lauantai 19. maaliskuuta 2011

KULTAINEN KUU

Ensimmäisen Kultaisen kuun koin alle 15 vuotiaana ja se jäi syystäkin mieleen, sillä muistan toivoneeni täydenkuun lumovoimaa itselleni, koska koin ettei ulkoinen habitukseni tulisi yksin riittämään:)

Tänään 19. päivä maaliskuuta täyttyi kolmas Kultainen Kuu elämässäni ja mahdollisesti myös viimeinen. Olin kovasti pettynyt kun auringonpaisteisesta iltapäivästä huolimatta taivas vetätyikin pilveen, enkä siten tule näkemään tätä ainutlaatuista, lähellä maata olevaa kultaista kuuta nyt ollenkaan.

Kultainen luku keksittiin, kun huomattiin että kuun vaiheet toistuvat aivan samankaltaisina 19 vuoden sykleissä niin ajallisesti kuin tähtitieteellisestikin. Ihmisen historiassa tämä oli niin tärkeä huomio, että nämä täydenkuun hetket merkittiin kultaisilla merkinnöillä Ateenan julkisiin monumentteihin. Kultaisen luvun laskeminen tarkoittaa käytännössä sitä, että elettävä vuosiluku jaetaan 19 ja jakojäännökseen lisätään 1. Näin laskien sain  tämän vuoden kultaiseksi luvuksi  17. Vaikuttaa ihan kivalta onnennumerolta näin yksilötasolla globaalisista katastrofeista huolimatta.


Idean isänä pidetään Metonia, joka vaikutti Ateenassa reilu 400 vuotta ennen ajanlaskua, tosin babylonialaiset ja ehkä jo muinaiset sumerilaiset olivat keksineet tämän asian paljon aikaisemmin. Seuraavan kerran tämä ihme tapahtuu vuonna 2030. Kuunkierto vaikuttaa tunnetusti myös vuorovesiin ja täysikuu kovastikin ihmismieleen. Itse tunnustaudun rehellisesti oikeaksi kuuhulluksi, jolle unensaanti ja muu elämä täysikuun aikana asettaa omia konstikkaita rajoituksiaan.

Maailman katastrofi-ilmiöihin kuulla ei ehkä ole sanottavaa vaikutusta, tosin itse olen vahvasti sitä mieltä, että kuun painovoima voisi hyvinkin vaikuttaa myöskin mannerlaattojen liikkeisiin, vaikka niiden liikesuunta ei oikein korreloisikaan tämän kanssa. Syvempi ristikkäisvaikutus ja mahdolliset konvektiovirtaukset menevätkin sitten jo aika reippaasti oman pienen ymmärrykseni ulkopuolelle, joten jätän niiden pohtimisen mielihyvin viisaammille. Kuulla ei ole ehkä suurta merkitystä rikollisuuteen, vaikka jonkun tutkimuksen mukaan murhat ja muut hirmuteot lisääntyisivät juuri täydenkuun aikaan. Tämä lienee kuitenkin enemmän uskomusta kuin faktaa. Toisaalta oma kuuhulluusteoriani taas tukisi tätä väitettä, koska unettomuus ja vireystila lisääntyy joillakin henkilöillä täydenkuun aikaan aivan huomattavasti?

Oheisessa kuvassa oikealla Ulliksen oma taikakuu, jonka hän oli onnistunut ikuistamaan ja jonka minä luvalla sain lainata elikkä varastaa:) Ja ylempänä Mr Googlen kuvasivulta löytynyt kuu, jota vähän sinistin.


Tämän iltaisen kuun kunniaksi tarjoan hopeisen "kuutamoserenadin", joka suomeksi onkin väännetty mukavasti muotoon kerro kultainen kuu? Tapaamme näissä merkeissä jälleen 2030:)

24 kommenttia:

 1. kiitos musiikki vei minut oitis kultaiseen kuuhun.. ja juu sitä seuraavaa en ole näkemässä, niin se aika käy...öitä ja kiva historiikki siitä myös kiitos.. kannella jonkun paatin kenties vielä muutaman kuun näen..

  VastaaPoista
 2. kuu näkyi täyttyessään pilviharson läpi eikä täälläkään eilen sitten ollenkaan - satoi lunta. minä kun jo olin suunnitellut kuutamokävelyt ihanuuden kanssa - mutta tuota kultaisuutta ja 19 vuoden jaksoa en ollut tiennyt!

  VastaaPoista
 3. Siitä onkin jo aikaa kun olen katsonut kuuta tyttö sylissä, mutta ne ovat ihania muistoja.

  VastaaPoista
 4. Sain ihan hetken ihailla eilen kirkasta kuuta, sitten se vetäytyi salaperäisesti pilviharson taakse. Ehkä näen vielä yhden kultaisen kuun, toivottavasti.

