Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

MARJA

Kuvahaasteen aiheena oli MARJA  ja aiheen antoi Pieni Lintu 💕
marjat, kesä, mustikka, karpalo, viinimarja

Opin jo alakouluiässä, ettei mansikka ole lainkaan marja, vaan kuuluu epähedelmiin:) Kriteereistä huolimatta monet meistä pitävät mansikkaa parhaana marjaherkkuna, jota voi ahmia sellaisenaan tai taikoa siitä ihania jälkiruokia. Mansikasta voi pyöräyttää myös kesäisen juhlakakun! 
Katin rippijuhla kakku, täytekakku, mansikkakakku
Mansikan lisäksi Suomesta löytyy 47 erilaista syötävää marjalajia! Näin väittää ainakin Kaisa 
viinmarjapensas, kukkatertut, kevät
Valkoviinimarjapensaan korumaisen kauniit kukkatertut odottavat kevätkesän pölyttäjää.
Ehkä vähän yllättäin banaani, kurkku ja tomaatti luetaan kasvitieteellisesti marjoihin, samoin kuin avokado, chilipaprika ja vesimelonikin! Kun taas marjoina pitämäni ahomansikka ja mesimarja eivät olekaan marjoja, vaan kuuluvat ruusukasvien heimoon. Hienoarominen vanhan ajan villivaarama, vattu eli tutummasti vadelma ei sekään ole "oikea" marja, vaan kerrannaisluumarja, johon mesimarja ja lakkakin kuuluvat. Marjat ovatkin siis hedelmiä ja hedelmät marjoja. Uh:)
ahomansikka, kukka, kesä, mansikankukka
Kaunista ja hyvää marja-aikaa kaikille 💕 Epähedelmät, luumarjat ja muutkin marjat talteen:)

30 kommenttia:

  1. No, tuossa olikin ihan uutta tietoa minulle. Hienot kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaksi tämä oli uutta minullekin, vaikka tuo mansikka juttu olikin tuttu jo lapsuudesta, muistin sen jo kerran aiemmassa postauksessakin kun innoissani kuvasin mansikoita. Avocado-kurkusta voi siis tehdäkin marjasalaattia:) Kiitoksia Satu ♥

      Poista
  2. On siis aika monimutkaista erottaa hedelmiä, epähedelmiä ja marjoja!
    Kiitos Mustis hienosta 'luennosta'!♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvitieteilijät ja biologit ovat ihan omaa luokkaansa, kivahan näitä on kuutioida aina vähän uusiksi. Kiitos Aili ♥

      Poista
  3. Voi sentäs, no marjalta se näyttää ja maistuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, erittäin makoisa ja herkullinen, kuten kuvasikin ♥

      Poista
  4. Ihmeellisiä ovat kasvitieteellisen luokittelun salat 🍓
    Ihastuttava kakku, en ole moista ennen nähnyt. - Ihailua - ❤️
    Todella hyvä postaus kaikkineen !
    (Itse ehdin vain nopeasti käydä räpsimässä muutaman kuvan muiden töiden lomassa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Rita ♥ Oikeastaan kaikki lajimääritykset ovat vähän kinkkisiä ehkä jopa yllättäviä. Kurkun olen aina mieltänyt vihannekseksi ja osa meloneista kuuluu kurkkulajeihin, ei kylläkään vesimeloni.

      Poista
  5. Apua miten ihanan kakkunen, täytyy myöntää, että niin tekisi mieli leivoksia ja kakkuja, kun kituutan tällä hiilarittomalla ja viskon melonia makeanhimossa suuhun. Ihania kesäpäiviä Irja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et voi olla kokonaan hiilarittomalla, se on epäterveellistä Tiia ♥ Vesimeloni ja mansikka ovat hyviä! Ja samoin aurinkoista ja hyvää kesää. Mielenkiinnolla odotan mistä tädit taas löytyvät:)

      Poista
  6. “Knowledge is knowing that a tomato is a fruit, wisdom is not putting it in a fruit salad."
    On noi hedelmä/marja-luokitukset aika erikoisia! Harva "marja" on sitten oikeasti marja... :D
    Herkullisen näköisiä kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset Anniina ♥ Jäin miettimään tuota "knowledge in knowing"-lausetta ja joo, näinhän se on, mutta viisaat kasvitieteiljät siitä viis veisaavat:)

