perjantai 12. lokakuuta 2018

OCTOBER

Kesäaika on vääjäämättä ohi. Omalla kohdallani alkukesän valo ja onnellisuus vaihtui alakuloisuuteen. Marja-aikakin missaantui kokonaan ja sydänkin reistasi yhtenä aamuna siihen malliin, että heikompihermoista olisi jo piipaa-autolla ensiapuun viety. Onneksi pelkäsin niin, etten tohtinut edes lähteä :) Alla oleva kamikaze-lentäjä sai kuitenkin parasta mahdollista ensiapua, vaikka mietiskelikin pitkään, jatkaako maallista taivalta vai ei.

Punatulkku, lintu, lokakuu, makro, pihlaja

Osallistun kuvilla Pieni Lintu LOKAKUU - OCTOBER- haasteeseen. October on muuten latinan lainasana, joka tarkoittaa kahdeksatta kuukautta. Se on jäänne ajalta ennen juliaanista kalenteria, jolloin uusi vuosi alkoi jo maaliskuussa ja kuukausia oli vuodessa vain kymmenen. 


Karintie, lokakuu, kotitie, pihlaja

Syyskesällä Pinkun lähdön jälkeen teimme pienen 2000 kilometrin rengasmatkan Tampere - Fiskars - Porvoo - Kotka - Lappeenranta  - Leppävirta.  Fiskars oli kyllä näkemisen arvoinen ja Porvoon vanha gootilaistyylinen kirkko kuin suoraan joulukortista. Onneksi tuo keskiaikainen pääty säilyi vuoden 2006 tuhopoltossa.

Porvoon kirkko, goottilainen kirkko, Porvoo


Upi, seppä, takomo, Fiskars,Upi Anttila
Upin takopaja Fiskars
Upin pajassa taotaan kauniita käyttöesineitä, tässä muotoutuu hiilihanko. Viereisessä pajassa oli lasinpuhaltaja työssään. Pari tuliaistakin tarttui käteen, toinen esikoiselle ja toinen kuopukselle.

Matkalla tapasimme monia rakkaita ystäviä ja sukulaisia. Lämmin kiitos Seijalle ja Karille Lempäälään ihanasta yöpymispaikasta. Henkilökunta oli huipputasoa! Kiitos myös siskolle, vaikka kahvipaketti ei ollutkaan oikeaa merkkiä:) Kun palasimme takaisin kotiin, odotti suru pihamaalla, istui kalliolla ja kulki pitkin nurmikoita. Silmä haki turhaan vanhaa ystävää. Koti tuntui kovin tyhjältä ja kylmältä ilman Pinkkua. 

Valoa syksyyn toi pieni mustatukkainen pojanpoika, joka syntyi syyskuussa - koiran vuonna kuten isänsä, isoveljensä ja minäkin aikoinaan ❤️ 

vauva, irja, vastasyntynyt, mustatukka poika
Apua äiti! Mut on kaapattu! Kuka tuo höppänä on:)
Lapsenlapsia on nyt viisi ja Arin suloinen tyttärenpoika kuudes 💛Katinka täytti jo 16 vuotta, joten ikäloppuluuska sitä alkaa jo olla. Pojatkin on kohta vanhempia kuin minä:) Monta kertaa ovat sormet syyhynneet tarinoida enemmänkin lapsenlapsista, mutta osa on kieltänyt kuvansa ja juttunsa, joten en voi kirjoittaa yhdestä jos en saa lupaa kaikkiin. 


Jonas Vuorna, Bilal, Akryyli, taulu, taidetta
Lokakuun myötä mukava ja turvallinen kirjastoaikani on vaihtumassa uusiin hasteisiin. Vajaat pari vuotta on ollut helppoa ja letkeää aikaa, pomo luxusta ja kirjastotätit kuin ystäviä. Taidenäyttelyt ja muut extremet kuten runokoulutuspäivä ovat tulleet lahjana siihen päälle.  

Oheinen Jonas Vuoran upea akvarelli Bilal kuului osana Lybecker-opiston  "Melankolian eri muodot" -näyttelyyn. Se oli huhtikuussa 2018 Pyhäjoen kirjaston tiloissa. Kaikki taideteokset olivat hyvin tasokkaita, suosikkini oli Sarlotta Jokitalo ja Mira Lohilahti, jonka etsaus/akvavinta Oodi Louhelle puhutteli koko rahalla. Näistä nimistä kuulemme vielä.

