perjantai 30. elokuuta 2013

TYRNI-MANDALA

Mandalan aihe oli hyvin jylhä ja lukkouttava. Aiheena oli Stonehenge, megaliiteista koottu pyöreä esihistoriallinen rakennelma, jonka hengen ja muodon sai itsekukin luoda omaan pieneen stonehengeensä. Enemmän kuin kopioitua rakennelmaa, halusin kuvata kuitenkin tunnetta. Pysähdystä ja onnea ajan keskellä. Kiviäkin täältä löytyy, mutta ne ovat petollisesti veden alla tai tuossa rannalta, joka ei tähän kuvaan mahtunut. Näkymä Sudenmarjasaaresta suoraan veneväylälle.

orvokki, kivet
Kivettynyttä muinaismuistoa oikealla ylhäällä kun taas alhaalla on mielenkiintoisesti muovautunut kivenmurikka merkkinä merenpohjan kivistä. Olisiko ollut jopa työkalu? Kivet koristavat portaan pieltä, jossa sarviorvokit kukkivat ahomansikoiden kanssa edelleenkin:). Merenranta on kotini ja sinne kaipaan. Lokkien kirkuminen, aaltojen pauhina, lapsuusystävät, tyrnit ja venemoottorin sytkytys merellä, siinä on minun Stonehengeni:)

48 kommenttia:

 1. Upeat kuvat ja meri on syvälle juurtunut sieluuni, tykkään myöskin ♥
  Kivat ihkuja, keräilen itse joskus kun sopiva sattuu eteen.
  Leppoisia kesän viime päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Seijastiina ja samoin Sinulle. Meri oli elementti, jonka rannalta löydän syvän rauhan sieluuni, joensuistoista myöskin ja järveltä, mutta sinne minulle ei ole mahdollisuuksia useinkaan mennä. Kivejä keräilin aikoinaan perunapellollakin, vaikka niitä tuli koneen päällekin aivan helkkaristi, joten olisi luullut ettei enää suuresti kiinnosta.. tulihan sinne pajon muitakin aarteita kuten kelloja ja jopa tykinkuula.

   Poista
 2. Juuri oikein oivalsit mandalan vihjeen - ja jokainenhan saa ymmärtää sen omalla tavallaan.
  Mandalasi mukana minäkin pääsin meren aaltoja kuuntelemaan. Vaikka nyt minulla on vain rannan kalliot ja meri on monien kilometrien päässä, niin aina kaipaan katselemaan, miten aallot keinuvat rantakivillä.
  Kaunis näkymä merelle ja porraspieleesi olet kerännyt kokonaisen rannan äänineen, muistoineen.
  Hieno juuri näin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mandalahaaste on joskus aika vaikea, jos sitä ajattelee vain pelkkänä haasteena. Tämä aihe lukitti minut täysin, mutta sitten mietin missä löydän oman sisäisen rauhan. Metsä, meri, eläimet ja luonto ovat musiikin, taiteen ja kirjallisuuden ohella juuri niitä juttuja.

   Portaanpieleen keräsin ennenmuinoin aika paljon kiinnostavia kiviä, mutta jätin ne Villiin Länteen kun lähdin. Pienosranta on tosiaankin ollut portaanpielessä, tosin nyt jo kovasti huoltoa vailla, merikaislat kuokin jo pois kun olivat ruohottuneet ihan liikaa ja kivetkin pitäisi käännellä ja laittaa niiden alusta uudelleen.

   Poista
 3. Tämä yläkuva herkistää minut....kaipuu ja muistot.ISOHALI <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkaita halauksia Sinulle Myrsky!! Olen poiminut jonkun verran tyrnejä, niitähän on aivan valtavasti ja kävimme lapsenlapsenkin kanssa yhdessä lauantaina saaressa ja hänkin innostui poimimaan niitä kanssani:)Fraasasimme ja tein vähän huoltohommia. Lauantai olikin aivna ihana syyskesän päivä, lämmin ja aurinkoinen, kun lähdimme, jätimme korkealle kivelle roihut palamaan.

   Poista
 4. Kauniit madalat. Tyrnikuva näyttää jo hieman syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Arleena, niin minustakin... olen yllättynyt miten syksyiseltä elokuu on tuntunut verrattuna viime vuoden elokuuhun. Ehkä se johtuu siitä, että kesä kiirehti etuajassa hyvin monella tapaa.

   Poista
 5. Ihastuneet kiitokset näistä mandaaloistasi, Mustis!
  Oikein kaunista ja hyvää viikonloppua sinulle.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aili ja kaunista viikonloppua Sinullekin, kesä vaihtuu syksyyn joka tarkoittaa venetsialaisia eli sytytämme valoja ja kynttilöitä pitkin rantoja, huomenna on kuulemma kaunis sää, joten Hiekkasärkkien ohi tullessa niitä kannattaa varmasti ihailla.

