perjantai 12. tammikuuta 2018

LYIJYMYRKYTYStalvi, kuura, hanki, pakkanen, tammikuu, taivas

Uusi vuosi tupsahti tupaan perinteitä kunnioittaen ja lyijymyrkytystä tarjoillen:) Sitähän on kyllä tarjolla vuoden jokaisena päivänä jos syöt kasviksia, kaloja tai lyijypanoksilla metsästettyä riistaa. Myös teollisuus ja liikenne ovat ruuhkauttaneet lyijypäästöjä. Lyijyttömään polttoaineeseen siirtyminen 1990-luvulla korjasi tietysti tilannetta, vaikka lyijypitoiset akut jäivätkin autoihin.


kuura, talvi, puu, tammikuu, pakkanen

Tinan ja lyijyn valanta on vanha, alunperin roomalainen tapa ennustaa tulevaa. Tapa levisi ajansaatossa Eurooppaan ja sieltä Pohjoismaihin, josta Ruotsin kautta meille Suomeen 1700-luvun lopulla. Tinakuvien katsominen oli alkuun pelkästään herraskartanoiden huvitusta ja niitä valettiin kekrin tai pyhäinpäivän aikoihin. Länsisuomalaiset talonpojat hurahtivat kohta samaan hullutukseen ja tinan valannan ajankohdaksi muotoutui pikkuhiljaa uudenvuoden aatto. Jossakin päin Suomea harrastettiin myös joulutinoja eli valamispäivä saattoi olla  jouluaatto tai ehkä Tapanin päivä.

hiirsilato, talvi, lumi, pyhäjoki, pakkanen,

1960-luvulla eräänä uudenvuodenaattona valoimme laatikossa pitkään pyörineen tinapötkylän, jonka muoto oli hyvin arkinen. Se oli ikään kuin ratapölkky pienoiskoossa. Idea oli vierailevan naapurin ja muistan vieläkin miten ihmeelliseltä tuntui kun sai käännellä rosoista möykkyä ja katsoa mitä kuvia se kynttilänvalossa pinkopahviin heitti. Tina ei suinkaan ollut ainoa lyijymyrkyn lähde, sillä usein ihailin isän haulipusseja, joista ei varmasti lyijyä puuttunut ja tinasotilaatkin kuuluivat sen aikaiseen maailmaan. Nyt kun uudenvuoden tinat ovat lopullisesti historiaa, on pakko myöntää että muistelen kaiholla tinakenkiä, jäistä lumivettä, johon kuuma tina mukavasti solahti jähmettyen kauniiksi figuuriksi. Vaikka hedelmöityskykyni säilyikin niin aivoista en ole ollenkaan varma:) Kuten en siitäkään, missä vaiheessa tinasta tuli lyijyä. Tinapaperit ja säilyketölkit eivät ole toki terveellisiä nekään, mutta mikäpä tässä maailmassa olisi:) 
tina, tinan valanta, uusivuosi
Maailman suurin uudenvuoden tina valettiin Loviisassa uudenvuodenaattona 2009. Se painoi 41 kg ja siihen sulatettiin noin 200 kiloa tinaa. Edellinen maailman ennätys oli vuodelta 1991, jolloin tinamöykky jäi vaatimattomasti 9.1 kiloon:)

Nykyään on uutisoitu merikotkista, joista Eviran mukaan kolmasosa kuolee lyijymyrkytykseen. Syynä on pidetty saaliseläinten lyijypitoisuuksia haulien ja muiden lyijyjäämien vuoksi. Ravintohuipun ylimpänä merikotka saa moninkertaisen annoksen myrkkyä. Lyijyähän on käytetty kautta aikojen myös kalastuksessa, sillä verkkojen ja uistinten painot ovat olleet aina lyijyä. Lyijykynässä ei  nimestä huolimatta ole lyijyä, vaan grafiittia, joten siinä suhteessa lapsemme ovat turvassa.

Onnellista alkanutta vuotta 2018 kaikille 💜 Säilyttäkää talonpoikasjärki elämässänne ja varokaa ampumaratoja, sillä ne ovat takuulla täynnä lyijynraskasta jätettä:)

Tällä postauksella osallistun myös TAMMIKUU-haasteeseen. 

