perjantai 24. lokakuuta 2014

JÄRJESTYS

Väittämä että luonto pyrkii epäjärjestykseen ja ihminen järjestykseen on minusta täysin mieletön, sillä luonnossa vallitsee aina atomin tarkka järjestys ja jopa elottomilla olioilla on sisäinen harmonia ja tiukka tarkoituksenmukaisuus. 

Yht'äkkiä ajatellen emme toivoisi mannerlaattojen lähtikontakteja, joista seuraa usein vakavia luonnonkatastrofeja: Tulivuoren purkauksia ja maanjäristyksiä, vaikka kaaoksen perimmäinen tarkoitus onkin planeetan elinkelpoisuuden säilyminen. Myös tuulet, jotka nostavat ikäviä myrskyjä, tuottavat ihmiselolle suurta harmia ja haittaa ja näin syysmyrskyjen aikaan niitä tulee monesti kiroiltua. Mutta nekin kuuluvat lainalaisuuksiin, joka ylläpitävät maapallon tasapainoa ja elämää sellaisena johon olemme tottuneet. Ilman tuulia sateet loppuisivat, joet valuisivat kuiviin, napa-alueet jäähtyisivät ja päiväntasaajan alue kuumenisi pätsiksi, monet tuulipölytteiset kasvit kuolisivat sukupuuttoon ja merien ekosysteemi muuttuisi radikaalisti etc.

auringon lasku, lokakuun aurinko, meri, auringonsilta, irjan kuva, pilvet, taivas

MAKROTEX- JA TEEMA-aiheena oli JÄRJESTYS. Otin kuvan viime viikon perjantaina 17.10. kun kävin saaressa. Tälle "kesälle" ensimmäinen ja viimeinen kerta. Rannat olivat jääriitteessä ja niin olin minäkin:)

26 kommenttia:

 1. Ihminen vain häiritsee tasapainoa jota luonto yrittää korjata. Olen sitä mieltä, että maapallo on elävä organismi ja joku kaunis päivä se karistaa meidät ihmiset pois häiriköimästä. Pitää muistaa, että kaikki ihmiset mahtuisivat Grand kanjoniin ja reilut mullat vielä päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossakin määrin olen ihan samaa mieltä ja tuo olisi voinut tapahtua jo aikojen alussa. Ihminen oli vikatikki tälle planeetalle, jos ajattelemme luonnon puhtautta ja planeetan säilymistä. Tuotapa en ajatellutkaan että mahtuisimme kaikki Grand kanjoniin, nuorena kyllä haaveilen paikasta kun luin länkkäreitä, joten mikäpä ettei:)

   Poista
 2. Tottakai ihminen pyrkii järjestykseen (paitsi allekirjoittamaton, joka yleensä määritellään ihmiskuntaan ja jolla tuntuu kaaos olevan normaalijärjestyksenä). Ihmisen käsityskyky vain on kovin rajallinen siihen monimutkaiseen tarkkaan järjestykseen nähden, joka meidät ympäröi. Varsin hieno, järjestelmällinen yhteenveto jälleen kerran blogistilta ja kuva visualisoi aiheen sykähdyttävästi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että kaaos on muotia omassakin elämässä. Ennen olin paljon tarkempi järjestyksestä ja muustakin, se toi minulle hyvää mieltä ja luulen että se auttaisi asiaa nytkin. Turha puolustella sillä, että on pieni asunto eikä säilytystilaa koska voi paiskata Huitsin nevadaan ylimääräiset rojut tai vaihtoehtoisesti kirpputorille ja kierrätykseen, niin oma maailmani pelastuu:) Ensin oli kuva ja sen jälkeen pähkäilin tekstin, mikä saattoi olla tässä haasteessa virhe?

   Poista
 3. Komea kuva ja teksti antoi paljon miettimisen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Risa:) Kuva oli minustakin aika kaunis, sen lisäksi että se liittyi mieluisaan merimatkaan.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitokset Sinulle Pappilanmummo. Olen kuullut kyllästymiseen asti määritteitä luonnon epäjärjestyksestä, joka oikeastaan on vain hyvin hallittua kaaosta alkuräjähdyksestä alkaen, joka käsite (Big bang) on sekin kuulemma jo uudessa harkinnassa:)

   Poista
 5. Samaa mieltä kanssasi. Jopa sodat kaikessa kauheudessaan saattaisivat tätä taustaa vasten ajateltuna olla vain luonnon säätelyä liikakansoitusta vastaan. Samoin kuin herkästi leviävät sairaudet (ebola) rutot ja muut. Mustasurma. Luonto karistaa niiden avulla itseään tuhoavia ihmisiä harteiltaan. Kauheaa, julmaa, mutta luonnon itsensä kannalta helpotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sota on ihmisen aikaan saama juttu, joten en jaksa uskoa, että se olisi niinkään luonnonsäätelyä, kuin ehkä taudit, jotka osuvasti mainitsit (osaltahan nekin ovat ihmisten tyhmyydestä tulleita). Kiitoksia Liisu, ebolaa odotellessa ja kummastuttavia juttuja mietiskellessä;)

