keskiviikko 16. helmikuuta 2011

PUSSAUKSESTA SUUDELMIIN

Suudelma on ajatuksena ja unelmana aina kaunis. Se on kuin vadelma, jonka voi ajatuksissa melkein haistaa, maistaa tai vaikkapa syödä. Totuus on useimmiten kuitenkin ihan muuta. Se on sitä, mitä itsekukin on nähnyt, kokenut tai tuntenut satoja kertoja, mutta se on myös sitä, mistä vielä haaveilet tai mitä vielä odotat? 
Mieleenpainuvin lienee ensisuudelma tai  suudelma, joka vei Sinulta jalat alta. Sellaisen suudelman saat ehkä vain kerran tai pari elämässä. Se on oikeastaan kummallista, koska se loppujen lopuksi vaadi kovinkaan paljon; vain vähän kemiaa ja fysiikkaa niin WABOOM! Jano jää ja taju lähtee! Tällä pilviin tai kuiluun syöksyvällä tunteella ei ole sen suurempaa edellytystä kestävään rakkauteen kuin onnelliseen avioliittoonkaan, mutta eihän sekään mahdotonta ole. Onneksi tunne hyytyy sitten pikkuhiljaa:)  

Löysin ihanan I baci più belli del cinemas-kokoelman (Rosegraden), joka edustaa mielestäni mainiosti otosta erilaisisista suudelmista. FILMI on POISTETTU jälkeenpäin! Sinun on tyydyttävä villiin mielikuvitukseen, onhan se toista kun teeskentelevät filmisuudelmat:)

P.s.Latasin kuitenkin jotakin tilalle, aika kattava, vaikka ei niin hyvä kuin alkuperäinen.


Suudelman fysiologinen puoli tulee roomalaisen Lucretiuksen sanoista hyvin ilmi eli " ahtavat ahtaaseen nyt ruumiit, yhtyvi syljet suun sekä huohotus käy, kun hampaat painavat suuta". Ranskalainen runoilija Louise Labé taas pyysi että :" Anna minun nielaista suudelmasi niin kuin sinä nielaiset minun, niin suumme saavat maistaa toinen toisensa autuuden". Supisuomalainen pussaus haastaa komeasti ja häpeämättä ulkomaiset versiot karulla ja väkevällä tavalla. "Sille suuta suikkajaisin, vaikk ois suu suen veressä!"

Enemmän kuin muissa nautinnossa suudelmassa olet toisen armoilla, koska huulesi ja kielesi ovat fysiologisesti alttiina jopa puremiselle, sen lisäksi että olet valmis vastaanottamaan kaikki taudit ja kupat mitä toinen ikinä suussaan kantaa. Suudelman synnystä on olemassa monia kertomuksia. Joku ehkä muistaa miten jo muinaiset roomalaiset painoivat suun vaimon tai rakastajattaren huulille haistaakseen oliko tämä ehkä lipittänyt salaa viiniä.

Luultavasti suutelu on vain imemisrefleksin ja/tai mielihyvän-jäännettä äidinrinnasta tai pullomaidosta. Se toi meille ravinnon lisäksi lämpöä, tyydytystä ja turvaa kun olimme pieniä ja avuttomia. Imeminen liittyy ensimmäiseen elintärkeään asiaan eli ravinnon saantiin ja sen tuomaan mielihyvään. Suuteleminen siis onkin vain jalostunutta maidon imemistä:)

Iki-Wanhana vampyyrina minulla on mielessäni vain ja ainoastaan se yhdensortin suudelma. Mutta olen kyllä kuullut satumaisia tarinoita muistakin tavoista, joista suosituin taitaa olla niinsanottu Ruusussuukko eli se, millä uljaat prinssit ovat kautta aikojen herätelleet pikku prinsessoitaan:) Tuttu on tarina myös Prinsessasta, joka suuteli sammakkoa ja Smsalabim: Rupisammakko muuttuikin prinssiksi! Suutelin aika monta rupisammakkoa, ennen kuin tajusin, miksi taika toimi kohdallani ikinä oikein. Syynä saattoi olla se, että olin pelkkä valeprinsessa.

