tiistai 8. maaliskuuta 2011

KAUNIS NAINEN

Kautta aikojen naiskauneuden takana on ollut mies, joka on sanellut millainen on kaunis nainen. Joskus rehevä lihavuus on ollut paljon kauniimpaa kuin tikkumainen laihuus ja tumma eksotiikka on ollut blondivaaleuden tiukka haastaja jo aikojen alusta. Pituus ihanne on vähän yllättäen ollut läpi vuosisatojen mieluummin pitkänhuiskea kuin lyhyenläntä, vaikka miehet mielellään ihastuvatkin itseään lyhyempiin naisiin. Kauneusihanteet ovat tietenkin vaihdelleet eri kulttuureissa eri aikakausina niin, että se mikä on ollut joskus jossakin kaunista, on nyt suorastaan hävettävää, rumaa tai vähintäänkin naurettavaa.

Ylläolevan kuvan huikea, mutta tappava kauneus 1700-luvulta valottuu tarkalle ja asiantuntevalle katsojalle heti ensisilmäyksellä, sillä kaunottaren  kasvoilla on lyijypuuteria, silmissä belladonnaa, huulilla ja poskipäillä sopiva ripaus elohopeaa, joka tuo kivasti "tervettä" väriä muuten kalpeaan kauneuteen. (Oheinen kuva on WNG-kopio ihastuttavasta Madame de Caumartinista nuoruudenjumalatar Hebenä) 

Kauneutensa vuoksi nainen on kärsinyt aina paljon. Hän on suostunut silvottavaksi/venytettäväksi ja joutunut taipumaan jo pikkutyttönä tuskallisiin ja rampauttaviin jalkasidontoihin saadakseen kauniit, tulevan aviomiehen ihailemat pienet lootusjalat. Hän on katkottanut kylkiluita saadakseen kuristettua kureliivien avulla vartalonsa muodin mukaisiin, sopiviin mittoihin. Toisaalta hänellä on ollut aina myös paineita ottaa täytteitä sinne tai tänne, näyttääkseen edelleenkin haluttavalta miehen silmissä. Alahuulen kiskottaminen roikkuvaksi ja invalidisoivaksi jättirenkaaksi tai kaulan venytys vanteilla hurmaa miestä jossakin päin maailmaa yhä edelleenkin.

Naiskauneuden karjamarkkinoista tuli suurta kansanhuvia ja siellä määriteltiin tarkasti globaaliset kauneuskriteerit, jotka tietenkin lisäsivät naisen halua olla juuri tietynlainen ja tietyn mittainen unelmanainen. Raha ja maine puhuivat kauneuskilpailuissa Spaassa jo vuonna 1888, jossa palkintosumma oli huikeat 10 000 frangia, joka jaettiin kolmen "kauneutensa takia onnekkaan" naisen kesken miestuomariston mieltymyksen mukaisesti.Twiggy-muoti toi mukanaan langanlaihan anorektikkotyylin, joka on ollut hyvin tuhoisaa monelle tyttöikäiselle ja jopa vanhemmallekin naisihmiselle.

Allaolevissa kuvissa voit ihailla kureliivivartalon uskomattoman hoikkaa uumaa ja kaunista, noin 8 cm pituista lootusjalkaa, jotka molemmat ovat vaatineet pitkän ja kivuliaan Via Dolorosan.

Tyttö kuin ampiainen (kuva: Utrion Venus)
Kiinalaiskauneutta (googlekuva)
Kleopatra, kuva skannattu teoksesta Värikäs maailman historia.
Naisen lisäksi kauneudesta ja sen tuottamisesta tuskasta ovat joutuneet kärsimään myös viattomat uhrit. Kuvassa Kleopatra miettii kauneuttaan ja odottaa mahdollisesti uutta aasinmaitokylpyä pitääkseen hipiänsä kauniina. Sitä, harrastiko hän myös rahvaanomaista verikylpyä, joka oli siihen aikaan hyvinkin suosittua, ei kerrota. Sen sijaan unkarilainen kreivitär Ersébet Báthory oli niistä todella kuuluisa. Hän eli vuosina 1560 - 1614 ja meni hulluudessaan niin pitkälle, että  tappoi kymmeniä, jopa satoja neitsyitä saadakseen haluamansa hurmekylvyn, jonka luuli pitävän ihonsa ikuisesti kauniina ja nuorena.

