keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

HIEKKAA JA HISTORIAA

Merta ja hiekkaa löytyy laulajan unelmista, Gibranin runoista, Kalajoelta ja  Yyteristäkin, mutta Lappeenrannan Hiekkalinnaa ja sen kolmen miljoonan kilon historiallista hiekkaotetta ei voita mikään! Tämän vuotisen villimiesteeman esikuva löytyy Hynys-näköisyydestä huolimatta Lappeenrannan vaakunan nuijamiehestä:)

Alemmassa kuvassa hauska, fiktiivinen näkemys Hattujen ja Myssyjen sodasta. Tämän lakinvaihtosodan turvin melko harmittomana, ellei jopa blondina pidetty Pietari Suuren tytär  Elisabeth, otti ja kaappasi vallan jättäen fiksut suurmiehet nuolemaan turhaan näppejään. Lisbeth oli varsin ovela ja kiero nainen muutenkin manifesteineen kaikkineen, jonka takia hyväuskoiset ruotsalaiset olivat kohta hänen kanssaan aivan helisemässä. Hatunnoston arvoinen nainen, mikäli osaa arvostaa hienoa jallittamisen jaloa taitoa tässä kovassa villimiesten maailmassa. Joillekin tämä ilmiö valottuu paremmin sanalla petturuus, joka on niin ruma sana, ettei se kuulu sanavalikoimaani ollenkaan:)

Alempana oleva hiekkateos vei esihistorialliseen meininkiin 2010, jolloin ihailin ensi kerran miten hienosti hiekka voi antaa kasvot vaikkapa tulivuorille tai dinosauruksille. Teemat vaihtelevat vuosittain ja tietenkin myös lapset osallistuvat tähän kehitystyöhön piirroksien ja uskomattoman mielikuvituksensa avulla. Viime vuoden aiheena oli Sirkus ja itselleni rakasta Villin Lännen teemaa löytyy vuodelta 2008. Hiekkalinnan maksuton lysti odottaa kaikkia lapsellisia 3.6. - 1.9.2012  aamupäivän kymmenestä iltayhdeksään asti!

Lisäys 28.6. Jotkut lukijat ovat ihmetelleet sitä, miten nämä mammuttimaiset veistokset ylipäätään pysyvät kasassa hetkeä pidempään. Jostakin syystä allekirjoittanut unohti taas mainita olennaisesti hyvinkin tärkeän asian eli tekotavan ihan kokonaan:) Teoksiin käytetään kasoihin tampattua hiekkaa, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että tärytin eli kotoisammin "tamppikone" tiivistää veistettävän hiekan, jonka jälkeen sen työstäminen onnistuu tiedon, taidon ja mielikuvituksen avulla. Tänä vuonna siihen tarvittiin myös Jukka Lakelaa:) Tarpeen vaatiessa käytetään myös muotteja ja loppuvaiheessa työt kovetetaan säänkestäviksi suihkuttamalla niiden päälle puuliimavesiseosta.


Hiekkaleikeistä kannattaa siirtyä  MAJURSKAN tunnelmalliseen kahvilaan, joka on tunnettu herkullisesta historiastaan ja  kauniista fröökynöistään jo 1800-luvulta lähtien.

Hiekkalinnan katveessa juhlitaan 11. päivä elokuuta Linnoituksen yö-tapahtuman myötä 362 vuotiasta Lappeenrannan kaupunkia, joka on selviytynyt verisestä historiastaan huolimatta varsin vauraaksi ja turistiyställiseksi paikaksi. Happening sisältää ilmaiskonsertteja ja erilaisia esiintymisiä, hienoja illallispaikkoja tai vaikka kivaa iltaristeilyä Saimaalla, joten tämäkin tapahtuma sopii vallan mainiosti vauvasta vaariin.