Ennen muinoin uljaat ritarit  painoivat huulensa linnanneidon huiville tai jopa kädelle. Tämä suutelumuoto on rahvaan keskuudessa sukupuutton kuolemassa, mutta muutaman kerran olen elämäni aikana tämänkin kokenut ja tuntenut pienen hetken olevani melkein linnaneito...

Suukkoja ja pussauksia on niin jumalattoman paljon, ettei tämä foorumi riitä niille alkuunkaan ja aikaakin siinä menisi turhan kauan, joten luokittelen suudelmat karkeasti käyttötarkoituksen mukaan:

HELLIMISSUUDELMA  - Äidin, isän tai muun vastaavan lapselle, lemmikille tai vanhukselle antama  sukupuoleton ja siisti suukko.
LAPSEN SUUDELMA  - Oikea molskauspusu sylkeä ja kuolaa säästämättä!
TERVEHDYSSUUDELMA - Eri kulttuureissa vähän erilainen, yleensä poskisuudelma. KAVALTAJASUUDELMA eli niinsanottu Juudaksen suudelma
ELOKUVASUUDELMA - Disneyn piirretyistä, Tuulenviemästä, Viettelysten vaunusta tai Revengestä saatat löytää jotakin
ENSISUUDELMA - Sammakkosuudelma sammakon kanssa tai ilman:)
RAKKAUSSUUDELMA - Hourupäinen imukalajuttu.
EROOTTINEN SUUDELMA - Mieti, mieti... Taitaa mennä aikuisviihteen puolelle;)
HYVÄNYÖNSUUDELMA -  Ei välttämättä suullisia juttuja ollenkaan, yleensä kevyt hipaisu silmiin, hiuksiin, paidanrintamukseen, päälakeen tai jopa persauksiin:)
JÄÄHYVÄISSUUDELMA -  Elokuvassa Waterloo Brigde taisi olla aika oikeaoppinen.
KÄSISUUDELMA - Ritarisuudelma kädelle - Huom! käsi ei suutele.
YSTÄVYYSSUUDELMA - Lähellä hellimis- ja poskisuudelmaa oleva, mutta siinä voi  olla erilaisia virityksiä sinne tänne?
KIRJESUUDELMA - Leimasin ja suudelma samassa eli huulipunan avulla suudelminsuljetut kirjeet
LENTOSUUKKO - Tapoja on yhtä monia kuin ihmisiäkin, tämä lienee suukoista turvallisin, tosin siinäkin saattaa saada tikkuja huuleen:)

RIPSISUUDELMA - Räpytetään ripsiä vastakkain, tekoripsillä onnistuu tehokkaammin ellei omista kunnon räpsyttymiä

"Suudellessasi saat sekä syödä että säästää"kakun"

Sitaatit ovat suoria lainauksia. Suosittelen suudelmista kiinnostuneille suutelemisen lisäksi Adrianne Bluen kirjaa SUUTELE MINUA, mikä toimi omien muistojen ja pussausten lisäksi insipraation lähteenä.  

Myös Satu Itkosen runollisen kaunis SUUDELMA, SUUKKO, PUSU-kirja ei ole pahitteeksi. Parasta on kuitenkin oma treeni, joten eikun uhrin päästä kiinni ja pussailemaan! 
 
Kuvat: Angelika ja Vanha kortti Il bacio F. Hayez.

47 kommenttia:

 1. waude.
  mikä aihe ja mikä teksti...
  minä olen aina ollut heikkona suudelmiin.
  niihin oikeisiin joita ei monet osaa.
  mutta arvaapa vain!

  VastaaPoista
 2. Suudelmia ja suutelijoita on joka lähtöön, mutta mitäs sanot siitä, kun panet tekarit lasiin ( ei minun) ja imaset oikein kunnolla.....siinä sitä on jotain "herkkää".

  VastaaPoista
 3. ja imasee oikein kunnolla,,,,,mitä ?