Nyt on aika vanhan koiran oppia uusia temppuja. Effica-, Esko-, WetLab- ja Agrineuvos-tietojärjestelmät ovat olleet jotenkuten hanskassa 100 vuotta sitten. Saa nähdä uppoaako vanhaan lahopökkelöpäähän enää edes pientä osaa erilaista tietojärjestelmää. Menneen kesän perhoset ovat muuttaneet mahaani asumaan, stressinsieto kyky on nolla ja kortisolitaso pilvissä:) 

Valoisaa ja stressitöntä talviaikaa kaikille 💛 Muistakaa heijastimet ja varokaa hirviraukkoja, kohta ne taas vouhkaavat tiellä henkensä edestä!

52 kommenttia:

 1. Syksy jo pitkällä, onneksi vielä lämmintä. Linnut ovat jo tulleet lisäruokintaan.
  Huh, olisikohan aika käydä sitä sydäntä lääkärillä tutkituttamassa?
  Meilläkin jouduttiin nukuttamaan 11,5 vuotias koira vanhus, kuopuksen nimikko.
  Haukku kuuluu korvissa, kynsien rapse portaissa. Elämä on ikuista luopumista, ikävä ja muistot jää.
  Onnea mummille ihanasta lapsenlapsesta.
  Syyskuun lapsia olen minäkin ja kuopus, sekä äidin puolelta moni😊
  Lämmintä ja leppoisaa syksyn jatkoa. Parempaa vointia❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Saassa. Nyt on kyllä tosi lämmintä vuoden aikaan nähden, terassikelejä on viikonlopuksi lupaillut. Voimia ja valoa syksyynne ja kuopukselle terveisiä. Hyvin on tuttu tunne kynsien rapina ja tassutus jälkeenpäin. Joskus tuntuu etteivät he heti osaa tai voi lähteä luotamme, vaikka se onkin vain ikävän, tapojen ja muistojemme synnyttämää harhaa.

   Kyllä kai pitäisi terveystarkastuksessa joskus käydä, mutta aika huono olen lähtemään lekurille.

   Poista
 2. Upea matka teillä.
  Onnea tuon pienen suloisuuden johdosta ❤️
  Samoin sinulle parasta mahdollista talviaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kirsti. Matka oli oikeastaan aika väsyttävä, teimme sen viidessä päivässä ja olin liian surullinen, että olisin voinut nauttia kuten normaalisti, mutta oli tärkeä että näimme Arin äidin ja hänen lapsenlapsensa jne.

   Poista
 3. Kesä on vääjäämättä mennyt.
  Onpa komea punatulkku.
  Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista miten lämmintä on ollut vielä lokakuussakin, lokakuuhan on kyllä vallaton murroskuukausi kuten huhtikuukin. Kiitoksia Maarit.

   Poista
 4. Kesä on ohi, mutta lämpö on vielä täällä. Toivotan sinulle stressittömämpiä aikoja ja nautinnollisia mummopäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Cheri. Oli siunattu asia, että tuli vielä yksi pikku piipertäjä joukon jatkoksi, tosin aika paljon me mökötämme vain keskenämme.

   Poista
 5. Upeita kuvia, ja hienoa että sydän sykkii, ja hienoja tapahtumia on muutenkin tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sydän sykkii vielä joten kuten... Kiitoksia Jokke.

   Poista
 6. Lintujen kalenterin mukaan ruokintakauden pitäisi alkaa. Siksi innokkaana ovat ikkunan takana kurkkimassa. On muuten mahtavan tarkka kuva punatulkusta. Jokainen höyhenen yksityiskohta erottuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatulkku lensi päin lasia, linturaukan onnettomuus oli kuvaajan onni. Kauan se oli sylissäni ja kädessä, enkä uskonut heti että toipuu. Omenapuussa kyyrötti pitkään ja nuokkui välillä, sen vuoksi sai tarkkoja kuvia.

   Poista
 7. Ihana tunnelma tuossa toisessa kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Marina, siinä on meidän kotitie lokakuun auringossa.

   Poista
 8. Paljon on asioita tapahtunut lokakuuhun tultaessa. Kaikkea hyvää ja mahdollisimman pian väistyvää alakuloa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alakulo onkin pikkuhiljaa väistymässä, kiitos ihanien toivomuksien. Pimeys ja sade tympäsee silti, syksyllä on kyllä satanut kesänkin edestä. Lämpimästi kiitos Susu.

