28 helmikuuta 2023

KERRAN VUODESSA

Vuosi sitten kynttilänpäivän aikaan Fifty-Fifty Of  Your Sweetest Dream siirtyi myös juridisesti omaksemme. Se vaati aiemmilta omistajilta hieman paperisotaa ja puhelinsoittoja kenneliin, ennenkuin sain koodin, jolla pikku Ymmi siirtyi nimiini 💛 Kaksi yhteistä vuotta onnen aikaa.
Ukrainan sota aiheutti elämässäni syvän surun ja lamaantumisen. Se herätti koiraunta nukkuvan mörköni. Pelon ruutitynnyriefektistä, eskalaatiosta - kolmannesta maailman sodasta. Tuhosta, joka tuo kylmyyttä, pimeyttä, nälänhätää, tauteja, paskavettä ja megatsunameja ennen kuolemaa. Suurvaltapolitiikka onkin miekan terällä ja Kiina on enemmän kuin avainasemassa päätöksien suhteen.

Siitä huolimatta nautin viime keväästä ja pääsiäisajan ihanista kantohangista yhdessä Ymmin kanssa. Kuljemme jälleen kohti uutta kevättä ja linnut laulavat kuin ennenkin, vaikka jossakin soditaan - lapset itkevät, haavoittuneet huutavat ja eläimet kärsivät. Se tieto tunkee läpi onnen, osuu sydämeen kuin lasinsiru.

Hirveintä tässä ajassa on propaganda ja pohjaton viha, joka kohdistuu myös heihin, joilla ei ole osaa eikä arpaa koko sotaan. Sodalla on aina rumat kasvot aikakaudesta tai sotilaista riippumatta. Toivon että voisimme tukea Ukrainan itsenäisyyttä ilman turhaa vouhkaamista ja syntipukkeja. Tajuta, ettei sodassa ole koskaan voittajia, on vain häviäjiä. 
Lapsuuskodin myynti tuli ajankohtaiseksi viimeisen vuokralaisen lähdettyä. Sen lopullinen tyhjennys ja muut syystyöt pitivät meidät ahkerina koko viime syksyn. Hieroin kauppoja ja Ari roudasi 1000 litran puutynnyreitä - osa oli 1800-luvulta- kiesit, tuoleja, perunalaatikoita, päresäkkejä, tukkireen, pikkumökillisen kevythirsiä ja tuhottomasti muuta roinaa, joista osa annettiin pois tai myytiin. Loput järjestelin vanhanpuolen elosuojaan ja aittarakennukseen. Esikoinen auttoi ison, raskaan puukaapin hakemisessa, jota en hennonut jättää:) 

Levottomasta maailmantilanteesta huolimatta olen kokenut monia suuria onnenhetkiä. Marraskuussa lapsenlapsi teki minusta isomummon ja kuopuksestani papan 😶  Pieni mustatukkainen poika on niin ihana 💛 että sydämeen sattuu. Vietimme ristiäisiä tämän vuoden helmikuussa ja juhlat oli järjestetty viimeisen päälle. Vivianin tekemä hieno kakku kruunasi koko juhlapöydän.
Kastemalja isotäti Annan kuvaamana

Joulukuun alussa jäin eläkkeelle, vaikka olin oikeutettu roikkumaan eläkeputkessa, mikä rahallisesti olisi ollut parempi vaihtoehto. Työpaikkojen ruinaaminen kävi kunnialle, joten löin hanskat tiskiin:) 

Hieman kitkerälle tuntui, ettei alle 23-vuotiaana tehdystä työstä kertynyt mitään, vaikka uurastin raskaita kuukausia taimitarhalla, tein mökkisiivouksia ja olin tietenkin kotiäiti, joka nykyään kai lasketaan työksi sekin. Suuri osa hoitoalan pätkätöistäkin hyllytti eläkkeeni minimiin, koska alle kuukauden työt eivät kerrytä eläkettä. Positiivista on ollut se, että olen saanut sukeltaa moniin erilaisiin työrooleihin oman ammattini lisäksi. Työstää potilaspapereita 1800-luvulla syntyneistä 2000-luvulle, elää henkilötunnusten kolmen merkin aikakaudet aina manuaalisesta ajanvarauksesta digiaikaan. Lääkereseptitkin kirjoitettiin ennen käsin ja uusinnat merkittiin pieniin pahvikortteihin, jotka olivat sairauskertomuksista erillään. Arkiston fantomit olivat arkipäivää ja papereiden perässä hyppääminen opetti salapoliisitaitoja. Hammashoitolan välinehuoltokin tuli opeteltua.