Kauneudenhoitotuotteiden pohjana on yleensä eläinperäistä rasvaa, tästä malliesimerkkinä on takavuosien niinsanottu minkkiöljy, jota on käytetty erikoisesti meikinpuhdistusaineissa ja silmän-ympärysvoiteissa. Useimmissa tapauksissa kyseessä ovat olleet teurasjätteet eli talit, luujauhot etc. jotka otetaan viisaasti talteen eläimen kuollessa yleensä liha- tai turkistuotannollisista syistä. Tähän sarjaan kuuluvat myös vastasyntyneet, sikiöt tai istukat, joiden elinvoima valjastetaan erikoisesti kollageenin tai kohotusaineiden tuotantoon. Guaniini eli helmiäinen syntyy sivutuotteena kalansuomuista, joista kynsilakan tai shampoon uskomaton helmiäishohde on peräisin. Myös pieni mehiläinen uhraa vahansa, etana uutteensa ja espanjankärpänen ihastuttavan itsensä kauneudenhuollon armottomalle alttarille.

Koe-eläin koira (Googlesta)
Edellisten lisäksi eläimiä käytetään edelleenkin hyvin tuskallisissa ja inhimillisesti katsoen aivan turhissa kokeissa, joissa testataan uusien meikkivoiteiden, maskaroiden tai vaikkapa huulipunien haittavaikutuksia. Viheliäisimpiin ja tavallisimpiin kokeisiin kuuluu Draizen silmätesti, joita tehdään paljon esimerkiksi kaneille joilla on vähäinen kyyneleritys. Usein silmät syöpyvät testissä jo päivän tai parin aikana. Myös Botox-kokeet ovat erittäin tuomittavia kärsimyksen aiheuttajia juuri runsautensa vuoksi. Kyseessä oleva hermomyrkky luistelee säädösten ja eläinsuojelu-pykälien ohi juuri lääketieteellisen merkityksensä vuoksi. Tähän asti sitä on kuitenkin surutta käytetty siinä ohella myös kosmeettisista syistä. Mielestäni markkinoilla on jo niin paljon hyviä tuotteita, ettei eläintestauksia näiden vuoksi enää ikinä tarvita.
Kauneuteen liittyvät ehdottomasti myös erilaiset hajusteet ja niissä ei armoa tunneta eli eläin kuolee useimmiten ja ainoastaan tuottamansa hajusteen vuoksi. Ambran takia tapetaan kaskelotteja, hauste hukuttaa miljoonia majavia loukkuihin, myskihirven rauhaserite on kautta aikojen ollut hyvinkin haluttua tuoksua ja sivettikissojen anaalieritteen talteenotto on erittäin epäihmillistä ja julmaa touhua. Synteettiset aineet tosin korvaavat jo aika paljon näitä perustuoksuja, tosin tässäkin tulemme jälleen siihen, että joillakin ne on taas testattava.

irja, kalajoen silta
Kauneuteen ja muotiin on kuulunut arktisemmilla alueella myöskin omituinen sekoitus turkisten käyttöä ja itsensä palelluttamista tulipalopakkasella seitinohuissa amareissa ja lyhyissä minihameissa tai erittäin avarissa kauluksissa kuten kuvastakin näkyy:) Tällä 1970-luvun leidillä näkyy olevan kuitenkin lämmin hattu suojaamassa pieniä blondiaivoja, vaikka etupanssari onkin turhan avonainen. Syynä lienee jonkun sortin poseeraus mukavassa talviviimassa joen partaalla:)

Tapettuja eläimiäkin leidi on näköjään käyttänyt mukavasti hyväkseen, vaikka toisaalta tutkii hyvinkin tarkasti mitä kosmetiikkaa voisi ostaa ja uskoo sinisilmäisesti makeup-firmojen valheisiin, jotka vakuuttivat, ettei ostamaasi maskaraa ole varmasti ikinä testattu eläimillä. Lieneeköhän dermatologi tai joku muu testaillut ainetta sitten omiin pikkusilmiinsä.

Tytön puolustuksena on ikä, ajanhenki ja suuri ymmärtämättömyys. Toisaalta tuo karvareuhka on ainoa tuomittava asia, muut ovatkin pelkkää oheistuotantoa, nahka- ja karvatakit eivät enää kuulu asustevalikoimaani, toisin joku perintönä saatu kettukaulus saattaa vielä löytyä:) Kengistä löytyy nahkaa edelleenkin.

