keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

HIEKKAA JA HISTORIAA

Merta ja hiekkaa löytyy laulajan unelmista, Gibranin runoista, Kalajoelta ja  Yyteristäkin, mutta Lappeenrannan Hiekkalinnaa ja sen kolmen miljoonan kilon historiallista hiekkaotetta ei voita mikään! Tämän vuotisen villimiesteeman esikuva löytyy Hynys-näköisyydestä huolimatta Lappeenrannan vaakunan nuijamiehestä:)

Alemmassa kuvassa hauska, fiktiivinen näkemys Hattujen ja Myssyjen sodasta. Tämän lakinvaihtosodan turvin melko harmittomana, ellei jopa blondina pidetty Pietari Suuren tytär  Elisabeth, otti ja kaappasi vallan jättäen fiksut suurmiehet nuolemaan turhaan näppejään. Lisbeth oli varsin ovela ja kiero nainen muutenkin manifesteineen kaikkineen, jonka takia hyväuskoiset ruotsalaiset olivat kohta hänen kanssaan aivan helisemässä. Hatunnoston arvoinen nainen, mikäli osaa arvostaa hienoa jallittamisen jaloa taitoa tässä kovassa villimiesten maailmassa. Joillekin tämä ilmiö valottuu paremmin sanalla petturuus, joka on niin ruma sana, ettei se kuulu sanavalikoimaani ollenkaan:)


Alempana oleva hiekkateos vei esihistorialliseen meininkiin 2010, jolloin ihailin ensi kerran miten hienosti hiekka voi antaa kasvot vaikkapa tulivuorille tai dinosauruksille. Teemat vaihtelevat vuosittain ja myös lapset osallistuvat tähän kehitystyöhön piirroksien ja uskomattoman mielikuvituksensa avulla. Viime vuoden aiheena oli Sirkus ja itselleni rakasta Villin Lännen teemaa löytyy vuodelta 2008. Hiekkalinnan maksuton lysti odottaa kaikkia lapsellisia 3.6. - 1.9.2012  aamupäivän kymmenestä iltayhdeksään asti!

Lisäys 28.6. Jotkut lukijat ovat ihmetelleet miten nämä mammuttimaiset veistokset ylipäätään pysyvät kasassa hetkeä pidempään. Jostakin syystä allekirjoittanut unohti taas mainita olennaisesti hyvin tärkeän seikan eli tekotavan kokonaan:) Teoksiin käytetään kasoihin tampattua hiekkaa, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tärytin eli kotoisammin "tamppikone" tiivistää veistettävän hiekan, jonka jälkeen sen työstäminen onnistuu tiedon, taidon ja mielikuvituksen avulla. Tänä vuonna siihen tarvittiin myös Jukka Lakelaa. Tarpeen vaatiessa käytetään myös muotteja ja loppuvaiheessa työt kovetetaan säänkestäviksi suihkuttamalla niiden päälle puuliimavesiseosta.


Hiekkaleikeistä kannattaa siirtyä  MAJURSKAN tunnelmalliseen kahvilaan, joka on tunnettu herkullisesta historiastaan ja  kauniista fröökynöistään jo 1800-luvulta lähtien.

Hiekkalinnan katveessa juhlitaan 11. päivä elokuuta Linnoituksen yö-tapahtuman myötä 362 vuotiasta Lappeenrannan kaupunkia, joka on selviytynyt verisestä historiastaan huolimatta varsin vauraaksi ja turistiyställiseksi paikaksi. Happening sisältää ilmaiskonsertteja ja erilaisia esiintymisiä, hienoja illallispaikkoja tai vaikka kivaa iltaristeilyä Saimaalla, joten tämäkin tapahtuma sopii vallan mainiosti vauvasta vaariin.

Jostakin syystä tankit ja tykit ovat minulle nyt kovasti in, vaikka sotaa kurjempaa asiaa maailmassa ei olekaan. Tässä ranskalaistykkien kevyt ja kieltämättä huolimaton kenttätarkistus ihan ohimennen:)  Kysymyksessä lienee ensimmäisen maailman sodan 90-millinen kenttätykistön tykki De Bange (1877).
Kiitän paparatsia, omat kännykkäkuvat jäivät tällä kertaa karvan verran huonommiksi:)