   Poista
 6. Viisaasti kirjoitit kauniin kuvan kera!
  Toivoisin niin hartaasti tässä kaikessa luonnossa tapahtuvien muutosten kourissa että saisimme pitää täällä pohjoisessa kaikki 4 tärkeää, kaunista vuodenaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Vikki:) Hienosti toivottu ja sitä minäkin toivoisin että kesät olisivat kesiä ja talvet talvia. Tämä pitkä pimeä aika on aika puuduttavaa ainakin täällä rannikolla. Pitäisi varmaan etsiä Suomen vähäsateisin, mutta runsaslumisin, paikka johon asettuisi asumaan:)

   Poista
 7. Upea maisemakuva, tekstiä en jaksanut valitettavasti lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lärppäakkana en malttanut pitää taaskaan suuta soukemmalla, vaan sepustin tarinaa kuvan viereen. Kiitoksia että katsoit merikuvani, sehän se tärkein juttu tässä oli:)

   Poista
 8. Jäin miettimään sanojasi...
  Kiitos sanoistasi, jotka laittoivat miettimään tärkeitä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on valintaa monella tapaa, me itse valitsemme kohtalomme ja maapallo pyörii omalla tavallaan heittäen osan ihmisistä katastrofaalisiin tilanteisiin, joille emme voi yhtään mitään. Elämä tuntuu silloin hyvin epäoikeudenmukaiselta. Me olemme kuitenkin vain pieni osa isoa järjestelmää ja siihen on tyytyminen. Kiitoksia Sinulle Harakka:)

   Poista
 9. Kauniissa kuvassa ainakin kaikki on niin hyvässä järjestyksessä kuin olla voi, jopa laineet saapuvat levyesti keinuen juuri siinä järjestyksessä kuin kuuluukin. Hienoa tekstiä kirjoittelit taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kuvassa on kaikki kauniisti järjestyksessä, maa, meri ja taivas ja ne laineet ja pärskeet. Oli lokakuun kauneimpia iltahetkiä ja vesi oli jähmeän kylmää ja rannat jääkuoren alla. Suuret kiitokset sanoistasi Selma:)

   Poista
 10. Järjestys on hyvä juttu, se vaan ei tahdo säilyä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä se menee usein epäjärjestyksen puolelle ja ihmiselossa aika monestikin..Kiitoksia Aili:)

   Poista
 11. Suuria asioita pohdinnassa. Mitä loppujen lopuksi ihmisen järjestykseen pyrkimunen on? Yks näkee asiat näin ja toin jo eri tavalla. Epäjärjestys siitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaasti sanoit. On totta että hyvissäkin pyrkimyksissä tulee helposti riitatoratappelu ihmisten kesken ja soraääniä. Rakentavasti voidaan olla kyllä eri mieltä mutta miksi se usein unohtuu. Politiikka on uskonto ovat hyvin tulenarkoja asioita, niistä meillä on monesti tiukka näkemys jonka vuoksi on vaikea sietää toisen erilasta arvomaailmaa. Kiitos Aimarii:)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Suuret kiitokset tilapuodin emännälle, siellä näytti taas niin kauniilta ja joulua pukkaa, mut pitänee miettiä, kysymyksesi olivat koukuttavan kivoja.

   Poista
 13. "Järjestys on sitä suurempi, mitä vähemmän informaatiota tarvitaan kohteen rakenteen ja sen osasten järjestyksen esittämiseen. Vastaavasti epäjärjestys on sitä, että kohteen kuvaamiseen tarvitaan maksimissaan koko kohteen sisältämä tieto lyhentämättömänä. Luonnon sanotaan usein pyrkivän epäjärjestykseen, ihmisen taas järjestykseen. Toisaalta esimerkiksi luonnon kiteet ovat järjestyneitä atomihiloja. Arkielämässä järjestys liitetään yleensä siisteyteen, mutta tällöinkin kyseessä on periaatteessa sama ilmiö kuin informaatioteoriassa: kun astiat on järjestetty kaappiin, on kaapin sisällön rakenne yksinkertaisemmin kuvattavissa kuin jos astiat olisivat siellä sekaisin."
  Wikipediasta lainattu, mutta nyt asia on entistä enemmän epäjärjestyksessä! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustislokakuuta 31, 2014

   Jokseenkin järkeenkäypä juttu, luulen että meikäläisen foorumissa palaisi informaatiota tällä hetkellä aika lujasti:) Tässä tuli taas esille tuo hullu väittämä siitä, että luonto pyrkisi luontojaan epäjärjestykseen päinvastoin kuin ihminen. Tuli tässä mieleen sekin että vaikka luonto aiheuttaa esimerkiksi maanjäristyksiä, niin kyllä ne onnistuvat ihmiseltäkin, sillä esimerkiksi norjalainen öljynporauslautta hajosi ja iskeytyi 1990-luvulla vuononpohjaan sellaisella rytinällä, että maa järisi eikä varmasti ole ainut juttu. Atomipommin varmaa on se, että kun kunnolla jysähtää, niin tietyn sortin järjestys palaa sitten pikkuhiljaa kun pöly laskeutuu.

   Tällä hetkellä tilanne on monella tapaa huvittava myös terveydenhuollon sektorilla, sillä ellei Ebola tapa, niin hoitajat tappavat:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)