Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

maanantai 11. marraskuuta 2019

ON THE WALL - JOULUTAULUT SEINÄLLÄ

Jouluhulluus ei ole pullahtanut vielä pinnalle edes jouluhullun kyökkipiian kammarissa, mutta Pieni Lintu haasteen myötä päätin hullutella jouluisasti. Olen lapsesta asti tykännyt paperitauluista ja niitä löytyy kodin seiniltä niin jouluna kuin pääsiäisenäkin. Heikkona hetkenä keksin repiä kuvasivuja Rudolf Koivun joulukirjasta ja tuunata vaihteeksi joulukuvia niistä. Jälkeenpäin se lievästi harmitti:)



Tämä hurmaava joulutaulu meni harmittavasti sivusuun, myöhästyin omaa tyhmyyttäni koska en älynnyt katsoa myyjän viestiä ajoissa. Kauniita kuvia löytyy tauluiksi myös vanhojen kuvalehtien kansista. Tässä kuitenkin muutama perinteinen paperitaulu, joita tälläsin seinälle. Osan olen ostanut tänä syksynä, koska vanhemmat taulut ovat ahkeran käytön myötä hajoamispisteessä.

paperiset joulutaulut, vintage,

joulutaulu, yksityiskohta, koriste

Vanhoissa tauluissa on koristeellisia yksityiskohtia ja ornamentteja erikoisesti reunoissa. Kuvat voivat valehdella taulun ikää, sen olen katkerasti huomannut - mutta taulun materiaali paljastaa heti kättelyssä onko kyseessä uusiotuotanto vai originaali.
joulutaulu, tontut, joulupuuhat, Lars Eriksson

paperiliinat, joululiinat, vintage, tontut, joulu, kynttilä, joulukellot

Ennen pidettiin paperiliinoja joulupöydällä valkoisen liinan päällä koristeena. Niitäkin löytyy kymmenkunta erilaista, osa vielä muoveissa. Tuo keskimmäinen kello- ja kynttiläaihe on lapsuusaikani liina. Allaoleva vanha ruotsalaistaulu poikkeaa kauniisti  perinteisestä jouluaiheesta, se edustaa vuodenaikatauluja, joita näki ennen monen mökin seinällä.

Ruotslainen taulu, peura

Eikä joulua ilman pahvitonttuja! Neljä pahvitonttua ostin kun kuopus oli ihan pieni, niistä on enää kaksi "hengissä" Jos olisin älynnyt miten niiden arvo nousee, olisin ostanut koko kaupan tyhjäksi:) Keskimmäinen tonttu ja lammas on uusi löytöni tältä syksyltä ja se 1950 - luvulta. Sain sen edullisesti Weisten tonttujen ja parin taulun mukana.



Tämä paljon kärsinyt Sarah Kay-taulu löytyi vanhoista tavaroistani muuton jälkeen. Sen sain äidiltä vuosikymmeniä sitten ja nyt se koristaa komeron seinää 💙

34 kommenttia:

  1. Minun jouluaarteeni on 40-luvulta oleva paperinen joulutaulu, jossa kippurasarvinen vuohipukki vetää lahjarekeä ja tontut istuvat kuorman päällä. Muutama vuosi sitten löysin sille sopivan kehyksen ja lasin. Se oli jo nurkistaan pahasti repalainen, mutta kehystettynä sai lisää käyttöaikaa. Se on tietenkin joka joulu seinällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulutaulusi pitäis kyllä nähdä, on varmasti kaunis. Minulla on pari kolme lapsuusaikojen taulua kulunut pilalle aikojen saatossa, olivat 1940 - 50-luvun tauluja, tuo kapea porotaulu ja oikealla oleva ylin edustavat myös niitä aikoja. Monta kertaa mietin että kannattais kehystää.

      Poista
  2. Erittäin viehättäviä nämä paperiset seinätaulut, että joululiinat ovat. Monta tuttua löysin kuvistasi, mutta itsellä ei ole tällä hetkellä yhtään. Myös vanhat joulukortit ovat kauniita.
    Itse asiassa jos löydän tuollaisen paperikaitaliina, hankin sen ilman muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paperiset joululiinat ovat hauska jäänne menneiltä ajoilta, näyttävät tulleen muotiin uudelleen kuin paperitaulutkin. Ehkä kaipaamme menneiden aikojen tunnelmaa enemmän kuin takavuosina, jolloin taulujani aina ihmeteltiin ja katseltiin usein huvittuneena, eikä niitä ei arvostettu erikoisemmin 1990- luvulla ja 2000 luvun alkupuolella.

      Poista
  3. tosi kauniita tauluja.minä kaipaan sellaista vanhaa,jollaisen äitini oli laittanut 60 luvun alussa puuceen seinälle.kärpäset olivat sitten lianneet sen .siinä oli joulupukki kaupan takahuoneessa ison kirjansa kanssa.enpä ole enää sellaista nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anonyymi, monesti kauniita tauluja vietiin tosiaankin ulkohuusin seinälle, missä ne eivt tietenkään kovin pitkään hyvänä säilyneet. Hain tuota aihetta, mutta en ole vielä siihen törmännyt. Vaikuttaisi vähän amerikkalaistyyppiseltä aiheelta, mutta ruotsista tuli yhtä paljon kauniita tauluja.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos aiheesta Pieni Lintu, mattimyöhäinen roikkuu näissä miten sattuu:)

      Poista
  5. Todella ihania jouluisia kuvia sinulla:=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo tuntuivat turhankin jouluisilta vielä viime viikolla, mutta nyt on jo siellä täällä joulunavajaisia ja pikkujouluja joten ehkä kerrankin olin ajoissa:)

      Poista
  6. Hienoja tauluja.
    Minulla on ollut Sarah Kay paperitaulu joskus 80-luvulla, ei kylläkään jouluinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarah Kayn herttaiset taulut ja kortit tuntuivat liiankin hellusilta aikoinaan, enkä muista innostuinko tuosta taulusta erikoisesti silloin, mutta monesti sekin on seinällä ollut.