51 kommenttia:

 1. Tosi kauniit talviset kuvat. Muistaakseni ennen myös autojen polttoaineet sisälsivät lyijyä. Erittäin onnellista tätä vuotta myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Kirsti ❤️ Oli sumua, satoi vähän alijäähtynyttä vettä ja pikkusen lunta ja pakasti oli kaunista kuuraa joka paikassa. Autojen polttoaineet muuttuivat lyijyttömiksi 1990-luvulla.

   Poista
 2. No voihan Lyijykomppania. Valoin uudenvuodenenteet, tuossa ne köllöttää hyllyssä. Pelastin myös naapurit, ei ollut enää myynnissä vaan mullapa oli läjä kenkiä jemmassa.
  Muutoin suosittelen lyijytöntä elämää mutta Led(alkper lead) Zeppeliinistä en kuovu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko varastossa vieläkin:) Minusta tämä lyijyjäämä on isompien rinnalla aika pieni, joten en oikein ymmärrä vouhotusta, toisaalta en kyllä sitäkään, miksi tätä MYRKKYJÄTETTÄ on vuosikymmenet ihmisille myyty? Johtuvatko ADHD:t sun muut ongelmat tästä ja kuka vastaa, jos tiedottaminen on laiminlyöty? Ongelmajätettähän se on ollut, siitä olen kirjoittanut jo vuosia sitten. Ne vanhat pötkylät taisivat olla enemmän tinaa kuin nämä nykyiset:)

   Poista
  2. Taisi muutama kenkä jäädä, onpahan naapurin mummotettavilla ensi vuodeksikin. Olen antanut itseni ymmärtää että tässäkin joku eu-direktiivi jyllää, ne on niin ehdottomia että kaikki tai ei mitään. Haittaisko niin hirmusti jos hyllyn poäällä vähän tinaa kunhan ei suuhunsa laita;)
   Täytynee tästä eteenpäin pysyä uutena vuotenan sit kunnon tinassa;DD

   Poista
  3. Mietin ihan samaa, että tehtiinkö taas kärpäsestä härkänen, meitä kun lyijytetään jo muutenkin ja paljon vaarallisemmin. Ihmeellistä, miten tinakenkiä on saanut edes myydä vuosikymmenet kun terveydelle vaarallista ja vaarat on tiedetty! Lasten takiahan tuo vähän harmittaa, vaikka aika harvoin valoimmekin, mutta tuskimpa tuo meikäläistä enää hullummaksi olisi tehnyt:) Tässäpä sydän sulle sydän 💛 joka unohtui viestistä:)

   Poista
 3. Onpa kauniita kuvia. Teillä onkin ihan runsaasti lunta. Meillä ei ole tinoja valettu enää vuosiin. Ihanaa alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut ihan kivasti lunta marraskuusta asti! Välillä on hanget romahtaneet ja melkein sulanneet, mutta onneksi on uutta syytänyt tilalle. Kiitoksia Anneli ❤️

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Enkuli 💜 Kaunista ATC-vuotta 2018!

   Poista
 5. En ole aikoihin valanut tinaa, mutta muistan kuinka ihanan kiiltävää olikin sula tina. Samoin elohopea, jota kemiantunnilla koulussa(salaa) kaadettiin kouraan ja siireltiin kädestä toiseen. Se oli painavaa. Ei puhuttu myrkyistä silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anjuusa ❤️ Muistan sulat tinapallot ja sen, miten kovasti varoiteltiin särkyvistä kuumemittareista ja elohopeasta. Luulisi ettei enää järki ja muisti luistaisi ollenkaan, eikä pitäisi olla enää edes hengissä, kun olemme eläneet niin myrkytettyä ja vaarallista aikaa:) Lisäaineita ei kyllä ollut ruuassa, eikä pakokaasujakaan (ainakaan maaseudulla) kun ei ollut kun yksi kleinbussi ja Mosse koko kylässä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitoksia, oli onnistunut huurrepäivä kun tulin kirjastosta ja vielä päivän näköä sopivasti 💜

   Poista
 7. Raikkaat talvikuvat 💙Siitä on tosi kauan kun olen valanut tinaa, joskus nuorena ja tietämättömänä 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita ❤️ Lyijyn vuoksiko et ole valanut? Tiesin kyllä etteivät tinat enää ole tinaa, eikähän tinakaan mitään terveellistä ole, mutta perinteiden vuoksi aina sillon tällöin valoin.

