoehto, joissa on kierrätystinaa  97 % ja antimonia 3 %, joka on lyijyyn verrattava myrkky sekin. Mehiläisvaha ja sokeri ovat testaamatta edelleenkin.
Tinat, vanhat tinat, ratapölkkytina
Kiinalainen Uusi vuosi vaihtuu tammikuun 25. päivä metalliseen Rotan vuoteen, joka kuulemma ennustaa vaurautta ja hyviä - mutta myös arvaamattomia aikoja. Venäläiset juhlivat vuoden vaihtumista samaan aikaan kuin mekin, sillä erotuksella että Pakkasukko ajaa troikalla lahjoineen lapsenlapsensa Lumitytön (Cherypoчкa, Snegurotška) uudenvuoden aikaan eikä jouluna, jota he viettävät 7. päivä tammikuuta. Monesti olen sekoittanut Uuden vuoden Pakkasukkojuhlan ja venäläisen joulun lahjakkaasti keskenään. 
tulevaisuus, kristallipallo, jääpallo, manipulointia

Italialais-lapsille La Befana-noita tuo lahjat Loppiaisena, tosin nykyaika on sekoittanut vanhoja italialaisperinteitäkin, että sikäläinen joulupukki- il Babbo Natale- ehtii usein ennen häntä. Jouluinen noita-akka ei ole vieras ajatus itsellekään, sillä kuuntelin tyttösenä usein Noita nokinenää radiosta, kun silitin äidin avuksi viimeisiä joululiinoja ja voi tikkerperi miten kivasti se vauhditti joulutouhuja. Iki-ihana Marja Korhonen eli Noita Nokinenä on muuten Niina Backmanin isoäiti, jota hulvattoman ihanaa Niinaa (ja höppänää Anssia;) kuuntelen yhtä mieluusti  Novasta - varsinkin ajomatkoilla. 

Entivanhaan jouluaika loppui vasta Nuutinpäivään 13. tammikuuta. Mutta nykyihmisillä on jumalaton kiire jouluun ja yhtä kiire siitä pois. Pari sataa vuotta sitten Nuutti olikin heti Loppiaisen jälkeen, mutta olisiko nuuttipukkien räyhääminen ja ryyppääminen sotkenut liikaa loppiaispyhän hartautta, minkä vuoksi se siirrettiin kirkollisen jouluajan ulkopuolelle. Viikingien Yule-juhla on mielestäni vähän kaukaa haettu syy Nuutinpäivän siirtoon, mutta kukapa näiden kirkonmiesten ja allakan tekijöiden päähänpistoja tietää. Kuningatar Elisabet muuten fiilistelee joulua aina helmikuulle asti! mikä tuntuu jouluhullusta kyökkipiiastakin jo vähän liioittelulta:)


Ari tahtoi 20-luvun ensimmäisen täysikuun taivaalta ja minähän tein työtä käskettyä! Kuva ja manipulointi Arin, kuukuva ja loppustilisointi by irja:)
20-luvun ensimmäinen täysikuu, kuu taivaalta, kuu hyppysissä, Irjan kuu
Näillä tammikuun tunnelmilla ja kuvilla osallistun TAMMIKUU-haasteeseen
Onnellista ja hulvattoman hauskaa 20-lukua kaikille 🍀Olkoot onnemme suuria ja surumme pieniä.

26 kommenttia:

 1. Kosimis homman voisin tehä;)???
  Noihin mahtaviin .iloisiin Onnen toivotuksiin yhdyn minäkin,toivotan Sinulle kaikkea Hyvää !!tällä alkaneelle vuojelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi kosintoja ja paljon kiitoksia Liisa.

   Poista
 2. Riehakasta 20-lukua sinulle myös! Hauska tuo viimeinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Riitta. Originaalissa oli paljon himmeämpi täysikuu, joten sitä piti vähän tuunata:)

   Poista
 3. Hieno kuukuva ja kivaa tietoa juhlista. Tästä tulee hyvä vuosikymmen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Repu, uskon että tästä tulee haasteellinen mutta hyvä vuosikymmen:)

   Poista
 4. Paras kuukuva pitkään aikaan. Hieno idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos, on ollut usein mielessä vastaava, idea tuli Arilta ja innostuin heti.