   Poista
 9. Voimaa Sinulle toipua. Mukavaa että olet rohjennut lähteä uutta tieto-ohjelmaa oppimaan.
  Onnittelut mummoudesta !

  Upea punatulkku ja syksyinen maisema kuva.
  Syksy on nyt kauneimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietojärjestelmän oppiminen liittyy työhön, jonka väliaikasen sain - sitäkin teen osa-aikaisesti (itse halusin vähemmän kun tarjottiin) ainakin aluksi. Punatulkku kävi lintulaudallakin, mutta en voi olla varma oliko tämä sama. Kiitos Liplatus.

   Poista
 10. Hello friend!
  The google translator do not do it well at my computer ..but I will thank you for these great shoots!Very beautiful!

  I wish everything is going well for you..and yes i have my eyes open for the elves :)

  Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Anita! Google translate doesn't work very well... It annoys me too:( Thank you and best regards. Happy weekend! Irja

   Poista
 11. Punatulkku nädäänkin nyt läheltä - wow ! Kiitos ihanasta kuvasta.

  Onneksi olkoon suvun uuden jäsenen johdosta ja onnea ja voimia uusiin haasteisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatulkun epäonni oli kuvaajan onni:( Kiitoksia Rita, niitä tarvitaan, tyhjä pää höyryää kuin onkapannu:)

   Poista
 12. Ihailen tämän blogin pitäjää tavattomasti. Hän pursuaa voimaa kuvissaan ja sanoissaan. Vaikka tämän tietää, hämmästyy joka kerran uudestaan kun täällä käväisee. Onnea ja voimia edelleen toivotan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisukka. Sanasi tekivät minut pieneksi ja silti isosti onnelliseksi. Blogin pitäminen on minulle työtä ja tuskaa, kirjoitan usein sydänverellä, ehkä kannattaisi vähän hellittää ja antaa mennä show must go-tyyliin:)

   Poista
 13. Kauniit kuvat, punatulkkukuva upea. Iloa ja surua, sitähän se elämä on. Onnea uudelle koiranvuonna syntyneelle pienelle ja koko perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Leila. Sitä elämä juurikin on. Ilot ja surut kulkevat aina käsikädessä. Me koirat kiitämme ja yritämme olla onnellisia tästä hetkestä - sekunnista - joka meilla on nyt.

   Poista
 14. Ja der Sommer ist vorbei aber wir haben einen schönen Herbst mit viel Sonne und schönen Temperaturen leider ist es immer noch zu trocken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielen Dank Noke:) Der Sommer ist vorbei:( Jetzt haben wir viel Regen.

   Poista
 15. Mummoilu on mukavaa. Tänä vuonna syntyi kaksi lapsenlasta, kumpikin perheen neljänneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Pappilanmummolle ja lapsille lapsineen. Teillä on ihan kunnioitettava määrä pieniä lapsenlapsia:) Itse tulin 44-vuotiaana mummoksi, mietin kyllä monesti että minulla olisi ollut mahdollisuus mummoiluun jo 37 - 38 vuotiaana, jos esikoinen olisi ollut yhtä aktiivinen kuin itse aikoinani:)

   Poista
 16. Tykkäsin kovasti noista kahdesta ensimmäisestä kuvasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos CC. Niissä oli lokakuu näillä leveysasteilla parhaimillaan:)

   Poista
 17. Tunteissa on aina mukana sydänverta. Onnea ja iloa tuoreelle isoäidille!
  Aika mahtavan "koplan" olet jo saanut lapsenlapsia. Tuokoon he kaikki sinulle mukavia elämyksiä.

  ps. Pyydän nyt, kun on jo kauan aikaa pitänyt sanoa, että tuosta Rip-muodosta luovutaan tyystin. En pidä siitä yhtään ja mietinkin, miten aikoinani hyväksyin sen käytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Onnea on tullut roppakaupalla, sen kokee varsinkin silloin kun lapset ja lapsenlapset ovat pieniä - elämisen onni tuntuu niin täydeltä ja ehyeltä - ellei mitään ikävää tai katastrofaalista satu.

   Kalajoen onnettomuus on koskettanut minua äitinä hyvin syvältä. Tuntuu niin väärältä valittaa lapsenlapsia kohdanneista sairauksista, vaikka aikoinaan ne kirpaisivat kovasti - silloinkin ajattelin, ettei pahin ole kuitenkaan tässä. Se pahin tapahtui naapuritytön pikkupojalle tai Kalajoella vajaa viikko sitten.

