tiistai 20. heinäkuuta 2021

KESÄAIKA

Kesäkuun näyttely Pyhäjoen kirjastossa sai minut vääntämään tonttuja toukokuun valoisina iltoina, samalla kun Ari uurasti Järvipeikon pesällä ja antoi kauniin pitsiliinani Saban kuningattarelle. Kevätkesän aherrus lisääntyvän valon ja sirityksen keskellä vaihtui varsin kohtalokkaiden ukkosmyrskyjen myötä helteiseen Isoonkesään. Siilikin tuli pihamaalle ja alkukesän onni oli täydellinen. Ymmi ei tykännyt siilistä yhtään, eikä ymmärtänyt miksi reviirihäpäisijää ei saanut haukkua.
Kesäillassa kukkui käki. Kullerot, kielot ja syreenit kukkivat ennen juhannusta, mutta juhannusruusu ajoitti kukintansa sopivasti keskikesän juhlaan. Arkisen raadannan keskellä unohduin usein katsomaan miten kuovit paimensivat pesuettaan haikeasävyisin varoitushuudoin. Kuovi lensi välillä navetan katolle ja komensi sieltä koko pihapiiriä. 

Elämääni on kuulunut monien vuosien ajan kuopuksen perheen kultainen koira nimeltään Cujo. Viime aikoina lähdin Tean kaveriksi Cujon eläinlääkärireissuille. Joskus hoivailin Cujokkia myös päivisin kun perhe oli pois. Seurustelun ohessa puhdistelin korvia, puunasin pyllyä, annoin herkkuja ja sitten pötkötimme vierekkäin. Vaikka fyysinen kontakti oli välillä vähäisempi, oli Cujo monin tavoin takaraivossani. Ostin hänelle mielelläni ruokaa ja herkkuja ja joululahjankin hankin jo hyvissä ajoin. Viime kesänä reistaili maha, mutta tänä keväänä alkoivat erilaiset vaivat. Cujo oli kotiolossa melkoinen hössäke, mutta eläinlääkärissä hän käyttäytyi tosi mallikkaasti. Hän hyppäsi reippaasti tutkimuspöydälle ja sieti aina hiljaa tutkimukset, verikokeet ja nesteytykset. Odotushuoneen rähisevää, aggressiivista kanssapotilasta Cujo katseli ihmeissään mitään puhumatta. Mikä sitä oikein riivaa, hän kysyi meiltä silmillään ja heilutti sille iloisesti häntää. Cujo oli hyvin sosiaalinen ja hänellä oli suuri sydän.
Cujo nojasi minuun ja hassutteli eläinlääkärissä, josta oli aivan pakko ottaa kuva. En edes tajunnut että tämä olisi Cujon viimeisiä iloisia hymyjä minulle. Tea pitelee kiinni kun otan kuvaa. 

Kun vauva tuli taloon pähkäilin usein, miten koira suhtautuu asiaan, mutta hienosti Cujo luovi tilanteen. On vaikea edes tajuta, miten pitkämielinen ja kärsivällinen Cujo oli ja miten tehokkaasti hän väisteli lasta. Kun menin käymään oli ovi-ikkunassa aina poika ja koira. Cujo sai poikkeuksetta hepulin ja siinä hötäkässä saattoi lapsikin kaatua. 

Toukokuussa tulivat uudet vaivat ja kipulääkehoidoista huolimatta Cujon tilanne kääntyi huonoon suuntaan. Kesän kauneimpana päivänä 17.6. Cujon kultainen sydän pysähtyi ja luopuminen viilsi kipeitä siruja sydämeen. Ymmi odotti kotona Arin kanssa ja kummasteli miksi iloiseen tervehdykseen vastattiin vain ohimennen.  Hän hiipi hiljaa sängyn alle ymmärtämättä ihmismielen omituisuutta.
Ari purki näyttelyn kesäkuun viimeisenä päivänä. Näyttelyn myötä kesävieraita kävi pitkästä aikaa Tampereelta ja Norjasta asti.  Tällä viikolla odotamme Arin tytärtä ja lapsenlapsia kesäkylään.  Alavireisyys jää helposti päälle, eivätkä suvun suru-uutiset tai maailman katastrofit tee sitä yhtään paremmaksi.  Kesä kuitenkin jatkuu ja kylmärintama on siirtymässä helteiden edestä taas syrjään. Hyvää kesän jatkumista kaikille 💛

24 kommenttia:

 1. Osanotto Cujon kohtalosta. Lemmikit on rakkaita ja niistä luopuminen on suurta surua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sartsa 💛 Ehkä raskainta on luovuttaa ja saatella viimeisen kerran.

