keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

HUHTIKUUN MANDALA JA FAARAON LEHMÄT:)

Nyt loppui tämän tytön mandalointi ja bloggailu aiheen mukaisesti tähän! Kiitän Teitä kaikkia näistä 32 kuunkierrosta ja vähän useammastakin veden juoksumetristä monien siltojen alla ja toivotan kaikille hullun hauskaa huhtikuuta tällä huhtikuuhullukuu-mandalalla, jonka aiheena oli aprilli:)

Toteutin aiheen käyttäen hyväkseni uskomatonta otosta, jonka sain täydenkuun aikaan pääsiäisviikolla myöhään kellokeskiviikkona...

aprillia

Kuten kuvasta näkyy, niin kohti täysikuuta siinä joulupukki porhaltaa isoäitinsä vanhalla könninkellolla, jota kiskovat faaraon unista eksyneet seisemän lihavaa ja seitsemän laihaa lehmää:) Huomatkaa erityisesti nämä hienot ja koristeelliset viisarit, jotka lepäävät luottavaisesti roomalaisten numeroiden päällä:) Sen verran epätavallinen oli tämä näky, että lähtökuopissa olevilla trulleilla loksahtivat tekarit hankeen ja luudat karkailivat takaisin porttien pieleen. Jopa susien hyinen laulu tunturien kupeilla kurahti kummasti kurkkuun niiden kuunnellessa tätä ihmenäkyä.

Joulupukki oli koristanut lehmät metsästä löytyneillä hirvensarvilla, jotka oli liimannut niiden päähän äitinsä vanhalla maitoliimalla. Osa niistä oli pudonnut tietysti jo alkumatkasta ja osa putosi juuri kun..

Miten niin et nähnyt joulupukkia ja 14 lehmää?? No etpä tietenkään, koska se oli vain mandala-APRILLIA ja kuten ehkä huomaatkin niin kuravesi kuplii jo odottavasti:)


HISTORIAA

Aprillipäivän pilat ja leikkimieliset narraukset eivät ole Suomessa kovin vanha keksintö. Vilkunan mukaan hämäläisessa herrasperheessä tapa tunnettiin ehkä jo 1700-luvulla ja esimerkkinä mainitaan miten Kurjalan kartanon 13-vuotias tyttö narrasi joskus 1800-luvun alussa mamselli Fortelinia kirjoittamalla hänelle kirjeen rva Lindholmin nimissä. Roomalaisten Uuden Vuoden bakkanaaleista tai Narrijuhlista aprillipilailu lienee kuitenkin alunperin lähtöisin, kuinkas muutenkaan.  Myös Intiassa tunnetaan vastaanlaisia hulijuhlia. Ruotsissa tapa tunnettiin 1600-luvulla, josta se rantautui pappiloiden ja kartanoväen myötä pikkuhiljaa Suomeenkin.

Halikosssa hyväuskoinen narrattiin hakemaan naapurista tarhavinkkeliä, uuninlestiä, makkaralukkoa tai jotakin muuta olematonta tavaraa, Raisiossa etsittiin jopa tipotussua ja repunlestia, kun taas Tohmajärvellä häntäveitset olivat tosi hakusalla. Teurastuksien yhteydessä lapset usein laitettiin melkein poikkeuksetta pois paikalta käskemällä heitä noutamaan milloin mitäkin makkaramittaa tai muuta turhaketta kyliltä.


Vikipedian mukaan Aprillipäiväperinteen kerrotaan alkaneen Ranskasta 1582, jolloin siellä siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin. Aprillipiloissa ja korteissa kukki useinkin kala eli poisson, siitä tehtiin myös paperiversioita, joita laitettiin salaa pahaa-aavistamattoman selkään kiinni:)

Lapsuudessani oli joskus vähän epäselvää, oliko tämä narrauspäivä huhtikuun ensimmäinen vaiko Valpuria edeltävä päivä eli huhtikuun loppu, sillä monissa paikoissa myös huhtikuun viimeinen tunnettiin varsinaisena aprillauspäivänä.

Ruusuinen kalakuva on varastettu Vikipediasta kuten sen kohdalla oleva tietokin.

40 kommenttia:

 1. Tämä vasta onkin kunnon aprillimandala. Huh huh, ja millaisen tarinan myötä :D Sinulla on aika jänskä tuo mielikuvitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Selma ja myönnetään, että mielikuvitukseni karkaa vähän väliä omille, jopa hakoteille, jota järkiminä välillä ihan huuli pyöreänä kauhistelee:) Toivottavasti tämä väläys näistä faaraon lehmistä ei silti loukannut ketään.