   Nimiasiasi ymmärrän hyvin, vaikka en koskaan ole ajatellut tuota Rip-muotoa muuten kuin lempinimenä. En itsekään tajunnut Mustaleski-nimimerkkiä kovin kohtalokkaana, en hakenut nimellä - silloin 9 vuotta sitten - surua kummempaa. Olin vain mustissa vaatteissa ja leski. Tajusin aika pian että olinpa melko tyhmä, kun otin niin raadollisen ja typerän nimen. Sitä raahaan edelleenkin tämän blogin myötä, koska uutta minun ei kannata enää perustaa.

   Poista
 18. Kulttuurimatkanne on ollut elämys sielulle.Elämän moninaisuus avautuu ja oppii ymmärtämään ihmisiä. Fiskarssin työväestä puukkopajan Upi ja lasipuhaltamon Tarmo on taitavia ja hyvän ammatin hallitsijoita. Lasipuhaltamosta saa ostaa kilotavarana jätelasia josta saa askarrella mieluisia juttuja.

  Onnea Mummolle ja lisää mummotettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiviistä aikataulusta huolimatta matka oli antoisa ja se värittyi erittäin tärkeillä ihmisillä, joita tapasimme. Arvostan käsityöläisiä yli kaiken, vaikka vedänkin rajoja nahka- ja luuvalmisteisiin, vaikka kierrätänkin omalla vähäisella osallani karvatuotteita, joita on vanhoissa pannoissa jne. Lasinpuhaltajasta oli myös kuvia, mutta päädyin Upiin:) Kiitoksia Anonyymille, jäin miettimään pienen pääni puhki, kuka lienetkään.

   Poista
 19. Onnittelut lapsen syntymästä!
  Ihmisen elämän taipaleella kaikki on mahdollista. Äkkipysähdykset saa mielen hiljaiseksi ja laskemaan jäljellä olevia elämän päiviä voisiko jonkun asian tehdä toisin että jäisi hyvä muisto lähimmäiselle.
  Teillä oli mielenkiintoinen kulttuurimatka elämys. Mainitsemasi Fiskarsin puukkopaja ja Bianco Blu on mulle tuttuja paikkoja.
  Puhaltomosta saa ostaa jätelasia puikkoina tai palloina ja niistä voi askarrella mieleisiä asetelmia. Kyllä he ovat taitavia ammateissaan.

  Upeat syyskuvat olet saanut aikaan! Terveyttä ja voimia maailmaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Lauri. Rajuja äkkipysähdyksiä on elämässä tullut mutta empä arvannut että nyt säikähtäisin näin paljon tai että tuntisin niin hyytävää tuskaa/ kuolemanpelkoa. Ei tämä toki ollut ensimmäinen kerta kun elämä on vaakalaudalla, jos se nyt sitä edes oli. Vaikea tietää kun en tohtinut välskärille edes lähteä:)

   Lasipuhaltamosta olisi saanut nättejä alejuttuja, mutta rahapolitiikkaakin oli pakko miettiä. Mikä on tarpeellista ja mikä ei, vaikka hamstraankin välillä ihan turhaan. Ihailen käsityöläisyyttä yli kaiken ja sitähän Fiskarsista löytyy. On sitä kyllä paljon muuallakin, kun pitää vain silmät auki:)

   Poista
 20. Kitos sulle hienoista kuvistasi ja oikein paljon Onnea taas mummona olemisen ihanuudesta.Itse olen nyt eläkkeellä oloaikana tuntenut mummouden oikein kunnolla sellasena,kuin mummous kuuluisikin olla! ja lapsenlapsi Venla on mulle jotain niin ihmeellistä ja ihanaa,ettei sitä saa kuin kerran elämässä.
  Tietty mun eka lapsenlapsi on mulle yhtä rakas, vaikkakin on jo aikuinen mies.
  Mutta on se vaan niin ihana asia,,kun on niitä lapsenlapsia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu hassulta että minulla on näin monta lastenlasta. Mikään perusmummu en taida silti olla, vaikka hullaannunkin joka ainoasta ja varalapset ovat olleet myös tärkeitä. Hellyttävimmillään lapset ovat pieninä, leikki-ikäisinä ja koulukkaina. Mutta kaikessa on puolensa. Isojen lasten kanssa voi pelata, tehdä askareita tai jutella eri tavalla, vaikka pelit tahtovatkin vallata yhteistä aikaa. Joskus Katinka raahasi minut jopa uimahalliin, mentiin bussilla ja laskettiin vesiliukumäkeä, olihan se hauskaa. Isompana kaverit ovat jo paljon tärkeämpia ja on aika jäädä syrjään. Onni lapsesta on aina yhtä iso kuin huolikin, ei sille mtn voi, eikä terveyskään aina ole itsestäänselvyys.

