21 toukokuuta 2013

OI IHANA TOUKOKUU

Toukokuun tyttö on Neiti Kevään ja Mamselli Kesäheinän räväkkä pikkuserkku. Mutta siinä missä Neiti Kevät ujostelee ja hyysää viluisia pajunlampaita ja Mamselli Kesäheinä unettaa pääskynpoikia uneen - soutaen luppoajat laiskasti järven selkää - repäisee Toukokuun tyttö kesänportit auki, heittelee vihreät hunnut puihin ja kukittaa pientareet viillättäen sifonkihame korvissa juhlasta toiseen.

Armon vuonna 2013 Toukokuun tyttö varasti tanssilistalleen kaikki mahdolliset vuorot. Tänä vuonna Valpuria tanssattiin nilkat kohmeessa, rakeita hiuksissa ja kaiken lisäksi nurkan takana odotti jo totinen Herra Helatorstai, joka paiskasi juhlaköörin kyökin nurkalle äidin hyysäyshommiin. Ja kun äidit oli juhlittu, piti toisella korvalla jo kiireesti vilkuilla Helluntai heilaa, ellei pihavarastossa tai vanhassa navetassa ollut sen verran kuosissa olevaa, että sitä kehtasi pitää heilan korvikkeena. Tänä vuonna valkolakit livistivät muiden koulukkaiden tavoin kuitenkin Mamselli Kesäheinän tupaan, joten alkupuolen juhlinta kostautui ja Toukokuun tyttö huhki loppukuun pölyhuiska kädessä, tapettirullat, maalipöntöt ja taikinakulhot kainalossa.

Toukokuun tyttö, piirrustus by irja
Toukokuun tyttö, piirrustus by irja, toukokuu

Eerikki oli hellepäivä, joka sattui tänä vuonna entivanhasen Helluntain valmistuspäivän kohdalle. Nykyään helluntaipyhiäkin on vain yksi, kuten Loppiaispyhiäkin. Rahvaan juhlapyhät  ovat työaikalakien ja säädösten myötä muka rasittaneet työnantajan kukkaroa ja lisänneet turhia vapaapäiviä. Ennen vanhaan, jolloin oli vielä kuusipäiväinen työviikko, siirrettiin Juhannuskin viikonloppuun, tarkemmin vuonna 1955. Joulu on vielä kummasti säilynyt omalla paikallaan viikonpäivistä huolimatta.

Kylmä Erkki on aina hyvä merkki, mutta tänä keväänä se oli heleä ja lämmin. Vanhojen merkkien mukaan Eerikin kuitenkin kuului kukuttaa käet ja hypittää sammakot ja Erkistä odotettiin kesän todella alkavan. Ristiriitaisuus on aika ilmeinen, mutta ihmiset olivat ennen viisaampia: Kävi niin tai näin, niin aina meni ennusteiden mukaan. Toukokuun tyttö pyörittää hularenkaitaan ja niiden suhina muistuttaa yhä enemmän sirkutusta, kurnutusta ja kiurun helisevää liverrystä. Tähtitaivas himmenee  valon myötä ja Toukokuun tyttö huitaisee kohta loputkin maidonvalkeat yöt ja mittariperhoset Mamselli Kesäheinän hellään hoivaan:)

22.5.Tämä sepustus kuului sarjaan taivaaseen karanneet kirjoitukset ja latausta pelkäävät kuvat. Sitä minkä takia nyt on ollut ohdakkeista, en tiedä. Ehkä se johtuu haittaohjelmista, joihin on lentänyt kevään kunniaksi tavallista isompi ilolintulauma:)

50 kommenttia:

 1. tämä teksti luo jo aika riehakkaita mandalan kuvioita mieleen, viileitä tuulia ja odottamaatomia mielikuvia.. imaisee aikaan menneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisukatrisaikkumarjatta. Alunperin teksti oli fiilatumpi mutta onnistuin epä nyt vähän kaikessa.

   Poista
  2. ihana vauhdikas toukokuu.. kuva täydentää 100 napissa tekstin Hyvä hyvä. minä tein mandala sivustoa varten uuden blogin.. kun olen niin törttö että en hallitse sivuja muuten..

   Poista
 2. Hienosti kuvailet toukokuun tytön, Mustis! Tuli mieleen, ettei uudenvuodenaattoakaan ole toistaiseksi siirretty viikonloppuun. Meillä on kuitenkin aika monta pyhäpäivää vuodessa. Kuulin kerran, että Amerikassa olisi vain neljä (sunnuntaipäivien lisäksi), koska siellä on niin monta uskontoa. En tiedä, onko totta. Minulle loma on ainakin pyhä asia ja lisäksi kohta tulossa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Milena, olen niin kyllästynyt tähän peevelin Toukokuun tyttöön ja sen konstailuihin:) Oli siis vaikeuksia saada tuo piirros julkaistua, mutta siinähän ei olisi käynyt kuinkaan. Oli iloinen yllätys kun etukäteen karannut teksti (ilman kuvia) miellytti Sinua.