Filmiteollisuusihanteiden keinotekoisen meikkinukke- ja missilookin vastapainoksi tarjoilen aitoa ja konstailematonta kauneutta 1950 - 1960 - luvulta. Hiuksia on ajanhengen mukaisesti vähän tupeerattu ja tällätty, mutta kaikki muu onkin sitten tätä ihastuttavaa naisihmistä itseään, ilman turhia meikkejä tai muita koristuksia. Tämä aarre löytyi laatikon pohjalta tehdessäni valokuvien ja muistojen inventaariota.( Lupa kuvaan ja sen käyttämiseen on saatu skannaushetkellä.)

Siltafröökynä aikani sijoittuu vuoteen 1976.

49 kommenttia:

 1. Voi meitä naisia, mitäpä me ei tehtäis, että me saatais nuo miehet tykkäämään meistä :)

  Olishan se ihana asia, että ne tykkäis meistä naisista ihan luonnollisen kauniina :)

  Mielenkiintoinen kirjoitus naiskauneushistoriasta.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia omppu, mukavampaahan se tietysti olisi:) Ja paljon viihteellisemmin olisin voinut kirjoittaa, mutta tiettyjä asioita ei vain voi ohittaa...

  VastaaPoista
 3. Suuret ovat kauneuden markkinat, eivätkä varmaan koskaan lopukaan. Kauneuden tavat, keinot ja välineet muuttuvat ja tekevät myös joiltakin osin kierroksia muutamien vuosikymmenien välein.
  Kaunis on kaunista, kun siihen ei sisälly rumaa, josta emme aina edes tiedä ja vanha totuus:
  Kauneus on katsojan silmässä pitää paikkansa.

  VastaaPoista
 4. Tassuttelin täällä jo aikaisemmin, mutta kone tilttas, enkä saanut jäläkiä. Tuo on muuten hyvin mielenkiintoista, miten toinen näkee saman asian kauniina ja toinen ei, kuten asioitten ymmärtämisenkin, niin ja miten aika muuttaa käsityksiä. Onneksi meitä on joka lähtöön,kaunista naistenpäivää sinulle Mustis.

  VastaaPoista
 5. Tämä teksti teki minut hyvin surulliseksi, se on ikävä kyllä liian totta kaikki mitä kerrot.. On kipeä asia olla nainen, jos emme pysty olemaanj aitona itsenä naisia, olisi parempi syntyä vaikka kanaksi. Toivoa vain että olisi luomu kanalassa. Kiinalaisnaisten jalat ovat järkyttävän näköiset,mikä kidutus. Hullua mieletöntä. Eläinten turkikset koristeena yhtä mieletöntä. Eläimet koe eläiminä meikeissä yhtä paha. Ah, tuskaa, puen itseni säkkiin ja heitän tuhkaa päälleni.
  Toivotan lämpimät onnittelut jo toisesta tunnustuksesta, olet sen ansainnut. Rakas mustis kirjoitat todella hyvin. Olen lukenut kaikki juttusi moneen kertaan. Olet best. siitä huolimatta, että itketät minua tai ehkä juuri siksi.

  VastaaPoista
 6. Minä en tykkää naisista joilla on hirveä sotamaalaus päällä. Pieni, melkein näkymätön meikki riittää, näin se on.......

  VastaaPoista
 7. Olipa hyvä kirjoitus! Tosi mainio ja ajatuksia herättävä.

  Minä kyllä meikkaan joka päivä ja on mulla pöljällä turkkikin minkä olen saanut lahjaksi jotain kaksikymmentä vuotta sitten!

  VastaaPoista
 8. Erinomainen kirjoitus, pakko sanoa! Tuli esille ihan uusia asioita, joita ei vielä ollut tullut opittua tuon yleissivistyslaitoksen osalta :) Esimerkiksi en tuota kalansuomu -juttua entuudesta tiennyt ja enpä ennen ollut lotus-jalkoja nähnyt, huh sentään!

  Niin, mitä me naiset joudummekaan kärsimään ollakesemme miesten mieleen..kyllä minäkin tykkäisin joskus ilman meikkiä julkisilla paikoilla kulkea, mutta kun ei kehtaa - näin tiukasti kauneusihanteet ovat tarttuneet tähän nuoreen naiseen ;(

  Kiitän vielä kertaalleen laajasta ja faktapitoisesta tekstistäsi :)

  VastaaPoista
 9. Asiaa taas oikee isosti , mut sen verran eri mieltä että ei kaikki naisten kaunistautuminen ole yksin miehiä varten vaan myös naisten keskinäistä kisailua että kuka miltäkin näyttää. ja polariksen kaa samalla linjalla et pien korostus riittää jos sitäkää. Eipähä tarvi pusuttelun jälkee lähtä pesee omaa naamaansa :D

  VastaaPoista
 10. On se kamalaa kun tanseissa on vaalean paidan kaulukset punaisina, eikä kukaan anna pesuohjetta!! Onko jollakin pesuohje???