Jostakin syystä tankit ja tykit ovat minulle nyt kovasti in, vaikka sotaa kurjempaa asiaa maailmassa ei olekaan. Tässä ranskalaistykkien kevyt ja kieltämättä vähän huolimaton kenttätarkistus ohimennen:)  Kysymyksessä lienee ensimmäisen maailman sodan 90-millinen kenttätykistön tykki De Bange (1877).
Kiitän paparatsia, omat kännykkäkuvani jäivät tällä kertaa karvan verran huonommiksi:)

38 kommenttia:

 1. Upeaa hiekkataidetta kerrassaan..;)))

  Kiitos näistä, Mustis.<333

  Oikein hyvää kesän jatkoa sinulle.<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain olekin aili-mummo, hiekasta on aika moneksi? Oikein kivaa juhannuksen kesää Sinullekin...sääsket ovat ainakin ihastuneet oikein urakalla allekirjottaneeseen, luultavasti en kuitenkaan ole ainoa ihailun kohde:)

   Poista
 2. Hiekkataide, kertakaikkisen kaunista taidetta.
  Mietin itsekseni, miksi se hiekka ei valu pitkin manteretta..
  Kalajoen Hiekkasärkkien jääveistostaiteen systeemin olen jo tiedostanut, mutta tämä???
  Eikun Lappeenrantaan kesälomareissulle tutkailemaan ja ihailemaan.
  Kiitti Mustis tästä nykytaidehistoriaelämyksestä, niin ja vanhasta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole niin hyvä ullis ja kannattaa ehdottomasti tutustua:) Kalajoen hiekat ovat elämys nekin ja etenkin jääveistokset:) Ja ne riutat, joita myöten voi kävellä melkein Ruotsiin asti..varsinkin 2010 kesällä merivesi pakeni niin kauas, että syntyi todella pitkiä "hiekkariuttoja".

   Näihin hiekkaveistoksiin käytetään kasoihin tampattua, ehkä muotin auvulla jo suunnilleen sopivaksi hahmoteltua hiekkaa, vähäisissä hiekkakakkujutuissa ja mitättömissä linnatreeneissä olen huomannut että tietynlainen hiekka on parempaa kuin toinen toinen eli ehkä hiekan karkeaus vaikuttaa tähän huomattavastikin enemmänkin kuin kosteus? Viimeistelyvaiheessa teoksiin suihkutetaan puuliimavesiseosta, jonka avulla ne kestävät uskomattoman hyvin säätä.

   Poista
  2. Voi, olen ollut Kalajoella yhden ainoan kerran juhannuksena kun olin jotain 16 v! Liftattiin sinne, ja olipas sitkeää päästä takaisin kotiin! Ei ollut telttaa, ei yöpaikkaa, joten olivatpa siskokset väsyneitä kun seuraavana päivänä tulimme kotiin. Onneksi ei otettu pisaraakaan alkoholia, ei kuulunut tapoihin silloin eikä myöhemminkään. Joku itseään Maverickiksi kutsuva nuorukainen oli kuin herhiläinen minun kintereillä, mutten minä ujona tyttönä uskaltanut antaa edes pusua! Oli komia poika! ;)

   En tiennytkään että hiekkataiteessa käytetään tuollaista liimaseosta, luulin että ne pysyvät kasassa noin vain, mutta ei kai se olisi mahdollista pitemmän päälle.

   Poista
 3. Voi että ovat mahtavia kuvia, lumitaide on toinen taidelaji, joka ei ole pysyvää, mutta on kaunista!

  Hynys-näköisyydestä olen samaa mieltä.

  Lappeenrannassa olen käynyt tykkejä ihailemassa, onpa peräti kuvakin tallella, muttei digitaalinen, on siitä sen verran aikaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi ja jäätaide ovat paljon tutumpia minulle kuin tämä. Suurimmat taideteokset kestävät sekunnista muutamiin hetkiin, nämä vähän pitempään? Hynynen on ihan ittensä näköinen ja muuten Lappeenrannan jätkä, joten johtuisikohan tuo epäily siitä:)

   Ei muuta kuin skannaamaan laali ja digitoimaan. Itselläni oli aika hauskoja ja tyhmiä ilmeitä näiden kanuunoiden edessä jos takanakin, mutta valitsin tämän aika neutraalin..

