keskiviikko 12. elokuuta 2015

RUOHONJUURITASOLLA

siili, kesä, siilin poikanen
Pikkuruiset siilipallerot ilmestyivät teiden varsille ja pihoille heinäkuun lopulla.

silmäruoho, makro
Silmäruohoruusuke. Vanhan kansan silmähaudekasvi, jota käytettiin muihinkin allergiaoireisiin.

vanamo, kesä
Vanamojen kukinta sijoittui tänä kesänä heinäkuun puolen välin paikkeille, tämä kuva on otettu 13. heinäkuuta.

vilukko, syyskesä
 Rantojen kaunokki, vaatimaton Vilukko tervehtii saareen tulijoita Laurin päivänä.

kastepisarat, sammal, ruoho, makro, kastehelmet

Millimetriset kastehelmet kimalsivat sammalissa kuin hopeakoru.

merinätkelmä, ranta, kesä, hiekka
PIENI LINTU haasteen aiheena oli RUOHONJUURITASO.

62 kommenttia:

 1. Todella upeita kuvia. Suloinen tuo siili. Meilläkin on siilin pesä varaston alla. Ollaan nähty kaksi palleroista tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi palleroa mekin lapsen kanssa nähtiin, toinen tien vieressä ja toinen leirintäalueella. Osa on varmaan jäänyt trimmerien ja ruohonleikkureiden alle, kun täällä ollaan niin ylen aktiivisia. Tienreunat ja sivuteiden pientareetkin ovat surullisen näköisiä kun leikkausjätteet jätetään tienreinoille. Pihojakin jyräävät leikkuritraktorit ja kaikki kaatuu aitoja myöten, ompa kaunista:( Kiitoksia Enkuli:)

   Poista
 2. Ihania luonnollisia luontokuvia. Meilläkin on vanamoa pihan kätköissä ja siilit vierailevat silloin tällöin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanamot kukkivat tänä kesänä tosi runsaasti, parempikin kuva olisi ehkä löytynyt mutta en jaksanut hakea, se on vaativa kuvattava. Siilejä on ollut aika paljon, mutta kuten yllä jo sanoin niin... Kiitos Rita:)

   Poista
 3. Lähetä matkaan meillekkin Kulmalaan muutama Siili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä niitä olisi ollut lähettää kyllä vaikka muuallekin. Laurin päivä meni ja oli, onnea näin jälkeen päin:) Kurjetkin huutelivat jo siihen malliin että laumoja kasattiin:) Osa siileistä on kuollut, jäänyt autojen alle tänäkin kesänä ja pikkusiilit ehkä muuten. Tunnen näöltä useimmat tässä pyörivät ja eräs pienempi nättinaamakin on kadonnut johonkin.

   Poista
 4. Vilukkoa näkee täällä harvoin. Se on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Ulla:) Vilukko on rantojen kaunotar. Aika yleinen tuossa saaristossa täällä päin. Kivikkojen laidalla se nököttää ja aina sen huomaa, kun siellä ei niin paljon muuta ole.

   Poista
 5. Täällä ei ole näkynyt siilejä, onpa pieni palleroinen.

  Nuo kastehelmet ovat upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pallerot olivat pikkuruisia että olisi tehnyt mieli ottaa laukkuun, toinen osasi maastoutua tosi hyvin, mutta toinen oli opetettu jo herkkupaloille:( Se on aina kaksi piippuinen juttu. nämä kastehelmet olivat niin mikroskooppisen pieniä ja ne kimalsivat niin hopeisena sammalista että luulin jonkun pudottaneen pienen korun, enkä olisi huomannut ellen olisi kontannut pitkin pihoja:)

   Poista
 6. Viiminen kuva on erilaisuudessaan tosi upea. Siinä on sitä ruohonjuuritasoa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Orvokki:) Rantakuva oli minustakin raikkaasti vähän erilainen, tykkään virnoista ja niitähän löytyy joka lähtöön tai sitten sekoitan nätkelmätkin mukaan:) Rantaheinät ja jäljet rannalla ovat joka kesäinen ihastuksen aihe.

   Poista
 7. Voi miten kauniita valokuvia. Erityisesti tuo viimeinen valokuva on todella hieno <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Der Seidenspinner:) Alunperin oli tarkoitus laittaa vain rantakuva ja siili, muutakin kyllä kuvasin mutta karsin kovalla kädellä turhat pois.