   Poista
 2. Myös minulta lämmin osanotto Cujon poismenon johdosta. Lemmikit ovat niin tärkeitä, ja niistä jää suuri ja lempeä jälki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli tosi kauniisti sanottu: "Jää suuri ja lempeä jälki". Tämän tekstin julkistamiseen kyselin lupaa edeltävästi koiran omistajalta, minähän olin vain pelkkä taustatuki. Omistajan sisko tykkäsi Cujosta konkreettisesti isommin, sillä Cujo vietti monia lomapäiviä hänen luonaan.

   Poista
 3. Osanottoni Cujon poismenon johdosta, hän oli suloinen koira kuvien perusteella, ja sen mukaan mitä kerrot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cujo oli hössäke, mutta samalla oikein lutunen. Hän oli myös kaikille koirille ystävällinen eikä kai tajunnut tyttöjen päälle tuon taivaallista:)

   Poista
 4. i am so sorry!

  Beautiful flower though!

  Here we have high temp too !

  Wish you a peaceful mid summer time :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Anita 💛 It's also a beautiful and hot summer here. Have happy summertime.

   Poista
 5. Voimahaleja koko perheelle. Ymmärrän tuskan ja tyhjän aukon, jonka rakas lemmikki jättää. Minullakin on ollut kaksi koiraa ja suurta surua heidän menetyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Enkuli 💛 Minulla on pikku Ymmi kuitenkin, joten itselle pahinta oli se,
   ettei Cujoa voitu auttaa enää saattoreissua enempää.

   Poista
 6. Osanotto Cujon johdosta. Hän on ollut rakas. Lemmikeistä tulee perheenjäseniä ja niiden poismeno jättää aukon sydämeen. Kun suru helpottaa, lämpimät muistot saavat tilaa. Olen jo niin vaha, että olen joutunut luopumaan monesta oman ja lasten perheiden nelijalkaisesta perheenjäsenestä.
  Oikein hyvää kesän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Kaija 💛 Cujo oli oikea hössäke, mutta omalla tavallaan kovin hurmaava. Olen itsekin luopunut monista lemmikeistä, mutta aina se kirpaisee yhtä paljon. Pinkku otti niin lujille että päätin etten enää koskaan ota uutta lemmikkiä. Mutta sitten tuli vielä Ymmi 💛

   Poista
 7. Lämmin osanotto ♥
  Ihan tippa hiipii silimäkulumaan ja tiedän tuon surun määrän.
  Kaunista viikonloppua Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Marja-terttu. Uskon että ymmärrät sen hyvin 💛 Viikonloppu vilahti jo ohi ja tulevana viikonloppuna on hautajaiset, josko tuo sitten tasaantuisi loppukesää kohti.

   Poista
 8. Onpa surullinen tapaus. Meillä oli vastaava tilanne alkukesästä kun poikani koirasta jouduttiin luopumaan sairauden vuoksi.Synkkiä päiviä. Mutta nyt lohtuna kolmen kuukauden ikäinen pohjanpystykorva Oiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä juttu... Joskus lemmikki iän puolesta voisi hyvinkin elää, muutta sairaus voi tulla milloin vain, nuorellekin koiralle. Onneksi Oiva tuli tuomaan lohtua, pohjanpystykorvat ovat kauniita koiria 💛

   Poista
 9. Osanotto rakkaan lemmikin poismenon johdosta. Voima halaus Teille.

  VastaaPoista
 10. Tuolta Ruusun tuhkaa blogin kautta tulin kyläilemään kivaan blogiisi☀️Toivottelen mukavia kesäpäiviä🍓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana juttu, kiitos Kristiina 💛 Kesä on ollut tosi kaunis ja lämmin, ehkä vähän sadetta jo odotamme, koska on ihan rutikuivaa, jopa puista putoavat taas lehdet kuten 2018 kesällä.

   Poista
 11. Oi!!!! :(

  Voi... Rakkaat lemmikit jättävät aina tassunjälkensä sydämiimme...

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