   Tuo Uusi vuosi määräytyy Joulun mukaan, niin ehkä se johtuu siitä. Uudenvuoden Päivä on ollut kuitenkin merkittävä enteiden suhteen, myös aatto on ollut jännittävää taikojen aikaa:)

   Suomessa on ennen kristinuskoa ollut pakanauskomuksia, jotka näkyvät mainiosti vieläkin näiden kristillisten juhlien takana ja voi tietysti vaikuttaa sekin että monikansallisessa kulttuurissa yksi juhla ei voi tai saa korostua kuten ehkä vielä meillä?

   Poista
 3. Ihana, kekseliäs aamun avaus! Kiitos, Mustis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavaa Petriina, tulin niin onnelliseksi sanoistasi. Aamunavaus piti olla alunperin kuvalla, mutta se otti lujille.

   Poista
 4. Huomenta.
  Hieno riimitys toukokuun tytöstä.
  Mutta ekkös sää ny kumminki paremminki oo kesäkuun tappaus, kuin toukokuun.
  Toukokuusta tartee sanoo, Oi ihana Toukokuu ;) ja David Jason (komisario Frost) suosikkisarja jonka tallensin seuratakseni sopivan ajankohtana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän Maxi ja olenhan minä ja saksikäsi olio kaiken lisäksi. Eli kesäkuisena ukkosyönä syntynyt tuuliviiriolio.

   Toukokuu on todella ihana nyt kun se täräytti kesän päälle melkein parissa päivässä. Tämä sarja on tuntematon koska en juuri teeveetä katso, mutta painetaan mieleen.

   Poista
 5. Pitkiä oli koulu viikotkin ennen muinoin lapsosille, sunnuntaita vaan vapaata.
  Tuntui omituiselta, mutta ihanalta kun lauantai muuttui vapaa päiväksi.:)

  Muistankohan oikein, että 1969 olisi muuttunut viisi päiväisiksi koulu viikot?

  Vakavia ongelmia on myös täällä ollut kuvankäsittelyn parissa. Meneillään on vanhan Macin muuntaminen nykyaikaisemmaksi, johon sopii uudemmat kuvankäsittelyohjelmat.
  Tällaiselle tekniikan tietoviisaatomalle ei ole helppoa.

  Toivottavasti kuvankäsittelysi tokeni kohdalleen, saan nähdä mandalasi...  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä lauantai vapaa tuli kaupan alalle jossakin tuossa 1969-1970
   lukujen taiteessa. Sitä ennen kun olin hetken (1968) metallialan töissä, eka kertaa vieraalla palkkatöissä, siellä oli jo lauantait vaapa päiviä.

   Kouluihin nämä vapaat lauantait tulivat voimaan vasta hieman myöhemmin,
   ehkä joskus 1972-1973, vaikka niistä keskusteltiin jo silloin kun kävin peruskoulun esiastetta, ns. kokeilu-koulua joita kokeiltiin ensin viiden kunnan aluella.

   Poista
  2. Hei Liplatus!

   Muistan kun koulu muuttui viisipäiväiseki, kyllä se oli ruhtinaallista, ehkä se oli tosiaankin joskus 1969? Mac onkin jo astetta parempi kone, siihen kai sitä pitää seuraavaksi satsata, saattaa olla vähän taudinkestävämpää lajikettakin? Omat kuvankäsittelyni ovat vain junttilandian peruskauraa, ettei niistä kehtaa edes puhua, mutta tuossa latauksessa oli jotakin häikkää, jota aiemmin ei ole ollut?

   Kiitos Maxi, en ole ihan satavarma, mutta muistelen että lauantaivapaat olisivat tulleet kun olin neljännellä, saattoi olla kuntakohtaista ja oltiin ihmeissämme, että mitä kaikkea tehtäisiin sillä vapaalla ajalla, sai ainakin nukkua kahtena aamuna pitempään ja lauantai oli siivouspäivä, joten äiti oli riemuissaan:)

   Poista
 6. Mielikuvituksessani mandalasi on uusia uria luova neito tanssimassa sottiisia valko, kelta ja sinivuokkejan kanssa kasteisella niityllä, tai sitten ei....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta ei nyt ota selvää vanha Erkkikään, mutta jotakin sekopäistä se tuossa pyöriskelee:) Ajatuksesi sinivuokot ja keveät askeleet olisivat tähän ihanasti sopineet, kiitoksia Kuvittelija.

