sunnuntai 2. helmikuuta 2020

RAITOJA JA PANDEMIAA

Maailman laajuinen Wuhanin koronavirustauti COVID-2019 on herättänyt ahdistusta ja pelkoa monin tavoin. Jos tämä pandemiaksi yltyy, olen elänyt neljän eri pandemian aikana, joista niin sanottu hongkongilainen teki parhaansa saadakseen pienen astmatytön keuhkot pelistä pois vuonna 1968. Söin monta pitkää penisilliini- ja antibioottikuuria viruksen runnomiin bakteeritulehduksiin, istuin ja yskin yökaudet jopa verta, sairaalahoitoakin tarjottiin, koska keuhkoissa oli vettä ja ikävää punkteerausta oli tiedossa, mutta kolmas hevoskuuri puri ja eräänä kauniina kevätpäivänä sain terveen paperit:) 
Lintu, Raidat, keltasirkku
A-virus -tyyppiä ovat olleet vuonna 1918 - 1920 riehuneet espanjantauti ja aasialainen, joka jylläsi vuosina 1957 - 1958 sekä yllä mainittu hongkongilainen. Niitä on tyypitelty tarkemmin kuten H7N9 ja H5NI - jotka ovat lintuinfluenssan alatyyppejä, joita eri muunnoksia löytyy ainakin 150 erilaista. Sikainfluenssa A(HINI) rekisteröitiin ensi kerran 1970-luvulla Amerikan mailla ja taisi olla 1990-luvun loppupuolella Hongkongissa, missä taudin vuoksi tapettiin kaikki kanat ja ankat. Pandemiaksi WHO julisti niinsanotun sikainfluenssan kesäkuussa 2009. Se  tunnettiin myös Meksikon taudin nimellä ja se jäi ihmismieliin narkolepsia kohusta, jota Pandemrix-rokote riskiperimähenkilöille aiheutti. 

Monet eläinperäiset epidemiat ja pandemiat ovat tulleet juurikin Kiinasta. Se mietityttää minua usein. Mustasurmakin tuli uskomuksen mukaan Aasiasta ja siinäkin oli alunperin eläinperäinen kantaja eli laivarottien myötä tulleet kirput levittivät tautia huonon hygienian ja ihmiskontaktien lisäksi. Kolera on kuitenkin levinnyt hyvin tehokkaasti saastuneesta ruuasta ja vedestä ilman kantajaeläintäkin. Koronaviruksia löytyy niin ihmisistä kuin eläimistäkin ja tuhoavimmat pandemiat kulkevat aina muutamien vuosikymmenien sykleissä. Sille emme kai mahda mitään. Osallistun postauksen kuvilla RAIDAT-haasteeseen.
Raitasurkat, villasukat, lahjasukat
Ei auta muu kuin vetää ihanat lahjavillasukat jalkaan ja toivoa parasta 💙 Mitä tunteita pandemia Sinussa herättää?

36 kommenttia:

 1. Totta tuskin tämä jää viimeiseksi pandemiaksi. Nämä ovat kyllä ikäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taudit tulevat ja taudit menevät, onnellista olisi jos eivät osuisi kohdalle:)

   Poista
 2. sydämellinen lahja, ihanat sukat ja varmasti lämpimät. neljän pandemiaa tosiaan jo ollut elinaikanani, toivottavasti tämä ei nyt kuitenkaan leviäisi viel pandemiaksi asti. tarkasti seuraamme viruksen leviämistä, sillä olemme lähdössä Intiaan parin viikon päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukat ovat kyllä ihanat, sain ne ystävältä joululahjaksi. Intia on värikäs ja hyvin mielenkiintoinen maa, itse en ehkä uskaltaisi lähteä, toisaalta virukset kulkevat mihin tykkäävät paikasta riippumatta ja Intia näyttää puhtaalta alueelta. Jaguaarit siellä taivavat olla enemmän riesana:)