   Poista
 2. "Miten niin et nähnyt joulupukkia ja 14 lehmää??? No etpä tietenkään, koska se oli vain mandala-APRILLIA".
  Etkö sinä sitten nää noita tuossa kuvassa? minä kyllä löysin ne sieltä.
  Haa, tais ollakin noita - ei ku takaisinaprillausjuttuhantääonkin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jep, kyllä näin ystävä kallis, mutta 10 bointsia ja naurava kuu-ukko tästä oivallisesta vastavetojutusta:) Huomasitko muuten tuon järkyttävän ja tahattoman lukikirjoitushäiriön tuossa Mandala-sanassa? Minulla on sanasokeutta ja ilmeisesti hyvin lievää lukivikaa, joka välillä häiritsee ja hidastaa oikeinkirjoitusta, toisaalta moni lukee ne silti "Cambridge-tyyliin" ihan oikein:)

   Poista
 3. No olipas mainio vastaus haasteeseen! Meinaatko oikeasti lopettaa blogin vai oliko sekin aprillia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Sinulle Matkatar kiinnostuksesta, mutta ikävä tuottaa pettymys, sillä kyllä se lopettamispäätös oli vain aprillia sekin:) Olen välillä leikkinyt ajatuksella, että lopettaisin tämän puuhastelun täällä kokonaan, mutta toisaalta tämä kuuluu niihin kivoihin asioihin elämässä, jotka haluaisin säilyttää jo kirjoitustaidon päivittämisen vuoksi.

   Poista
 4. Kiitos Mustis tästä hauskasta tarinasta ja mandalasta.
  Meillä Tikkalassa (Tohmajärvellä) käskettiin lapsia lainaamaan saparoveistä (sialla on saparo), mutta minua ei ainakaan sillä saatu narrattua..:)))

  Oikein hauskaa huhtikuuta sinulle, Mustis..;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihan pähkähullu juttu kuten aprillipilat ruukaavat ollakin, muistelen jopa Alkon mainostaneen joskus, että ihan hinkeillä saa tulla viinaa hakemaan, Aivan satavarmaa tietoa tai muistikuvaa tästä ei ole, mutta ei niin hullua, etteikö jotakin teräksenkovaakin mukaan taas eksynyt.

   Tohmajärven kohdalla oli mainittu juuri tuo häntäveitsi ja paikallisia eroja sanonnoissa varmasti on ollut paljonkin. Missään tapauksessa tappaminen ja teurastus ei ollut mikään näytös tai sirkushuvi, se ei kuulunut sen ajan tapoihin.

   Poista
 5. Nyt en tiedä mitä uskoa, vai jätänkö uskomatta. Mandala on kyllä huisin hauska ja sen selitys vielä parempi. Jos kläpsäytät ovesi kiinni, niin älä kuitenkaan poista sitä. Kevään odotusta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aina:) Tuolla ylempänä tulikin jo tunnustettua että hullu aprillijuttuhan se lopetusidea taisi pelkästää olla... Olisi kiva kun saisi jotkut valitut jutut kirjoihin ja kansiin, sillä joku tyssäpaikka tässä vähän tällä hetkellä on.

   Poista
 6. Mainiosti kuplii kuravellisi ja sanailuasi on ilo lukea, lopettamis-sillit jätin syömättä. Mukava tietopaketti:) Lapsena äiti saatiin aprillattua kun "nähtiin" punatulkku lintulaudalla. Ne olivat melko harvinaisia silloin. Hauska oli, kun joka kerta hän heti juoksi ikkunaan katsomaan. (taisi tehdä sen meidän iloksi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillit taisivat olla niin selkeästi suolattuja, ettei niitä moni ihan purematta niellyt. Historia vainoaa minua unissa ja valveilla ja monia ajatuksia sen julkistamiseksi on ollut mielessä jo pitempään.