   Poista
 21. Onnentoivotuksia ja halauksia myös täältä mummille. Ihanaa, että elämä antaa meille näitä huippuhetkiäkin.

  Ihanat reissukuvat olet ottanut. Ihanaa tavata läheisiä ja ystäviä. Vanhoissa kaupungeissa on paljon upeita paikkoja nähtävänä ja tuollainen, että näkee oikean sepän takomassa, on nykyisin todella harvinaista.

  Muista pitää hyvää huolta itsestäsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Enkuli. Elämässä on paljon hyviä hetkiä, alakulosta huolimatta ne kyllä tajuaa, mutta ilo niistä ei ollut niin täysi, kuin pitäisi. Reissukuvia oli paljonkin, mutta minusta vähemmän on aina enemmän:) Sepän takomista oli ilo katsoa, myös lasin käsittely oli mielenkiintoista. Paljon olisi ollut katsottavaa, aikaa vain oli liian vähän.

   Poista
 22. Kiitos vierailusta ja kommentista! Blogilista on jäänyt taas syksyllä aika vähälle, mutta odottavat siellä lukemistaan. On kyllä komee tuo ekana oleva pikkulintukuva. Tarkka ja hyvät värit. Fiskars tuli itselläkin nähtyä viimeinkin pari vuotta sitten, oma kansio siitä Flickrissäkin. ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogit tahtovat jäädä arjen ja muun jalkoihin. Lintu poseerasi kauniisti, se oli törmännyt ikkunaan, jonka vuoksi sain näinkin hyvän kuvan. Fiskars on hieno paikka, olen joskus jopa haaveillut asuvani siellä... Kiitoksia Timo.

   Poista
 23. Oih♥.. miten suloinen pikkuinen♥ Paljon onnea mummille ja perheelle♥ Kaikki kuvat ovat myös♥ niin upeita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Tuta. Pikku poika on nätti kuin nukke ja nätistyy päivä päivältä. Tässä hän vasta päivän parin ikäinen, kuva on otettu sairaalassa kun ryntäsimme heti kohta katsomaan vauvaa.

   Poista
 24. Ihana punatulkkukuva!

  Irja, blogissani on sinulle yllätys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Leena, ihana että voitin kirjakansi arvonnasi. Keväällä sain arvonnassa hurmaavan puutarha kirjan ja kerran joulun alla valkoisen, kauniin porolyhdyn, jonka olen kuvannut, mutta en saanut koskaan julkaistua kuvia. Lyhty ilahduttaa vieläkin. Ja olen aina luullut ettei minulla käy tuuri:)

   Poista
 25. Vai sellainen on kesäsi ollut, onneksi se on nyt takanapäin. Pidähän huolta itsestäsi, ikävä muuttuu niiksi hyviksi muistoiksi, jotka aina saivat sinut hymyilemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesä oli ihanaa aikaa, mutta sitten kuivuus vei ilon kesästä ja samalla tajusin jo ennen helteitä ettei Pinkku voinut enää kuten ennen. Se vei ilon elämästä pitkäksi aikaa. Olisi pitänyt älytä viedä kissa lääkäriin jo paljon ennemmin. Omasta kunnosta ei aina älyä huolehtia, jos huolehtii muista. Kiitoksia Tuula.

   Poista
 26. Onnea pikku pojanpojasta. Ison ilon hän toi.
  Sen sijaan surullista Pinkun osa ja sinä itsekin- ehkä pitää ajatella joskus itseään myös. Terveys ei ole ikuista. Sain siitä itsekin taas kesällä aimo muistutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojanpoika odottaa nimeä, kivoja ehdotuksia on ollut, saapa nähdä mikä hänestä tulee:) Hän oli perjantaina ensi kerran ihan ominpäin mummolassa monta tuntia. Pinkun kohtalo suretti minua kohtuuttomasti, hän oli niin tärkeä osa elämääni. Mietin monta kertaa, että onko jotakin sattunut, kun et ole postaillut. Olen aina välillä käynyt kurkkimassa, toivottavasti kaikki on jo hyvin?

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