  VastaaPoista
 4. Nytpä on logokuvat arvossa arvaamattomassa. (hymyä)
  Mä luulin ensin että on uusi kommaaja "waude", ennenkuin logo vaikutti liian tutulta.. :D

  ruusun antama mielikuva ei oikein herätä suutelohaluja :)

  Suudelmat – hieno asia ja se on meidän kaikkien perusgeeneissä. Hyvä että on !

  VastaaPoista
 5. Minä en heitä herjaa, mutta lentosuukon heitän plättysten kera:D

  VastaaPoista
 6. Mitähän tuohon kommais...suomalaiset miehet eivät kuulemma puhu eikä pussaa! ;D
  Mitä mieltä arvon leidit ovat tästä sanonnasta?

  Blogi on taas sitä itseään...laadukasta kerrontaa!

  VastaaPoista
 7. Se ensimmäinen.. hih.. säikähdin kovasti ja arvelin oitis että saan lapsen. Olin 12 v. Tinttasin Esaa päin näköä niin, että häneltä halkesi alahuuli. Siitäs sai. Seuraavan suudelman aikoihin jo tiesin enemmän. Tosin Esa ei toista kertaa yrittänyt.
  Monipuolisesti avautuva kirjoitus kauniista kosketuksesta.

  VastaaPoista
 8. No joo, itselläni on pravuurinumerona ennen suulle suuteloa, kaulan ja niskan sekä selän seutu :D

  Kylläpäs se nainen jo kiemurtelee aika lailla niiden jälkeen, heeh ;-)

  On vain taas tovi, kun päässyt tuota toteuttamaan, mutta ehkäpä ensi viikonloppuna se lopulta onnistuis?! Ai kenen kaako? Ei vielä pysty sanomaan, mutta ....

  Joka tapauksessa suutelu kuuluu rakkauteen kuin nenä päähän! Fysiikkaa ja kemiaakin löytyy, olenhan alan lehtori.

  VastaaPoista
 9. Unkarilaisten seurassa olen oppinut poskisuudelman. Se ei oikeastaan ole suudelma, vaan posket koskettavat kevyesti toisiaan (olikohan ensin vasemmat posket vai päinvastoin?) ja huulia moiskautetaan niin että ne eivät kuitenkaan kosketa poskea. On myös tarkka raja sillä, ketkä ovat jo niin hyviä tuttuja että poskisuudelma on paikallaan.

  Hieno kirjoitus!

  VastaaPoista
 10. oikea-vasen-ja vielä oikea, ortodokseilla :) kun tavataan.
  ja eukaristian jälkeen (siis ehtoollisen) tätä kutsutaan kristottamiseksi ja sanotaan: "Jumalan kunniaksi!" "sielun ja ruumiin parannukseksi!"

  VastaaPoista
 11. unohdin muuten mustis vastata sun fonttikyselyyn mutta oot silti löytänyt kivan!

  VastaaPoista
 12. Kiitos TT olen samaa mieltä ja ehkä se vaatii todellakin nuo ylläolevat aspektit joista oli puhetta? Suudelman sellaisen kerran kun saa, jälkeen se vain janottaa..

  VastaaPoista
 13. Yök, yök Marizan, pitikö Sinun lytätä heti tämä romanttinen juttu? Tekarit ovat aika harmittava juttu, mutta mieluummin ehkä niilläkin kuin kokonaan ilman?

  VastaaPoista
 14. Ja siis Marizan tämä :) unohtui!!! Joten laita paikoilleen:P

  VastaaPoista
 15. Jupe, mitä imaiset kunnolla??????

  VastaaPoista
 16. Todellakin, nyt ovat ruususten ja prinssien kuvat arvossa arvaamattomassa, tosin aika jännä näinkin Orvokki:) Itsekin luulin aluksi että valde oli kirjoittanut nimensä ihan väärin mutta se oli TT (naurua)Ja Ruusu siellä yritti vähän latistaa näitä mun hienoja perusromanttisia tunnelmia:)

  VastaaPoista
 17. Voi Anna että nauratti tämä Sinun kokemuksesi... Oikeasti taisin itse tyrkätä pojan portaita alas ja olin 10 vee, joten rämäpäitä tyttöjä oltiin? Ja jäin miettimään että mitä ihmeen kosketusta oikein tarkoitit(naurua)?