   Poista
 8. Ruohonjuuritasolla on kaikkea ihmeellistä. Suloisin ehdottomasti siili <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusiili oli minustakin tosi hurmaava, hyvällä kameralla olisi saanut aivan mahtavia kuvia kun se poseerasi tyytyväisenä meille:)

   Poista
 9. Cute little hedgehog!!!!

  Greetings !

  Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varm takker Anita ♥ Nämä pikku siilit ovat tosi suloisia:)

   Poista
 10. Söpöjä ovat siilipallerot taapertamassa :) Nättejä kukkasia ja tuo vanamon kuva on tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Sinulle Anja ♥ Hento vanamo on aika vaikea kuvattava, joskus olen onnistunut siinä paremminkin. Nyt niitä oli tosi paljon:)

   Poista
 11. Ai, joko haasteet ovat alkaneet. No, enpä ehtisi mukaan kuitenkaan. Erikoisia kasveja olet löytänyt. Suloinen tunnelma tuossa vikassa kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellurei Huopalintu, Pieni Lintu-haasteet ovat olleet koko kesän ja olen niihin joten kuten yrittänyt vastatakin. Kiitoksia kommentista, jos on paljon työkiireitä ja kesäjuttuja ei koneella ehdi juuri olla, ja nythän on marjanpoiminta-aikakin parhaimmillaan.

   Poista
 12. Suloinen siili - en ole varmaan koskaan törmännyt noihin luonnossa :( Kauniit nuo kastehelmet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin meni pitkään ennen kuin näin siilin livenä. Kun esikoinen oli päivähoidossa niin siellä oli ihanat siilipallerot ja tietysti niiden emokin. Se tuntui aivan uskomattomalle, että keskellä kirkonkylää oli sellainenkin miljöö - silloin 1970-luvun loppupuolella. Sen jälkeen näin niirä vielä kun kuopus oli ihan pieni, mutta sitten meni pitkään ennen kuin taas onnistuin löytämään siilit livenä:) Kiitoksia Hensku ♥

   Poista
 13. Alin kuva paras näistä mielestäni.
  ps. Blogin linkitys on mennyt pieleen - palaa vain Pienenlinnun sivulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SUURET KIITOKSET Sinulle Pappilanmummo ♥ en olisi älynnyt mokomaa:)

   Poista
 14. Ei muuta kuin siitä vain siili lemmikiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä ne melko lemmikkejä täällä jo ovatkin, on pitänyt jo toppuuttaa ruokkimisintoa, osaavat kyllä itsekin pyytää, rotta oli aika vasta siilin ruokalistalla:)

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Ne ovat jotenkin hellyttäviä niin isoina kuin pieninäkin. Ikinä en kuvitellut että niitäkin voi silittää:)

   Poista
 16. Suloinen siili ja kuvissasi on ihanaa herkkyyttä. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Vinopino:) Arvasin jo etukäteen suosikit, mutta en malttanut olla makroilematta myös nurmikolla.

   Poista
 17. Ihana kuvakooste kaiken kaikkiaan. Jotenkin tuon alimman kuvan piipertelyt kasvin ympärillä vievät sydämen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Vikki. Jäljet hiekalla rantaruohikon katveesssa ja virna pysäyttivät minut aina, mutta en kuvitellut että kuva olisi ollut näin suosittu:)

   Poista
 18. Ylimmän kuvan siilipallero on melko turvaton elämänsä alkumetreillä. Vaikka olemassaolon taistelu opettaa, niin autot tuntuvat olevan siileille liian nopeita. Itse yritän aina väistää niitä vaarantamatta kuitenkin muuta mahdollista liikennettä.
  Alimmaisessa kuvassa on sellaista aitoa herkkyyttä ja tunnelmaa, että voisi kuvitella olevansa polvillaan hivelemässä hiekkaa ja linnun jälkiä! Mielestäni luonto tulee suorastaan ulos kuvaruudusta! Kiitos hienoista kuvista jotka olet katselijoille jakanut :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Leo:) Siilipalleroita ei ole surukseni enää näkynyt ja isotkin siilit ovat häipyneet jopa tästäki, kun en ole enää voinut niin paljon ruokkia ja täällä trimmeröidään hullun tavoin kaikki paikat ja tienvarret ja sitten jätetään todella rumaksi!

