Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

maanantai 15. kesäkuuta 2015

KESÄ

omenankukka, kesä


Makro- ja teema-aineena oli KESÄKUU. Tähän asti se on sujunut koleassa ja varsin sateisessa säässä. Iki-ihanat maidonvalkeat yöt ja varhaisaamujen kirkas kauneus ja lintujen liverrys on kuitenkin koettu täällä Sademaassakin. 

Pölyttäjät ovat vähän hukassa eikä mittariperhosiaan ole juurinäkynyt ja sääsketkin tulivat vasta toissa iltana. Olen hullaantunut juhannuskesän valkoisiin kukkiin: kielot, juhannusruusut, suopursut, syreenit ja omeanapuut poikkeavat raikkaasti ketokukkakimpuista, joita keräilen jo alkukesästä maljakkoon. Kullero on myös yksi kestosuosikki, hääpöydälläni oli aikoinaan vain kaksi takapihalta poimittua kulleroa.
kullero, kukka, kesä


Keiski, kesä, juhannus, maalaismiljoo, lapsuusmaisema, aitta
Kotikylän vanhan ajan miljööstä ja lapsuusmaisemista on jäljellä vielä jotakin, vaikka paljon onkin jo hävinnyt ja hävitetty.

syreeni, valkoinen syreeni, juhannus, makro
meri, kalliot, juhannus, Lohikari
Juhannusyön tunnelmaa parhaimmillaan. Suurin älämöly on jo vaiennut ja aurinko on kohta nousemassa. Istut yksin kalliolla ja muistelet elämäsi juhannuksia. Enää et riehu etkä heilu, olet vain hiljaa ja kuuntelet muistoja.
Pyhäjoki, vesi, joki, juhannus
Penkkatie Pyhäjoki
juhannus, kesä, ranta, järvi, vene

"Kun kesä ihanainen
Taas saapui vuorostaan
Ja nurmi kukkivainen
Kun verhos kaiken maan,
Niin saariin soutelimme
Tai juostiin metsihin
Ja marjaan kiiruhdimme,
Kyll' lysti olikin"

Vuodenajat: Z.Topelius
Suomennos: P. J. Hannikainen
Sävellys: W. A. Mozart

Toivotan onnellista Juhannusviikkoa ja kaunista Mittumaaria kaikille

47 kommenttia:

  1. Kesä on ihana vaikka olisi hiukan koleaakin välillä, kunhan ei ole liian kuuma. Hieno tuo kullero, ja ihanat omenankukat. Meille tuli tänä vuonna harvinaisen vähän omenankukkia. Myös olen ihmetellyt hyönteisten puutetta. Onkohan noilla yhteyttä keskenään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Rita:) Omenankukkia on täällä aivan valtavasti joka puolella, myös kirsikankukat kukkivat kotikylällä niin etten ole milloinkaan nähnyt, mutta kuvani niistä ei oikein onnistunut, ilmeisesti joku vuosihullutus menossa:) Viime vuonna pikkupuussani ei ollut kuin pari kukkaa ja nyt on se ihan valkoisena. Pölyttäjiä tarvitsisi kipeästi tässä kukintavaiheessa että tulisi omppuja.

      Sateet ja kylmät vaikuttavat pörriäisten lentoon, sen lisäksi että täällä ajettiin kaikki mahdolliset ojanvierustat eli kesäkukat, jotka pitäisivät yllä edes sitä vähää määrää. Antaisivat nyt edes juhannukseen asti olla, nyt on niin rumaa ja ikävää kaikki, mutta täällähän kaadetaan puutkin joka paikasta. Kai se on kaunista kun aitiota;(

      Poista
  2. Kauniit kuvat ja liityn runosi sielunmaisemiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo runo on yksi lapsuuden aikaisia koululauluja ja siitä löytyy jokaiselle vuodenajalle oma värsy, niitä olen tänne ripotellutkin sinne tänne. Mozartin sävelmät ovat aina niin kauniita. En hoksannut heti laittaa lähdettä. Kiitoksia Leila:)