   Poista
 8. Voi juku, kun olikin kauniit nuo talvikuvasi!
  Tinaa ollaan mekin valettu aina silloin, kun lapset olivat pieniä ja vielä sittenkin, kun olivat isompia. Nyt on jäänyt jo perinteistä se asia pois ja nythän sitten ei enää saisikaan sitä tinaa valaa, hö!
  Mutta toivottelen sulle hyvää tammikuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaikki muuttuu ja meidän on sopeuduttava siihen, että olemme myrkyttäneet lapsemme ja itsemme:) Kaunista ja hyvää talvea Sinulle ja tuhannet kiitokset kommentista 💜

   Poista
 9. Ihanan talvikuvia olet ottanut! Hyvää alkanutta uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvikuvia oli helppo ottaa kun luonto oli niin kaunis. Oli pitsiä ja jäähuntua joka paikka täynnä. Lämmin kiitos Maarit ❤️

   Poista
 10. Totta, mikäpä ei olisi jollain tavalla myrkyllistä nykyään. Täytyy vaan koettaa pitää itsellä tolkku, ettei lopeta syömistä kokonaan :D
  Nuo joutsenet saisivat kyllä lopettaa haulien syömisen :(

  Tinan valaminen oli lapsena kyllä maaginen juttu!

  Vaan on teillä lunta, vau!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kaikkihan on jollakin tavoin myrkyllistä, kaikissa on jäämiä ja lisäaineita, ellei niitä niin sitten lyijyä:) Mutta kukapa selviäisi tästä elämästä hengissä, joten pakerretaan päivä kerrallaan 💜 Meillä on ollut kiva lumitalvi.

   Poista
 11. Lumiset vanhat ladot ovat kyllä upeita, niitä enää harvemmin näkee! Vuodenjatkoja !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo naapurin lato taitaa kohta lyyhistyä:) Täällä on vielä muutamia latoja, mutta kyllä se katoavaa kansanperinnettä on. Kiitoksia Tapsu ❤️

   Poista
 12. Aivan ihana tuo latokuva. Fanitan vanhoja, harmaita latoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Huopalintu 💜 ennen latoja oli paljon täälläkin, mutta koneiden ja paalauksen myötä miljöö on muuttumassa, ehkä pitää pelastaa lato tuohon pellon reunalle:)

   Poista
 13. Upeita talvisia kuvia!
  Mielenkiintoista historiaa.

  On se hyvä että tinan valanta jäi historiaan, sellaista luonnolle ja ihmisellekin haittaa tekevä se on.
  Ilotulitteetkin saastuttavat, siitäkin kun vielä päästäisiin eroon. ;))

  Tilalle laser valoilla ilotulitusta.

  Hyvää tammikuuta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Liplatus ❤️ Ilotulitusraketteja en ole harrastanut milloinkaan, en edes tajua miksi pitää syytää rahaa taivaalle. Kun lapset olivat pieniä niin raketti tai pari ammuttiin, silloinkin säälittivät koirat ja muut eläimet, jotka kärsivät ja pelkäsivät ilotulitteiden ujeltavia ääniä, jotka sattuivat niiden korviin. Laserilotulitus on hieno idea! Lyijytinan valanta jää historiaan, mutta onneksi myrkky- ja lyijyjäämiä jää vielä ihan riittävästi:)

   Poista
 14. Jännää historiaa. Meilläkin oli vielä kymmenisen vuotta sitten tapana valaa uuden vuoden tinat, perintönä omasta lapsuudenkodista tuotu tapa. Nyt sekä se että rakettien ostaminen ja ampuminen ovat meidän perheen osalta historiaan jääneitä. Hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Pauliina 💜 Valoin aina silloin tällöin ja tietenkin oli joskus pieni lapsi tai joku pikku vieraskin paikalla. Luulin että tinat olivat ennen turvallisempia, mutta eipä se tinakaan sen kummempaa tainnut olla. Korealaista lapsityövoimaa tai kiinalaista tuotantoa kai ne ovat olleet.