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia Katris:)Kyllä Sinä näet vielä aika monia kuutamoita niin paatinkannelta kuin ilmankin.. mutta kieltämättä se 19 vuotta on aika pitkä aika eteenpäin, taaksepäinhän se ei ole ollenkaan(naurua)

  VastaaPoista
 6. Niin taivis, onni yksillä kevät kaikilla. Onneksi sait nauttia perjantaina siitä melkein täydestä kuusta ja eiköhän se kulta sitten korvannut sen kultaisen kuun.
  (Tämä kultainen luku on kiehtonut minua jo 1970-luvulta, jolloin törmäsin siihen lukiessani historian tenttiin. En ymmärtänyt siitä mitään ja onneksi tenttikysynys tulikin jumalista, mutta joskus reippaat 10 vuotta sitten luin jostakin allakasta jutun uudelleen ja ymmärsin ehkä vähän enemmän:)

  VastaaPoista
 7. Polaris, muistot ovat elintärkeitä, ajattele että olet saanut ne elää, ne ovat Sinun eikä kukaan voi niitä Sinulta varastaa.. ja kuka ikinä tietää mitä seuraavan kuutamon aikaa tapahtuu? Niin on ainakin pääsiäinen:)

  VastaaPoista
 8. Hienosti ja positiivisesti ajateltu valokki, aivan varmaan näin onkin:)

  Voi että, sinä näit sen taikakuun! Itsekin sitten näin sen pilviverhon takaa sitten ikkunasta, näin siis kuitenkin, vaikka eihän se sellainen kirkas ja ihana ollut kuten olin odottanut...

  VastaaPoista
 9. Mullon kuva kultakuusta... :)

  VastaaPoista
 10. Voi ulleriina, paljonko se maksaa:) Kiva, mahtava juttu!!! Onnistuit kuvaamaan, itsekin olisin kuvannut, mutta se katsoi minua vain pilviverhon takaa:)

  VastaaPoista
 11. sain isosta valkoisesta äsken viestin, että nyt se nousee! aivan mahtava...

  VastaaPoista
 12. Laitan joskus... maksutta... ei se ny niin hyvä oo, mutta kumminki kuun kuva..:)

  VastaaPoista
 13. Ystäväni Kaliforniasta laittoi kultaisen kuun kuvan eilen Facebookin sivulleen! Aivan ihastuttava. Minä aioin kuvata sen eilen myös, mutta jotenkin unohtui! Oli aivan mahtava, pilvetön taivas - ja kuu!

  VastaaPoista
 14. Nyt katsomaan taivis ja äkkiä, sano jupelle terveiset hyvästä viestistä:)

  VastaaPoista
 15. Voi kiitoksia ullis, jos on eilen iltainen se siis todella arvokas ja ainutlaatuinen kuva ainakin minulle..

  VastaaPoista
 16. Kuunkuva on siis Sinun seinälläsi Laali? Pitää käydä katsomassa se pikimmiten:)Sinulla oli kyllä tuuria eilen, harmi ettet kuvannut...

  VastaaPoista
 17. Ihana taianomainen kirjoitus taikakuusta, kiitos tästä:)

  VastaaPoista
 18. Kiitos taitaa olla minun puolellani, mutta ole hyvä vain, kuka sitten oletkin:)

  VastaaPoista
 19. Minun kuuni on vain hopeaa!Kullasta vain unelmoin.

  VastaaPoista
 20. En nähnyt, tunsin luissani ja niiden ytimissä! Täällä paksu pilviverho.

  VastaaPoista
 21. Olen joskus sanonutkin että minusta hopea on sanana kultaa paljon kauniimpi, syytä en tiedä? Verbaalisuus on joskus taidetta ja aika elettömästi voi ilmaista vaikka mitä, ihailuni valde:)

  VastaaPoista
 22. Niin Anna. luissa ja ytimissä se täysikuu tuntuukin kuuhulluilla vaikka ei tietäisi edes olevan täysikuu:)

  Mutta tämä oli niin ainutlaatuinen taas kerran että oli pakko vain tietää faktallisestikin. Kuten nyt monet muutkin taivaalliset ilmiöt, tosin joskus ne jäävät oman pienen elämän alle ettei aina muista, jaksa tai muka ehdi..

  VastaaPoista
 23. Nyt kyllä jäi kuun kahtelut minimiin,pilven takanakin oli, olinhan reissussa ja valvottiin muutenkin, joten en tiijä olisko ollu kuun syytä vai muita syitä.
  Jos äitiin oon tullu, niin näen seuraavan kultaisen kuun, toivottavasti:)
  Tämähän oli meitin yhdessä laulama serenaati vanhalla:D

  VastaaPoista
 24. Kiitos plätty, reissut on tehty ja onnellisena kotiin tultu. Kuu ei näkynyt täällä nyt ollenkaan ja kyllähän me nyt se seuraavakin nähdään tottakai:)

  Tämä on myös se L.Kinnusen iki-ihana Kultainen kuu. Laulettiinhan me ja se on kokonaan Sinun ansiotasi... Yksin en uskaltaudu karaokeen vieläkään:)

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)