   Poista
 5. Kiitos, samoin sinulle.
  Nyt on sitten todistettu, että kuun voi saada taivaalta! Hienoa.
  Mukavaa lukea faktatietoa joulunajan pyhistä ja niiden vietosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ajatusleikki tuotti nyt tulosta. Huomasin jo viime vuonna etten ole loppiaisesta kirjoitellut paljon mitään vaikka muusta joulutohista olen jotakin rustaillutkin, jotenkin tuntuu, ettei se joulun jälkeen enää kiinnosta ketään ja ennen joulua on aina kiire:)

   Poista
 6. Meilläkin on noita tinakenkiä mutta jäänevät muinaismuistoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä lyijytinathan kiellettiin kolmisen vuotta sitten, nuo vanhat tinat ovat aivan erilaisia kuin sitä seuraavat vähän ohuet ja kevyet tinakengät ja tuo ratapölkkytinakin viimein löytyi, josta pari vuotta sitten kirjoitin.

   Poista
 7. Hienoja kuvia ja paljon infoa antava postaus.
  Täällä Malesiassa tuo kiinalainen uusivuosi näkyy jo kaikkialla katukuvassa.
  Kun muutin Orimattilaan 1969, siellä kiersi nuuttipukkeja - talosta taloon - muutaman vuoden ajan.
  Oikein iloista 20-lukua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kirsti. Malesialainen uusivuosi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja on varmasti värikkäämpi ja täysin erilainen kuin täällä. Nuuttipukkeja en niinkään muista, mutta resupukkeja kyllä joskus kävi ja itsekin olin ainakin kerran vastaavana, ne kiersivät jo jouluiltana, me kylläkin Tapanina:)

   Poista
 8. Nuuttipukki tuo minulle huomenna eläkeläisen statuksen (13.1.2020 -> 63,5v) , jos niin haluan. En halua. Ainakaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikea työmyyrä ja onhan se parempi tulevaa eläkettä ajatellen uurastaa, uraton kehäraakki ihailee, eläkekertymäni on niin mitätön että olen lyönyt hanskat tiskiin jo ajat sitten, mitä nyt silloin tällöin vähän leikin että olisin muka osa-aikatyössä tai hanttihommissa:) Onnellista työvuotta Pedrolle.

   Poista
 9. Oli unohtunut tägätä makrotex niin se ei näkynyt sen takia toi uusin haaste mutta nyt pitäisi näkyä se uusin ekana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Pieni Lintu, tälläsin tämän vaikka uusi olikin jo ovella:) Aika hankala aihe nyt.

   Poista
 10. Hauskasti kirjoitettu ja totta, että on jumalaton kiire jouluun ja kiire saada siivottua se myös pois, hieman kuin suoritus. Kiva oli kuulla enemmän loppiaisesta ja totta, tinaa voi valaa hyvin muulloinkin.

  mitä sydämellisintä uutta vuotta 2020. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Tiia. Tuo kiire muuallekin kuin jouluun on nykyilmiö, ei aina ymmärrä että odotetaan kesää keskellä tammikuuta, itse odotan että talvi viimeinkin tulisi myös tänne. Pohjolassahan se onkin, oli vikatikka jäädä tähän rapakkokylään:)

   Poista
 11. Kiva ja opettavainen postaus. Kiitos. Upeita kuvia - Tuo kuukuva on aivan huippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukuvasta tuli ihan kiva, vaikka pinsettiotteeseen olisi ehkä kuulunut keskisormikin, mutta kun haroo kuuta taivaalta linssille, eikä omien silmien eteen, ote muuttui kun kuvaaja komensi ylös, alas, sivulle:)

   Poista
 12. Mielenkiintoista tietoa jaat.
  Upea säihkyvä lumipallo lumella.
  Hauska kuu kuva, kovin on kuu kutistunut.:)

  Tervetuloa uuteen blogiini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Liplatus, lumella on jäälyhty jonka valoa vähän klaarasin:) Kuukuvasta tuli kiva. Lämmin kiitos että ilmoitit uudesta blogistasi, olenkin kaipaillut että mihin jouduit:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