   Punatulkku aprillaus kuulosti hauskalta ja harmittomalta kuten aprillaus parhaimillaan onkin, luulen että isä teki kohdallani ihan samoin ikään kuin mielikseni kun huijasin milloin mitäkin tyhmää ja lapsellista, mitä nyt talon takana esimerkiksi saattoi olla, koppakännärilinjalla yleensä kyllä pysyttelin uskottavuuden vuoksi:)

   Poista
 7. NO ammuu sinulle :) Komea mandala ja kala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Perhotar, ehkä tämä oli niin ammuuta koko juttu, että on pakko ottaa ne vastaan kakistelematta;) Minusta tuo Vikipedian kala oli tosi kaunis ja teki mieli käyttää ideaa hyväksi, mutta en sitten viitsinytkään kun se ei ollut oma...

   Poista
 8. Hyvinpä vastasit huhtikuun Mandalaan:)
  Mielikuvituspläjäyksellä sinut on kyllä rokotettu, niin hyvin se sinulta luonnistuu. Jatka samaan malliin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia rohkaisusta Hanne:) Ajattelin jo, että ihan överiksi meni koko juttu? Sanasi antoivat uskoa siihen, ettei se kuitenkaan ihan kaikkia hirvittänyt.. monesti pitäydyn pienen itseironian etc avulla kuitenkin melkoisesti kuitenkin asialinjalla, mutta pelkkä kuiva fakta ei aina kaikkia lämmitä, joten yritän survoa sitä leikin ja eräänlaisen hulluttelun avulla sinne mukaan.

   Poista
 9. Hmm, eipä uskoisi, että Sinä pystyt aina vain parantamaan - taso kun on jo sen verran korkealla :) Kuitenkin kuravellin sijaan suosittelisin vaikka rommikolaa, siis suosittelisin, mikäli blogisi ei olisi niin puhdas moraalitasoltaan. Siis Sinun blogiasi on sopimatonta edes kommentoida alkoholimainonnalla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän anonyymiä, vaikka itselläni onkin suuri epäilys tästä ja taitaa olla edelleenkin.

   Kyseessä oleva rommikola taisi olla tuolla CocaCola-jutussa ja ehkä viime aikoina myös jossakin muualla? Alkoholimainonta ei sovi tänne ollenkaan, siinä olet oikeassa, mutta pari tupakkamainosta voisin kyllä laittaa:) Niissä oli aina niin komeita miehiä silloin ennen ja siihempä sekin nautinto taisi jäädä.

   Poista
 10. Voi että, kun olikin hieno vastaus mandala haasteseen aprilli!
  Hi!
  Ja mä jo pelästyin, että oikeesti lopetat bloggailun, mutta onneksi se olikin sitä aprillia!
  Upea vastaus ja ihana mandala! Kuravesi siinä näyttää kuplivan hienosti, yökkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olit ihanasti kartalla Harakka, luulen kyllä että osa porukkasta ei tajunnut tätä hommaa ollenkaan? Missään pilkkamielessä en näitä unilehmiä tähän ottanut, vaikka luultavasti joku niin saatoi ajatella? Kiitän sanoistasi, tämä kuva on hyvin arkisesta aamutilanteesta perussäädöillä muuteltu.

   Poista
 11. Säikähdin minäkin pikkuisen,aluksi,mutta ajattelin,ettet kuitenkaan niin keljuksi heittäydy,että lopettaisit meiltä tään ilon juttujesi äärellä.Sanonko,että senkin ketku,no en sano:)DDD
  Me tehtiin Siirin kanssa yhdessä yks tosi hyvä aprillipila,kun hän oli täällä yökylässä sopivasti silloin.
  Niin ja asiaan:Täähän oli taas hulvattoman hauska tarina.Eikun kirjoihin ja kansiin vaan näitä juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halauksia Sinulle rakas myrsky ja terveisiä pikku Siirille, jekkuja ihanampia asioita ei maailmassa olekaan, Teillä se oli myös vähän pintaa hipoen:) Minulla on aivan hirvittävä tunne siitä, että tämä oli myrkkyä osalle populaatiota, sillä yhä edelleen kajoaminen edes osaan raamatunhistoriaa vähän leikkimielisesti saattaa olla tabu joillekin.

   Sitä, miten nämä Egyptin herran unet voisivat olla niitä, ihmetyttää allekirjoittanutta. Uni sinällään oli enneuni, jonka vankipoika Joosef varsin hyvin hoksasi puhumattakaan siitä, ettei itse Salomonkaan olisi kyllä viisaampaa neuvoa faaraolle keksinyt?