   Suuri harmin aihe oli pari viikkoa sitten se, etten ehtinyt pelastaa harakankelloja, joita oli vähän jäänyt edelliseltä kerralla ruusupuskien katveeseen. Viime kesänä kukkivat tosi kauniisti tien vieren aidan kupeessa. Kunnan puolesta on kaadettu jopa taloyhtiön istuttamat aidatkin, tienvarsien ruusupuskat ja sen lisäksi runneltu kauniit pihlajat tosi rumaksi, niin että loput ovat murtuneet ja tärvääntyneet myrskyjen tai ilkivallan vuoksi. Mutta eihän atomivoimalakylän tarvitse enää ollakaan kaunis ja viehättävä kuten se oli ennen. Alakuva oli yllättävän suosittu:)

   Poista
 19. Ihania kuvia, siili on kyllä söpö, itse en vain ole yhtäkään nähnyt tänävuonna..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut tosi paljon ja voi olla että edelleenkin on, vaikka suuri kato on tänä vuonna käynyt, sillä ainakin kaksi on löytynyt yli ajettuna ja pienet ovat muuten vaarassa. Voi että kun toivoisin mopopojilta ja autohurjastelijoilta vähän ymmärrystä, tajuan kyllä nuoruuden ja sen miten kivaa on rällätä:) Se kuuluu asiaan sekin.

   Poista
 20. Kastehelmikuva on mitä kaunein! Siilit ovat ihania, niitä meillä oli mökin pihapiirissä lapsuudessani useita. Grillikatoksen ohi kulki tuolloin jopa siilien "mottoritieksi" nimetty polku, jolla naapuritonttienkin siilit vipelsivät tonttimme yli. Yksi valtaisan lihava yksilö, Martti Ahtisaari nimeltään, meni kerran tuolla motarilla ihan vallan nurin eikä meinannut päästä takaisin jaloilleen :D Melkein kymmeneen vuoteen ei siilejä enää ole näkynyt, mutta onneksi on edes näitä hauskoja muistoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Julia, oli kiva että kastehelmikuvakin huomattiin, sillä pisarat olivat todella pikkuruisia, millimetrin kokoisia, joten olin kuvaan siinä mielessä tyytyväinen, vaikka se ei niin tarkka ollutkaan kuin haaveilin, voi olla että automaatilla olisi saanut paremman?

   Nauratti tuo Ahtisaari. Osa lyllertää joko painonsa vuoksi tai odottaessaan pikkuisia ja yksi täällä on oikea pitkäjälka siiliksi eli se todella vipottaa melkoista vauhtia. Varaston siivouksessa piti pienen rätin avulla toimittaa yksi itsepäinen apuri pois, kun osallistui niin paljon ja pelkäsin että se jää pinhuusiin. Oli se mainio tapaus kun se änkesi hyväntuulisesti vastaan kun puhuin nätisti ja lykkäsin sitä pois.

   Poista
 21. Upeat otokset! Kastehelmet varsinkin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoset Miru ♥ Sinäkin huomasit ne:) Sanoin jo tuossa yllä, että tämä kuva ilahdutti minua koska kastehelmet olivat niin pikkuruisia, että suurennuslasilla olisi saanut melkein katsoa.

   Poista
 22. Aivan ihana toi rantakuva ja todella upeat kastehelmet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaanrannan maalareille rantakuva varmaan pisti heti silmään:) Täälläkin on nyt lämmin ja ihana aurinko, kesä tuli sittenkin ja toivon että koko syksy olisi kaunis ja nätti, niin se vähän kantaisi tämän sateisen ja kolean ja siinä mielessä vähän ikävän kesän jälkeen. Vaikka on siinä ollut kauniita iltoja ja aamuja siinäkin ja juhannusaikakin oli tosi aurinkoinen ja kaunis.

   Poista
 23. Vastaukset
  1. Eikö vain olekin, "varalapsenlapsen" kanssa se kuvattiin kun mentiin luontopolulle. Ihasteltiin kun nähtiin toinen toistaan pienempiä palleroita ja ihailivat niitä turistitkin:)

   Poista
 24. Ihana siilipallero! Viimeiseen kuvaan on jäänyt todella kauniisti pomppimisjäljet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ♥ Joku piipertäjä - ei missään tapauksessa lokki- siinä rantaruovikossa on mennyt. Siilipallerot ovat tosi hellyttäviä ja ne sinnittelevät viimeiseen asti ennen kuin menevät talvihorrokseen, sillä niillä ei ole vararavintoa sillä tavalla kuin vanhemmilla kun osa menee kasvamiseen.