   Poista
 3. Kauniit sukat,lämpöiset! :)
  (minua ainakin ahdistaa...sillä minunkin keuhkoni ovat niin minimaalisessa käytössä,ja mitä enempi ikää tulee ...ja ei tarttis tuo panikkikohtaukset,"vanhojen ikävien muistojen esille tuleminen ??mitä ihmeellisimmissä tilanteissa... ..kovin monesti tulla ,kun menee monta päivää toipuessa ,jo nyt....)
  SYÖN :triplamäärän valkosipulia,kuusenkerkkä-mikstuuraa....ei lääkärin määräämiä lääkkeitä..ota monesti ja ainiin sitä synnytys-hengitystä,silläki tuon ahdistus/paniikki-jutun laukaisee...tuollekkin tauille joku oma hieno oireyhtymä..en kerää niitä ansioluettelooni;))
  Oikein Ihanaa Helmikuuta!!
  jk. ja pestään käsiä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on terveelliset tropit, kuusenkerkkiä syön keväällä itsekin suoraan kuusesta:) ja kyllä valkosipuliakin käytämme ruuanvalmistukseen. Voi olla että ahkera uutisointi lisää ahdistusta ja turhaa huolta, toki informaatiota pitää olla ja tietoa asioista. Kausiflunssaankin kuolee vuosittain ainakin tuhat ihmistä, emmekä me niitäkään pelkää. Käsien pesu saippualla on vanha hyvä, täysin riittävä konsti. Kiitoksia Liisa. lumisena alkoi Helmikuu:)

   Poista
 4. Onneksi lääketiede löytää tepsiviä lääkkeitä ja rokotuksia tautien nujertamiseksi.
  ...mutta aina kun pandemia saadaan hallintaan niin uusia tulee tilalle. Se on jatkuvaa kilpajuoksua.

  Vapaa/helppo liikkuminen ovat nykypäivää minne haluamme lentää....tai siis oli.
  Käykö niin että tämän pandemian myötä palataan menneeseen, tiukempi rajavalvonta, rajoitettu liikkuminen... tuleeko jopa jäädäkseen. Saadaanko koronavirus milloin aisoihin.
  Mietittää myös, rohkeneeko tässä lähteä lomailemaan etelän maihin. Jos virus iskee niin ei pääse takaisin Suomeen.
  Tai maa voi juuri matkani aikana ottaa yleisesti käyttöön lentokiellon viruksen takia.
  Nyt jo on paljon lentoja lopetettu maailmalla.

  Ihanat lämpimät sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tuo liikkuminen yli rajojen on lisännyt tautiriskiä ja jos on paljon ihmisiä yhdessä paikassa ja joku tauti jysähtää, niin tartuntariski on isompi. Koronaviruksia on niitäkin niin monenlaisia ja niitäkin, joista emme tiedä mitään. Ikävä olisi kyllä jäädä ei-mihinkään, jos suunnitellut reissua tiettyyn maahan. Luulisin että rajat aukeavat entiseen malliin, kun tauti talttuu ja talttuuhan se kun aika tulee. Kiinalla ei kovin häävisti tällä hetkellä mene, sillä tälläkin "ebolalla" on vaikutus porssiin ja sitä kautta maailmanmarkkinoihin. Nopeasti he kyllä ovat korjanneet osakkeensa aiemmin kun on vastaavia tauteja ollut. Sukat on mitä parhaimmat, keltasirkku jäi kokonaan niiden varjoon:)

   Poista
 5. Beautiful warm socks:))Did you knit them??I love wool socks and have them on me every day
  About the Corona virus and other virus..Every hundred year an pandemi occurs..you can wonder if nature does it to avoid humans..but I think not so..I hope they will soon find a vacine for the sicness..poor poor people thet gets infectedI fi it comes here to my town..Then i will emigrate to my old hut far far away in the mountains..
  Nice post ans see you around :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Anita! I got these beautiful socks from a friend of mine at Christmas 💛 lovely said that "Then i will emigrate to my old hut far far away in the mountains..." Happy February - be well Anita:)

   Poista
 6. Aivan ihanat sukat <3 En uskalla pandemioita ajatellakaan ettei hysteria valtaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihana joululahja. Yksi niistä monista:) Juu annetaan tautien mennä omalla painolla ja pidetään talonpoikaisjärki päässä :)

   Poista
 7. Upeat lahjasukat!

