lauantai 28. kesäkuuta 2014

SINISTÄ

MAKROTEXIN-aiheena oli SININEN ja haasteen takana oli PIENI LINTU. Vastaan haasteeseen teemalla "Jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin lainattua ja jotakin sinistä." Tämä morsiamen pukeutumissääntö oli alkoinaan muuten blogini slogan. Tähän siniseen teemaan sopii myös Topeliuksen Lintu Sininen, juomaksi Sininen enkeli (ei ole suosikkini), lauluksi Tapio Rautalapion:) Sininen uni ja elokuvaksi tietenkin Kieślowskin Sininen (Trois couleurs: Bleu).

"Sininen on yleisnimi sinisille väreille, jota aistiaan näkökuvassa, kun silmän siniselle (B) valolle herkät tappisolut ovat muihin valoihin (R,G) nähden selvästi aktiivisempia. Siniset sijoittuvat spektrillä lyhytaaltoiseen päähän eli ovat aallonpituudeltaan noin 360-490 nanometrin mittaluokan välissä." väittää Vikipedia. Tässäpä omat Sinisen planeetan siniset juttuni lyhytaaltoisten tappisolujesi kiusaksi, oleppa hyvä:)

arabian kuppi, maisema, sininen

46 kommenttia:

 1. Kaunista... kaunista... - sinistä...
  Mainiot compositiot...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokseni Eko. Sinistä on tällä hetkellä joka paikassa, vedessä, taivaalla, kukissa, joten oli aika vaikea valita, mikä olisi oma siniseni, kun kaikki ovat... kissankelloja etsiskelin eilen turhaan, mutta tänään näin niitä vaikka kuinka paljon. Nekin tuli ryöstettyä tyynyliinasta, koska ilman niitä en voi vastata siniseen:)

   Poista
 2. Huomenta.
  Hieno stoori jälleen kerran.
  Kupin pohjallekki on jottain näkyny jääneen...

  Mut:
  Täs on mu kohral jottain piänt häikkä, tämmättis siniaallokois.
  Jommonenki ristriit, mää sanssin.
  Multakun on kaukonäkö puuttunu tai ollut huomattavan puuttellinen lähisuhteita ajatellen, niin sinisen
  tars olla mulle just passeli.
  Mukku mää oon tykänny kaahat pitkil lyhryil ja niitte loistees, nimmul punune on erellenski sitse kaikkei passeli ja suasituin färi-aaltto pittuus.
  Ja sit, jos o hiuk pimmeemppä mää oo pruukannu sit valast jollain konstl, jos sekän eijjo auttan, on jomnenki kiartto systemi helpannu hetkeks..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herranen aika ja Arno Paasilinna! Me puhumme suomea, mutta silti sain tavata pitkään, ennen kuin ymmärrsin mitä tarkoitit Maksimuksi:)

   Eli tykkäät punaisesta enemmän kuin sinisestä, jos ymmärsin oikein? Punainen onkin hieno, voimakas, ehkä vähän agressiivinen, mutta hyvin lämmin väri, toisin kuin unien kylmä sininen. Toisaalta sinisestä löytyy laaja väriskaala myös luonnossa, jota punaisesta emme sillä tavalla ehkä näe. Taivaan punerrus pakkaspäivän on ehkä kauniimpaa kuin sininen.

   "Oransissa on keltaista ja punaista, johon sininen vastaa" mietti muistaakseni Goethe? Jokainen väri vaatii vastavärin ollakseen balansissa, tullakseen esille. Kun vihreys taittaa kauniisti hopeaa, se on ehkä kauniimpaa kuin kimalteva, silmiin kipeästi käyvä, valkoinen? Kaikki riippuu tilanteesta.