  VastaaPoista
 11. Hämmästyttää, kummastuttaa, varttuneenpaakin kulkijaa tämän maailman raakuus!
  Samaa mieltä olen myös polariksen ja jupetan esille tuomista asioista ;)

  Kerrontasi on hienoa...mukava lukea! ;D

  VastaaPoista
 12. Jos kaikki ne voiteet, myrkyt ja pillerit auttaisivat, niin ei olisi ryppyisiä eikä lihavia ihmisiä. Minä kyllä kehtaan kulkea yleisillä paikoilla ilman meikkiä ja kuljenkin.
  Hieno katsaus naisten maailmaan kautta aikojen.

  VastaaPoista
 13. Kauneus on katsojan silmissä ja katsottavan sielussa!Mustis sinä olet ...... hauskaa jatkoa lastenlasten seurassa.

  VastaaPoista
 14. Tuo kuva kauniista naisesta sillalla pysäytti. Davy Crocketin ja majavannahkahatun mä vielä tajuun mutta: Nainen ja kuollut eläin päässä.

  Tiesittekö muuten, että naiset kilpailevat keskenään kauneudesta jopa maailmanmestaruuteen ja universumiin saakka. Se on joskus hämmentävää, varsinkin, kun tuomareina on kaltaisiani elähtäneitä ukkoja.

  VastaaPoista
 15. Kauneudenmarkkinat ovat oikeita rahasampoja nykyään Rip. Siinä tahtoo olla järkevyys monesti koetuksella ja oikeassa olet että historia toistaa itseään myös tässä.

  Kiva Plätty kun tassuttelit täällä ja kiitoksia toivotuksista! Ilmankos se ihan kaunis päivä olikin:) Aika mielenkiintoisia ovat nämä erilaiset kauneuskäsitteet ja tavat. Asiat ja kauneusasiat voidaan todellakin ymmärtää monella eri tavalla ja jokainen tapa on kai aivan yhtä oikea?

  VastaaPoista
 16. Itkettäminen ja naurattiminen ovat vaikeita taitoja elämässä katris ja olen onnellinen, jos ne edes joten kuten onnistuvat. Sehän tarkoittaa usein myös sitä, että minä itken kuin klowni eli hymy on piiretty kasvoilleni, vaikka sydämeni itekee, mutta onneksi Sinä naurat?

  Tunnustus on asia, joka saa minut aina vähän noloksi onnellisuuden lisäksi:)

  VastaaPoista
 17. Polaris, nainen kaunistautuu Sinua varten ja sinä puhut sotamaalauksesta:( Mutta meikki, jota ei juuri huomaa on ehdottomasti paras!

  Huulipuna (ja meikki) lähtee paidasta jos käsittelet tahraa ennen pesua vaikka Fairylla tai valkaisevalla pesuaineella, myös mineraalitärpätti on hyvä puhdistusaine tähän.

  VastaaPoista
 18. Suoraan isku vyön alle, hyvä Rie yllätit minut täysin ja erittäin positiivisesti!

  Ja ihan sama täällä, en mene kyllä saunapuhtaana muuta kuin järveen korkeintaan... Joten ymmärrän oikein hyvin mitä tarkoitit, vaikka olenkin tietenkin eri mieltä, mitä tulee Sinuun. Mutta kaikilla meillä on omat juttumme ja teemme niinkuin hyvältä tuntuu.

  VastaaPoista
 19. Kiitän Jupeta, mutta mitä se nyt haittaa vaikka välillä joutuu pesemään omaakin nassua (naurua) No, Sinua sitten lykästi tässäkin asiassa:)

  Kauneudellakin on monet kasvot Gandalf ja me näemme yleensä vain lopputuloksen, eräänlaisen jäävuoren huipun, ehkä emme aina muuta halua nähdäkään?

  VastaaPoista
 20. Kauniisti sanoit Marizan ja sehän on Sinulle helppoa kun olet sekä päältä että sisältä todella kaunis. Mutta ei sitä ikinä tiedä, josko ne hyalronit ja voiteet vaikka vähän auttaisivatkin?

