perjantai 9. joulukuuta 2011

JOULURUMPAUS


Olen varma että kalenterissa ja kuukaudessa oli päiviä ennen paljon enemmän! Ainakin ennen Annan päivää, jota ennen muinoin vietettiin vasta 15. päivä joulukuuta. Siitä oli yhdeksän yötä jouluun.  Tästä syystä Lucian päivä sattui sopivasti Annan aattopäiväksi, ajaksi jolloin yö oli pisimmillään. 

Se oli täynnä taikaa, pelottavia uskomuksia ja outoja tarinoita. Kaiken lisäksi kirotut vainajatkin olivat ahkerasti liikenteessä, nekin kun olivat rahvaan tavoin siihen aikaan paljon uutterampia kun nykyään. Lehmiä hyysättiin ylenmäärin ja lampaita tapettiin niin kuin aina muutenkin juhlapyhien edellä. 


Amerikkalaisen mallin mukaan adventtikalenteri aloitetaan etutakaperin eli ensimmäinen luukku onkin 24. päivä - minusta tämä vaikuttaa pahasti englantilaiskeksinnöltä, ellei ole palturia koko juttu:) Kalenterissa edetään luukku kerrallaan taaksepäin, jolloin ei ole sitä vaaraa, ettei tiedä montako yötä pitää vielä odottaa ennen kuin pukki nuohoaa savupiipun. Korttitehtailun keskellä marraskuussa laskimme ystävättären kanssa että herranen aika, jouluun on enää 22 päivää! Ei auta ekonomikoulutuskaan kun jouluhullu piika pistää päät pyörälle. Onneksi päivät lisääntyivät kummasti kun hoksasimme että joulukuussakin on vielä 24 päivää:)

Itäisen kirkon piirissä Annan päivää on vietetty 9. päivä syyskuuta, joka sopi vallan mainiosti riistakauden alkuun, koska siinä yhteydessä oli helppo kerjätä Annalta onnea myös metsästykseen, mikä oikeasti tarkoittaa epäonnea onnen tuojalle. Raamatunhistoriassa Anna esiintyy Neitsyt Marian äitinä, joten äkkiäkös hänestä pyhimys pykättiin, olihan hän sentään Jeesuksen mummu. Nykyään vietämme Annan päivää 9. päivä joulukuuta, joka on melko uusi keksintö eli lähtöisin vasta 1600-luvulta:) Annana pantiin sahdit käymään ja aloitettiin muutenkin  joulunvalmistus todenteolla. 

Koska olen 33 vuotta tuurannut jouluhullua kyökkipiikaa, tarjoilen mielelläni pari käytännön ohjetta, jolla selviät todi näppärästi joulukiireistä. 


Ensimmäiseksi: Siivoa koko talo katosta lattiaan tai katso edes sängyn alle ja kaappien päälle ja tee se ehdottomasti ennen leipomuksia, paistamisia ja kaiken maailman risukranssiaskarteluja ja havupalloja, niin saat siivota vielä uudelleen:)

Havupallo styroxiin, oasis on helpompi
Toiseksi: Muista pestä ikkunat ja vaihtaa verhot, mutta varo, ettei iloksesi lehahda riivattu Joulukärpänen, sillä huhujen mukaan otuksella on terävä, vähän pisteliäs surina, joka saa porukkaa kummasti takajaloilleen. Hentoa pörinää luulin kuulevani välillä itsekin, mutta se taisi olla vain ikäloppu ja vähän höppänä pää, joka sillon tällöin natisee liitoksistaan. Varovaisena vetäydyin visusti seittini suojaan ja näyttelin ulospäin harmitonta Maija Poppas-lookkia:)

Kolmanneksi: Avaa kaikki kaupantätin nätisti paketoimat lahjat ja kääri ne uudelleen pakettiin! Muista hienot rusetit ja sellofaanit, mutta varo ylimääräistä kiroilua, sillä tontut ovat ikkunasi alla tai oven takana korvat höröllään ja höpottävät mantraa"Täs on kynä kummallinen punainen ja musta, lukea ei kukaan taida tontun kirjoitusta" Eipä niin, mutta sen tiedän, että punaisia merkintöjä minulla on todella paljon:) 

Neljänneksi: Muista kirjoittaa pukille!!!
 

