maanantai 12. elokuuta 2013

RUNOMANDALA

Mandalan aihe oli vapaa, joten valjastin aiheeseen sopivan vanhan runotekeleeni paperihelmien keskelle:)

irjan runo, paperihelmet, kirstalli, valo, syksy


Elokuun alkupuoli hurahti ihan huomaamatta talostellessani lapsenlapsien kanssa. Kaikki neljä ja varalapsikin ovat olleet vuorollaan kylästelemässä. Ohimennen kaipailin vielä siili vieraitakin, jotka eivät enää eksyneet herkuista huolimatta portaalleni. Suurin syy oli se että tuli rymyttyä Karjalan kannaksella viikkotolkulla poissa kotoa:) Eräs ystävä haki postin, toinen kasteli kukat, mutta siilien ruokintaa en kehdannut pyytää kun kerran tai pari, joten luulin niiden karkonneen jo ikuisiksi ajoiksi näin epäluotettavalta portaalta. Riemu oli suuri, kun eräänä aamuna löytyi taas tyhjä ruokakuppi ja siilin paskaa terassilta:)

Lisäys: 23.8. Aina on hyvä saada palautetta suomenkielen kimuranteista oikeinkirjoitussäännöistä. Nyt tapetilla oli sana ASKELET,  joka laittoi allekirjoittaneen vähän kuumille kiville. Pienen pohdinnan ja kieliopillisen tarkistelun jälkeen selvisi, että kyllä se on ihan oikein ilman runollista vapauttakin, jos ajatellaan sen olevan monikkomuoto yksikön sanasta ASKEL eikä askele.

60 kommenttia:

 1. Mandalasi runo on kuin auringon ja tuulen kaunis yhteenkuuluvaisuus. Herkän kaunis, pidän tästä paljon.
  Kyllä minäkin noita paperihelmiä tein toisella kymmenellä hartaasti ja mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä paperihelmet tein nyt vanhoilla päivilläni, koulussa näitä kuvaamataidon tunnilla joskus värkättiin. Toissa syksynä oli askartelupöytä lastentapahtumassa ja siellä näitä ja jotkain kukkia värkkäiltiin halukkaitten kanssa. Kiitoksia Rip, aurinkoa elämääsi:)

   Poista
 2. Kevyt ja hyvin kesän makuinen mandala, kesäjuoksujesi polku kehystää mandalaa kauniisti paperihelmien elämän väreissä, kaunis ja suorasukainen juuri kuin sinä itse, jäämme varmasti kaipaamaan tämän kesän helmipäiviä jokainen, uskon niin tuokoon syys kultaiset helmet:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on helmiä, tummia ja kirkkaita, aivan kuin siinä räsymatossakin josta Ragni lauloi kauan sitten:) Kovin tummia eivät nämä paperihelmet olleetkaan ja vielähän on kesää jäljellä, elokuu on yksi ihanimpia kesäkuukausia. Kaunista kesää Sinulle Katris ja kivoja hetkiä ihastuttavan Mustis-kaiman seurassa:)

   Poista
 3. Wunderschönes Mandala,das den Sommer im Herzen vermittelt... absolut genial!
  Herzliche Grüsse, Sichtwiese

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sichtwiese! Mandalaan oli tarkoitus taikoa enemmän valoa, mutta jostain syystä kuvauspäivän hetki oli jotenkin valoton ja aurinko paistaa jo aika viistosti niin etten saanut sitä varastetuksi paperille kuten olin ajatellut ja aika oli jo niin kortilla, että piti jo kiireesti saada tämä valmiiksi.

   Poista
 4. Hieno mandala-kokonaisuus! Eikä runo ole mikään tekele, vaan hieno ja viisas runo. Kertoo juuri näistä hetkistä, pitkästä valosta, joka onneksi vielä meidät tavoittaa.
  Kauniit helmet ja valo kuvassakin juuri kuin runossa kerrottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runo oli aika vanha, kirjoittelin niitä silloin kun luulin vielä osaavani ja tuosta askelista on huomautettu, että sen pitäisi olla askeleet- pitkällä vokaalilla - joten ehkä korjaan senkin puutteen sitten joskus, Aku-Kimmon mielestä nämä olivat pelkkää sanahelinää, joten survoin osan takkaan ja muutaman jätin kenkäloojaan komeron perälle:) Kiitoksia Sinulle Uuna.

   Poista
 5. Herkkää ja kaunista.
  Ajatuksen kirkkautta ja sydämellisyyttä, kuin kristalli jonka valo ja varjo muovaa sydämen muotoon.