   Poista
 25. Tuo pikkusiili on aivan ihana. Alimman kuvan pienet jäljet hiekalla, kaunis kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päikkä ♥ Siilit ovat erittäin sympaattisia olentoja - eläviä fossiileja, muistoja kaukaa menneisyydestä:) Alin kuva on miellyttänyt aika monia. Se on ollut mukava yllätys.

   Poista
 26. Vastaukset
  1. Kiitoksia Viltsu ♥ Itse en ollut näihin kovinkaan tyytyväinen. ehkä siilin kuva sen söpöyden takia ja alakuva muuten vain.

   Poista
 27. Peikon miälestä siilet ovat ratevia ja raposevatkin mukavasti. Kerran peikko opetteli yhden siilin kanssa soittamaan polkkaa. Siili pallotteli peikon sylkyssä ja jännitti turkkipiikkejään. Peikko näppäili niitä polkan järjestyksessä ja siitä tuli musiikki. Lystiä piisas. Pienet kivetkin tanssivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rateva oli varsin kommervenkki sana, sehän piti selvittää, että mitä se meinaa. Siilit ovat kadonneet nyt johonkin, kun en ole nyt niin ruokkinut, ehkä Peikko on varastanut ne:) Osa siileistä antoi silittää itseään pörsitelemättä, jopa harjallakin niitä harjailin joskus. Nyt olen niin kissojen kanssa niin naimisissa että siilitkin ovat kärsineet..

   Poista
 28. Pääsin täällä vaivattomasti ruohonjuuritasolle. Vanamot täydensivät E. Leinon runoa blogissani. Ah tätä elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lainannut itsekin Einon Leinon Nocturnea tänä kesänä parissa haasteessa ja saattoi olla parempi vanamokuvakin jossakin. Kiitoksia Mustarastas:)

   Poista
 29. Myöhästyneet kiitokset synttäri-vanamoista,
  t Pedro

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luojan kiitos! Olet vielä hengissä Pedro ja ole hyvä ♥ Se osui juuri sopivasti syntymäpäiväsi kunniaksi.

   Poista
 30. Joo, on se kumma jos äijää ei näy viikkoon somessa tai himassa, niin luullaan et se on delannu jengist veks.
  Niin, ja mikäs hyvän tappais?

  Kuitenkin sattumoisin juuri tämä Linneae Borealis on niitä harvoja kasveja, jonka lat.nimi on jäänyt mieleen. Kuulun siihen ikäluokkaan, jonka pi.. sai kerätä kasveja kesäisin. Taraxacumit ja ranununculukset tunnistan edellen luonnosta.

  Linneen luokitukset lienee tulleet tutuiksi teille muillekin.

  toivoo Pedro

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten niin viikkoon? Olet ollut monta kuukautta pois! Mutta sehän on jokaisen asia miten haluaa somettaa. Joskus tulee mieleen sekin, että jotkut osaavat painostaa siihenkin. Onneksi voimme vielä valita. Kiitos kuitenkin että vaivauduit luokseni Pedro:)

   Linnén luokitus oli toki vailla vertaa, vaikka olikin teennäistä. Jotakin hienoa siinä oli, kasvikeräily oli tauolla silloin kun itse olin läppi, mutta lapsellani niitä piti vähän taas keräillä. Luokitus on jotenkuten kahlattu läpi, mutta paksuun kalloon ei jäänyt kuin campanulla rotundifolia/carpatica ja lynx lynx:)

   Poista
 31. Tuo mainitsemasi lynx lynx, eikös se ole niitä lihansyöjäkasveja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, testasin vain menetkö halpaan:) No en tietenkään testannut, sekopäällä vain kasvit ja lihansyöjät sekoilevat suloisessa sekasotkussa ja muistan jonkun sieltä täällä, toisen täältä, jos muistan mtn ja lupuskin on tuttua kauraa, vaikka onkin jotakin muuta... Meilläpäin kasvaa droserojakin.

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