  VastaaPoista
 18. Nyt tulee herjaa.
  Ei kaikki suunannot ole toivottuja. Ikäni mä muistan erään kamalan, aivan yllättäen tulleen limaisen imu-nuolu-kielentunku-huh-huh-karmean tapauksen. Tuntui ihan raiskaukselta.
  Sitten on kyllä niitä ihania ja odotettujakin ollut...ei tänään..ei eilen..eikä.......aikoihin.

  VastaaPoista
 19. Kiva Plätty kun kävit ja kiitän lentosuukosta, se muuten unohtui ja se LISÄTÄÄN listaan!!!!Se oli hieno huomio ja onneksi sanoit tuntomerkit että tiesin kuka siellä ei-herjaillut:)

  VastaaPoista
 20. Tyylistä päätellen tämä on joku herrahenkilö.. hmmm, suomalaiset miehet eivät puhu eivätkä pussaa??.. ja kehumista, sehän on Gandalf!!!! Pakko olla, no olen samaa mieltä, ne höpöttävät ja toklaavat:)

  VastaaPoista
 21. Sinulta varmasti löytyy tätä fysiikkaa ja kemiaakin ihan jo työnkin puolesta mk:)ja varmaan muutoinkin. Mutta oikein kivasti kuvailit tuota suutelemisen jaloa taitoa, sehän toki on paljon muutakin kuin pelkkää suulle suutelemista, johon tässä nyt pelkästään keskityttiin juuri aiheen laajuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 22. Unkarilaisista poskisuudelmista voisi kertoa ehkä Petriina?

  Nyt on kyllä pakko tarkistaa...Huh, oikein arvattu. Kiitoksia, minulla menisi varmasti poskisuudelmat ihan sekaisin koska en aina muista mikä on oikea ja vasen ja kummalta puolelta se muuten katsotaan, pussattavan vai pussaajan:)

  TT tuolla kuvaili ortodoksista, menisikö samassa järjestyksessä?

  VastaaPoista
 23. Joo, kyllä unkarilainen poskisuudelmakin etenee TT:n kuvaamalla tavalla, olin unohtanut kun siitä on jo muutama vuosi aikaa kun olen viimeksi ollut siinä toisena osapuolena eikä se suomalaisten Unkarin ystävien tapaamisissa oikein luonnistu, vaikka sitäkin on joskus yritelty.

  VastaaPoista
 24. hihhih, jopas oot keksiny näkymättömän kirjoituksen!

  VastaaPoista
 25. Täällähän on oikein pusutalkoot!

  Paras oli ehdottomasti tuo ritarin suudelma linnanneidon huiville...

  VastaaPoista
 26. Miten niin et ole aito prinsessa? Eihän sieltä Andomeran takaa muita ole maailmalle lähettetty.
  Minulla on myös samat käsitykset suuteluista kuin myös pusuista. Vahvaa perinne kulttuuria. Tässä kevättä odottaessa katson minä päivänä tulee mikäkin suudelma. Noita virtuaallisia tulee silloin tällöin, ek aikana tuli joka päivä sellainen pallinaama lentosuukkojen kanssa. :)) olihan ne kivoja. ei muuta kuin pussailemaan. :))) puitakin voi pussata haliessaan tiedä mikä niistä syntyy:)))lapsen lapset nyt on aina räkä nenineen lenssua tarjoomassa.

  VastaaPoista
 27. Eivät todellakaan Anjuusa!!!