   Poista
 12. "Joulupukki oli koristanut lehmät metsästä löytyneillä hirvensarvilla, jotka oli liimannut niiden päähän äitinsä vanhalla maitoliimalla."
  Oliko ne niitä Faaraon lehmiä? Joulupukkikin taitaa olla samanlainen hassuttelija, kuin Sinä Mustis! Huumorilla pääsee pitkälle, vaikka kirjoitettuna.
  Hassunkiva lopettamisaprillipila...:D

  Ja kepeää historian pläjäystäkin mukana...Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitäpä tietenkin parahin Gandalf, maitoliimallahan sitä aina ennen liimattiin kaikkea mahdollista johon peruna riittänyt:)

   Joulupukki keksii kyllä hätätilanteessa melkein mitä vain päihittääkseen trullireppanat jopa niiden omalla alueella. Pukilla on kyllä aika pitkä etumatka näihin noita-akkoihin nähden, jos ajatellaan vaikka historiaa ja niitä esi-isiä mitä pukilla on ollut. Pyhä Nikolaus lienee jostakin 200-luvulta ja muistaakseni heetit viettivät myös jotakin lahjusjuttuja jo tuhansia vuosia sitten lepyttääkseen aurinkoa tai auringonjumalaa, joten kyllä nuo lentevät trullit jäävät ihan komeasti siinäkin mielessä ihan lähihistoriaan.

   Kiitoksia, hassuttelun jalo taito on live-elämässä kuihtunut melkein olemattomiin, vaikka melkoinen jekkuilija olen aikoinaan ollutkin.

   Poista
 13. Kevät huutaa huhtikuuta,
  tule kesä, heinä!
  Pidä kädestä kiinni, alä päästä.
  Juostaan pitkin kallioita ja kuplivia soita
  mukana lemmen noita.
  Vaikka renkaat taivaan himmenee
  mandala vain maalailee...
  Näkisimpä sen, miten onnellinen on
  mestari blogien.
  "intruder"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runoratsu laukkaa varsin komeasti Itruderin vauhdittamana ja sehän saa blondirukan ihmettelyelimet aina koville. Anonyymiys on siinäkin mielessä hieno juttu, että vastaanottajan mielikuvitus saa siivet, kun hän miettii pienen päänsä puhki että pitäisikö anonyymi ehkä tuntea vaiko voiko ei, eli onko hän todellinen anonyymi, vai joku joka heittäytyy:) Joka tapauksessa kiitän tästä hienosta kevätrunosta.

   Tuo ylempi Herra Anonyymi (huom. tämä ei tarkoita arvonimeä:)) ei voi sillä tavalla kätkeytyä minulta anonyymiyteen kuin tuo allaoleva.

   Poista
 14. Mielikuvituksesi on loistovireessä, mutta huh, lilimpelästyin, kun lupailit blogittelun lopettaa. Olihan se aprillia?
  Minä menein mukulana kyllä noihin aprillilankoihin, isän onnistui juksata minua monet kerrat.
  Mandalassasi on kyllä joulupukki ja lehmäsakki. taisin ihan oikeesti nähdä koko porukan täydenkuun edessä, ainakin kuuta silloin tuijotin ja ihmettelin, mitä tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se aprillia, valitettavasti:) Tuolla jossakin jo selitinkin että kirjoitustaidon päivityksen vuoksi kai täytyy aina jotakin rustailla, vaikka välillä turhauttaakin.

   Aprilli on siitä mainio juttu, että jos sen osaa konstikkaasti ja ovelasti heti aamutuimaan täräyttää, niin saattaa saada porukoita lankoihin, olen joskus harrastanut sitä oikein urakalla:)

   Ai, Sinä näit ne, ihana juttu, kyllä ne tuossakin roikkuvat koko porukka niin että meinasi kuu pimetä.. Kiitoksia Aimarii:)

   Poista
 15. Temperamentikas mandalla.
  Voimakasta veden kuplintaa on mandalassasi, kuin huhtikuuhun hyvin sopiikin.
  Vettä täällä on tänään sadellut, sehän on lumen surma ja luonnon puhdistus.

  En uskonut Sinun lopettavan, vaikka luin vasta ensi metreillä.
  Sanallinen ja kuvallinen antisi kun on niin vahvaa.:)

  Historiallista antia tuli roppa kaupalla, kiitän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vesihän siinä kovasti kulpii ja se on kulpilut myös täällä. Kävimme tänään sanittamassa vielä lisää lapsenlapsen kanssa uimahallissa ja voi mitä vesiriemuja siellä riittikään tuon ulkoisen lisäksi:)

   Kyllä ne lumet nyt lähtevät ja joen jäät rumpaavat kohta kohti merta. vaikka vähän ikävä onkin tämä suttuinen väliväihe, kun taivaskin on niin matalalla että päätä hipoo.