      Poista
  7. Kiitos joulutunnelman virittelystä ❤️❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Rita, tonttua väänsin jo tänään, en niitä monta tee, mutta pari on pakko tehdä.

      Poista
  8. Sinulle on joulu tullut. Hienoja tauluja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Repu. Ei nyt ihan vielä, tälläsin kuvauksen vuoksi nuo seinälle, mutta en jaksanut ihan kaikkia laittaakaan:)

      Poista
  9. Oi, nyt tuli ihana joulufiilis! Täytyykin kaivaa omat joulukoristeet esiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu Teresa! Yritin värkätä tonttuja ja yhtenä iltana teimme ystävän kanssa muka joulukortteja, mutta emme saaneet oikein ideasta kiinni, joten meni enemmän höpöttäessä ilta.

      Poista
  10. Ihania vanhanajan joulutauluja. Näitä katsoessa mieli rauhoittuu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, osa on niin kauniita ja seesteisiä, harmi että äiti ja lapset aiheisen on aika syönyt samoin kuin ihanan uusiopainatuksen, jonka ostin äidille 1990-luvun alussa. Siinä oli kirkkoreki, soihtuja ja joulukirkko, etualalla nuori äiti lapsen kanssa.

      Poista
  11. Ihania paperisia joulutauluja!!
    Minun jouluun kuuluu kaksi paperitaulua,toinen keittiöön ja toinen takkahuoneen oveen:)
    Sinulla ihania aarteita!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Liisa, olen monta kertaa haaveillut että kuvaan näitä, mutta aina se on jäänyt. Viime jouluna olin jopa niin kyllästynyt että tuunailin joulutaulut vanhasta ruotsalaislehdestä ja Rudolf Koivun kirjasta, enkä laittanut kranssien lisäksi mitään muuta seinille kynttilöitä lukuunottamatta.

      Poista
  12. Voi miten ihanaa joulun tunnelmaa! I like it.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Der Seidenspinner. Joulunavauksien ja pikkujoulujen myötä hurahdamme kuin huomaamatta adventtiaikaan, aina se silti yllättää:)

      Poista
  13. Aivan ihania kaikki, ennen osattiin tehdä niin kauniita juttuja. Mikä siinä onkaan, että silmä lepää näissä vanhanajan jutuissa.

    Sydämellistä marraskuun jatkoa Irja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Tiia. Ehkä niistä kuvastuu entinen rauhaisa elämänmeno ja tunnelma, joka oli kyllä raskasta työtä täynnä aamusta iltaan, silti ei hosuttu eikä kiirettä tunnettu siten kuin nykyään. Se on ihmeellistä, jos ajattelee vaikka puuron keittoa, vilja oli kylvettävä, puitava ja jauhettava, puurokattilan vesi haettava, puut hellaan hommattava ennenkuin päätiin edes alkuun:) Tunnelmallista marraskuuta Sinullekin

      Poista
  14. Upeat joulu paperitaulut, muistin tuosta että mökkimme ulkohuussin sisäseinällä oli vuosikausia suuri tonttu aiheinen paperitaulu.
    Pitääpä katsella varastoa jospa löytyisi tonttu tauluja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että ne hienot taulut laitettiin ulkovessan seinille, olihan niitä tietysti kiva katsella. Olen varma että mummon mökistä muutama taulu löytyy vielä edelleenkin:) Kiitos Lauri.

      Poista
  15. Oi millaisia aarteita ja niin suloista joulutunnelmaa♥ Lapsena kerättiin joulukortteja ja jouluisia kiiltokuvia, nostalgiset kuvat on niin kauniita! Mukavaa marraskuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Päde 💛 Laitoin taulut hyvissä ajoin esille kun sopivat haasteeseen:) Kausivalot - jotka pahasti näyttävät jouluvaloilta - ovat olleet nekin kuusessa jo pitkään, kun on niin synkkää ja pimeää.

      Poista
  16. åhh cosy !!I love the Nisse!
    You knwow they are all around this time of the year:))))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Anita, possut kuuluvat jouluun, olisi kyllä kiva etteivät niin ikävällä tavalla.

      Poista
  17. Muistan nämä myös lapsuudestani ja niitä monesti ihailtiinkin siskojen kanssa.
    Vietetttiin kivoja hetkiä niitä tutkiessa.
    Mutta kurjaa, kun kaikki on menneet muutoissa jonnekkin kaatikselle!?
    Harmittaa...
    Hyvä, että sulla kuitenkin on jotain säilynyt!
    Kivaa joulukuun alkua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat meidän ikäluokalle tuttuja juttuja, monet taulut ovat hukkaantuneet roskiin tai poltettu, osahan on varmasti ollutkin jo niin huonokuntoisia, uusiopainatuksia on jonkun verran osa jopa tasokkaampia kuin alkuperäiset. Lämmin kiitos Harakka ja mukavaa joulun odotusta Sinulle 💛

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