  Suuhygienian jätin ihan tarkoituksella blogin romanttisen otteen vuoksi pois, mutta sehän on yksi nautinnollisen suudelman perusedellytyksiä kuten myös se, ettei aivan ensimmäiseksi työnnä sitä kieltään nielurisoihin saakka.. yököttää jo vähempikin:)

  VastaaPoista
 28. Kiitän Petriina, ehkä me suomalaiset emme kuitenkaan oikein osaa?

  Ja katsopas TT, keksintöni oli vain väliaikainen ja muste muuttui taas näkyväksi?

  VastaaPoista
 29. Mukavasti sanottu Iines ja pusutalkoot jatkukoon! Mutta missähän ovatkaan nämä huivia pussaavat ritarit nykyään kun meitä linnanneitoja on aivan joka lähtöön:)

  VastaaPoista
 30. Jes katris, lapsien suukot ovat kyllä välillä vertaansa vailla! Hyvä idea muuten jakaa erilaisia suudelmia eri päiville(tai vaikka viikoille)Ja kiitän siitä mitä sanoit, tällä hetkellä pomminpurkaja-look lienee lähempänä totuutta:)

  VastaaPoista
 31. Höpöttämisen ymmärrän, mutta mitä se toklaaminen on? Onko se joku ruokalaji? ;-)

  VastaaPoista
 32. Paljon eri tarkoituksiin "suun suikkaamista" löytyy, small talkimaisesta tervehdyssuudelmista aina hyvinkin intiimiin suudelmiin. Suudelmaa käytetään myös vahvana vaikuttimena mm. runoissa, lauluissa, näytelmissä ja elokuvissa.
  Yleensä kuitenkin suudelmia voitaneen pitää tarkoitusperiltään positiivisina ja harvemmin negatiivisina tunteina ja tekoina. Tosin ei sitä kenelle tahansa ja/tai missä tahansa suukkoja pidäkään "heitellä", koska se on kuitenkin aika henkilökohtaista.

  VastaaPoista
 33. Mietippä sitä Gandalf ja ensimmäisen pisteen vihje, ei ole valitettavasti syötävää tai miten sen nyt itse ottaa:)

  VastaaPoista
 34. Suudelma on ehkä vähän turhankin yliarvostettu juuri lyriikassa (ja elokuvissa)itse ajattelen sitä pelkästään positiivisena ilmiönä, jota ei marizanin tehokas hyydytysyrityskään yhtään laimentanut:P

  Harmittomin suukko taitaa olla tuo lentosuukko, joten eiköhän repästä Rip ja lähetellä niitä aivan mihin sattuu:)

  VastaaPoista
 35. Tälläsin itseni lukijoihisi - eilen jo meinasin, vaan nyt toteutin aikeeni.

  Suudelmasta vielä sen verran, että sehän on kauneimpia suomen kielen sanoja, takavokaaleineen. Toinen nätti sana om vanamo.

  VastaaPoista
 36. Tässä iässä ja parisuhteen jo vuosia jo kestäneenä, meillä suukotellaan otsalle, suulle, yösuukkoja, lähtösuukkoja, siis suukkoja enimmäkseen, harvassa ovat märät ,limaiset rakkaussuudelmat, oikeestaan en niitä edes kaipaa.

  Kiva aihe ♥

  VastaaPoista
 37. Eräs suutelo muisto. Kauan kauan sitten suutelin erästä kaunokaista ja hän totesisuutelun jälkeen että muuten hyvä mutta märkä niinpä minä pyyhin suuni ja suutelin jälleen, kommentit jatkui ja meni hivenen aikaa kun tajusin vedätyksen.Siis nuoret naisetkin osaavat vedätyksen kauniisti.Eli suutelu terveisin

  VastaaPoista
 38. Ymmärsin oikein hyvin mitä tarkoitit Seijastiina, ja niinhän se pitkässä suhteessa yleensä onkin, jossa alkusuhteen palo on jo tasaantunut lämmöksi että se läheisyys, suukot ja muut hellyyden osoitukset ovat monille ihan riittäviä ilman näitä dramaattisia "imukalajuttujakin":)