   Poista
  2. Ovathan ne Jukkasjärven tai Kemin Lumilinnan jäätaidejutut tosi hienoja myös. Ei sellaista jokapoika/tyttö teekään!

   Minulla on kiva kuva kun poika ratsastaa tuollaisella kanuunalla. Hän oli silloin aika pieni - ja olin minäkin silloin pienempikokoinen! ;) Pitäisi varmaan etsiä kuva valtavasta valkuvaläjästä ja digitalisoida!

   Täällä on melkein hellelukemat, toivottavasti teilläkin on lämmintä! Pitäisikin leikata ruoho näin auringon paahteessa, että se edes vähän kärvähtäisi eikä kasvaisi niin nopeasti! :)

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 4. Kommeeta, sano. Hino harrastus tämä ja vaativampi kuin jäätaideteokset.
  Miten hitolla tuo hiekka pysyy noin kasassa.

  Tuo yks, mikä lipanalustaa tuulettaa on niin meikälisen oloinen, ihku lutunen ;) sanois joku, kuten oon niin monen muunkin kuullut sanovan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain olekin maksi, hiekka taipuu moneen muontoon vaikka betoniksi, ja nämä botonoidaan tuolla liimavesiseoksella, kuten tuolla jo ulliksellekin kerron, harmi että tämä jäi jutusta kokonaan pois, kun niin innoissani äkkiä kirjoittelin.. Minä kiitän maksi:)

   Poista
 5. Tykistä sen verran, että USA:n sisällisodassa eräs
  tekijä oli jenkkien käyttämä tai ranskalainen 75 mm kenttäkanuuna.
  Sen etuna oli kartussipatruuna(siis hylsy),keveys helppo, nopea liikuteltavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tkkityyppi lienee kuitenkin tekstin kaltainen eli tuo ranskalainen?

   Poista
  2. Kyllä. Mutta pieni ja siro sellainen helposti liikuteltava.
   Kumpi on mieleisempi tykkityyppi, mörssäri vai kanuuna.

   Poista
  3. Kanuuna on ehdottomasti tyylikkäämpi kuin lyhytkaulainen mörssi, mutta voi olla ettei ole niin tehokas ja laaja kantosäde? Joku oli varastanut tankkistani näköjään kirjaimetkin:)

   Poista
 6. hienoja linnoja ja komeita "Otuksia" menninkäisiä ja mitä tie.. alimmas hiekkateokses on jo muinaiseläimiä, ja soon syönyt jo tuhat ihmistä..Nuo Tykit on leluja nykyään, uudempien edes.. toivoisinpa että ei olis näitä uusia lainkaan, en ole ollenkaan tykkifani,puuterihuiskulla mieluiten taistelen, ja sehän on ihan idioottivarma mun kädes.. kyllä pienenä tyttönä rakensin, muistan että vettä piti saada hiekkakasaan , ojasta kannoin ja ainakin junat oli hienoja.. "muisto on kullannut reunat" pitäsköhän käydä kalajoella? ja Oulus myös, onkohan Arinas viel hyvät bileet? Lähretäänkö rilluttelemaan??:))

  VastaaPoista
 7. mustis tahtoo varmasti auttaa aikkua kesäjännärin teossa. lue alku ja ohjeet on lopussa.. nyt saa nostaa jännitystää ja mielikuvitukselle en aseta rajoja. siis VARJOJEN SAARI pieniä sanoja sivulla