Ohjeita voisi jatkaa loputtomiin, mutta jo näiden luettelemisesta tuli niin hirvittävä väsymys, että antaisin melkein sieluni autuuden, jos voisin hypätä joulurulianssin ohi! Huomaa sana MELKEIN. Laitan loppuun kirjeen joulupukille Annan yllytyksestä, hän kun oli rustannut jo omansa. Oma versioni on vuodelta 2009  ja mielestäni käypää tavaraa, joten turhapa sitä on uusiksi kirjoittaa:)


KIRJE JOULUPUKILLE                    17.12.2009

Rakas pukki

Tiedän kyllä että olet erittäin komea ja mahtava mies ulkokuoresi alla, aivan samoin kuin minäkin olen erittäin kaunis ja nuori oman ulkokuoreni alla. Ja koskapa oletkin niin iso ja mahtava, niin miellän sinut heti Jumalasta seuraavaksi (joskus kyllä pidän vahingossa Jumalaakin joulupukkina) minkä vuoksi esittäisin Sinulle pari pientä toivomusta.

1. Toivon aluksi vaikka kaksi miljoonaa euroa, on oma asiasi annatko ne Lotosta vai nakkaatko pussillisen portailleni (vähempi rahamäärä tekee minut vain vihaiseksi).

2. Toivon saavani miehen, josta haaveilen, tuntomerkkejä voit katsastaa aikaisemmasta blogistani, joka taisi olla marraskuun loppupuolella ja joitakin ihannemiehen ominaisuuksia löytynee myös lokakuun jatkokertomustarinasta, joka tuli rustattua pyhänpäivän kunniaksi. Tätä historiaa löytää vain pukki:)

3. Toivon että maanvetovoima kääntyisi vain ihmeellisesti pelkäksi vetovoimaksi, mutta lisäksi pikkupullo Feromonia ei olisi ollenkaan pahitteeksi pakollisen Chanel N:o 5 lisäksi.

4. Toivon kovasti että ulkomuotoni kohenisi ihan itsestään ilman turhia rehkimisiä, joten ei kannata ainakaan suksia tuoda eikä missään tapauksessa pelkkiä sauvoja (niitähän on markkinoilla yhtä montaa laatua kuin kahvileipää joulupöydässä). Luistimet ovat minulle aivan liian liukkaat, joten ehdottomasti ei niitäkään, voin katsella tähtiä hyvin muutenkin:)

5. Lisäksi toivon paria vaatimatonta varahuusholleja jostakin Hiltonin kaltaisesta tavernasta, mukavasta, lämpimästä ja aurinkoisesta paikasta kuvan kaltaisen oman pikkukartanon lisäksi:)
 
Jos nämä toiveet tuntuivat Sinusta kovin vähäpätöisille, niin sen lisäksi voit auttaa maailman hätää kärsiviä, lisätä ymmärrystä, rakkautta ja auttamishalua ihmisten välillä ja antaa meille ripauksen joulumieltä vuoden jokaiselle päivälle. (Tämä loppuosa taisikin mennä Jumala-sektorin puolelle?)

Kiitos Sinulle pukki, ikinä et ole tuottanut pettymystä, vaikka kirjoitinkin Sinulle viimeksi vuonna 1965 ja tämän version 44 vuotta myöhemmin, joten liian usein en Sinua vaivaa?


Annanpäivä ja Rumpaus liittyy Raahelaiseen tapahtumaan, missä rumpaus tarkoittaa lähinnä ilottelevaa metelöintä. Linna-kuva on varastettu Pedrolta, en tiedä onko lupa jo vanhentunut, mutta minäpä siitä viis veisaan.

23 kommenttia:

 1. Ehkä toiveesi toteutuu kun voimakkaasti uskot?Hyviä hetkiä joulun odotuksiin.Olet aika epeli kirjoittamaan!

  VastaaPoista
 2. Voihan kersantinturska! Onko sana joku uusi kirosana? Vai uusi kalaruokalaji?
  Joulurumpauksen ymmärsin joulunalushössötykseksi, koska pakolliset työt on ehdottomasti tehtävä ennen Joulua! Onneksi olet luetteloinut ne.;-)

  Kepeä ja humoristinen teksti saa naurahtamaan useassa kohdassa. Kirje Joulupukille saa Sinut varmasti odottamaan Joulua - jännityksellä! Toteutuuko toiveet? ;-DDD

  HYVÄÄ JOULUN ODOTUSTA ja ilman turhaa JOULURUMPAUSTA!

  VastaaPoista
 3. Tarinoitasi on aina kiva lukea, Kovin harovin vain tulee kommentoitua. Voin nimittäin sitä paremmin, mitä vähemmän istun tietskan äärellä.