   Poista
 7. Ja kenen kevät kehnommin alkoi, voinee lohduttautua sillä, että autuaita olem... siis ovat puupäät, sillä me... eikun siis he pysyvät pinnalla (olettaen tietenkin, että pinnalla pysyminen on jokin arvo sinänsä ja toiseksi, ettei fysiikan laitkin me... siis heitä petä)! Summa summarum: Onnellista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät alkaa varmasti kaikille aivan eri tavalla, jäin miettimään oliko kyse hellusta hell.. mutta tätähän ei saanut sanoakaan, joten en sano:) Pinnalla pysyäkseen kannattaa syrjäyttää nestemäärän paino, sillä kai se parhaiten hoituu, toivotan Anonyymille oikein Kaunista kevätkesää:)

   Poista
  2. No, olisihan minun pitänyt muistaa: nesteeseen upotetun kappaleen tilavuus on yhtä suuri kuin sen syrjäyttämän nesteen tilavuus. Onneksi viittauksesi tiheyden oleellisuudesta fysiikan lakien tulkinnassa palautti minut taas pinnalle:)
   Kaunis kiitos sopivasta sanonnasta!

   PS Ja myös sanomattomuudesta:)

   Poista
  3. Olisi joo, fysiikasta en tajunnut juuri mtn eikä kemiakaan tainnut pelata:) mutta tuo jäi mieleeni ja blondipää höyrysi ylipaineella kun piti havainnollistaa että mitä se tarkoitti käytännössä, ulkoa opitut lausekkeet eivät paljon kannata, ellei osaa laskea..

   Poista
 8. Tänä keväänä Toukokuun tyttö on kyllä ollut erityisen vauhdikas. Ei meinaa kameran kanssa perässä pysyä, kun jo seuraava kukkii. Kaikki vihertää niin huikaisevasti, ooh!
  Kevät on ihanaa aikaa, on valoa, on viserrystä on kesän odotusta...Matkassakin odotus on se paras aika, samoin on kesän kanssa.

  Kyllä se onnistuu, kärsivällisyyttä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet remmissä jälleen Uuna, voi olla että joudun tekemään samalla tavoin kuin Sinäkin, sitä aloitanko enää uutta postausta, tulen miettimään. Tällä kertaa olen väsähtänyt tähän kiusantekoon ja suoranaiseen laittomuuteen.

   Poista
 9. Odotan innolla toukokuun tyttöä ja mandalaasi!
  Hienosti hänestä kerroitkin.
  Kevän ja kesän odotus on sitä parhainta aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Harakka, täällä sitä nyt ollaan. Ja olet oikeassa alkukesä on vuoden ihaninta aikaa aina Juhannuskesään asti.

   Poista
 10. Ihana mandala, iloinen ja vauhdikas. Tykkään rohkeista ja vauhdikkaista viivoistasi, valoista ja varjoista, hauskoista yksityiskohdista.
  Tämä on todella hieno, suosittelen lyijykynää sinulle jatkossakin, se sopii selvästi käteesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Uuna, tässä värkkäily-yritelmässä oli värikynä, lyijykynä ja kuulakärkikynä kun runttasin renkaita menemään, tytön tein varmuuden vuoksi lyijärillä, tähdet pilasin jälkeenpäin, mutta ei niitä kesällä tarvittukaan:) ja kukkia piirsin etualalle ihan turhaan, joten pistin ne musiikin alle.. ehkä vähän vähemmän olisi ollut parempi, rauhallisempi.

   Pitää kokeilla tuota lyijäriä, sillä olen piirrustellut joskus nuorena, mutta vain kouluvihkon syrjään:)

   Poista
 11. Kiitos pohdiskelevasta postauksesta, Mustis!
  Meillä puhuttiin aina Ierikän viluista eli kylmistä ilmoista. Jäi panematta merkille, millaiset ilmat oli silloin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli varmaan aika lämmin joka suunnassa Suomen maata? Katselen päivittäin merkkejä ja muistelen vanhoja enteitä, aika kivasti ne vielä kutinsa pitävät. Meriveden korkeus ja tuulet olivat kalastajalle aina tärkeitä suunnan antajia säätietojen lisäksi, maamies seurailee taas toisenlaisia merkkejä:)

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rip, teksti katosi osaksi kun sain nuo kuvat laitettua, eli se tuunattu versio meni hukkaan, yritin muistinvaraisesti sitten koota sitä uudelleen ja samalla löysin kauhukseni inhoittavaa materiaalia, jonka tulen kyllä teilaamaan näinä päivinä.