   Poista
 6. Upeita ovat! Ihanan värinen orvokki kivien keskellä... ihan sydämeen sattuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit kukkivat vielä kovasti tuolla kivikossa, tosin kuvaa varten kasasin tiettyjä kivejä ympärille ja mielestäni tähän kuvaan sattui syvyyttä ihan mukavasti. Pelkästään ylhäältä kuvattuna olisi tullut paljon latteampi vaikutelma. Kiitos Petriina.

   Poista
 7. Kaunista on.
  Huomasin myös rannalla kävellessä, että on jo tyrniaika. Jospas tänä vuonna olisi aikaa kerätä talven varalle, eihän niitä tartte syödä kuin pari saadakseen tarvittavan määrän C-vitamiinia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Orvokki, huomasitko oman kuvasi:) Tyrnit ovat ylikypsiä jo monin paikoin, lauantainakin särkyivät osa jo poimiessa, mutta jossakin varjon puolella ja pohjoisrannalla saattaavat olla juuri nyt sopivia. Ne ovat tosiaankin oikeita C-vitamaiini-pommeja, tosin siemenistä saatavaa öljyä ei ilman käsittelyä voi oikein hyödyntää. Onneksi sitäkin on saatavissa, sillä juuri siemenissä on tyrnin paras anti.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitoksia Kaisa, aika merellistä meininkiä tahtoo tulla, saa nähdä milloin saan enemmän näitä metsätunnelmia aikaan:)

   Poista
 9. Kauniita ovat molemmat. Kivihulluna tykkään alimmasta, mutta tyrnit... ne on terveellisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivissä on aina taikaa, ja niistä on moneksi, kivikkopenkit ja erilaiset kiviryhmät ovat tyylikkäästi tehtyinä vaikuttavia. Tyrnejä on tullut popsittua jo etukäteen ja pakkasessa ne odottavat talven tuiskuja, tosin talvellakin niitä voi poimia, jos niitä nyt enää sitten löytää. Linnut ja etenkin orava olivat tyrnipensaikossa touhukkaana:)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitoksia Kukkaistyttö, samoin Sinulle mukavaa venetsialaisviikonloppua:) Minä ehkä menen lapsenlapsen käymään merellä ja Sudenkorento-sudenmarjasaarella huomenna, kun on luvannut vielä kaunista säätä.

   Poista
 11. Ehdit kuin ehditkin mukaan! Olet tehnyt ja ajatellut kauniit mandalat! ..lokkien kirkuna, se kuuluu merenrannan kesään! Sinulla on myös tarinankertojan ihana lahja! Riemukasta syyskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sini ja kiitoksia ihanista sanoistasi. Ehdin juuri ja juuri tähän haasteeseen, mutta en saa näköjään enää vastatuksi kommentteihin, kuten olin aikoinaan ajatellut/luvannut, tosin silloin ei ollut niitäkään kovin montaa:)

   Ja kiitoksia, samoin Sinulle aurinkoista ja mukavaa syyskuun aikaa, täällä ilmat suosivat edelleenkin.

   Poista
 12. Mandalasi ovat hienoja ja niin se on: Siellä Stonehenge missä sisin ja ajatukset. Paikka, joka on rakas, sinne haluaa ja siellä mieli rauhoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aina. Lähdin siitä, etten pysty toteuttamaan alkuperäisajatusta, joten hain oman paikan ja ajan, jossa taivas ja maa yhtyvät vedeksi:) Siellä sielu lepää ja mieli rauhoittuu. Ihmisten maailma ja hälinä ovat vetäneet jouseni aina takakireiksi.. se ei välttämättä näy päällepäin ollenkaan:)

   Poista
 13. Lapsuuden maisemissa kasvaa voimavara, joka ei koskaan lopu. Muistoja riittää aina, vaikka rannan aallot olivivatkin jääneet kauaksi.
  Kivimandalasikin on kaunis, kivet kertovat omaa tarinaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuuteen ja omaan kotiin palaa mielessään usein, muistoihin sekoittuu romantiikka ja tunnetta, joka muuttaa sen hetkisen totuuden kauniimmaksi kuin se ehkä olikaan. Monet uudet onnen ajat sieltä kuitenkin löytyvät. Mieli oli uusi ja kaikki oli ennenkokemattoman jännittävää, vailla tulevia, karvaita pettymyksiä. Lapsuuskavereita oli niin kiva nähdä ja porisuttaa että naurattaa vieläkin.

   Poista
 14. Mamma mia, mikä mandala!
  Kalahti jopa minulle, ainaisanarkistille.
  t Pedro

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu Pedro, sukelsit merelliseen meininkiin kuten kunnon merisotilaalle kuuluukin, pulp:)

   Poista
 15. Kun tyrnipensaan takaa merelle tuijotat, kuulet rantakivien laulavan merenlauluja. Noille hetkille on aina sija sydämessäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii:) Tyrnipensaan takaa kuvasin sen hetkistä tunnelma, johon toivoin kyllä enemmän terävyyttä, mutta siitä huolimatta kuva tuo esille päivänpaisteisen tunnelman ja aivan uskomattoman tyrnisadon. Kuvailin lautturin saapumistakin, mutta vähän liian kaukaa kuvasin, joten verkkokalvoille jäivät ne paremmat kuvat.