  VastaaPoista
 4. jos et ole kovin mustis, niin käytän ensimmäisen kerran blogi historian aikana termiä kommaan mustista. jep yhdyn toiveisiisi ja kun pidetään sormet ja polvet ristissä eiköhän se pukki jotakin suo..millin tai kaksi.ukon tai kaksi.. iloisiin odotuksiin ..terveisiä stadista täällä on vetistä

  VastaaPoista
 5. Niin valde uskohan siirtää vaikka vuoria, tosin aika kovalla koetuksella se oli tämänkin kirjoituksen myötä, jonka piti olla läpihuutojuttu piparkakkujen paiston jälkeen, mutta jostain syytä se vain haihtui olemattomiin tallennuksesta huolimatta ja tein aika paljon töitä löytääkseni sen välimuisteista ja yllättäin se löytyikin kuin vahingossa lähempää kuin arvasinkaan. Epeli kiittää:)

  VastaaPoista
 6. Odotan kovasti pukkia Gandalf, mutta on se niin hemmetin arka ettei uskalla varmaan tulla?

  Kersantinturska on uusi kirosana, jonka keksin kun sadattelen niin paljon, enkä halua että lapset kuulevat. Voi Kersantti tietyllä äänenpainolla on ollut kiroilua jo ennenkin, mutta halusin vähän jouluisemman kiroilun:) silli ei tuntunut miltään? Et kai Sinä ollut vain kersantti?

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia Petriina, toki voi käydä lukemassakin ilman mittään kommenttipakkoa, ei aina viitsi eikä jaksakaan ja ymmärrän sen oikein hyvin. Ole ehdottomasti vähemmän tämän aparaatin edessä, koska se saattaa rasittaa niin silmiä kuin muutenkin, lisäksi jännittynyt asento voi aiheuttaa huimauksia, sitä ei aina itsekään huomaa, miten huonossa istuma-asennossa on ja hiirikäsi kyllä rasittuu ja lisää siten lihasjännitystä... Itsekin teit todella pitkät ja hienot tarinat sota-ajasta, joita pitäisi lukea ihan ajan kanssa. Ne varmaan rasittivat Sinua myöskin?

  VastaaPoista
 8. Niin katris sitä toivomme ja pukkia sitten pelkäämme, enkä ole oikeasti mustis ollenkaan... Itseänikin on huvittanut kun olen googlella hakenut että mitähän tulisi tällä sanalla, niin sieltähän tuli esimerkiksi sellaista, että exäni on mustis, mustis on paras sankari (tarkoitti Mustanaamiota) eli minusta on moneksi:)mustis on idolini (eli se harpunsoittaja vai mikä se nyt olikaan:) Kivaa joulutunnelmaa Sinullekin aikku, vaikka nyt vesisateessa.

  VastaaPoista
 9. Kävitkö Annanpäivän vietossa Raahessa? Mulla ei tullut lähdettyä ja oma Annakin Helsingissä.

  Kyllä sait suupielet hymyyn, vaikka flunssa yrittelee, mutta periksi en anna, onhan Annan päiväkin:D
  Turha kehua kirijotustasi, sillä sanomattakki se on mainio:DDD

  Hyvät on toiveet pukilta, saas nähä/kuulla toteutuivatko. hih.

  VastaaPoista
 10. Hyppää siivelle ja lähde etelän aurinkoon, niin pääset kaikesta joulustressistä, minulla on yksi petipaikka vapaana.

  Kaikesta huolimatta......mukavaa joulupukin odotusta!

  VastaaPoista
 11. Lapsenmielisenä Sinä todennäköisesti uskot siihen JOULUPUKKIIN ja hän TULEE varmasti...
  heheh..;DDD

  Jonkunnäköinen kessu olen, mutta en turska! Tursantinkerska....? ;))
  Sillit kuuluu laivastoon...

  VastaaPoista
 12. Hellurei Plätty, empäs käynyt vaikka sitä mainnosta katselinkin ja meinasin skannatakin mutta taisin laittaa jo viime vuonna, joten ei sitä nyt ihan joka vuosi, Annan päivä on yksi joulukuun vanhastaan muistetuimpia kalenteripäiviä? Jännityksellä jään odottamaan:)

  VastaaPoista
 13. Voi Marizan miten mielelläni lähtisinkin, enxtempore-jutut ovat aina hyviä, mutta vielä toisaiseksi on sen verran töitä, en tarkoita pelkästään tätä rumpausta ja hössötystä, joten en millään pääse...

  VastaaPoista
 14. Mustiksen mukavat , no: ? , senkun jatkuu , jeeeeeeee. Kessunturska,mainio noituma. Ite käytän joskus tiivistelmää ,saaperhel, nopeasti noiuttu. Toivotaan että pukki käy luonasi ja miksei kävis, varmaan hänkin lukee Mustiksen mukavia, rentoutuakseen rasittavalla lahjanjako kierroksellaan ja Punakuonokin innostuu lisäämään vauhtia kun huomaa pukin olevan hyvällä tuulella. Rauhaisaa Joulun odotusta,,,

  VastaaPoista
 15. Hienoa jupe, tuunasit sen pikkukiroukseksi:) Me kiroilevat siilit keksimme kyllä vaikka mitä ettemme vaikuttaisi ollenkaan kiroilevilta?