      Poista
  3. Upeat kuvat! Jonkin verran on surinaa omenapuussa ollut, mutta en usko että kaikki kukkaset pölyttyvät tänä vuonna :( Vettä tulee nytkin taivaalta, joten sisähommiks menee!
    Kiitos ja Ihanaa juhannusviikkoa myös sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkopäivinä on muutamia pörriäisiä lennellyt, jopa iso ampiaiskuningatarkin otti lujasti nippuun kanssani eikä olisi halunnut mennä huoneesta ulos, onneksi se sitten ovesta valoa kohti lensi pois. Lauantaina täällä oli ihana auringonpaiste, ei kyllä mitään lämmintä ollut. Täälläkin satoi koko yön, joten terassin valttaus tai pikemminkin puunsuoja öljyäminen meni vähän häneksi kun illalla tein. Huomenna taas paistaa:)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitoksia Kirsti, jotenkin nyt on semmonen vire ettei mikään kelpaa eikä tunnu onnistuvan kuvauksessa jos missään muussakaan. Vanha kissakin karkasi koska toinen taas kurmutti vaikka yritän kaikin tavoin suojella siltä ja erehdyin sitä pyydystämään puoliväkisten, enkä onnistunut, joten sitä ei tässä talossa pitkään aikaan nähdä. Se harmittaa ja haittaa minua aivan kohtuuttomasti.

      Poista
  5. Ihastuttavaa kesätunnelmointia kuvin ja sanoin. Tunnelmaasi oli huikeaa heittäytyä.
    Juuri tuollaista kuvaamaasi Mittumaaria toivotan sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä nyt oli yhden sortin sepustus..ajattelin että löytäisin oikean vireen, mutta eihän se pakottamalla tule. Parhain hetki oli lauantaina kotikylän maisemissa. Siellä oli jo Juhannus:) Kiitos Aimarii:)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Nih, sitä toivokaamme, vaikka lujille ottaakin kuten tyhmillä ja kiittämättömillä aina:)

      Poista
  7. Oi kiitos mustis tästä ihanasta postauksesta, ihan tuli tippa silmään ja kukkien tuoksut tänne asti. Täällä Fuengrolassa ei voi samaista kokea, ehtoolla mittumaarina palavat rannoilla juhannuskokot, mutta niin on hulinaa ja meininkiä, että taidan jättää väliin. Istun vaan ja muistelen.... ja kattoterassilla vähän skumppaa. Ihanaa juhannusta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava että ajattelit niin, itse en saanut tavoittelemaani fiilistä tähän kuten joskus, mutta monesti kuvatkin kertovat paljon. Juhannusvastat on vielä tekemättä ja juhannuskoivuja en portaan pieliin enää hanki, koska taloyhtiön piha on täynnä koivuja.

      Toivon tunnelmallista juhannusta Sinulle Kiiris, eihän sitä tiedä vaikka tämä vielä iloksi muuttuisi:)

      Poista
  8. Ihana kesä.. satoi tai paistoi.
    Juhannussaunassa tarkenee :)
    Hyvää Juhannusta Mustis sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Ullis, sanoin Sinulle ♥ Kesä on aina kesä ja kyllä sitä aurinkoakin vielä tulee kun kesä etenee. Hyvin sanottu että juhannussaunassa tarkenee, tuolla järven rannallakin on tullut joskus sanottua, se on lähellä syntymäpaikkaani. Kissojen vuoksi sadesäät ovat tylsiä, koska toinen joutuu olemaan ulkona kun toinen on sisällä, muuten se ei minua niin haittaa.

      Poista
  9. Kulleroita ei paljon enää etelässä näe, mutta pohjoisessa vielä. Viime viikonloppuna näin niitä Rovaniemellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa näistä kulleroista on tarhakulleroita ja on vielä muutama luonnonvarainenkin jossakin puskan juurella. Eli alunperin ne on haettu joenrannasta ja siirretty kotipihalle kauan sitten, mutta ne taitavat olla jo hävinneet sieltä, eli morsiuspöydän kullerot:)

      Poista
  10. Komeat ovat kuvat ja hieno kertomus täydentää tunnelman. Koska olet jo päässyt onnelliseen juhannustunnelmaan, toivotaan, että se jatkuu jopa yli pyhien:) Mahdoitko tehdä juhannustaiat jo etukäteen?
    Onnellista juhannusta toivottaen JussiN

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Anonyymi Jussi:) Ehkä vain välitin tuon tunnelman. Eilen illalla kyllä tuntui juhannukselta, ilma oli leppoisa ja siilit tulivat ihan varpaille. Tänään helottaa aurinko ja voin tuulettaa mattoja ja siivoilla. Aattona sataa, se on tylsää ja aika kolea juhannus on taas tiedossa. Viime vuosina, paitsi viime vuonna, on ollutkin satumaisen kauniit ja lämpimät juhannusaatot. Juhannustaikaan kuuluu että sää on sitten aurinkoinen:)

      Poista
  11. Kyllä tässä oli tunnelmaa, sellaista haikeaa menneitten juhannusten kaihoa, joka ryömii ihon alle. Taidanpa polttaa puutarhajätettä kokkona, kun en voi mennä ihastelemaan keskiyön aurinkoa, katselen liekkejä ja kuuntelen muistoja, juuri niin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellurei Sirokko, ihana nähdä Sinut täällä ♥ Olen pahoillani etten ole saanut käytyä oikeastaan kenenkään blogeissa, sillä huolet ja surut ovat syöneet voimiani, mutta nyt päätin ryhdistäytyä!