   Poista
 15. Sinulla, Irja, näyttää olevan hämmästyttävä taito synnyttää esteettistä mielihyvää. Taas kerran on kuin pakotettu siitä puhumaan, niin voimakkaasti tämä sinun sivustosi jälleen vaikutti. No, sitä lajia mielihyvää ei saa koskaan liiaksi, joten kiitos sinulle!
  Kuvat ja valitsemasi kirjasinlaji sopivat hyvin yhteen, synnyttävät juhlallisen, hartaan tunnelman. Teksti myrkyllisyyksineen onkin hyvä kontrasti tälle kauneudelle. Kaikki kaunis ja hyvä tarvitsee kontrastiksi jotain päinvastaista. Muuten tunnelma latistuu ja vaikutus alkaa tuntua itsestään selvyydeltä.

  (Muuten: miten minä muistelen että koko muinainen Rooman valtakunta sortui lyijymyrkytykseen, olenkohan väärässä. Jotenkin se liittyi lyijypitoisiin vesijohtoihin, jotka sohottivat joka puolelle suurta valtakuntaa. Toisaalta: vaikuttimia voi olla monenlaisia, joista lyijyn osuus on toiminut vain pilkkuna iin päällä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huurteiset puut ovat olleet viime aikoina hyvin suosittuja kuvauskohteita, mutta mikä ihme se saa sinun huurteiset puusi ja maisemasi väreilemään aivan käsittämättömän kuulaan taivaan alla! Pitääpä vielä kerran käydä katsomassa tuo ihme.

   Poista
  2. Ihana kuulla, että ulkoasu viehättää ❤️ Pitäisi aina huolehtia ettei tausta varasta huomiota:) Mutta sitten lempiaiheeseen eli Rooman tuhoon:) Siihen oli paljon syitä ja sehän tapahtui ajan kanssa. Rappeutuminen, irstailu ja jatkuvat valtataistelut heikensivät hallitsijoiden mahtia ja uskottavuutta, turmeltuneisuus ja hulluus sai monella tavoin vallan sisäsiittoisten keisareiden vuoksi. Eikä Rooman palokaan aikoinaan helpottanut asiaa. Adveduktit eli siltojen kaltaiset vesijohtojärjestelmät olivat puusta, tiilestä ja kivestä muurattuja, joten en tiedä oliko niissä lyijyä. Rahan arvo aleni eli inflaatio hoiti loput, kurjuus ja köyhyys lisäsivät kansan kapinaa, sotiminen ja muu köyhdyttivät Kristittyjen jatkuva vaino herätti epävarmuutta, sillä ei-kristittyjäkin teilattiin surutta ilmiantojen perusteella. Ja viimein Rooma jakautuikin kahtia, joka lienee se viimeinen niitti. Lämmin kiitos Liisulle

   Poista
 16. Ai kauheeta! Taisin astua sinulle varatulle paikalle. Olkoot siinä, ei kai se haittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa mitään Liisukka 💛 Tuhannet kiitokset kauniista kommentistasi, puut vain olivat niin kauniita ja taivaalla oli iltapäivän kaunis hohde. Mies patisti kuvaamaan heti kun tulin leikkifeikkitöistä ja minähän ampasin heti:)

   Poista
 17. Kiitos!
  Kaiken edellä mainitun kerrannan lisäksi, luonto ja ihmiset sairastuvat muovijätteistä ja sen vaikutuksesta.
  Muovikalvollisten juomapullojen sisällöt onkohan niiden vaikutusta tutkittu ihmisen elimistöön?
  Hyvää alkanutta uutta vuotta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä pointti Lauri 💜 Samoin on säilykepurkkienkin turvallisuus vähän niin ja näin. Muovi oli viheliäinen keksintö, toisaalta kierrätys on hyvä asia, mutta luultavasti jatkokäsittelyssäkin tulee myrkkyjä kuten kaikessa muussakin. Ehkä pistetään jäitä hattuun ja yritetään taaplata loppumatka miten parhaiten taidamme:) Lapsenlapsillemme emme jätä kovinkaan puhdasta palloa, mutta ehkä he keksivät keinot eliminoida myrkkymme ja jätteemme sopivan vaarattomiksi:(