   Poista
 16. Luonnon hyvänolon voimautus kumpuaa kauniista stonehengestäsi.
  Kivet kovat, mutta lempeitä rakkaudellisia muistoja antavat.

  Mitähän onkaan oikealla ylimmässä kivessä, nuo jäljet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat kivenkovia ja tänään öyssäsin niitä satamäärin pois kun siivoilin alustaa, yksi 40 litran tynnyri oli jo täynnä ja lisää isompia kiviä polun varrella ja ämpärillinen pikkukiviä ja muita roskia ja vasta puolet pienoiskivikkoa on purettu. Tuossa ylimmäisessä kivessä oikealla on ruosteenkaltaista juostekivettymää, löysin usein samantyyppisiä perunapellolta ja pellothan ovat vanhaa merenpohjaa. Ikäänkuin kasveja tai hyönteisiä painuneina kiviin?

   Poista
 17. Olet pysäyttänyt ajan näissä kuvissa! Katsellessa ihmismieli rauhoittuu näitä luonnon taideteoksia ihmetellen...No tietysti kuvaajallakin on osansa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Pysähtynyttä tunnelmaa:) Helppo kuvata valmista taidetta vaikka kuvaaja onkin täysi tohelo, mutta ehkä näistäkin voi hämärästi kuvitella jotakin? Kauniin syyskesän päivän Sudenmarjasaarella.

   Poista
 18. Kuvaat läheltä. Silloinkin, kun kuvaat poispäin, kuvaat kohti. Se on taitavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Peikko, jäin miettimään pitkäksi aikaa näitä sanoja, tulin onnelliseksi siitä, että olen onnistunut jossakin, koska sanot sen juuri näin.

   Poista
 19. Sanojen solinaa, muistojen laulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Ari. Sanat solisevat muistoja ja verkkokalvoille on tallentunut auringonkuvia vedessä, lämpö ja kirkkaus huikaisee ja jostakin kuuluu laulurastaan selkeä liverrys.

   Löysin vaienneen laulajan mökkini portaalta ja muistin kesällisen kauniin laulun, jota luulin kyllä satakieleksi..

   Poista
 20. Sinulle olisi haaste, pyörähdätkö sivullani?

  VastaaPoista
 21. voima mandaloita molemmat.. voimia tarvitsenkin juuri nyt.. kiitos.. pitkään jatkunut sairaus jaksoni on puuduttanut ajatuksetkin, en jaksa paljon mitään.. kurkistelen ystävien blogiin siinä kaikki.. nyt taas levolle ja sormet ristiin. voi hyvin mustis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon Sinulle voimia ja parempaa aikaa Katris. Kyllä sairastelu vie aina voimat vähiin, tilaa ei jää paljon muulle, mutta mukavaa että siitä huolimatta jaksoit kurkistella tännekin. Minunkin pitäisi jo nukkua, mutta uni ei vain tule, tämä on kyllä huonoa unilääkettä, on tehty tutkimuksia siitä, että jos on myöhään koneella, niin unenlaatu on tosi huonoa sen jälkeen ja nukkuminen myöskin, joten ehkä nytkin olisi parempi laskea vain lampaita...

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 22. On se jännä miten lapsuuden maisema liimaantuu ihmiseen koko iäksi. Minulla se on lakeus. Missään muualla ei aurinko paista niin kirkkaasti, eikä silmä lepää.

  VastaaPoista
 23. Juurikin näin Tuulento, lakeus ja lainehtivat viljapellot ovat kyllä vertaansa vailla ja miten kauniisti sen sanoitkaan.. "missään ei aurinko paista niin kirkkaasti":) Mikähän siinä muuten on, että aina kun yritän nimimerkistä kurkata sivullesi, saan vastaukseksi, ettei blogia ole olemassa? Joskus olen klikannut vanhaa vuodatusta, mutta nyt en nyt muista, löytyikö sieltä mahdollinen johtolanka?

  VastaaPoista
 24. tyrninmarja mandala aivan mahtava varavoimala ja kun viel keräät marjat talteen, niin konkreettisestikkin saat niistä elkisiiriä päiviisi. itseltäni on myös jäänyt muutamia mandaloita väliin, aina vaan ei ole inspistä osallistua.ja sinua siteeratakseni, nyt olis taas aika kallistaa pää tyynylle, hyvää yötä MUSTIS ja kiitos kommentistasi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia Ilona, kyllä niitä on tullut vähän kerättyäkin, tosin enemmänkin olisi voinut;) Aina ei jaksa tai saa aikaiseksi näitä haasteita vaikka olen tätä mandalajuttua yrittänyt jotenkuten tehdä. Parhaillaan on marja-, omena- ja sieniaika käsillä ja lisäksi aurinkopäivät ja -illat kutsuvat kovasti luontoon ennen kurjia sadekelejä, ehkä niitä ei tänä syksynä tulekaan:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos 💜