   Tämän jälkeen myönnän mieluusti ettei sininen ole mitenkään lempivärini sen kummemmin kuin mikään muukaan. Kaikilla väreillä on oma aika ja paikka, jossa ne ovat ehdottomia ja kaikista kauneimpia, mielestäni värejä ei voi verrata niin, että joku toinen olisi nätempi kuin toinen, koska kaikki värit (joita voimme havaita)ovat niin kauniita.

   Pukeutumissa asia on toinen ja siihen vaikuttaa paljon käytännöllisyys. Joku saattaa luulla, että lempivärini olisi ehkä musta, mutta syynä on vain se, että se passaa minulle ja on monikäyttöinen:)

   Poista
  2. Kumma kyllä, sininen on väri jonka erottaa pimeässä kaikkein parhaiten, johtuen juuri tuosta valon taittumisesta.
   Punanen ja valkoinen tahtovat mennä pimeässä hieman hakuselle.
   Käsi tuntumalla on sentään vielä jotenkin pärjänny, etenkin kesäajan hämyssä..

   Poista
  3. Niin sinisessä on puolensa:) Käsi kopelolla haparoin pimeässä itsekin ennen kuin silmäni, kurjat ja kummalliset, tottuvat pimeään, adaptaatio kestää kohdallani ehkä vähän pitempään. Pienenä sitä aina ihmetteli. Kiitos Maksi:)

   Poista
 3. Kaffet on vissi tullu hörpityks, ku kup on tyhi.
  Sinistä on moneksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä tästä kahviakin on ryystetty:) Löysin viime kesänä kirpputorilta, näitä on minulla muutamia muitakin ja sinisestä löytyvät taivaat, meret, kukat ja monet ihmissilmätkin. Kiitoksia Aimarii:)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Ritva, kiva että se passasi silmääsi. Sininen jakaa muiden värien tavoin tykkäämistä ja ihmisiä:)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Se on Arabian Maisema kuppi ja olihan tässä vähän muutakin.. Kiitos haasteesta Pieni Lintu, suosiosi oli suuri:)

   Poista
 6. Kaunista sinistä. Tuosta kahvikuppi-sarjasta tykkäisin jos vain jostain saisin. Sopisi piristeenä valkoisten seuraan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tätä kuppisarjaa saa vielä monestakin paikasta, kannattaa googlettaa astiataivas tai huutonetti ja ainakin Rompetoreilta sitä takuuvarmasti löytyy. Vanhan voiman päivät Oulaisissa ovat ajankohtaisia heinäkuun 4. - 6. päivä ja siellä oli aivan huippu valikoima näitä ihania astioita ja kokonaisia sarjojakin, myös tätä Maisema-sarjaa.

   Poista
 7. Tykkään myös sinisestä minäkin..;)
  Kaunista ja lämmintä viikonloppua, Mustis! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aili, samoin Sinulle hyvää viikonloppua ja lämpenevää kesän jatkoa, täällä jo tarkeneekin ihan mukavasti.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitoksia Sirpa, tämä oli vaikea aihe ja kohdallani kaikki takkuili lujasti. Kameran kortti ei pelittänyt illalla ja läppäri vetelee viimeisiä, vanha se jo onkin. Kännykästäkään ei ollut apua koska sekään ei enää toimi kuin ennen:)

   Poista
 9. IHANA KAHVIKUPPI + LAUTANEN :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Ronja. Sinistä sielunmaisemaa ja paljon muistoja sisältävät nämä maisema-aiheet. Taitaa olla Arabian käytetyin malli kautta aikojen.

   Poista
 10. Siniset tappisilmäsolut...vai mitenseoli? Kiva juttu, mukavat kuvatukset! ;-) Onneksi olkoon tällekin päivälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tappisolujen avulla aistimme valot ja värit, siitä kirjoitin aikoinaan ruskarunonkin, sen enempää en siitä tiedä, kuten en sinisilmäisyydestäkään, paitsi että on kai väistyvä ominaisuus, jos ruskea jyrää päälle:) Kiitoksia.