Pientä harmitusta aiheutti  myös se, että olin "pakotettu" kiristyneen työvoimapolitiikan vuoksi tekemään Melalle paperin, jossa menetin 12 vuotta maatalouseläkekertymää. Avustin istutus-, kasvu- ja etenkin nostoaikoina, vastasin maksu- ja laskuhelvetistä, lohkokirjanpidosta, viljelysuunnitelmista ja maatalouden tukihakemuksista vuosikymmeniä. Se, jos mikä opetti sumplimaan maksuaikoja ja tekemään nöyrästi yhteistyötä pankin, logistiikan, tukijärjestelmien ja rahoittajien kanssa. Se oli hyvää harjoitusta tulevaa leskeyttä varten, sillä se auttoi karistamaan velkojat ja verikoirat kintuista ja hilaamaan kuolinpesän velat ja lainat kivireen tavoin hitaasti mutta varmasti finaaliin.  Pakkorealisointi on ollut arkipäivää ja veroseuraamukset sen mukaiset. Monia kertoja verotetun omaisuuden myynti kun on verottajan ikuinen lypsylehmä.   

Nämä ovat kuitenkin pieniä murheita sodan, maanjäristysten ja muiden järkyttävien katastrofien rinnalla, mutta pienen ihmisen pieni mieli ei osaa aina suhteuttaa asioita:) 

Toivotan valoisaa kevättä kaikille, hyvää alkanutta Jäniksen vuotta ja rauhan aikaa maailmaan.
Postauksella osallistun Pieni Lintu Koti-haasteeseen.

24 kommenttia:

 1. Tuo, että nyt eläkkeelle jäävillä ei kertynyt eläkettä alle 23 vuotiaana tienatusta palkasta, on kyllä väärin. Moni aloitti työt silloin tosi aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuntuu kummalliselta, kuten myös se ettei pätkätöistä kertynyt muuta kuin lista, joissa luki ettei kerrytä eläkettä.

   Poista
 2. Paljon on vuoteesi mahtunut surua ja ilonkin hetkiä. Onnittelut isomummoksi tulemisesta. Lasten lapset ovat parasta mitä maailmassa on.
  Minäkin jäin vanhuuseläkkeelle vuosi sitten.
  On kyllä todella väärin, ettei eläke kerry noista lyhyistä työsuhteista. Ihmekös tuo on, ettei nykyisin kukaan edes halua pätkätöihin, koska kaikki tuet katkeavat ja eläke ei kerry.
  Ihania ja aurinkoisia eläkepäiviäsinulle. Aurinkoiset päivät tulivat jo ja muutin jo aurinkoseinustalle (vaatteet on tosin kuin Miseliiniukolla)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Enkuli ❤️ Lapsenlapsenlapsi on mieletön juttu positiivisella tavalla. Tuo eläkenarina oli semmonen joka piti kirjoittaa itsestä ulos, tällä hetkellä jurppii jo enemmän asuntovelan korot jotka pomppasivat yhtenä yönä moninkertaiseksi. Pätkätöitä ei moni tehnyt silloinkaan, minä juoksin kuin koira irtopäiviäkin.Omaa tyhmyyttä.

