perjantai 30. huhtikuuta 2021

PUNKKEJA JA MUNKKEJA

PUNKKIAIKA on jälleen käsillä. Poistin huhtikuussa Ymmin silmäluomen alueelta ison punkin, joka oli naamioitunut ovelasti roskan näköiseksi ja soitin samantien eläinlääkärille saadakseni myrkyt apteekkiin. Punkit eivät riivaa ainoastaan meitä ihmisiä tai lemmikeitä. Eräänä päivänä bongasin krookuksien lähellä mantukimalaisen, jonka lento oli jotenkin pörräävää ja vaivalloista. Luulin sen johtuvan kevätkohmeesta, mutta kuvan lähempi tarkastelu osoitti turkkiin pesiytyneet kurjat salamatkustajat. 

Hyönteisiä kiusaavat aivan eri punkit kuin meitä ihmisiä tai muita eläimiä. Tunnetuin hyönteisriesa on mehiläispesiä tuhoava Varro-punkki. Pelkästään Suomessa elää 1500 erilaista punkkilajiketta ja koko maailmassa niitä on 30 000. Nämä kimalaispunkit eivät aiheuta sille painolastin lisäksi muuta vahinkoa tai haittaa. Kimalaista ei kannata punkkien takia tappaa, kuten jotkut hysteerikot ovat kai tehneet, sillä hyvässä lykyssä punkit tippuvat matkan varrelle ja pölyttäjä saa jatkaa elintärkeää työtään ja lisätä sukuaan entiseen malliin. Jos olisin tajunnut kimalaisen ahdingon, olisin toki yrittänyt keveällä hipaisulla keventää taakkaa.

Huhtikuu on tapansa mukaan ollut varsin vallaton ilmojen suhteen. Sen vakasta löytyy jäiden lähtöä, aurinkoa, kuutamoöitä, lintujen sirkutusta, kevätkukkia, soidinhuutoja, lämpöä, valoa, sadetta, pakkasta ja lunta. Sen vuoksi se on yksi lempikuukausistani. Se ehtii vielä nakata räntäsadetta ja rakeitakin toukokuun hennoille nilkoille, mutta Valpurin aikaan löytyy lämpöä ainakin kyökin nurkasta 💛 Osallistun kuvalla Maistuu hyvältä-haasteeseen.

Mielipidevankien epäoikeudenmukainen ja ihmisoikeuksia loukkaava kohtelu jaksaa surettaa ja suututtaa minua harva se päivä, niihin kun eivät tehoa Isojen poikien jos tyttöjenkään neuvottelut, vaatimukset tai boikotit puupennin vertaa ruplista nyt puhumattakaan.  Viimeisin on Aleksei Navalnyin kohtalo, josta tulee väistämättä mieleen keskiaikainen noitaoikeudenkäynti ja vesikoe. Jos kelluit, sinut poltettiin ja jos hukuit, olit syytön. Näin käy ilmeisesti Navalnyillekin. Pelko sulkee tehokkaasti suut ja kääntää silmät. Presidentti Sauli Niinistön diplomatia ja suoraselkäinen toiminta saa kyökkipiian varauksettoman ihailun. Putinin kannattaisi äkkiä parantaa osakkeita, ettei jää kokonaan jalkoihin:)

Toivotan hyvää ja aurinkoista toukokuun aikaa kaikille 💗 Ottakaa punkkirokotteet ja pitäkää huolta itsestänne ja läheisestä. 

"Tunnen taas ma kevättuulen, mäen päällä päivän valon, satakielen sanat kuulen, koivikosta kotitalon. Tunnen pihkalehden tuoksun, hiirenkorvat herää hiljaa, toivorikkaat kylvömiehet rintehillä kylvää viljaa" Einari Vuorela/Kevätlaulu