  Kyllä siili tulee kun haistaa herkkusi, ymmärtää hyvän päälle.
  Kiitokseksi jättää jätöksiä.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kristalliprismat osuivat käteeni vanhingossa, samalla kun aurinko näyttäytyi,myöhästyin karvan verran parhaasta säteestä, mutta tyydyin tähän, joka saattoi ollakin parempi? Terassin pöydällä näitä tuuskasin. Siili kakkiaiset ymmärtävät kyllä:) Iltalenkilläkin näin niiiiiin ihanan pikku palleron, että sydämeen sattui.

   Poista
 6. Todella kaunis blogi, ihan huikaisevan kaunista.
  Pitäs nyt laittaa sydän, mutten löydä, mistä laitan, outo kone tämä uusi vanha.
  Kiva kun kävit sivuillani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tosi innoissani kun olit tullut taas takaisin Seijastiina... otan sydämen vastaan ja muistelen vieläkin miten Sinulla oli aikoinaan hurmaava perhoskursori, jota en vieläkään ole muuten saanut laitettua. Sivusi olivat uudistuneet mukavasti.

   Poista
 7. Kaunis runo orastavasta syksystä. Mandalasta tulikin upea kehys runolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Arleena. Koska aihe oli vapaa, se antoi mahdollisuuden tähän runomandalaan. Aiemmin olin päättänyt ja varmaan luvannutkin etten mitään Ripatin haukkumaa potaskaa tänne ainakaan lykkää:) Nyt on suuri vaara, että olen kasvanut monesta arvostelusta ohi ja yli.

   Poista
 8. Mandala sopii kuin nenä päähän kehykseksi runollesi:)
  Oikein ihanaa elokuuta sinulle, Mustis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla:) Tämä oli vapaasti sovellettu, vähän epämandalamainen versio, mutta tässä haasteessa saavat kaikki kukat kukkia vapaasti, joka on minusta luovuuden ja erilaisuuden takia ihana, tärkeä juttu. Kaunista elokuuta Sinulle Aili.

   Poista
 9. Monimerkityksellinen, viehko runo! Loppukesän kypsä, raukea tunnelma, odotus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Petriina, se oli kauniisti sanottu. Lyhyet ajatukset voovasin kirjoittaa aina sillä tavalla, että lukija saattoi päättää rytmin, merkitys saattoi joskus muuttua, jos paussitti eri tavalla, hankaluutena koin tässä sen, että yksi ja-sana ehkä puuttui raakaversiosta, mutta en muuttele niitä enää.

   Poista
 10. Hieno mandala ja syksyä uumoileva kaunis runo. Kehys koruton, mutta ympäristö kuin luotu kokonaisuudelle. Ihastuttava ja yhtä ihastuttavaa, kun siilin jätökset ilmestyivät kuistille :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskesän valo on aina kaunis, viistoudessa on jotakin samaa kuin keväässä, mutta sävy on ihan erilainen. Koruton kehys ehkä sopi parhaiten juuri tähän, jossakin se olisi ollut pelkistetty ja autio.

   Siilin kakat olivat riemastuttava juttu, vaikka kevätkesällä niitä vähän manailinkin.

   Poista
 11. Runossa askelessa ei tarvitse olla niin paljon pituutta:) Mielenkiintoista, että mielenkiintoista proosaa syntyy sanataitajalta vaikka siilin ulosteista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei minustakaan, vaikka ne aika pitkiä ovatkin. Ehkä jopa yhtä pitkiä kuin Mr Anonyymillä? Sitä, olisiko se ehkä parempaa suomenkieltä, voisi ehkä miettiä. Toisaalta sanantekijän vapaus on juttu, jossa väärätkin ilmaisut kukoistavat, sanotaan nyt vaikka.. no, eipäs nyt sanotaakaan:)

   Poista
 12. Mandaloista ja runoista en mitään ymmärrä, mutta Anonyymi tuossa edellä puki hienosti sanoiksi sen mikä on olennaista Sinulle kirjoittana...;)
  Kuva kehyksineen on huikaisevan herkkä pehmeine valoineen ja varjoineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään, mutta tykkään värkkäillä:) Ei kaikkea tarvitse aina ymmärtää, voi vain kokea ja toivoisin tietysti ettei mikään ole minulle kovin olennaista... Sehän on samaa kuin olla tylsä ja ennalta-arvattava. Kuvastelussa auttoi neiti Aurinko valoisine varpaineen.

   Poista
 13. Oi kuinka kaunista! Runo kiva ja ajankohtainen ja paperihelmet ovat aina ajankohtaisia. Niitä koulussa tehtiin aika usein ja joskus on tullut tehtyä aikuisenakin. Tämä on niin hieno mandala!

  Romanttisia elokuun iltoja :)
  Te varmaan vietätte Venetsialaisiakin kohtapuoliin sielä rannalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Selma, paperihelmet todellakin ovat:) Ja miten ihania niistä nykyään saakaan, jos vertaa entivanhaseen mustavalko-sanomalehtipaperiin, sillä kuvalehtiä ei olisi raskinut silloin niihin juuri tärvellä, ehkä joku Kauppa ja Koti olisi voinut menetellä.