      Lisäksi joku haittaohjelma haittaa kommenttien kirjoittamista eli viskaa aina väärällä riville kun pääsen vauhtiin. Kuunnellaan muistoja, harmi etten laittanut lapsenlapsesta enemmän kuvia, silloin kun hän vietti kanssani juhannusaattoja, siis kolme tyttöjen juhannusaattoa meillä oli peräkkäin, mutta muistissa ne ovat, se ihana tunnelma ja kukkien hakeminen tyynyn alle:) Juhannuspäivänä pääsimme saföörin kanssa Kalajoelle syömään, katsomaan benjihyppyjä jne. Onnellista tuleen tuijottelujuhannusta Sinulle Sirokko:)

      Poista
  12. Kiitoksia Ma-Te ♥ mukava että tunnelma tavoitti Sinutkin. Kohta on jo kiire omiin hommiin, mutta vastaan pikaisesti. Aurinkoinen ja lämmin juhannus taitaa olla turha haave, mutta juhannus on aina juhannus, olipa se ilmojen puolesta millainen tahansa:)

    VastaaPoista
  13. Tässä makaan sängyssäin ja muistelen viime yötä, tunnen vastustamatonta halua puristaa sinut lähellein. Tulit luoksein odottamatta lämpimässä yössä ja laskeuduit nälkäisenä alastomalle kehollein. Aamulla vierailustasi oli jäljellä vain muisto ja jäljet lakanoissa.
    Ensi yönä odotan sinua täysin valveilla ja valmiina. Saatanan hyttynen.
    Hauskaa Juhannusta, terveisin Intruder...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hah, säikähdin jo että kuka hemmetti täällä paljastaa ihan mitä sattuu:) Kiitoksia Intruder, toivotan kaunista ja vähälumista juhannusta - missä sitten prätkäiletkin. Vilposesta kesästä huolimatta verenhimoiset ihailijat ovat saapuneet tännekin. Jos olisi lämmintä niitä olisi aivan valtavasti nyt siedettävästi. Sääsket kuuluvat ehdottomasti juhannukseen:)

      Poista
  14. Niin hienot Juhannuskuvat olet tänne laittanutkin.
    Nyt vaan ilma on sellanen. ettei oikein Juhannuksen viettoon ole sopiva.
    Meilläkään ei tässä rivarinpätkässä ole katosta, eli grillaus ei sateessa oikein onnistu.
    Poikani, perheensä kanssa tulee tähän viettämään Juhannuksen aattoa, että niin on kivaa muuten.
    Olisipa edes sellasta, ettei sataisi.
    Takkia aina saa ylleen, mutta se sade...!
    Tulin toivotteleen sulle oikein hyvää Juhannuksen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Harakka, nyt vasta ehdein istahtaa.

      Täällä oli tosi kaunis aatonaatto ja vielä aattokin, pieni kuuro meni ja pilvipuota valostui iltayöstä kunnon ruskotukseen. Tänään Juhannuspäivänä on ollut satumaisen kaunis lämmin päivä. Minulla on kyllä katos, mutta sen ovat vallanneet kissat ja sen takia terassi on vähemmällä käytöllä kuin ennen. Toivotuksesi auttoi, juhannukseni on ollut parempi kuin hyvä. Kaunista kesäkuun loppua Sinulle Harakka, kyllä ne ilmat tästä pikkuhiljaa muuttuvat

      Poista
  15. Kauniita rantakuvia.
    Mukavaa juhannusaikaa sinulle mustis.
    Ei haittaa vaikka sataakin, kun ei ole maallaolopaikkaa minne menisi, ja sateella ei viitsi hakeutua kaupungin kokoille. Vaikkaei se sade niin mukavaakaan ole. Toisaalta juhannus on yksi viikonloppu muiden joukossa. Helsingissä on upea olla (aurinkoisena) juhannuksena, kun useat on lähteneet pois, kuka kotiinsa, kuka sukuloimaan kuka muuten vain böndelle. On niin hiljaista ja vain helsinkiläiset on jäljellä.. heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Orvokki ♥ Täällä oli ennusteista huolimatta kaunis juhannssää. Myös Himangalla oli eilen ihana ilma, kun pyörimme lapsenlapsen kanssa sukulaisten luona, haimme syreenit kotimäkin pihasta ja ihailimme benjihyppyjä ja muuta juhannushulinaa Hiekkasärkillä. Nyt olen kissojen kanssa kolmin ja on hiljainen kesäyö. Kaupungissa on varmasti oma hieno juhannustunnelmansa, eräs juhannusaatto alkoi hotellihuoneessa muutama vuosi sitten:) Näihin kuviin valitsin meren, järven ja joenrannat eli erilaiset vesistöt ovat siinä jotenkuten edustettuna:) Aurinkoista kesän jatkoa Orvokille.