  Ja valden tyrmäys puri mukavasti, mutta älä luulekkaan etten nouse kanveesista. Täytyy kyllä sanoa että se oli tosi nätisti sanottu, kiitoksia.

  VastaaPoista
 21. Ok pedro, lisään asian, mietin sitä jo kovasti kirjoitusvaiheessa, mutta väsymyksessä se sitten kuitenkin jäi. Minusta tämä niin raskas juttu kirjoittaa ja syyllisyyskin painaa kuin moukari.

  Siis tuo 17 vee tuossa sillan korvalla yrittää vain näyttää vanhemmalta ja kauneus lienee pelkkää illuusiota tai ehkä se johtuukin juuri tuosta kuolleesta eläimestä, mene ja tiedä?

  VastaaPoista
 22. Onneksi jotkut miehet tykkäävät meikatustakin naisesta, eihän mulla kai olisi muuten mitään mahiksia markkinoilla, kun en halua edes kulkea ilman meikkiä! En vain vielä aio mihinkään markkinoille mutta eihän sitä tieä jos sekin aika vielä koittaisi! ;)

  Arkimeikki on kyllä melko huomaamaton. Mutta juhlassa olen juhlavassa meikissä! :D

  VastaaPoista
 23. Mulla on edelleenkin se huulipunapakkopainajainen...:)DDD Ja tunnustan joskus jotain selluliittivoidettakin hieroneeni takalistoon,mutta siitä on jo kauan ja oikeastaan sillekin olis tarvetta vasta nyt...Erinomainen juttusi ja eläinkokeilla testattuja tuotteita EN osta!Tyttäreni on näissä asioissa tosi valistunut,mutta hänpä onkin äitiään fiksumpi monessa muussakin asiassa:)

  VastaaPoista
 24. No minä olen poikien kanssa eri linjoilla eli tykkään MYÖS meikatuista naisista (, kunhan nyt ei aivan Tuksun luokkaa)!

  Mikään ei voita sitä, kun nainen on laittautunut nätisti esimerkiksi karaokeiltaan ja siellä sitten lauleskelen Hänelle "Kaunis nainen"- kipaleen.

  Se on sitten siinä :-)

  Summa summarum: Naisen kauneus mielestäni riippuu tilanteesta eli ravintelissa on kiva, kun on meikkiä, mutta savusaunan lauteilla aivan puhtoinen nainen on mitä kaunein :D

  VastaaPoista
 25. Näin se on Laali, siinäkin meillä on yhteistä, kyllä minäkin käytän sitä sun tätä ja tottakai meikkaankin ja jos turkin on saanut lahjaksi, niin mikäpä siinä (viittaan tuonne aiempaan, jossa niin ihanasti sanoit että mulla pöljällä on turkkikin..)

  VastaaPoista
 26. Voi myrskykulta, minulla on vielä sinulle niitä voitettuja Lumenen punia! Toivottavasti ne on testattu jo kauan sitten, minullakin on kautta aikojen ollut vähän sama juttu, miss punahuuli olen ollut kai aina.. mutta katsokaamme tarkemmin ja huolellisemmin taas kerran nämä tuotteet:)

  VastaaPoista
 27. Ai niin Laali, sullehan sopii nyt se turkki, kun sulla on se Mersukin!?

  Nimittäin Mersuhan on kylmä auto esim. Ladaan verrattuna, vai oletko nähnyt koskaan Ladasta nousevan naista turkki päällä?

  Minä olen taas usein nähnyt Mersusta vastaavaa, joten kylmä sen täytyypi olla :D

  VastaaPoista
 28. Se oli kivasti sanottu mk ja voihan se olla, että naisella on joku itsevarmuus syy tai joku muu juttu, jonka vuoksi tarvitsee tai haluaa ehostusta, vaikka ne naturellit pakkaukset ovatkin kyllä tosi IN!

  Mutta kiva saada monensortin miesnäkökulmaa tähän. Yleensähän miehet hyväksyvät/alistuvat/soputuvat ja toivovatkin jonkun sortin kaunistautumista?

  VastaaPoista
 29. Hahahh mk! Mersu on tosi lämmin, ja olen noussut Ladastakin turkki päällä!

  Se turkki on muuten pitkä, liehuvahelmainen, leveähihainen, vitivalkoinen minkkiturkki! Ihan oikeasti! Eikä tosiaankaan mikään tätimalli vaan ennemminkin sellainen Hollywoodmalli! :D Tykkään siitä, olen kyllä niin pöljä!