      Poista
  7. Hyvä informatiivinen marjapostaus! Tuo mansikan luokittelu oli kyllä tiedossa, mutta jotenkin sitä ei koskaan muista... Ja hauska sanonta tuossa Anniinalla. :-D


    tv: Timo / http://blog.kytta.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniit kiitokset Timo ♥ Maamuurain eli vanha kunnon mesimarja kuuluu sekin rosales lahkolaisiin, tässä kohta tiedä itsekään mihin uskoon kääntyy:)

      Poista
  8. Voi miten herkullisia kuvia♥ Itselle tuo mansikka on aina vaan se kesän ykkös herkku:) Kohta pääsee jo metsään katselemaan miltä se marjasato tänä vuonna näyttää, täällä meidän suunnilla ei ainakaan vedestä ole ollut pulaa:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos ♥ ja samoin Sinulle! Mansikka on ykkönen tällä hetkellä täälläkin, kohta kai mustikoita pitää haeskella ja sitten puolukoitakin. Karpaloita en ole viime aikoina poiminut kun torilta ja tyrnejä toivon saavani saarelta, mikäli sinne jollakin opilla pääsee, kun vene ei vesillä ole ollut ollenkaan.

      Poista
  9. Kyllä mansikka on mun sanavarastossani edelleen marja, vaikka olenkin jo joitain vuosia tiennyt tuon epähedelmäasian. Noita muita kertomiasi en tiennyt, kiitos niistä uusista tiedoista, ja myös ilahduttavista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja kai se vaaramakin marjasta menee:) Marjoista olen paasannut joskus aiemminkin. Suuret kiitokset Sirpa ♥ Pitäisiköhän muuttaa vanha sanonta: Oma maa epähedelmä ja muu maa mustikka:) Osa kuvista on jo "eilisiä" ja osa tuoreita. Rippikakkukin heinäkuun jatkojuhlilta.

      Poista
  10. Makoisan näköinen lajitelma!
    Villimansikoita ja puutarhamansikoita on maisteltu jo, siis tämänkesäisiä. Yhtään kypsää hilla en vielä löytänyt, mutta kohta varmaan, jos saadaan kuumia ilmoja. Marjaisaa kesänjatkoa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Selma ♥ Hillat ovat omalla kohdallani varmaan lujassa, ellen osta kaupan tiskiltä - enkä usko että ostan - isä tiesi aikoinaan hyviä hillapaikkoja:) Mustikoita on pakko vähän saada ja puolukoita, viinimarjoja tulee pakostakin:)

      Poista
  11. Oi, tosi herkulliset kuvat! <3

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
  12. Hienot kuvat, mutta nuo määrittelyt olivat outoja. Että kurkkukin kuuluisi marjoihin:) Mesimarjat muista lapsuden kotikylästäni, niitä varten lähdin poimimaan ja tulin kotiin pieni kori täynnä. Yritin niitä alkaa viljellä, mutta ne vain katosivat...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Leena ♥ Kasvitieteilijät ovat innostuneet uusimaan Linnen kriteereitä. Tarkennus ja evoluutio ovat aina paikallaan, mutta kyllä kurkku on vihannes edelleenkin vaikka sen "hedelmä" kuuluukin ns. pohjusmarjoihin:)

      Poista
    2. OK, kiitos.

      Tuo valkoherukan kukka on satumaisen kaunis!!!

      Poista
    3. Sydämellinen kiitos Leena ♥

      Poista
  13. Olipas todella kauniit makrokuvat marjoista ja kakustakin,nam! Huomenna pääsen minäkin kakkua maisteleen, on meidän Venlan 2-vuotis synttärit.
    Ja olen minä vielä olemassa vaikka kauan olinkin mitään ilmoittamatta pois, toivon, että nyt voisin ja jaksaisin olla edes aina silloin tällöin täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Harakka ♥ Tämä kommentti on jäänyt huomaamatta kokonaan, anteeksi. Kone ei ole herjannut eikä näyttänyt mokomaa. Jaksamista Sinulle, aina ei tosiaankaan voimavarat riitä tänne. Tuntuu että tämä enemmän syö kuin antaa. Onnea pikku Venlalle jälkeenpäin ♥

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