      Poista
  16. Maalaismaisemaa ei voi unohtaa, no ei tietenkään, kun se on koko ajan silmien alla ;.D
    Mun syreenit ovat vasta nupuillaan ;-)
    Iloista ja Aurinkoista Juhannusta Sinullekin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalaismaisemassa silmä lepää, se on niin tuttua ja siinä on se idylli mitä aina kaipaan. Osa Unkarin syreeneistä on osa jotenkin kärsinyt tästä vuodesta, aurinkoisilla paikoilla vanhan ajan lilat syreenit kukkivat jo kauniisti ja valkoinen on vasta aika aika nupulla, mutta aukesi huoneessa heti. Kiitos toivotuksista, ne auttoivat:) sillä sää on ollut tosi kaunis ennakko-odotuksista huolimatta. Taas sain kokea ihanan juhannustunnelman vaikka en raatanutkaan sen eteen niin paljon kuin joskus nuoruusvuosina. Kiitoksia Selma ♥

      Poista
  17. Peikko tykkää omenapuunkukkasista. Ja muutenkin puista ja kesästä ja sellaisesta. Se osaa melutakin jos vaan tarvitsee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapuut ovat kukkineet aivan valtavasti monin paikoin, se on hullaannuttavan kaunista ja on kestänytkin pitkään kukinta tänä vuonna viileästä säästä johtuen. Kesää ihanampaa aikaa ei kai olekaan, paitsi kunnon talvi ja pikkupakkanen ja lumihiutaleet.. Melukin on joskus paikallaan, mutta tällä hetkellä nautin itse hiljaisuudesta. Mukavaa kesän jatkoa Peikolle:)

      Poista
  18. Noihin valkeisiin kukkiin lisään vielä suopursut. Nekin kukkivat jo. Mukavaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti myös suopursut, ne olivat mukana tekstissä, mutta kuvaa en niistä laittanut vaikka niitäkin on tullut kuvattua ja ne ovat kuuluneet monesti juhannuskukkiin. Se käy myös yrtiksi tai teehen. Kiitoksia Tuulento ♥ täällä on ollut aivan ihana, lämmin juhannussunnuntai.

      Poista
  19. Onenankukan tuoksu on ihanaisin ja meri, tuuli ja lumisateen tuoksu.

    Kaunista kylämiljöötä, Tuollaisesta olen minäkin kotoisin, vain meren rannalta. Tuo taitaa olla järvi. Suomalainen sielunmaisema kauneimmillaan.

    Ihanaa juhannuksen jälkeistä eloa ja tulevaa viikkoa sinulle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käynyt vain syntymässä siellä järvien maassa:) 3.5 vuotiaasta asti olen elänyt meren rannalla mistä tuo kylämiljöökin on kuvattu ennen juhannusta. Ensimmäisessä kuvassa oli meri, toisessa järvenranta ja viimeisessä joki. Omenankukkia kävin myöskin varastamassa maljakoihin, ne ovat kukkineet niin valtavasti tänä kesänä, kuten kirsikat ja luumutkin.

      Nyt on Suomen kesä ja valoisat yöt kauneimillaan. Ei millään malttaisi nukkua, kun pitää ihailla kesäyön kauneutta. Valoisaa ja aurinkoista kesää Sinulle Leena ♥

      Poista
  20. Enpä muista, että omenapuut olisivat kukkineet juhannuksena, mutta nyt kukkivat. Kaunista tienoota, niin suomalaista :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein omenapuut kukkivat jo paljon aiemmin, muistelen että istuin kerran korituolissa omenapuun alla eräänä aamuna ennen töihin lähtöä 11.6. kun odotin kyytiä. Oli kevyt kesäsade, kuten siihen aikaan ruukasi olla, ei ollut näitä jatkuvia monsuuneita kuten nykyään. Tosin juhannusaika on hellinnyt meitä kauniilla ilmoilla ja tämä päivä on tosi lämmin ja kaunis. Kuten nyt yökin. Kiitos Aimarii:)