  En ole käyttänyt sitä kovin paljon, täällä Ahvenanmaalla kaikista eniten, vaikka tämä on Suomen leudoin alue! Täällä kun tuulee niin paljon talvella niin turkkiakin on tarvittu.

  Minusta on kiva kaunistautua, huomaa että tuostakin ruttunaamasta tuli ihan ok ikäisekseen - vähäksi aikaa! :D

  Kiva kun miehetkin kommaavat!

  VastaaPoista
 30. Niin, lisäisin vielä, että näin kerran todella uurteisen ja ryppyisen noin 90- vuotiaan naisen ja täytyy sanoa, että Hän oli kaunis :-)

  VastaaPoista
 31. Tässä teille Naisille vielä Naistenpäivän riäppiäisiksi "Pretty woman" itsensä roy Orbisonin versiona! Kopsatkaa ja naattikaa :D -->

  http://www.youtube.com/watch?v=mBrbpWwWafQ&tracker=False

  VastaaPoista
 32. Tämä näköjään meni ihan hassutteluksi koko keskustelu?

  Turkiksista kieltäytyminen on tietoinen ja ehdoton valinta minulle. Nainen, joka kantaa kauniisti ikänsä ja itsensä on aina kaunis.

  VastaaPoista
 33. Minäkin kieltäytyisin turkiksista tänä päivänä, mutta käytän turkkia mikä minulla on.

  En paranna maailmaa sillä että luovun sen käytöstä, vaan sillä että olen ottanut uuden suunnan ajattelussani - enkä siis tänä päivänä osaisi ajatellakaan hankkivani esim. turkkia. Enhän hankkinut tuotakaan, mutta ei minulla ollut sitä vastaankaan silloin.

  Tuosta ikänsä kantaisesta olet oikeassa, se koskee myös miehiä! Täydellisyys ei ole sitä että on todella kaunis ulkoisesti, siihen tarvitaan muutakin, emmekä silti ole koskaan täydellisiä.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 34. Juurikin näin Laali. Turkistarhaus ja esimerkiksi tämä pienten kuuttien hirvittävä tappaminen on vetänyt minun mittarini punaiselle jo kauan sitten, mutta valinnat ovat aina jokaisen omia.

  Täydellisyys on onneksi minusta ainakin yhtä kaukana kuin maa kuusta, mutta oikein mukavaa viikonloppua Sinullekin Laali, joko turkin kanssa tai ilman:)

  VastaaPoista
 35. Turkiksista kieltäydyn, vaikka ymmärränkin, että turkiseläinten kasvattaminen on joidenkin ihmisten ammatti. Siis ymmärrän, mutta hyvin vaikeasti hyväksyn!

  Kun laitan kasvoilleni huolellisesti laaditun huomaamattomaksi tarkoitetun meikin, se juhlistaa mieltäni, samoin kuin kauniit vaatteet.
  Ajattelen mukamas niin, että meikkaan ja pukeudun itseäni varten, vaikka toiveena on, että joku toinenkin sen huomaisi.

  Monipuolinen ja ansiokas kirjoitus. Yritetään tehdä näissäkin asioissa eettisesti oikeita ja kestäviä valintoja, omalta kohdaltamme.

  Tarhaeläinten luontoonlaskemista tai ihmisten turkkien sumuttamista maalisuihkeilla en kannata.
  Jokainen joutuu omien kantamaan valintojensa seuraukset ihan itse.

  VastaaPoista
 36. Kauneusihanteista puheenollen; ei kaikki ole tasa-arvoisia naturellina. Niin miksi puhutaan että naturelli on kaunista - toiset on luotu tummin värein, toisilla ei ole mitään, ts. ripset ja kulmat ovat aivan värittömät. Onko väärin maalata hieman, ei minusta. Usein meikkaus on osa hygienaa ja vaatetusta. Mutta kyllä me kaikki aikuiset jo tajuataan mikä ero on tuhrimisen ja huomaamattoman meikin ero. Ja mikä on "orjuuttavaa" ja mikä ei. Laiskuuttani minäkin jätän usein nykyisin meikkaamatta, ja kun mun meikkaaminen arkisin on ripsiväri, niin aika laiskaksi olen tullut. :).

  Hieno, ajatuksia keräävä kirjoitus sinulla, mustis. Tässä on monta asiaa kerroksittain.