29 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoinentietoisku punkeista. Olen nähnyt punkkien kiusaamia kimalaisia, kiva kuulla, että ne voivat noista selvitäkin. Painolasti on hurja, koska kimalainen uhmaa painovoimaa jo omalla koollaan. Nerostakin löytyi punkki jo monta viikkoa sitten, aina ne ehtivät ennen punkkikarkotetta. Nyt on kuitenkin suojat kohdallaan.
  Voi kun saisi kotona tehtyjä munkkeja, itse en viitsi ryhtyä paistopuuhiin.
  Putin ei tunnu välittävän mainehaitasta. Historia on osoittanut, että johtajat, jotka eivät kestä arvostelua vaan yrittävät pelolla hallita ja pysyä vallassa kaatuvat lopulta omaan heikkouteensa. Ikävä kyllä liian monta uhria vaaditaan ennen sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkeista kirjoittelin laajemmin toukokuussa 2015, linkitin sen tuohon alkuun kun en jaksanut toistaa koko juttua. Munkit kuuluu niin ehdottomasti omaan vappuun, etten osaa olla ilman, sima kyllä jäi tekemättä ja sitä kaivattiin kovasti. Toisille tippaleipä tai rosetit ovat niitä oikeita valpurileivoksia. Hyvä että Nerollakin on suojat nyt kohdillaan, punkit on aika ikäviä seuralaisia. Venäjän malli on meille vieras ja tuntuu kohtuuttomalle.

   Poista
 2. Hyvä, kun muistutit punkeista, pitääkin koiralle laittaa punkinestot päälle, muuten tulee ongelmia!
  Hieno postaus oli muutenkin.
  Munkit on hyviä, nam!
  Hyvää Vappua sulle sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkit yllättävät meidät aina, vaikka nyt ne iskivät ehkä vähän myöhemmin kun talvi oli niin reipas ja pitkä. Valpuri vilahti ohi ja sehän olikin viikonloppuna, joten ei tullut työläisille ylimääräisiä vapaita viikolla:)

   Poista
 3. Herkulliset itse tehdyt munkit.
  Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas munkinpaistoa kuvailtiin. että sai sukulaisille lähetellä mitä puuhaillaan vapunaattona. On ne lämpiminä niin hyviä, että se mahassakin tuntuu:)

   Poista
 4. Kimalaisia on tullut seurattua enemmänkin, hyödyllisiä, mutta harmittomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimalaiset ovat kyllä hienoja otuksia, niiden ahkeruutta on ilo seurata, ikävä että niilläkin on oma riesansa.

   Poista
 5. Hieno vesikuva. Pörriäisiä oli kasvimaalla työn touhussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repu - Tuo Hourunkosken kuva oli edellisiltä vuosilta, kun ei huvittanut tänä vuonna jäiden lähtöjä kuvailla, vaikka se on ollut jokakeväinen operaatio. Porriäiset vaikenivat taas kun tuli niin kylmää.

   Poista
 6. Vappu ohi ja saattaa tuo munkkikasa olla syöty?
  Tuota en tiennyt, että pörriäisillä on omat punkkinsa. Näin viime kesänä myös tuollaisen kimalaisen. Se putosi kukasta ja jäi elottoman oloisena maahan. Tarkasteltiin sitä joukolla, selässä oli melkoinen painolasti ilmeisesti juuri tuollaisia punkkeja.
  Navalnyin kohtaloa olen jonkun verran myös seurannut. Venäjällä näyttää olevan yhä erilaiset lait, se tekee, mitä tahtoo, eikä muu maailmaa voi oikeastaan muuta kuin paheksua.
  Kevättuulen kuulen myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä vielä vähän jäi pahanpäivän varalle vaikka munkkikahvilaisia tänäänkin piipahti. Kyllä nuo punkit on viheliäisiä tuommoselle pikku otukselle. Luulin itsekin että nuo haittaisivat pahasti kimalaista, mutta hyönteistutkijat on sitä mieltä että ne eivät vahingoita kimalaista. Mutta painolastihan on varmasti liian iso. Vuorelan runo sopii hyvin tähän kotitalon miljööseenkin ja kohta ne maamiehet kylvävät lähipelloilla jälleen.