   Poista
 18. Kauniit, lumiset kuvat:) Lunta on meilläkin paljon. Lapsena ollessani meilläkin tinoja valettiin ja oli jännää touhua olevinaan. Se oli jotain 70-lukua se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Metsäntyttö ❤️ 1970-luvulla tinan valanta oli ehkä enemmän muotia:) Tässä rannikolla lumitalvet ovat olleet viime vuosina vähän hukassa lukuunottomatta kuukauden-parin lumista aikaa. Nyt tuntuu pitkästä aikaa talvelle, vaikka kovemmat pakkaset saattavat jäädä helmikuulle:)

   Poista
 19. Olipahan muuten paljon mielenkiintoista tietoa mistä en tiennyt ollenkaan. Aivan ihania kuvia täällä ja vihdoin tännekin saatiin lunta. <3

  Mukavaa loppuviikkoa Irja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämellinen kiitos Tiia 💙 Kiva kun sinnekin tuli lunta. Olen katsellut etelä-Suomen ankeita, lumettomia kuvia ja muistellut viime talven lumettomuutta. Tammikuussakin oli paljaana maa ja se oli kyllä omituista ja tylsää.

   Poista
 20. Kiinnostava infopläjäys ja mukavat kuvat! En tiedä miten hoituu tuo valaminen esim mehiläisvahalla, jota esim on vinkattu korvikkeeksi. Tytär kertoi ostaneensa muutaman varastoonkin, tinaa siis... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Timo 💛 Sula mehiläisvaha jähmettyy sekin kivoiksi kuvioiksi, mutta eihän siinä sellaista taikaa ole kuin lyij...öh tinassa:) Minä en enää saanut tinakenkiä, kun kauppiaat hamstrasivat ne varastoihinsa, aikoinaan oli pussitolkulla, mutta isomman porukan kanssa valaessa hupenivat kummasti. Miehellä on yksi onnentina, jonka joskus ostin, mutta siihen ei saa kajota. Ostaisin kyllä vieläkin kun tietäisin mistä:)

   Poista
  2. Nyt kun muistelen, niin on viimeksi ehkä kerran vuosituhannen alkuvuosina tullut valettua tinaa... Tuo mehiläisvaha vois kyllä olla kiinnostava kokeilla kerran.

   Poista
  3. Itselläni oli hurjan pitkä paussi uudenvuoden tinan valannassa, mutta jostain syystä innostuin sitten vanhoista perinteistä joten tuntui mukavalta ja vähän eksoottiseltakin jakaa niitä uudelle polvelle, kun itse ei lapsena saanut kokea kun sen yhden kerran. Olen kyllä tiennyt pitkään ettei tinajätteitä saanut laittaa kuin ongelmajätteisiin, niistä aikoinaan kirjoittelinkin eräässä jutussa ja ihmettelin ettei varotuksia laitettu pusseihin jo kymmeniä vuosia sitten.

   Poista
 21. Upeat kuvat ja hyvä teksti!
  Tinoja on valettu aikanaan, mutta patruunoihin ei olla koskettu.
  Vielä, kun tuo järjetön räiskäyttely taivaalle saatais loppumaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Hanne ❤️ Niitä patruunoita taitaa olla metsä pullollaan ja ainakin ampumaratojen vieressä on aivan tuhottomasti, vaikka vastuuntuntevat keräävätkin ne roskikseen. Raketit ovat kauniita, mutta kohtuus kaikessa.

   Poista
 22. Paljon hyvää toi eu mukanaan mutta myös paljon älyttömyyttä. Kuten tämä tinan valannan kieltäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Mari 💙 Ei niin paljon pahaa, etteikö jotakin hyvääkin ja taas päinvastoin. Pätee kaikessa:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