  VastaaPoista
 39. Mukava muisto Anonyymi. Ehkä sitä märkää ensi molskausta kivempi on kuitenkin kuuma, pehmeä ja vähän kuivempi versio, jossa on aavistus vaikka minttua:)

  Nuoret naiset osaavat varmasti myös vedätyksen jalon taidon, heillähän on käytettävissä ne kaikki valtit, jotka valitettavasti minulta ovat lentäneet jo taivaan tuuliin:)

  VastaaPoista
 40. Kiva juttu Iines, onnistuin sekoilemaan aika lahjakkaasti edellisessä kommentissa,joten yritän nyt uudelleen:)

  Vanamosta minulle tulee aina mieleen Kailan Vanamotyttö sen kauniin herkän kukan lisäksi. Mielikuvat ovat hyvin tärkeitä juuri sanoissa ja sanonnoissa, esimerkiksi hopea on minusta kultaa paljon kauniimpi sana.. syytä siihen en ymmärrä, sehän pitäisi olla ihan päinvastoin?

  VastaaPoista
 41. Hyvä aihe Mustis :) Sanotaan, että suomalainen mies ei puhu eikä pussaa, mutta tuohon sanon kyllä, että silloin kun sen tekee niin menee jalat alta ja nyt sulle puss, puss lentosuukko lähti matkaan >>>>>>>>>>>>><3 varo se tulee vauhdilla, ettet mene kumoon :)

  VastaaPoista
 42. tiesitkö mitä se tunnustus tarkoittaa?
  1, sinun pitää kopioida se sivu omalle työpöydälle tai tiedostoon, myös kuva.

  senjälkeen poistat minun vastaukset ja kaikki mitä olen itse siihen lisännyt.

  jäljelle jää se kuva, ja ne viisi kysymystä. vastaat niihin kysymyksiin juuri siten kuin haluat.

  KUVAN ALLE yleensä kirjoitetaan kiitos tunnustuksen antajan nimi ja mahdolliset kiitokset hänelle, minulla tuli siihen vähän väärä kohta, koska uudet saajat valitset sinä siis 5 yksityis blogia. kerrot heistä lyhyesti, miksi pidät heidän blogista.

  linkkiä ei ole pakko laittaa, riittää kirjoittajan nimimerkki. sitten käyt kirjoittamassa heidän kommenttin että saajat tietää käydä kopioimassa sivun ja he 5 uutta taas vaitsee 5 uutta saajaa. tämä on tarkoitus toimia kannustavana ja rohkaisevana toimintana siten, että mahdollisimman moni saa rohkaisua.
  mietin itse,, että tulin valinneeksi todella parhaat blogit. sisällöltään. en palkinnut ketään kommien tai muun ystävyyden perusteella.

  laitappa pallo pyörimään

  VastaaPoista
 43. Kiitän omppua ja mietinkin mikä minut kaatoi:) Mutta palatakseni asiaan, se riippuu kyllä hyvin paljon miehestä ja onhan suukottelukin ihan kivaa ja sitä paitsi minulla on aivan kohta ruostuvat raudat suussa, joten sekin ilo on pitkäksi aikaa sitten mennyttä:(

  VastaaPoista
 44. Kiitän Sinua katris, tämä oli suuri kunnia minulle enkä ole toiminut kuten pitäisi, mutta yritän korjata asian parhaani mukaan, vaikka vähän viiveellä ja tuo viiden parhaan tai vaikuttavimman blogin valinta on kyllä aika hankala ja mahdoton juttu...

  VastaaPoista
 45. Tekarit yöksi samaan lasiin, minulla ei vielä ole....Mutta joskus suudellaan oikein intohimoisesti :DD

  VastaaPoista
 46. Eipä ole minullakaan, kohta voi tosin olla ainakin rautaa kun vähän purupintoja kiskotetaan eri suuntiin ja sitten voi ollakin näitä pussaushaluisia vähän vähemmän:)

  VastaaPoista
 47. I have wanted to write about something like this on my web page and you gave me
  an idea. Cheers.

  Look into my blog post: simply click the up coming web site - google.com -

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)