   Teen myös ilmoituksen siitä.

   Poista
 13. Näyttäisi olevan tuo Toukokuun tyttelisi yhtä riehakas, kuin saman kuukauden "herra toukokuu"! ;)

  Taidokas on Mandalasi ja hauskasti "kirjailtu" teksti!!!

  Hyvää jatkoa loppukeväälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän lie tuokin herra Toukokuu, mutta tyttö on kieltämättä vähän saturnuksissaan:)

   Alkukevät on täynnä positiivisuutta toisin kuin loppukevät, joten puhukaamme kevätkesästä?

   Poista
 14. Musiikki vie,
  minne vie tie.
  Soi lintusten laulukin korvissain,
  sen jatkuvan toivois ain...

  Lennokas liehuva hiuksinen kaunis on mandalasi.:)

  Juu, täällä sitä odotellaan edelleen Applen varaosia, ei ole vielä saapunut.

  Ongelmaa on, vilkas liikenne on ilotyttö sivuilta blogiini, mutta eivät ne iloa tuo.;((
  Siellä kait pitää olla blogini linkki, eikat muuten osanne sivuilleni....

  No nyt hoksin, että mainihet myös nuo iloiset tytöt....että haittaohjelma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Liplatus. Luultavasti ne kohta törmäilevät piikkimattoihin:) On surullista että kaikki perustuu niin lujasti kylmään bisnekseen, jossa keinoja kaihtamatta haetaan omaa hyötyä ja rahaa, sehän on sama ilmiö kuin livenäkin, ja jos työsi on etsiä keinoja, jotka myyvät virusturvaa, niin minkäs teet? Virtuaalista menee kyllä kohta mielekkyys, jos ei uskalla enää avata mitään kuvia tai videota pelkäämättä tartuntaa. Sitä voisi verrata vaikka siihen, ettet uskalla liikkua kotoasi mihinkään tautien pelossa tai pelkäämällä että jotain kamalaa tapahtuu.

   Oma läppärini jää kyllä Macin ja muiden hirmujen jalkoihin, jotka sietävät lievät flunssakuumeet kevyesti ja jotka kantavat usein viruksia vaikka eivät sairastukaan itse, tosin niillekin on tulossa jo melkoisia haasteita, voi olla että kunnon rutto nujertaa väkivahvana pidetyn käyttöjärjestelmän kerralla.

   Ilotytöt eivät todellakaan ilahduta täällä, livenä saavat puolestani porskuttaa miten tykkäävät:)

   Poista
 15. Toukokuun tyttösi on hurmaava! Kynän jälki kaunista, kevättuuli soi kauniisti. Ja tekstisi varsin mainiota luettavaa.
  Jospa nuo tuulet puhaltaisivat pölyt ja pöpöt pois nettilinjoiltakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Miivi, ehkä se on jo vähän helpottanut, kiitos kevättuulien:) Tämä sepustus tuli piirreltyä kerran erään puhelinkeskustelun ohessa, tosin saturnukset olin surauttanut valmiiksi, annoin käden tehdä mitä se halusi kun ei ollut aluksi mitään ideaa, sehän tulee sitten pikkuhiljaa, kun ryhtyy johonkin.

   Poista
 16. Tavoittelen säveltä viivastolta
  G-avain on ja taukoa monta.
  Sydänkaaren alla on hetki ajatonta,
  vaikka linnut lauloivat,on tää tavatonta:
  Kalaverkot, juhlat jos toisetkin
  mutta hyvin se ilmaisit itsekkin.
  Mitä muuta voi keväältä odottaa,
  pilvilinna on kuitenkin paikoillaan.
  "Intruder"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuotti voi olla aika paljon nuotin vierestä, mutta ehkä tauot ovat aina paikallaan? Kiitoksia runoilustasi Intruder, kivasti hoksattu:) Sinulla on muuten mukava, ajankohtainen nimimerkkikin - nomen est omen:P

   Poista
 17. Onpa ollut hurjaa pyöritystä toukokuun tytöllä, onneksi levollisempi kesäkuu edessä, jos ei lasketa juhannusta. Kaiken olet saanut hienosti organisoitua sydämellisten pyöritysten sekaan sammakonkutua myöten :) Kuulin juuri, että jos Urpon päivänä on kaunista niin sitten on kaunista koko kesän... miten sitä taas ollenkaan kestää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sirokko, tahti onneksi vähän hiljenee kun Madame Kesäheinä ehtii paikalle:) Mukava että huomasit tuon sammakkolammenkin ja kyllä tuo Urpo turjus turkki päällä povasi lämmintä kesää, sillä vähän vilposta täällä eilen oli, tosin uskomattoman kaunista ja aurinkoista, ohrat sun muut piti olla Urpona kylvetty ja niin meillä yleensä olikin, eli Eerikki avasi kylväjän kouran ja Urpo sen sitten sulki, riippui tietenkin keväästä:) Maamies kun kylvää viljat, potut ja nauriit eri aikoina ja yleensä tässä järjestyksessä.