   Poista
 3. Kiitos kirjoituksestasi! Paljon on sun vuoteen mahtunut, haikeutta ja iloa. Oikein ihanaa kevättä!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän Anonyymia ja toivotan samoin Sinulle aurinkoista ja hyvää kevättä 💛

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Osuva haaste tuli kuin tilauksesta 💙 Jospa sitä innostuisi taas tännekin ja Sinun mukaviin haasteisiin:)

   Poista
 5. Onnea, kun olet saanut tulla isomummuksi.
  Lapset on kyllä niin tosi ihania ja rakkaita.
  Heissä on niin paljon sitä aitoa rakkautta ja elämäniloa.
  Vaikka tällä hetkellä sitä iloa onkin vaikea tuntea, juuri tämän sotatilanteen vuoksi.
  Pelko joskus saa otteen minustakin, vaikka ei sillä mitään voiteta, on vaan otettava päivä kerrallaan, ja toivoa parasta, että se loppuu pian.
  Mutta paljon nykytilanne tuo surua ja murhetta monille, lapsillekin, joiden kuuluisi saada leikkiä ja olla ilman pelkoa, omassa kodissaan.
  Teillä on siellä ollut tosi iso urakka asunnon tyhjennyksessä, ei ole pieni homma, tiedän sen kokemuksesta.
  Mutta kevättä kohti mennään vauhdilla.
  Toivottelen sulle oikein hyvää tulevaa kevättä.
  T.Harakka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Harakka ❤️ Olet oikeassa ettei pelko auta mtn, eikä tuo toivoa kenellekään. En tiedä miksi tuo Ukraina otti niin lujille, vaikka sotia koko ajan maailmassa ja tavallaan Ukraina on sotinut jo pitkään. Osaksi tuo omakotitalo oli jo tyhjätty omista tavaroista ja ostaja sanoi, ettei haittaa vaikka romuja jääkin tai roskia, mutta jotakin rojua vielä oli, jonka halusin säästää:) Aurinkoista ja hyvää kevättä!

   Poista
 6. Mukavaa, että poikkesit blogissani, löysin tieni tänne! :)
  Moni asia on vuosien varrella muuttunut!
  Myös nuo eläkeasiat, nyt jokaisesta tunninkin työstä kertyy eläkettä. Kuten myös vanhempain-, sairaus-, kuntoutus- ja työttömyysetuuksista, vuorottelukorvauksesta, tutkinnoista sekä alle 3-vuotiaan kotihoidontuesta. Tutkinnoista eläkettä on kerryttänytkin, mutta ne alle 23 vuotiaan tuloista karttuneet eläkkeet ovat meitsilläkin historian havinaa vain...
  Iloa eläkepäiviin! Ja Onnittelut isomummiudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno juttu törmätä blogiisi ja käsitöihisi joita teet. Nimikin on kiva. On se kumma että nykyään kertyy kaikesta, kun aiemmin ei. Mutta se on hyvä. Muistelen joskus yhteyshaku jutussa että sain pisteen kotiäitinä olostakin, ihan varma tuosta en ole. Siitä on niin pitkä aika. Onneksi voi realisoida vielä jotakin jos tiukka paikka tulee. Kiitoksia Paula 💙

   Poista
 7. Vaiheikas vuosi ja vaiheikas elämä. ☘️
  Hatunnosto sinulle ja kiva kun tulit blogia pävittämään ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Rita 💛 Nyt pitäisi kyllä terästäytyä:)

   Poista
 8. Irja, sinä tulit isomummoksi samassa kuussa kuin minä nanaksi tai mummaksi, Casper Julian saa valita ja vaihdella. Tämä on aika ihmeellistä, kun oli annettu muuta tietoa. Emme siis osanneet heti edes tajuta, että olemme nyt ukki ja nana. Paljon onnea ja iloa sinulle ja vauvan perheelle♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Leena ❤️ Lapsenlapsellanne on kaunis nimi, hän tuo paljon onnea Teille.Odotin esikoistani 18 vuotiaana ja mummuksi tulin yli 40 vuotiaana. Ehkä ehdin vielä viidenteen sukupolveen jos oikein sinnittelen:)