  Niin se pukki ehkä lukee tämän toivottavasti ja katsotaan nyt riittääkö sillä älliä ymmärtää myös lukemansa:) Rauhaisa joulun toivotus tuli juuri oikeaan osoitteeseen, mutta pelkäämpä pahoin että tuonne aatamiin ja eevaan asti tulee varmaan riehuttua ilman rauhaa:)

  VastaaPoista
 16. MUISTANET, Mustis-hyvä, että vain yksi pukki on oikea. Muut ovat valepukkeja - tai pelkkiä tonttuja. Osannet kuitenkin erottaa väärennykset oikeista:)

  VastaaPoista
 17. Kyllä ne kaikki ovat pukkeja, näin se pitää uskoa, muuten ei saa lahajoja. Siis yksi pääpukki ja muut ovat tuuraajia tai varapukkeja. Nythän jopa koulutetaan pukkeja, hou hou:D

  VastaaPoista
 18. Yritän muistaa sen anonyymi, meillä päin kun on näitä resupukkejakin kaiken muun hyvän lisäksi. Tontut ovat sitten asia erikseen, keksintönä aika uusi, jos nyt puhumme joulutontuista, mutta ne muut tontut ovatkin varmaan ihan aataminaikaisia:) Mukavaa joulunalusaikaa myös anonyymille:)

  VastaaPoista
 19. No, jo on aikoihin eletty että pukkejakin oikein koulutetaan mutta miksikäs ei, eihän oppi ojaan kaada, Turun juttuja joskus lueskelin että sielläpäin aikakin ja partiojutuissa on myös pukkipalvelua? Jokos se Plätty on oman pukin kouluttanut:)

  VastaaPoista
 20. Mä toivon sulle kaikkea hyvää ja kivaa ihan oman valintasi mukaan.

  Ja sit mä toivon, ettet kovasti vihastuisi mahdollisesti saamastasi 385 667 eurosta, ja toivon ettet kompastu ihannemieheesi, etenkin kun/jos tulet yömyöhännä pikkujuhlista, ja toivon sun puolesta (ja omastakin) että maan vetovoima todella kääntyis ylöspäin työntövoimaksi, ja toivon, että ulkomuotosi kohentumisen vuoksi löytäisit ihmevoiteet ja -pillerit, ei tarvitsis laittaa tikkua ristiin, muuta kuin koukistaa oikean käden kyynärpäätä (vesilasi ja rasvansively), ja toivon että tuon linnan omistaja äkkäis sut, Ja toivon lopuksi, että Jumala kuulisi Sua.

  Tällä kertaa sun sanainen arkkus sorminäppäryytesi kanssa oli yliveto.

  VastaaPoista
 21. No ehkä voisin tyytyä tähän vähäiseen 385 667 euroonkin nyt ensi hätään, kiitoksia Sinulle orvokki:) Aika väsähtäneenä töitten jälkeen tässä kaiken joulukaaoksen keskellä mietin, että mistäpä sitä joulublogin tai vaikka parikin nyt täräyttäisi. Sorminäppäryys on tällä hetkellä nolla vaikka ideaarkku pursuaakin tarinoita, niin aika ja kontrolli kävelevät armottomasti vastaan:)

  Mukavaa ja rauhaisaa joulun odotusta Espooseen, täällä sivutiet ja pihat ovat petollisen liukkaita ja se ihana valkea lumi on sulannut olemattomiin, joten pelkään pahoin että joulumme on musta?

  VastaaPoista
 22. Keniassa 2 miljoonalla koulutetaan
  kilpajuoksijoita kevyesti murto-osalla summan(Saavat palan leipää ministeriöltä?)-Toinen neljännesosa
  kulunee edelleen toisesta maailmansodasta toipumiseen! Loppuhiluilla kehitetään kehittelemätöntä rokotetta Aids:ia vastaan.Todennäköisesti onnistumatta..viimeisillä 25- kiloeurolla lahjomme Kreikan pitämään velkansa omina tulos/laskukäyrinään..
  ..Paljon hyvää tapahtuisi 200,000,000 varmasti noilla nollaluvuilla, mutta ainoastaan kehitysmaissa?
  Suomessahan tuolla summalla en kyllä kääntyisi ja pieraisisi samaanaikaan. Voit ennenkuin huomaatkaan: olla persaukinen ja pylly paleltumilla..

  VastaaPoista
 23. Jes, jes Bean, luinen persaukseni jäätyy helpommin kuin luuletkaan, puhumattakaan siitä että että 2 milliä tasaantuisi meikäläisen kautta aika mukavasti, tyhmä ja kiltti kun olen, ehkä kuitenkin jokapäiväinen leipä riittäisi, jos se riittäisi kaikille???

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)