28 toukokuuta 2011

ROMMIA JA COCA COLAA

Jääkaappimagneetti vuodelta 1996
Coca-Cola täytti toukokuussa 125 vuotta, sillä 8. toukokuuta 1886 sai apteekkari John S. Pembertonin maistovalmiiksi kehittämänsä päänsärkylääkkeen! Tämä litku ei saanut kovin suurta innostusta sen kummemmin lääkkeenä kuin juomanakaan. Vasta kun koostumusta vähän hapoteltiin ja Pembertonin yhtiökumppani kirjanpitäjä Frank M. Robinson keksi tuotteelle hyvin myyvän logon, tilanne muuttui olennaisesti. Logo on kestänyt varsin hyvin aikaa ja patinaa, sillä se on alkuperäismuodossa edelleenkin ja monen ikivanhan brändin tavoin jo pelkkä nimi on slogan.

1800-luvun puolella ja ehkä vielä vuosisadan alussakin juoma sisälsi petrolissa tai alkoholissa marinoituja kokaiinipensaan lehtiä. Huumeiden käyttö oli siihen aikaan paljon arkipäiväisempää ja hyväksytympää kuin nykyään ehkä juuri sen vuoksi ettei parempia kipulääkkeitä aina - jos milloinkaan - ollut edes saatavilla, eikä niitä toisaalta joka hätään kaivattukaan, sillä ihmiset olivat pakon edessä oppineet sietämään pitkälle vaivojaan ilman apuja. Coca Cola-resepti on pysynyt tiukasti salaisuutena aina näihin päiviin asti, vaikka huhut välillä kertovatkin että alkuperäinen ohje olisi jo löytynyt. Juoman yksi haittapuoli on ollut sen siirappimainen koostumus, joka on huuhdellut tehokkaammin kuin moni muu sokeriherkku hammaskiilteitä ympäri maapallon. Toisaalta parantunut suuhygienia ja tehokas hammashuolto ovat kyllä kompensoineet tilannetta. Coca colaa myytiin aluksi 5 sentin lasihinnalla soodabaareissa, mutta pullotuksen ja etenkin Amsterdamin Olympialaisten myötä vuonna 1928 se valloitti koko maailman. Olympialaiset toivat 1950-luvulla CocaColan myös Suomeen.

Parasta vuosikertaa 1958:)
Muistan elävästi juhannuksen, jolloin sain ensimmäisen Coca Colani. Juhlan kunniaksi haettiin lähikaupasta limonadikori, jonka värin sain osaksi valita, joten pakollisen sitruunasoodan ja keltaisen jaffan lisäksi sieltä löytyi italiaa, päärynää ja pommacia, mutta upea kruunukorkkinen CocaCola ei surukseni kuulunut koskaan tähän valikoimaan. Jostakin syystä isä heltyi ja pisti sen korin päälle ja olin onnesta soikeana. Rusettimekko päällä ja yksi hiuksissa odotin innokkaasti iltapuhdetta ja saunaa. 
- No, onko se nyt ... aloitti isä, eikä ehtinyt lausetta loppuun kun posautin mustan liemen tyylikkäästi kammarin valkealle juhlaliinalle syreenivaasin viereen. Kieltämättä tunnelma vähän hyytyi ja kylmeni kellarilämpötilaan ainakin sadaksi vuodeksi. Sen takia join seuraavan colani vasta aikuisena miehen tarjoillessa minulle pelkistyn Cuba Libre-version. Sen myötä tutustuin myös valkoiseen rommiin eli Bacardiin, jota parempaa saa mielestäni rommikolaan hakea.

Cocacola-julisteet ovat aina olleet nostalgisen kauniita. Koira ja tyttö aihe toistuu erilaisin muunelmin, myös hevonen ja tyttö-aihe oli suosikkina kauan sitten. Kuva valikoimista löytyy jokaisen intressiin sopivia aiheita aina naamiaishumusta autoihin ja nuoruudesta vanhuuteen saakka. Coca Cola-aiheiset esineet ovat myös suosittuja keräilykohteita.  Itsellänikin on opiskeluajalta vielä tallessa kumilankamappi, joka ajoittui sopivasti Cola brändin 100-vuotisjuhlaan, josta alempana tyylinäyte vuodelta 1986.

Mutta eipä jouluakaan ilman Coca Colaa! Itse Korvatunturin joulupukki valjastettiin asialle ja pätevänä monitoimimiehenä ja hanslankarina hän veti tämänkin jenkkipelleilyn mallikkaasti kotiin! Amerikkaishömppään kuuluvat tunnetusti mittavat rekvisiitat ja leluihin ja mainoksiin ovelasti piiloitetut logot, jotka vaikuttavat alitajuntaan ja siten ihmisten ostopäätöksiin. Uhrina ovat monesti lapset ja nuoret, mutta kummasti tuo mainoksen leka iskee kalkkisempiinkin aivoihin aivan huomaamatta:)

Coca Cola-pukin myötä ilmestyivät myös koristepallot, herätyskellot, kalenterit,  jääkaapit, pelikortit, joulukellot ja palapelit valikoimaan muutamia mainitakseni. Cola Cola on takonut lujasti rahaa oheistuotteillaan, ehkä jopa enemmän kuin itse originaalilla. Sen lisäksi erilaiset myynnin edistämiskikat ovat lisänneet kovasti sen suosiota, sillä esimerkiksi 1960-luvulla sai pullojen korkkeja keräämällä todella halutun Coca Cola- kameran:)
Prototyyppi 1915
Viereinen Earl S. Deanin suunnittelema originaali-pottu ei sitten kelvannut tuontantoon ollenkaan, mutta siinä näkee jo hyvin tulevan pullon linjakkuuden ja mallin. 

Alla oleva video kertoo cocamaisen fantasian siitä, miten ohdakkeinen ja pitkä on Coca Cola-pullon tie kuluttajan janoiseen kouraan ja koska nyt on muutenkin aika kohottaa malja valmistuneiden opiskelijoiden ja ylioppilaiden kunniaksi,  niin ehkä shampanjan jälkeen Coca cola käy siinä kuin siideri tai boolikin. Nykyään makuja löytyy alkuperäisen lisäksi jo monia muitakin, viimeisin taisi olla kirsikanmakuinen Coca cola! Ja ehkäpä vanha kunnon Rum and Coca Cola on jonkun kestosuosikki vielä edelleenkin:)