   Poista
 11. Mielenkiintoista. Mukavia sinisiä ja kivasti kerrottu. Oi enpä olisi itse muistanut noita sinisiälauluja ym..juttuja. Kiva ja kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset RaijaAnnikki:) Ne tulivat väistämättä mieleen tuon sinisyyden myötä. Se on niin paljon muutakin kuin kuva tai väri:)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitoksia Aino. Astioista tyynyliinoihin tuli käytyä läpi tämän haasteen myötä.

   Poista
 13. Kiva kun kirjoitit sinisestä! Mun keittiön kaappien ovet ovat siniset ja melkein koko muu huushollikin sinisävyinen. Tää mahtanee olla ikävä paikka sellaiselle joka ei voi sinistä sietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petriina, sininen on rauhoittava ja kaunis myös sisustuksellisesti, ripaus vaaleaa ja jotakin yllätyksellistä piristää kummasti. Ja olet oikeassa tämä todella ikävä paikka sinistä vihaavalle tai inhoavalle:) Yritin muuttaa erilaista taustaa, mutta linkkien yms syiden vuoksi ihan kaikki kuvat eivät tänne käy. Olen miettinyt pelkkään banneriin siirtymistä ja valkoista. Omia kuviakin löytyy ja niitäkin olen muuttanut sopivan kokoisiksi taustakuviksi mutta eivät vain istu.

   Poista
  2. Tarkoitin "ikävällä paikalla" omaa sinistä huusholliani, en Sinun blogiasi!

   Poista
  3. Mustisheinäkuuta 02, 2014

   Juu, älä huoli Petriina rakas, ymmärsin sen kyllä hyvin. Rupesin vain pähkäilemään sitä myös täällä omassa sinisyydessäni:)

   Poista
 14. Ihanat kuvat! Jännää, kun sinistä perinteisesti pidetään viileänä värinä niin näissä kuvissa on lämpöä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Heidukka. Sinisestä löytyy satoja (ehkä tuhansia)sävyjä myös sitä lämpöä:) Sininen taittuu myös kauniisti lilaan ja punertavaan. Sininen sopii omalla kohdallani punaisen lisäksi myös enemmän jouluun kuin vihreä. Ainoa vihreä on ollut vanha kynttilän jalka ja joulukuusi:)

   Poista
 15. Onkin hehkeää sinistä, tappisoluissa tuntuu sähkön sinisyys.
  Tuossa vierelläni on näytön kalibrointilaite päällä. Sen sinisen valon hehku hämäröittää näkemistä jos siihen erehtyy katsomaan.
  Tehokkaat kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Liplatus:) Sähkönsininen on varmasti lähellä reippaan sinistä totuutta, vaikka olen aina ajatellut että Fazerinsininen olisi se "oikea" sininen :) Sähkönsininen on aika räväkkä, jos ajatellaan kalustukseen tai vaikka pöytäliinoihin, joten tykkään murretuista sinisistä siinä mielessä enemmän.

   Poista
 16. Sinähän olet oikein tutkinut sinisen syvintä olemusta :) Ihanat intensiiviset kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Matkatar;) Tästä jäivät tärkeät siniset hämärät, fatzerin sininen ja suomenlipun sininen ja monet muut ihanat siniset jutut pois, jotka kuuluvat omassa elämässäni vahvasti siniseen (ja valkoiseen). Jonkulainen pintaraapaus pitää aina tehdä, olipa sitten haaste taikka oma kirjoitus.

