24 tammikuuta 2024

NUKKUJA KAUNEIN

Vanhan ajan talvi tuli jo hyvissä ajoin ennen joulua ja aloitti Uuden Vuoden tulipalopakkasilla. Pakkaspojan tiukka vasara takoi pörssisähkön infernaalisiin lukemiin. Se söi tehokkaasti polttopuuvarastoja ja hyydytti kulkuneuvot. Meillä oli kiinteähintainen sähkösopimus, mutta hyötykäytimme pakkasta sulattamalla pakastimen samalla kun vanha kiikkustuoli ja nojatuoli palelivat portailla sohvanpehmusteiden ja patjojen kanssa. Käytimme ulkolaatikkoa lisäpakastimena ja jäädytimme lyhtyjä. Uuden Vuoden aattona 5-vuotias lapsenlapsi varoitti mummoa tiukasti tinanvalannan vaaroista, mutta siitä huolimatta lyijyliemet solahtivat iloisesti hyiseen vesiämpäriin ja joulukuu humahti samantien ohi. Sitä, miten joulukuussa aika karkaa aina käsistä, mutta tammikuussa se ei lopu koskaan, ei tajua millään.

Tässä iässä miettii usein sitäkin, että mihin ihmeeseen vilahti koko ihmiselo! Reippaasti yli 20 vuotta meni  nukkumiseen, 10 vuotta tuhraantui lapsuuteen ja toiset 10 vuotta nuoruuteen ja yht'äkkiä sitä olikin ikivanha luuska:) Jos olisin tuon tiennyt, en olisi lapsena toivonut niin kiihkeästi, että kasvaisin äkkiä isoksi. Yläkuvassa nukkuu esikoinen ja alakuvassa uneksii kaunis lapsenlapseni. Oi niitä aikoja 💛

Viime vuosi oli monin tavoin hyvä, mutta kesäkiireissä repesi olkapään kiertäjäkalvosin, joka rajoitti liikelaajuutta ja kiukutti suunnattomasti pihatöissä, puhumattakaan että viheliäinen yökipu haittasi (ja haittaa) muutenkin vähiä yöunia. Ymmin pahenevat terveysongelmat ja kummipojan vakava sairastuminen ovat tuoneet suurta huolta nekin ja tietenkin vaikuttavat unenlaatuun. Maailman epävakaa tilannekin syö henkistä kapasiteettia, mutta siihen olen asennoitunut vähän eri tavoin.  Alla olevassa kuvassa pikku Ymmi miettii maailman omituista menoa.

On huolestuttavaa miten sotamyönteiseksi ihmiset ovat muuttuneet verrattuna aiempiin vuosiin. Aseita kalistellaan ja sotaa arkipäiväistetään, sotimiseen ja aseisiin syydetään kyllä rahaa, mutta ihmisten toimeentuloa ja pärjäämistä leikataan surutta! Pienten eläkkeiden rankka verotus ja lapsiperheiden etujen kaventaminen hankaloittaa elämää radikaalisti. Edellinen vastakkainasettelu ei tarkoita, etteikö humanitäärinen ja muu apu sota-alueille ole tarpeen tai omien rajojen turvaaminen sotatilanteen varalta tärkeä asia.

Presidentin vaalien ahkera ennakkoäänestys on siirtymässä varsinaiseen vaalipäivään ja Saulin valtikka on vaihtumassa. Uusi presidentti, joka lienee Stubb, vaikka oma suosikki onkin Rehn - oli jo Elisabetin aikana - on suurien haasteiden edessä. Kansainväliset suhteet olisi pidettävä auki sekä itään sekä länteen olosuhteista riippumatta.