   Täällä on ollut tosi ihana toukokuu, kun se viimein vauhtiin pääsi, joten eikös tilata kaunis ja lämmin kesä samaan syssyyn:)

   Poista
 18. Toukokuu on niin hyvin kuvailtu, että joka kuukaudesta pitäisi saada samanlainen katsaus;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Ari, se oli kauniisti sanottu. Mamselli Kesäheinä kolkuttelee jo ovelle, Neiti Lokakuu ja kalsea Rva Marraskuu olivat tapetilla viime syksynä, joten mikä ettei:) Hieno idea.

   Poista
 19. Voi miten ihanan, lennokas tarina. Pitää laittaa blogisi seurantaan heti, kun täältä saa niin iloisen mielen. kiitos:)
  Huiskis kiirikseltä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Kiiris, huiskaisit väsähtäneeseen bloggaustunnelmani oitis tähtien taakse, kiitoksia:) Jaettu ilo aina kummasti tuplaantuu, kun taas jaettu suru puoliintuu, joten siinäkin mielessä kirjoittaminen käy vaikka terapiasta.

   Poista
 20. Voi tätä sinun tarinantaikomistaitoasi. Se on niin sulavaa ja luontevaa, asiaa ja tietoa huumorihöysteessä haudutettua ja hulavanteet piirtävät mandalan "toukokuu". Iloista kesänjatkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aina, mukavaa alkavaa kesäkuuta koko konkkaronkalle:)Toukokuun hulahularenkaat ovat heilahtamassa Kesäheinän tieltä taas tulevaisuuteen ja toukokuu on ollut lievän alkukankeuden jälkeen varsin ihana. Luultavasti olet aivan samaa mieltä, sillä pikkupiipertäjiesi eloa on ollut ilo seurata pelkästään kuvista, mitä se lieneekään sitten livenä, voi vain kuvitella.

   Poista
 21. Vaude! Tänä keväänä toukokuun tyttö pisti helmat heilumaan, niinpä mennyt toukokuu muistetaan kauan.
  Sähäkkä tyttö ja sinä kuvasit hänet peräti valloittavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aimarii, muistelin ensi alkuun että yö-juhlat ja koulun päättäjäisetkin olisivat ehtineet Toukokuun tytön piikkin, mutta riittihän tuossa heilahdusta ilman niitäkin.

   Kesäkuu alkoi sadekuuroilla, jotka olivatkin ihan tarpeeseen jos ajatellaan viljelijöitä ja allergikkoja, joita kuiva ja pölyinen sää pitemmän päälle vaivaa. Sopivasti sadetta ja aurinkoa toivon ennen kaikkea tulevalta kesäkuulta.

   Poista
 22. Kaikki sulautuvat niin vauhdikkaasti ja sähäkästi yhteen, että mikäs tätä on lukiessa ja tutkaillessa, kaunista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Sarppu. Toukokuu oli niin vauhdikas, ettei mukana meinannut melkein pysyä, eikä Madame Kesäheinä jää juurikaan huonommaksi, sillä Jussia odotellessä koulujen loppumiset, yo-juhlat ja monet hääkekkerit koristavat sen aika koreaksi. Kesäkuun alkuun sijoittuu myös kuopukseni syntymäpäivä:)

   Poista
 23. Ei voi kuin ihailla tätä värikästä kertoilutapaasi. Toukokuu oli just tuollainen - melekeen mullakin, että oma mandalani jäi kokonaan piirtelemättä ja tekemättä :)Onneksi sinä kerkesit ja tämähän korvaa kaikki muiden tekemättä jättämiset vauhdikkuudellaan ja tapahtumillaan :) Hyvä Sinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, toukokuu oli alun raekuuron jälkeen niin ihanan lämmin ja vilskeinen ettei paremmasta väliä. Minusta tuntuu että kesäkuun mandalointi jää aika tiukoille, vaikka tykkäänkin haasteista koska ne pakottavat tekemään ja keksimään jotakin jota ei ehkä muuten saisi edes tehtyä.

   Kiitos Selma, ilahduin tästä kommentista, koska olen ollut vähän alamaissa.

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