  VastaaPoista
 37. Kiitos tassunkuvasta Anna, hyvin samat ajatukset ovat meillä taas tästäkin asiasta:)

  Se kettutyttöjuttu oli sellainen sisäpiirivitsi...EN todellakaan HYVÄKSY, että tarhaeläimiä päästetään luontoon, muusta lainrikkomista siinä suhteessa nyt puhumattakaan.

  Mutta valitsen ja olen valinnut jo kauan nämä tietyt jutut ja yritän vaikuttaa sillä tavalla edes vähän johonkin.

  VastaaPoista
 38. Nyt puhutaan orvokki aivan samaa kieltä, sillä tätä minä usein tuskailen ja "itken" itsekseni.

  Jos olisin tummakulmaisempi ja minulla olisi pitkät ja mustat ripset eivät ripsarit tai joku lievä rajaus tulisi ehkä mieleenkään, mutta minkäs teet? Pakkohan sitä on sitten vähän laittaa, ehkä naturelli-ihailuni johtuukin juuri tästä. Haluaisin olla, mutta en aivan riitä tai voi?

  Kiitän tästä meikkauspuollustuksellisesta puheenvuorosta orvokki:)

  VastaaPoista
 39. Heh... mulla on kohtalaisen mustat ja pitkät ripset, mutta silti tykkään meikata. Se vain jotenkin piristää ilmettä! En halua edes mennä kaupungille ilman meikkiä!

  Kai se on tullut kotoa, äiti aina halusi laittaa poskipunaa ja maalata kulmat, vaikka ei käyttänytkään ripsiväriä. Hän meikkasi aina ulos lähtiessään, ihan 82-vuotiaaksi asti, jolloin hän nukkui pois.

  VastaaPoista
 40. Voi Sinua onnellista Laali, tasan eivät käy onnen lahjat? Kiva juttu äidistäsi ja sehän osoittaa vain sen että nainen on nainen aina vaan vaikka olisi 100 vee.

  Minä olin maalaispiireissä vähän outo kummajainen kun jo pikkuisen ennen rippikoulua ja etenkin sen jälkeen tälläilin itseäni, enkä takuulla olisi vaivautunut jos Luoja olisi suonut avuja vähän enemmän?

  VastaaPoista
 41. Tämä täti ei lähde edes kauppaan ilman huulipunaa ja pientä silmienetsintää, sen verran hailakat on omat värit nykyisin. Mitään sotamaalauksia en ole koskaan harrastanut. Karvoiksikin riittää omat hiukset.
  Pientä meikkaustahan miehet eivät taida edes hoksata, pitävät luonnonkauneutena.
  Jaa-a, koskahan palaavat leveät hartiatoppaukset ja supertupeeratut tukat, en kyllä kaipaa mitenkään.

  VastaaPoista
 42. Joo, mustis, mutta mä olen niin hailukka muuten nykyään, että Luojan luomaa on pakko parantaa! :D

  Äiti oli pirtsakka ja tyttömäinen aina. Pukeutuikin värikkäästi mutta hyvällä maulla. Iloinen ja empaattinen ihminen kaiken kaikkiaan.

  Hartiatoppauksia voin kyllä ajatella, ne kun kummasti kadottavat vyötäröä, mutta en niin leveitä kuin kasaritoppaukset. ;)

  En ole koskaan tupeerannut hiuksiani, meillä oli yön aikana letitetyt hiukset ja kun ne purettiin tansseihin tai kouluun lähtiessä oli oikein hippikiharat.

  Muistan kuinka muutaman vuoden vanhemmilla tytöillä oli kunnon tupeeraukset, ja vielä täytettäkin siinä alla. Naapurin viisi vuotta vanhempaa likkaa katsottiin usein, kun hän tupeerasi ja laittoi, itse olin silloin jotain 12-13 v. Oltiin vähän kateellisiakin ja katsottiin ylöspäin ja ihailtiin.

  Sitten se hiusmuoti ehti muuttua kun olin 14-15 v. vanha, vaikka kyllä monella oli silloinkin vielä tupeeraukset. Se oli se murrosaika just silloin.

  VastaaPoista
 43. Kiva kuulla Anjuusa että on muitakin! Tarkoititko ettet ole värjännyt tukkaasi ollenkaan, itse kyllä otan värihuuhteluita, minulla olisi takuulla harmaata muuten aika paljon. Joillekin se jopa sopii se harmaus.