   Venetsialaiset ovat elokuun viimeinen viikonloppu, mutta nyt jäin miettimään, että ajoittuvatko ne jo tuohon 24. päivä alkanaan viikonloppuun, koska kuu loppuu lauantaina. Ennen niitä juhlittiin aina elo-syyskuun vaihteessa. Kauniita kuutamoiltoja Sinulle, ensi viikolla onkin jo täysikuu.

   Poista
 14. Ihana mandala, muistot olet punonut helmiin. Na kauniisti kehyvtää runosi. Valo ja varjo muistuttavat rauhallisista kesäilloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti sanoit Miivi, muistot on punottu helmiin ja tässä ne ovat, eikä pelkästään mustaa tai tummaa ole kuin vähän nimeksi:) Valoja ja varjoja on syyskesä täynnä.. nyt on kyllä aika tylsästi sateista ja jotenkin ajattelen, että ellei elokuu kuivaa, niin syyskuu sitten ainakin, usein se onkin selkeä ja kaunis.

   Poista
 15. Vain mielikuvitus on rajana ja tässä toteutuksessasi ylittyi sekin, mietin miten ihmeessä keksit näin kauniin ja erikoisen tavan kertoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sini, se oli nätisi ihmetelty. Paperihelmet pyörivät mielessä pitkään ja kerran värkkäsin niistä yhdensortin version, mutta se jäi jotenkin vaisuksi ja alastomaksi, helmet eivät kuitenkaan jättäneet minua rauhaan ja näin siinä sitten kävi... Sopiva auringon häilähdys paperilla ja sitten tulikin aika kiire:)

   Poista
 16. Nuo mandalat on jäänyt hieman etäiseksi mutta kuvassa oleva valo ja varjot on hienot. Kristallin tekemä sydänvarjo myös ihastuttaa. Mikäli tämmöinen entinen lapiomies jotain ymmärsi runosta niin olisko kysessä syksy ja pitenevät varjot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mandala on käsitteenä monille turhan vieras ja edustaa ehkä enemmän jotakin mystistä mantraa tai hypnoottista kuvaa, mutta ei meillä, me teemme täällä kuviamme hyvinkin vapaasti ja joskus niihin saattaa vilahtaa osa elämää, sielua tai mieltä:)

   Kyllä ymmärsit hienosti Harry, syyskesä ja ne varjot, mutta myöskin se valo, se pitkä ja peltoja kultaava..

   Poista
 17. Kaunis runo ♥
  Kaunis kuva ♥
  Kaunis ajatus siilistä ♥
  Kaunista kaikki ♥, vaikken mandalajuttuja ymmärräkään

  t.yks siilinruokkija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että Sinullakin on taas siili ruokinnassa, oliko niin, ettei alkukesästä oikein ollutkaan? Näin lenkillä taas ihastuttavan pikku piikkipalleron etten ole varmasti ikinä livenä nähnyt. Tämä oli jo toinen hirmu pikkuinen. Oli se kyllä nätti. Tuossa portaallakin kolistelee melko keskenkasvuinen ja myöhemmin hipsuttaa vielä iso herra möhömaha paikalle jos jotakin jää:) Muutkin kyllä ruokkivat niitä näillä seuduilla.

   Taisin tuolla jo aiemmin sanoakin että ymmärryksestä viis, kokemus ja tunne on kaikkea ymmärrystä isompi juttu:) Ja niin nytkin, sydämelliset kiitokset Sinulle Ullis.

   Poista
 18. Tykkään tuosta runosta! Ja tykkään myös syksystä, se on upeaa aikaa, samaan aikaan ihanaa ja kaihoisaa. Elopellot ja kurjen huuto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Tuulento:) Syyskesä ja syksy on kaunista sadonkorjuun ja muuton aikaa. Jotakin selkeyttä siihen liittyy, mutta silti kaihoa menneestä ja pois lähtevistä. Syyskuu on aina ollut kevätkuukausien ja joulukuun ohella yksi kestosuosikki, kun taas heinäkuu on ollut yksi ikävimmistä, tosin nykyään sekin saattaa yllättää jopa positiivisesti.

   Poista
 19. Kaunis, tunnelmaa tihkuva runo puuhelmissä. Tästä pidän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiiris, sanat ovat vuosien takaa, mutta helmet ovat uudemmat:)

   Poista
 20. Ihania arkisia iloja elämässäsi! Ihana tuo kuvaruno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Kaisa, tänään siiliahmatti tuli jo auringonpaisteessa, olin kokoillut roskia ja roskapussi jäi terassille ja kun menin sitä hakemaan, niin siellähän se tutki jo tilannetta, sanoin että odotapa vähän, niin saat kaurapuuroa ja niin se odotti:) Tämän kesän siilipoikanen tai -tyttönen taisi olla.