   Poista
 17. Sinistä väriä löytyy monesta paikasta. Kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisimmät kiitokseni Sinulle Susku, mielikuvitus on rajana ja valinnan vaikeus. Se on tietysti muissakin haasteissa? Blogini ulkoasukin on aika sininen, vaikka olen moneen kertaan yrittänyt sitä muuttaa valoisemmaksi ja erilaiseksi.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Sinisiä ihmisiä ja sieluja löytyy ja sininen on rauhallinen, kaunis perusväri, vaikken värien lokeroimisesta erityisemmin tykkääkään. Kiitos Sylvi:)

   Poista
 19. Sininene on niin kaunis ja kaihoisa väri, kai johtuu sinisistä unelmista ;D joita kuplii päähän silloin tällöin. Kauniita ovat siniset kuvasikin.
  Nyt on kyllä harmaata ja sateista, mutta hyvä on maan saada kosteutta ennenkuin ne hurjan kuumat helteet alkavat :D
  Kivaa alkanutta heinäkuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä unelmista ja sateesta:) Lähellä oleva tuomi on kehrääjäkoitoukkien runnomana, mutta josko tämä sade niitä vähän hillitsisi. Luulin aina että kuivuus ja kylmyys edesauttavat niiden lisääntymistä, mutta ilmeisesti se on vain normaalia lajimäärä vaihtelua eli joskus tuomi syödään kummituspuuksi ja joskus niitä ei edes huomaa olevan olemassakaan.

   Kiitoksia Selma ja samoin sinne, toivottavasti nämä monsuunit eivät jää päälle.

   Poista
 20. Sinistä sen olla pitää, sanoi mies joka oli pukeutunut valkoiseen pukuu joka oli aivan musta;)
  ps. täällä yötön yö jatkuu vielä (Kuvat otettu aamuvarhaisella) ja lampaat kuvasin tokokuussa ennekuin alkoi vihertämään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sekö jatkuu edelleenkin? Täällä ovat alkaneet jo yöt pimetä, eivät mitenkään huomattavasti, mutta enää ei ole sitä kevään ihanaa lisääntyvää valoa kuten toukokuussa. Ja nyt sataa, sataa ja sataa..Lampaiden jälkeen maisema on monestikin aika kaluttu, niille kun kelpaavat kaikki paitsi kivet, nauroimme ennen kun niitä pidettiin saaressa, Toki niille joskus kuivaa leipää ja vähän muutakin joskus vietiin. Kiitos Ari:)

   Poista
 21. Englannin sanakirjasta tai vaikkapa googlen kääntäjästä kun katsoo, niin "blue" on monimerkityksinen sana. Merkityksiä surumielisyydestä, "bluesista", tai peräti masennuksesta, aina rivoon, seksiin, jopa pornoon saakka.

  Sininen on farkkujen väri, selvimmästi selvintä amerikkalaisuuden ydintä. Taivas saattaa kaikkialla olla myös sininen, mutta useimminhan se on sellainen väljähtyneen harmaa: pestyjen tiskien tiskivettä. Harmaa taivas, keltainen maa, sellaisesta ei Jukka Kuoppamäki kuitenkaan halunut laulaa.

  Ai niin, se vielä, että vaatteitteni väri on mieluiten sininen, muidenkin kuin farkkujen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ollut ehkä totuuden mukaisempaa Jukalta laulaa kulosta ja harmaudesta, mutta sinivalkoinen isänmaahenki puski siitäkin läpi ja tänä kesänä se on ollut todellisuutta, sillä täällä taivas on usein ollut upeaa azuriaa (vai olisiko vähän vaaleampaa) ja poutapilvet ovat soutaneet valkeina taivaalla ja vedet joessa, merellä ja järvellä ovat likaisuudesta huolimatta kajastaneet taivaan sinistä aurinkopäivinä. Mutta jos ajatellaan vaikkapa lintuja, eipä ole ollut hyvä.

   Blue baby tästä kategoriasta ( jos ajatellaan kommenttejakin) taisi vielä puuttua, eli sininen vauva, joka käsitteenä tarkoittaa heti synnytyksen jälkeen huonohappista vauvaa, tila paranee usein vaikka näin olisikin, tietää erään lievästi sinisen vauvan siniverinen äiti:) Kiitoksia Richard Siniselle:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