      Poista
  21. Upeita kuvia, selvästi on kesä myöhässä. Oikein ihanaa alkavaa viikkoa sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Tuta ♥ Kyllä se tästä kirii pikkuhiljaa ja ottaa kesää kiinni.. Samoin Sinulle mukavaa juhannuksen jälkeistä aikaa, nythän se oikea kesä vasta alkaa:)

      Poista
  22. Kyllä se kesä viimein koittaa tulla suomenniemeen! Viivytellyt on, mutta nyt alkaa lämmetä ja pienet sadekuurot senkun piristävät... ;-) Syreenit ja juhannusruusut ovat kukassa, luonnonkukat ovat myös kaikkialla voimissaan. Tuossa edellä mainitsitkin, että "nythän se oikea kesä vasta alkaa". Hyvää alkukesää Mustiskalle! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet sadekuurot? En kutsuisi näitä monsuuneita enää pikkukuuroiksi ja kun on sataa tihuuttanut talvesta asti, odottaa jo kipeästi heinäpoutia:) Syreenit kukkivat täälläkin ja juhannusruusu odottaa aurinkoista päivää avatakseen kukat. Eipä ole ainakaan kirvoja:)

      Itse olemme aiheuttaneet ilmaston muutoksen ja muutos tulee lisääntymään, vaikka kasvihuonepäästöt saataisiinkin kuriin koska sademetsien armoton hakkuu ja ylipäätään kaikkien metsien avohakkuu on päivän trendi vaikka puusto on vielä nuorta, koska raha puhuu.

      Ja Pyhäjoella nyt hakataan kaikki puut ja metsiköt nurin, jopa keskustan kauniit koivutkin heilahtivat viime kesänä että rysähti ja yksityiset menevät hullun tavoin perässä. Ikäänkuin ihmiset eivät tajuaisi että puun kasvaminen kestää kokonaisen ihmisiän.

      Tuulivoimalahankkeet ja ydinvoimalahankekin ovat syöneet puutavaraa todella rumasti. Kuitenkin metsä, jos mikä, pelastaisi ilmastoa vähän kasvihuonepäästöjen haitoilta. Napajäiden sulamista ei taida kuitenkaan estää enää mikään, joten suurimittainen tuho on jo alkanut eikä sitä ihmiskädellä enää korjata.

      Iso kesä on alkaa kuitenkin aurinkoisesti ainakin täällä, sillä vanha juhannus sijoittuu näihin päiviin eli tänään olisi juhannusaatto, onneksi ei kuitenkaan ole, koska vettä tulee Esterin ahterista. Aurinkoista kesän jatkoa sinnekin.

      Poista
  23. Nimilinkkisi johdattamana, Mustis, oli kiva tulla tänne kurkistamaan mitä uutta olet aikaansaanut.
    Kannatti tulla. KAUNIITA KUVIA, tosi kauniita, Tulee hyvä mieli, kun niitä katselee. Unohtuu kokonaan, miten kylmää ja sateista on ollut.
    Meillä sireenit on täydessä kukassa. Juhannusruusut vasta nupulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Liisu ♥ Jostakin syystä tulin hyvälle tuulelle kun kävin kurkkaamassa blogiasi:) Näihin kuviin halusin tallentaa kaunista kesää, osa kuvista oli jo vanhempia juhannuskuvia, mutta tuo kyläkuva ja kukat olivat ihan tuoreita tähän haasteeseen tarkoitettuja kuvia. Aurinko helli meitä jo ennen juhannusta, kuten kuvista hyvin näkyy. Juhannusviikolla oli sadetta, mutta aattopäivät olivat aivan ihania, harmitti siivoilla:)

      Juhannusruusut odottavat minullakin että aurinko paistaisi ja ylihuomenna viimestään paistaa.

      Poista
  24. Parhaillaan vietän levollista juhannuspäivää (Norja), pitäsikö alkaa hieman hillua;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän se olisi oikea juhannusaika entivanhasen järjestyksen mukaan. Täällähän se muuttui vuonna 1955 viikonlopulle, mikä tarkoittaa että se seilaa 20 - 26.6. välisellä ajalla. Teillä Norjassa se on pysynyt vanhalla paikalla, samoin Tanskassa, Virossa ja Islannissa. Minua harmittaa että näin vanha juhla-aika siirrettiin viikonlopuksi. Eikös se hilluminen aloiteta muuten jo aattona ja sitten rauhoituta Juhannuspäiväksi:) Kiitoksia Ari.

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