Tämän hetkinen hallitus tekee rajuja liikkeitä ja leikkauksia, mutta niinpä teki aikoinaan Kataisen sateenkaarihallituskin, jossa presidenttiehdokas Haavistokin päsmäröi. Sähkönsiirtomaksut tulivat siihen aikaan hyväksytyiksi ja nyt ne ovat ryöstäytyneet Caruna-rallin myötä täysin käsistä. Niillä piti huoltaa sähköverkostoa / kunnostustöitä ja niihin aikoihin siirtomaksu olikin vielä aika maltillista. Taisi tulla arvonlisäverokin saman hallituksen aikaan, koska sähkönsiirtomaksuun sisältyy käytön lisäksi sähkövero ja arvonlisävero. Lisäksi sähköstä on maksettava siirtomaksua, vaikka kiinteistössä ei olisi edes sähköt päällä. 

Kiinalaisen horoskoopin myötä siirrymme helmikuussa arvaamattomaan puu Lohikäärmeen aikaan, mikä ei välttämättä lupaa seesteisyyttä tai hyviä aikoja maailmaan, mutta onneksi päätämme monin tavoin onnestamme itse.  Lohikäärmeissä on oma tarunhohtoinen viehätys, jota on vaikea vastustaa. Alla oma puinen Louhikäärme, jonka sain Arilta eräänä jouluna lahjaksi 💖

Onnellista alkanutta karkausvuotta 2024 kaikille 💛Pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä, niillä pärjää jo aika pitkälle:) 

Lisäys 27.1. Julkaisulupa ottamiini nukkumiskuviin on pyydetty ja saatu.

12 kommenttia:

 1. Irja, en ole ehtinyt kenenkään blogeihin, sillä kyllä nuo ajamiset Lohjalle vievät päiviä, jolloin aika katoaa. Minne katosivat vuosikymmenet? Minne menevät vanhat hipit sateella? Miten voi olla niin että takuulla unohtaa vuodet ja vain elää? Sinun profiilikuvasi on kaunis, mielettömän kaunis♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä live-elämä vie aikaa ja Te elätte paljon aikaa lapsenlapsellenne. Tulee ihan huono omatunto kun olen niin saamaton itse. Tuo kuva on muutamia vuosia vanha, lapsetti niin kokeilen viikinkiversiota ja tuommonen tuli:)

   Poista
 2. Saimme kiinalaisilta ystäviltä kalenterin. Hyvää lohikäärmeen vuotta 🙂

  Joskus koululaisena sanoin olevani pasifisti, mihin äitini aika vihaisesti tokaisi että omaa maata pitää puolustaa. Olin järkyttynyt kun ei vakaumustani hyväksynyt. Tänä päivänä kun pitää Venäjää pelätä, olen Natosta kiitollinen. Kamalaa on kun sota tulee niin lähelle.

  Mukavaa että tulit taas Blogistaniaan 🌷 Hyvää keväkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempamme olivat niin paljon lähempänä sota-aikaa, sodan loppumisesta ei ollut lapsuudessani kuin reilu 15, se on lyhyt aika ja heihin oli iskostunut ahdistus vieraan vallan alaisuudesta. Isä oli monta vuotta rintamalla Kannaksella ja Rukajärvellä. Lämmin kiitos Rita, yritän nyt ahkerammin postailla.

   Poista
 3. Mukavaa kuulla kuulumisiasi.
  Niinpä- aika vaan karkaa jonnekkin ja vanhoiksi luuskiksi muututaan. Oikeastaan ajan kulumisen huomaa vain lapsista, kun he yhtäkkiä ovat keski-ikäisiä ja rupeavat muistuttamaan meitä itseämme kun olimme heidän kalkkisvanhempiaan.
  Kiinalainen horoskooppi sanoo minun ja mieheni avioliittomahdollisuuksistamme seuraavaa "Ei tunkio kahta kukkoa kaipaa" No me ollaan seurusteltu 1974 alkaen ukon kanssa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli. Olen yrittänyt kommentoida sinne tänne, mutta ei antanut kuin anonyymina eikä aina sitäkään. Olen käynyt sitten harvakseltaan katselemassa Sinua ja monia muitakin. Nauratti tuo avioliittoennustus:) Teillä on ihailtavan pitkä yhteinen matka 💛Tuohon ei moni pääse. Itse ehdin olla 30 avioliitossa, sen jälkeen oli aika pitkään yksinäiset vuodet ilman kumppania, kunnes löysin "Kulkurin".