   Kiitoksia ettet uskonut lopettamiseen Hietatar ja mandaloinnin luonnehdintakin oli tosi kivasti ja raikkaasti sanottu. Rva Temperamentti kiittää:)

   Poista
 16. Heittäydyit sitten Aprillipäivän kunniaksi varsin pirulliseksi naisihmiseksi. Mikä on totta vai oliko kaikki valetta, pilailua... Ok, enhän minä oikeasti mitään lehmiä nähnyt, mutta sanojesi myötä ne olisi voinyt hyvin siihen kuvitella, joten kumpi oikeasti meni halpaan?

  Mieletön mandala kuitenkin ja mielikuvitusta käyttämällä siihen saa liimattua vaikka mitä tavaraa, jopa olematonta sellaista. Hyvä pila, pakko tunnustaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, niin tein Pitsit, sehän on hyvin naisellinen ominaisuus? Kaikki oli tai sitten ei, potaskaa, riippuu vähän katsojasta ja näinhän se usein on, että pilkka käy lipevästi aina omaan nilkkaan, ai, ai:)

   Täytyy tunnustaa, että aamiaispöydän kattauksiin kuului tämäkin mieletön juttu, mutta sepä otti ja lähti ihan omille teilleen. Kiitoksia osuvasta ja kivasti särmikkäästä kommentista Pitsit:)

   Poista
 17. Luovuutesi kukkii ihanasti: Tassunjälki tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kuvittelija, uusi avattaresi on tosi hieno. Vähän olen välillä höppänä, mutta minkäs sille mahtaa:)

   Poista
 18. No... siitähän se 'kevät' alkaa - Aprillinpäivästä.
  Onkhan se koko kevät 'aprilliä...?'
  Hienosta kuvastasikin sen näkkee - siinä se pyörii vinhaa vauhtia - Kevät.
  Saattaapihan se vielä pyörähtää oikihhaan asenthon.
  Toivothan parasta - peläthän pahinta - TAKATALAVIA...
  On se nähty täälää usiasti - satanu uuen lumen vihireitten lehtien pääle...!
  Terhveisiä ja Kiitos vierailuista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aprilli oli kevään suhteen ihan aprillia ja vielä pitkään sen jälkeenkin, mutta kuten omasta kuvastasi huomattiin, ei vuosilla aina ole niin suurta eroa, kuin muistellaan, se on monesti pelkkää ihmismielen malttamattomuutta.

   Liian varhainen kevät on aina vähän ketku asia kesää ja juurikin takatalvea ajatellen. Suviyöt lupasivat ihan mukavaa kesää ja kevättä, mikäli on enää vanhoihin merkkeihin yhtään uskominen. Monet kiitokset itsellesi Eko:)

   Poista
 19. Peikko kyllä näki lentävät lehmät, mutta se luuli niitä klissoiksi. Ja vaikka peikko ei olisikaan nähnyt, niin se ajatteli näkevänsä ja se on vähintään yhtä hyvä juttu vaikka näkökuvat ovat silloin varsin erilaisia.

  Tiäsitkä, että aprillipäivänä peikot puhuvat vain totta, mutta kukaan ei koskaan usko niitä silloin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein tosi ja taru menevät vähän zikinzokin (lienevätkö jopa tyttö ja sen poika?) ja kauempaa katsoen näin vanhat lehmät jostakin Faaraon maasta saattavat hyvinkin näyttää vaikka kissoilta:)

   Ja olipa tuo melkoinen väittämä, etteivät peikot muka aprillaa aprillina, melkein en minäkään usko sitä;)

   Poista
 20. Huh jo ihan pelästysin :) mutta onneksi aprillia. Kaunis mandala, jotenkin tyynen rauhallinen, mutta silti mukavasti eloisa. Kaunis :)

  VastaaPoista
 21. Jes Sarppu, sehän onkin kiikaroitu suoraan rauhallisesta aamutunnelmasta, joten ehkä sinne jäi osa sitä:) Lämmin kiitos siitä, että melkein pelästysit, miten ihanasti sanottu.

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)