   Poista
 9. Niin monenlaista on vuoteen mahtunut. Olen kaivannut sinun blogipäivitystäsi, mutta nythän se tuli.
  Pikku koira on kiva ja sen kanssa varmasti mukavaa ulkoilla. Kohtahan taas odotellaan kantohankia.
  Valtavsti paljon onnea lapsenlapsenlapsesta. Pienokais(t)en syntyessä, jos missä sitä huomaa itsensä kovin vanhaksi, vaikka sinä en vanha olekaan.
  KOvin moninaisen työelämän olet läpikäynyt. Oma työhistoriani on niin erilainen. Se jatkui samana 32 vuotta ja sitten jäin eläkkeelle.
  Maail,an tilanne tietenkin aiheuttaa surua. Koskaan meidän aiaknamme ei saada korjattua tätä suurta aineellista ja henkistä murhetta ja surua, mitä mennyt vuosi on tuonut tullessaan. Koronakin taitaa jäädä tuon sodan rinnalla toiseksi.
  Kiitos kevään toivotuksistasi, hyviä, aurinkoisia päöiviä sinulle itsellesi myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Aimarii 💙 Ymmi on kyllä lutunen olento. Hyvin tärkeä meille molemmille. Kyllä olisin halunnut itsekin ehyemmän työelämän, uran, mutta minun rahkeet riittivät vain tähän. Olet oikeassa ettei meidän aikana saada tuhoja korjattua, eikä yhtä ehyttä aikaa tälle pallonpuoliskolle kuin se oli. Korona riisti miljoonilta ihmisiltä elämän monessa suhteessa. Se ei kuitenkaan ollut prosentuaalisesti niin tappava suhteessa maailman väkilukuun kuin ensin pelkäsin, joten sen suhteen pääsimme kuin koira veräjästä.
   Mukavaa kevättä Aimarii 💛 ihana että joku on kaivannut minunkin sepustuksia:)

   Poista
 10. Kävin tutustumassa kirjoituksiisi ja huomasin, että kirjoitat harvaan, mutta hyvin ja monipuolisesti. Oli ilo lukea ja aion käydä lukemassa lisää ajan kanssa.

  Olen harmitellut samaa kuin sinä. Olin tehnyt paljon töitä, sekä kesälomatöitä, että myös iltatöitä opiskelujen ohessa, ennen kuin täytin 23 v: myyjänä, ravintolan kahvikassana, puutarhatöissä, grillikioskilla... ja miksi ihmeessä ne eivät kerryttäneet eläkettä?

  Minäkin saatan ehtiä isomummiksi. Vanhimmat lapsenlapset, kaksoset, ovat 21v ja pienin 6v, heitä on seitsemän. Kaksi bonuslapsenlasta solahtivat muutama vuosi sitten mukaan kuin olisivat aina kuuluneet klaaniimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Marjatta ❤️ Sanasi lämmittivät, välillä tuntuu että mitä ihmettä roikun täällä kun ei tule enää päivitettyä kuten aiemmin, toisaalta kirjoitan monesti perinteistä jne, joten aiheet eivät vanhene ehkä sillä tavoin kuin lifestyle - joka seuraa hetken virtauksia tai muotia - koska ne ovat jo vanhentuneet:)
   Tuo on outo juttu että olemme väliinputoajia tässäkin asiassa. Vaikka työhistoriani ei ole mitallin arvoinen suoritus, olen omalta osaltani maksanut verot monin verroin tälle yhteiskunnalle ja edelleenkin menee rankimman jälkeen, sillä eläkkeellä olevia rangaistaan eläkkeen pienuudesta huolimatta kovemmilla prosenteilla.

   Sinullakin on paljon lapsenlapsia, ehkä pääsen samaan jos lasken miehenkin lapsenlapset mukaan:)

   Poista
 11. Aurinkoa, iloa ja valoa Sinun kevääseen ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Suvi 💛 huhtikuu on jo keikahtanut yli puolen välin. Samoin Sinulle aurinkoista ja hyvää kevättä.

   Poista
 12. Kaikkea ihanaa ja vähemmänkin mukavaa on mahtunut vuoteesi.
  Tuo musta karvaturkki on kyllä niin söpö!

  Onnittelut suvun lisääntymisestä ja eläkkeelle pääsystä! Sama täällä, eipä kerryttänyt eläkettä liian nuorena tehdyt työt. Ihme systeemi.

  Mukavaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivoi mikä viive! Kiitoksia Susu ❤️ Sinä löysit tänne vaikka itselläni on vaikeuksia viestitellä ansiokkaita haastekuviasi sun muuta. Toivotan Sinulle oiken kaunista ja hyvää kesää tämän kautta:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