   Poista
 21. Tulinpahan kertomaan näin jälkikommenttina, että mandalasi on huisin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia orvokki, jälkikommenttisi ilahdutti kummasti, eikä tähän näköjään uutta saa päälle, vaikka kuinka yrittää:) Tarkistin vielä tuon askel-sanan kuviot, joita olen joutunut pähkäilemään saadessani viestiä että sana on suomenkielisesti väärin.

   Poista
 22. Ihana tuo runo ja kaunis mandala. Minäkin tee papertista helmiä. Minäkin RAKASTAN pikku Mimosaa ja olen kaikenkaikkiaan YLPEÄ MUMMO

  Ihanaa viikonloppua sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Sinulle Enkuli, kiva että riimini tavoitti ihmiset näin:) Mummoilu on kyllä täyttä elämää ja myös vara-mummona tai isotätinä voi olla, ellei ole omia lapsenlapsia ole, tiedän monia ihania lapsettomia lapsi-ihmisiä:)

   Viikonloppu meni osaksi merellisen hurmaavissa tyrnitunnelmissa saarella.

   Poista
 23. Aivan ihana, upea ja herkkä mandala. Hieno!!!

  VastaaPoista
 24. Kauniit kiitokset Sinulle Der Seidenspinner, tämä ei ollut vielä se uusin, eli se Stonehengen-hengen mukainen, yritän vasta värkätä sitä, mutta kiviset ovat näköjään esteet:)

  VastaaPoista
 25. Hieno. Niin runo kuin paperihelmet siinä ympärillä. Mandala, kuin syyskesän raikkaan kuulas päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkaat ja kuulaat ovat nämä syyskesän päivät ja jotakin sellaista yritin tähänkin vangita, vaikka mielikuvat vastaavat aika harvoin koettua todellisuutta, joka on niin paljon enemmän. Kiitoksia Aimarii, huomasin vasta nyt tuon aiemman kauniin kommenttisi.

   Välillä käyn täällä vain huitaisemassa jotakin ja monesti aika huonolla menestyksellä:) Harmittaa sekin, jos siitä saa vaikutelman jotenkin välinpitämättömästä, sillä todellisuus on kyllä jotakin ihan muuta.

   Poista
 26. Peikko ei olekaan ajatellut, että sonehenge olisi mandala... mutta voi se olla, kukaan ei tiedä, luulee vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se tietysti olekaan, se on vain aihe luulemiseen. Omaan syvään tuntemiseen ajasta ja paikasta, joka pysäyttää kiireen, luo ajatuksia tyhjyyteen. Tai ehkä se ei olekaan se, vaan pelkkä verho, joka peittää sen, mikä on todellista tai epätodellista?

   Poista
 27. Katsoin, kuulin ja ihmettelin,
  helmiäs kevään ja kruunua kesän.
  Mietin lämmintä kättä suvessa yön,
  savu usvana päällä veen.
  Soudin niin hiljaa, mutta kuitenkin,
  katos se kesä jonnekkin!
  "Intruder"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrmistyttävän kaunista, kiitoksia... Intruder asettaa sanansa ovelasti, ikäänkuin tuntisi minut, mutta en silti rohkene uskoa tai ajatella, että kirjoittaisit ne juuri minulle?

   Poista
 28. Hei vaan taas :)
  Niin hiirtäkö et ole saanut perhoseksi?
  Minä olen unohtanut vaikka mitä, olisin toki laittanut oman tai jonkun taustan, en enää oikeesti osaa sitä tehdä.
  Mutta eikös siellä suruvaippa lentele minulla uudessakin blogissa, en muista edes miten sen laitoin.
  Mukavia kesän loppupäiviä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Seijastiina, oli tullut sama kommentti kaksi kertaa, joten poistin tuon toisen. Hiirtä en saanut perhoseksi, toiset ovat tehneet hiirestään jopa kissan:)

   Taustan muuttamiseksi mene Ulkoasuun ja sieltä asetuksiin Malli(mallin asetukset)/Tausta/ taustan poisto + lataa uusi (joko valmis tai oma, sen pitää olla tietyn kokoinen, olikohan se joku 1300 x 1600, ulkomuistista vaikea sanoa oliko ihan näin, mutta kun menen, niin sitten tiedän ja voin tarkistaa asian.

   Poista
  2. Malli-mukauta-taustaväri. ja sitten kuten tuossa latauksessa..

   Poista
 29. Tässä yksi osoite mistä voi saada kursoreita :

  http://bloggerpulmia.blogspot.fi/2012/06/miten-lisaan-erillaisen-kursorin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset, pitää yrittää, josko jo viimein saisi:)

   Poista
 30. Kiitos, koetan joku kerta mallata ,onnistunko taustan vaihtamaan.

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