  Muistan tuon hongkongilaiset, taisimme koko perhe olla sen kourissa jonain jouluna silloin 60-luvulla.

  Pandemioita tulee tulemaan ja menemään, onneksi myös lääketiede kehittyy kaiken aikaa. Hysteriaan ei ole syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hongkongilainen kellisti porukkaa ahkerasti petiin, minulle henkilaidalle se jäi kyllä mieleen kun pelkäsin kamalasti punktointia, tosin se olisi varmasti helpottanut akuuttivaiheessa. Sukat on mieluisat ja kauniit:)

   Poista
 8. Beautiful photo of the little bird and I love your socks - they look warm and cosy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great thanks Diana. I'm glad your visit 💛 Lovely when you spotted a little bird! Socks are very warm:) A gift from a friend.

   Poista
 9. Onneksi selvisit ilman sairaalahoitoa. Pienelle potilaalle se siihen aikaan olisi ollut myös eristämistä perheestä.
  Ihanat raitasukat <3
  Tällä hetkellä minua suututtaa joidenkin australialaisten suhtautuminen aasialaisiin. Heitä, vaikka osa on Australian kansalaisia, kehotetaan painumaan kotiin rivoin sanakääntein, lapsia on kielletty menemästä kouluun, heidän talojaan on sotkettu spaymaaleilla jne.
  Wuhanista evakoidut Australian kansalaiset on suljettu karanteeniin Joulusaarelle vähintään kahdeksi viikoksi, ilman mahdollisuutta tavata läheisiään.
  Pidän Australialaisista ja heidän tavastaan suhtautua lähimmäisiin. Mutta nyt kaksi suurta stressaavaa tapahtumaa - pandemia ja valtaisat metsäpalot - ovat kääntäneet ihmiset toisiaan vastaan. En tiedä mitä ajatelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairaala oli tullut kurkkuleikkauksen myötä jo ikävällä tavalla tutuksi, joten en suurin surmin halunnut sairaalaan:)

   Uskon hyvin että kiinalaiset ja aasialaiset saavat kohtuutonta ja inhottavaa kohtelua. Pelko ja tietämättömyys johtavat epätoivoisiin tekohin, olen miettinyt monesti että ehkä täälläkin voidaan kartella jos näkee kiinalaissyntyisen vaikka kaupassa, vaikka hän olisi asunut Suomessa jo pitkään. Me ihmiset olemme aika raadollisia. Australiaa on koeteltu kovalla kädellä viime aikoina. Toivon että tilanne muuttuu siellä kuten muuallakin suotuisaan suuntaan, osa meistä ihmisistä käyttäytyy typerästi ilman syytäkin ja jos itsekkyys ja pelko saavat vallan ihmiset käyttäytyvät hyvin primitiivisesti.

   Poista
 10. Voi, oletpa joutunut kestämään kovia koittelemuksia pikkutyttösenä! 😔 Pandemiat ovat kamalia ja voivat aiheuttaa hirvittävää tuhoa, mutta pelossakaan en halua elää.
  Sukkasi ovat aivan ihanat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Piipe. Tuo oma sairastelu oli sopiva aasinsilta tähän aiheeseen:) Pelot hallitsevat meitä kovin helposti jos niille antaa vallan ja elämä jää elämättä. Olen kantanut itse usein huolia ja pelkoja aivan turhaan, sanoit viisaasti että "pelossakaan en halua elää."