   Poista
 7. Hyvä muistutus ja tietoisku hyönteisten punkeista.
  Herkullisen näköisiä munkkeja.
  Venäjän itsevaltias muuttaa lakeja itselleen edullisiksi. Siperian junamatkalla (2017) satuimme hänen kanssaan samaan aikaan Moskovan Bolshoi-teatteriin ja havaitsimme hänen nauttineen kansan suosiota. Mikä hieman ihmetytti ja ihmetyttää.
  Hyvää toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti - Jännittävää että olet nähnyt livenä Putinin. Hänellä on suuri kansansuosio, osa voi pelkoakin. Me katsomme asioita kauempaa aivan eri tavoin kuin venäläiset. Mukavaa toukokuuta ja pysykää terveinä.

   Poista
 8. Hyvää toukokuuta - ja mieluiten punkkivapaata sellaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Riitta - toivotaan että pysyvät loitolla.

   Poista
 9. Så fine bilder!Ja ,ikke akurattt den humlen med midd eller blodsugende insekter Uff ja jeg hater flått.Her hos meg er det mye hjort og også da mye flått.Jeg er forsiktig!

  Nydelige tasty smultringer!Vi har dem alltid i julen men kunne godt ha dem hele året

  Det er en fin tid denne vårtid og snart står sommeren for døren med kjole ,lave sko og småstrømper..Gleder meg!

  Ha en fin tid du /dere også og takk for fin kommentar hos meg!

  Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tusen takk Anita 💛 Det var morsomt å høre at du har smultringer i julen! Nok en gang en fantastisk vår, flått er lette å glemme :) Jeg ønsker deg en god og lys sommertid.

   Poista
 10. Hyvännäköiset munkit, varmaan myös hyvänmakuiset.
  Mukavaa toukokuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Orvokki - joo kyllä ne aina ovat, epäterveellisiä ja maukkaita:)

   Poista
 11. Jaiks! Täytyy sanoa, että hieman inhottaa nuo punkit. Menee kylmät väreet uijui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs ystäväni sanoi ettei voinut edes katsoa koko postausta tuon punkkikuvan takia, ehkä oli tyhmää laittaa se alkukuvaksi ilman varoitusta.Punkkeja on joka lähtöön ja ne vaivaavat laidasta laitaan kaikkia elikoita.

   Poista
 12. Toistaiseksi olen onnistunut välttelemään punkkeja käyttämällä säärystimiä tai pitkävartisia sukkia. Tai sitten olen vaan kulkenut paikoissa joissa punkkeja on vähän.

  Olipa ihana kevätruno. Kyllä ennenvanhaan osattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt punkit ovat vähän rahoittuneet ja Ymmikin on saanut olla rauhassa. Täällä satoi joten kohta on muitakin ystäviä seurana, sitähän kesä on. Tuo Vuorelan kaunis kevätruno sopi niin omaankin elämään tällä hetkellä.

   Poista
 13. Heissan Irja, arpaonni suosi sinua ja voitit itsellesi Alyssa Ashleyn myski tuotepaketin. Laitatko yhteystietosi kännykkänumeroineen osoitteeseen tiia68@gmail.com, niin pr-toimisto postittaa palkinnon sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana juttu, kiitoksia paljon Tiia 💗 Vähän viiveellä tuli vastaus, mutta onneksi kävin sähköpostissa niin huomasin:)

   Poista
 14. Herkullisen näköisiä munkkeja. Punkki tarkastus on tehtävä joka metsässä käynnin jälkeen. Upea vesikuva.

  VastaaPoista
 15. Jo on punkkeja ja munkkeja. Herkullisia munkkeja.

  VastaaPoista
 16. Minuun iski viime kesän aikana mökkisaarella yhteensä 21 punkkia kiinni... :( Yäk.
  Haniin iski 18 kpl... Hän oli ensin johdossa, mutta sitten punkit tykästyivät minun 0 - vereeni enemmän... Kai...

  Meillä oli koko kesän klapiurakkaa ja risusavottaa ja pihan kesyttämistä mökkipihaksi, joten punkkeja riitti.

  Kumpikin sai myös borrelioosin kesän päätteeksi ja hurjat antibioottikuurit joilla karistimme punkkien äkäiset puremat.  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