  Kauppaan nyt pitää ilman muuta vähän laittaa, viime kevät olikin sellaista etten aina viitsinyt tai ehtinyt, mutta lievää silmärajausta taisin käyttää silloinkin..

  Hartiatoppauksia aivan lievästi voisi ehkä harkita, tosin minulla on suorat ja siksi ehkä muka"leveät" hartiat. Kivoja asioita tulee kaikilla mieleen. Kiitän Anjuusa.

  VastaaPoista
 44. Iloisuus on muuten yksi valttikortti tässä maailmassa ja se että se tulee sydämestä, sillä hurmaa helposti tullen mennen niin naiset kuin miehetkin:)

  Jes Laali, tulipa mieleen ne naapurintyttäret kun ne itseään tupeerasivat ja laittoivat ja kuuntelivat sen ajan musiikkia. Oi niitä aikoja. Johnny lauloi ihanaa aamua ja Markku Aro: Käyn uudelleen eiliseen...vuosi taisi olla joku 68?... Menneet mun rintaani ahdistaa, en niiltä rauhaa saa, en rauhaa saa...voi että se on ihana laulu vieläkin. Kolme vuotta sitten se itketti aivan tajuttomasti, nyt se tuo näitä lapsuusmuistoja mieleen ja sen tunnelman.

  VastaaPoista
 45. Kuule Mustis, kyllä minä päätäni väritän, se olis muuten ihan sellainen kakanharmaa, hyh, hyh :(
  Olen ollut luonnonpunakastanja, Peppi Pitkätossun ikäinen ja näköinen.
  Miksi muuten vain miehillä harmaat ohimot on charmikkaat, väärin !!

  VastaaPoista
 46. Nyt osuit asian ytimeen Anjuusa, ihan samaa ajattelin jo silloin kun kirjoitin, en ole ikinä kuullut että naisella olisi charmia ohimoilla (naurua) ja se on todella väärin!

  Peppi-hyppelyn vuoksi joku risti minut peppi pitkätossuksi ja ehkä välillä aika hymynaamaisen olemuksenkin takia ehkä, mutta nyt taas olen kun pikkymyy, myrtynyt ja vihainen. Punainen tukka on aivan upea!

  VastaaPoista
 47. huomentapäivää siniovisesta! katsoin kuvat ja luin vain hiukan valikoiden...
  (repesin: vai on jupetaa onnistanut, jeejeeh...)
  ihmetytti tuo "UTRION VENUS" ja oli pakko kuuklettaa - se on siis se kirja. varsinaista venusta, tuota maalausta, en tunnista enkä löytänyt.

  mutta sitten se tärkein: sun karvahattu! mulla oli samanlainen mutta hopeakettua! hukkasin sen mäntsälän linja-autoasemalla poiketessani ja keljutti niin, ei löytynyt. ja sun nahkatakki, mulla samantyylinen pitkä!!saisinpa scannerin toimimaan, laittaisin sulle kuvan... jeejee...ikinä ei minusta blondista noin tyylikästä kuvaa ole saatu kuin sinä tuossa alhaalla!

  VastaaPoista
 48. voi miten paljon tässä on asiaa kommeissakin. nyt en siis tiedä mitä muuta turkiksista on kirjoitettu kuin pedro kuolleesta eläimestä päässä ja laali turkistaan: mutta turkikset ovat olleet keino selviytyä talvesta - eihän niitä tietty enää autoilla likkuessa tarvitsisi...mutta käytän silti turkkiani (leikattua kania)ilman omantunnon tuskia, varsinkin kun mulla ei ole autoa kulkuneuvoksi ja turkkikin on ostettu 80-luvun puolivälissä! mainitsemani hopeakettuhattu oli paras päähine ikinä seitkytluvun kylmissä.

  VastaaPoista
 49. Miten kivasti kommentoit darling, ja tottakai eläimennahkoja ja karvoja on kautta aikojen käytetty karvattoman ihmisraukan suojana ja myös tarhattu, josta en tykkää ollenkaan. Sanoin jo Laalille tuosta turkista ja ihan samoin, jos sellainen on niin päälle vain.

  Niin, sitä jupeahan nyt lykästi muutenkin kuin vain sen nassun vuoksi:)

  Ja se kuva Mme de Caumart, National Gallery, Washington. Aivan upea kuva, se vei sydämeni joskus 1980-luvulla heti kertalaakista ja nöyrin kiitokseni kehuista, minä vain yritän leikkiä siinä kohtalokasta ja kaunista:)

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)