   Poista
 11. Ikävä kokemus sairastaa noin hurjaa tautia, mutta sinä voitit.
  Muistan kyllä nuo pandemiat, mutta en sairastanut niitä. Tämän hetken kiinalainen saatta kyllä rantautua näille seuduille, missä asun, sillä Syötteen hiihtokeskukset ovat lähellä ja ulkomaalaisia turisteja on paljon.
  Lahjasukkasi ovat kauniit ja varmasti lämpimät, kun on lämmöllä sinulle tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjasukat oli tosiaankin lämmöllä tehty kuten sanoit. Hieno malli, sieltä löytyi jopa musta kissakin:) WHO ja muut tahot toppuuttelevat kovasti turhaa huolta ja hysteriaa, kaikkihan eivät suinkaan sairastu vakavasti tähänkään ebolaan, mutta joillekin se on tappava, eli vakavasta terveysuhasta on kyse. Kiinalaisturismi on ollut hyvä tulonlähde etenkin Pohjois-Suomelle, joten kyllä tämäkin haitta osuu moneen nilkkaan, maailmantalouteen ja tietysti vakavimmin kiinalaisiin itseensä. Toivon että säilyt terveenä ja tautiaalto laantuu pikkuhiljaa, sillä lääkkeet siihen ovat vielä kaukana tulevaisuudessa.

   Poista
 12. Noi sukat on ihan mielettömät ja täällä rakastetaan villasukkia. <3 Olet käynyt hurjan taudin läpi ja onneksi loppu hyvin kaikki hyvin, mutta eipä ole ollut mukavaa ollenkaan nuo hoidot.

  Sydämellistä viikon jatkoa Irja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukat olivat ihana joululahja, sain monia kauniita ja mukavia lahjoja, joista täällä varmasti vilahtaa ajan myötä yhtä sun toista:) Olen kakarana aika sairas, mutta silloin sitä ei tullut niin mietittyä, kun ei paremmasta tiennyt:) Olin aika reipas kaikesta huolimatta. Lämmin kiitos Tiia 💛

   Poista
 13. Hienot raitasukat.
  Pandemioita en aktiivisesti ajattele. Toki on ikävää, kun ihmisiä kuolee ja seuraan tietenkin taudin etenemistä, mutta enemmän olen huolestunut luonnontuhoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tervettä puhetta Repu, ehkä meidän pitäisi huolestua enemmänkin globaalisista tuhoista kun hetkellisistä taudeista, joihin emme voi juurikaan vaikuttaa.

   Poista
 14. Komiat sukat ja toivottavasti niillä pandemiat pysyy kaukana ♥ Joskus kuuskytluvun lopulla sairastin jonkinlaasen kai pandemian. Monta päivää kova kuume ja paikkoja särki ihan mielettömästi.
  Aurinkoista viikonloppua Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana toive marja-terttu, tähän on helppo yhtyä ♥ Kyllä tuo hongonkilainen jäi mieleen pitkäksi aikaa ja minulla on tunne että joku vanhempi siihen menehtyikin, mutta hänella oli vakava perussairaus. Eivätkä ihmiset lasten kuullen kaikka puhuneet, totisia välillä olivat. Tuon lisäksi podin viruksen aiheuttaman päänsäryn joka kesti monta päivää ja oli aivan mieletön. Siihen sai jotakin hotaa tai vastaavaa syödä eikä auttanut yhtään ja sitten pox se yht'äkkiä parani. Kiitoksia ja hyvää viikonvaihdetta myös Sinulle.

   Poista
 15. Minun muistoni edpidemioista alkaa aasialaisesta. Nykymaailmassa tautien leviäminen on nopeampaa kuin silloin 50-luvulla. Ei auta kuin toivoa, että tästäkin selvitään.
  Ihanat sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aasialaisen aikaan olin juuri syntynyt eli siitä ei ole mtn muistikuvaa. Se on totta että ihmiset liikkuvat maailmanlaajuisesti aivan erilailla kuin ennen ja se tietysti lisää tartuntariskiä kun semmonen kohdalle sattuu.

   Espanjantauti sijoittui sota-aikaan, joka mahdollisti sen järkyttävän leviämisen ja lisäksi virus muuntautui, jonka vuoksi tuhot olivat järkyttävät. Jonkun arvion mukaan jopa 100 miljoona ihmistä kuoli kun maapallon väkiluku oli ehkä pari miljardia siihen aikaan.

   Poista
 16. Nätit sääret. Samoin sukat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia Mikis ♥ Tämä oli ihana yllätys!

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