   Poista
 4. Tunnistan nuo tuntemukset ajan katoamisesta. Se vaan hujahtaa ja taas on uusi vuosi vaihtunut. Toivottavasti Lohikäärmeen vuosi toisi jotain hyvääkin tullessaan tämän kaiken hulluuden keskelle 🤍
  Minäkin olen lapsistani ottanut kuvia nukkuessa - eräänlaisia unikuvia. Jostain syystä niissä ja niiden aitoudessa on jotain vangitsevaa.
  Hyvää alkanutta vuotta ja kaunista kevään odotusta 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi kiitoksia Satu 💛 että Lohikäärmeen vuosi olisi maineestaan huolimatta hyvä. Dynamiikkaa aikakin riittää:) Nukkuva lapsi on valtavan kaunis. Siinä on samanlaista taikaa kun virtaavassa purossa tai tulen liekeissä, sitä ei väsy katsomaan. Lupa näiden kuvien julkaisuun on pyydetty heiltä itseltään ja ovat olleet aikuisia jo monia vuosia.

   Poista
 5. Sotaa on ihan liikaa maailmassa. Ja luultavasti uusia tulee. Itse olen ihmeissäni poliitikkojen kanssa. On siellä kuka tahansa, ensin luvataan vaikka mitä. Ja ihmiset uskoo. Vaikka ne ei yksin voi luvata yhtään mitään. Täällä oltiin ja rehnin puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on melskeinen maailma. Pitkä tie kuljettiin että päästiin yhteistyö- ja avunanto sopimuksiin ja aseistariisunta oli ainakin näennäisesti todellisuutta. Mutta nyt olemme taantuneet takaisin lähtöasetelmiin ja vielä pahempiin skenaarioihin. Rehn jäi harmittavasti taka-alalle. Nyt on tyydyttävä Stubikkaan:)

   Poista
 6. Olipa mukavaa lukea sinun tekstiäsi pitkästä aikaa. Kirjoitat mieltä kutkuttavasti. Minäkin olen ajan kiivasta kulkua ihmetellut. Huomaan tulleeni niin vanhaksi ja mitään aikaansaamattomaksi. Tinoja en ole vuosiin uskaltanut valaa. Siksi, että olen huolestuja tyyppi, jos näen ennustuksissa jotain ikävän sorttista.
  Maailma on noin viidessä viime vuodessa muuttunut ikävään suuntaan. Sodan uhka on melkoinen ja miten paljon se vatii raahaa ja uhrauksia, miten paljon ihmisiä kuolee rintamalla ja siviikohteitakin tuhotessa.
  Uhkana koen myös venäjän rajan tälle puolen tulevat. Ehkä kaikki eivät ole hyvällä asialla.
  Kahdesta ei-tykkäämästäni peressaehdokkaasta on paha valita. Stubbi ei ole kansanmies ja Haavisto liian vihreä. ei poliitikkona, vaan ajatusmaailmaltaan.
  Lohikäärme on hieno lahja. Olet siis kiinalaiselta merkiltäsi lohikäärme. Minä koira.
  Mainiota vuoden jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aimarii💛 Politiikka ja uskonto ovat hyvin arkoja aiheita, enkä niistä helposti keskustele, koska saattaa tulla turhaa toraa ja kiukuttelua.Tinakuvani hajosi kolmeen osaan, mikä on huono enteiden kannalta, mutta siinä oli hyvin teräviä piikejä mukana joiden sanotaan suojelevan saajaansa:)
   Olet oikeassa, kahdesta pahasta pitänee valita ja omalla kohdallani se on Ässän selvä, jospa se elämä koulisi vähän sopivampaan suuntaan. Niinistön kaltaista ei tule heti vastaan, se on saletti. Tuo lohikäärme tuli ihan muista syistä, olen koira kuten Sinäkin. Hau hau:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