  VastaaPoista
 8. Hienoja hiekkataideteoksia, olen nähnyt viime kesänä ne livenä. Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin, tosi kivoja ovat, vaikka olemmekin sen pahemman hiekkakakkuiän jo ohittaneet:) Kiitoksia aivan samoin sinne Marizan, oikein hyvää keskikesää ja mukavia tanssifiilinkejä, toivottavasti mikään ei suuremmin estä menojalan vipatusta:)

   Poista
 9. Kiitos Mustis, vuorosi on Iso Peikon jälkeen , ei lainkaan paha paikka.. eli kirjoittaja 7.. ilmoitan jos et itse huomaa peikon tarinaa , minulta jää peikon tarinat lukematta vasta kun en pysy tuolilla:) olen hänen fani ehdottomasti..

  VastaaPoista
 10. Kiitos aikku, peikkohan on mitä pelottavin, mutta yritän uskaltaa:)

  VastaaPoista
 11. moi mustis, arvaan että et välitä kirjoitella just jussin aikaan, sua ennen on nyt enää Una.. peikko pelotteli mut jo kuralle:))
  näytä, että säkin osaat pelotella vaikka kuin hurjasti..

  toivomus, jatka peikon tarinasta.. joku uusi löytö ja taitaa siellä tulla mustasukkaisuus draamaa Hyvää Juhannusta Mustikselle ja sun rakkaille.

  tämä viesti on nyt niiku ilmoitus, että kipaise lukemaan ja laita tulta ja tulikiveä:)) mikähän siinä rannallakin taas killuu? Ettei vaan olis salaperäinen .. .. ja mikä karmea ääni kaikuu ja jähmettää....

  jep,, mutta sitten vasta kun on aikaa.. ei myö olla pappia kyyris, ei ainakaan viel..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps nyt on paukut vähissä, olen raatanut, siivonnut etc.. mutta jatkuvatko nämä tarinat aina kirjoittajan nimen jälkeen, eli jos on una, niin sen jälkeen onkin hänen juttunsa jne?

   Poista
 12. ja minä taas täällä mustis kulta, nyt on sinun vuorosi!
  Unan teksti tuli sähköpostiin.. kuten peikonkin.. uusi kertootarinaa toi uuden henkilön.. on sulla vaihtoehtoja valita mistä aloitat, melkoinen jännäri jo nyt , olisikohan maratonin yks kymppi takana;))

  Luovaa kirjoitustuokiota mustikselle! Vinkkaa kun on valmis.. mä tahdon mennä omiin hommiin.. kuten siivousta, plääh.. maton pesua, ruokaa, juhannus koivun oksat sisälle, kukkia.. ah, Jusdsin riemua!

  VastaaPoista
 13. Upeat! En tiennyt Suomessa tällaista hiekkataidetta olevankaan.

  Jokunen kulkija juhlii Kalajoella tänä viikonloppuna...

  Hyvää juhannusta, Mustis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai olet Kalajoella?? Vähän on viileää:) Kiitoksia ja samoin Sinullekin Paula oikein hyvää ja mukavaa Jussia, minä olen ihan poikki.. Mahtavaa on tämä hiekkataide, jos ne jääveistoksetkin, joihin siellä Tapion Tuvan nurkilla voi joskus talvisaikaan törmäillä:)

   Poista
 14. moi mustis, joo vaikee kysymys sulla, vuorosi on yhä.. julkaisen tekstit kuitenkin paikoissa, joihin ne ovat parhaiten jatkoa.. kun pari kirjoittajaksi perui, järjestys meni vähän sekaisin.. mutta pääasiahan on , että tarinan tapahtumat ovat saarella.. jotain uuttä ja hirmu jännää toivon nyt.. voit ihan vapaasti valita mitä jatkat, sähköpostissani on tekstejä joita vielä säästän, sinä varmaan julkaiset oman tekstin täällä?
  Kalajoella oli varmaan ihanat tunnelmat, katsoin telkasta juhannusjunaa oli valvottava koko yö ennen kuin pääsi Rovaniemelle, mutta se kannatti.. hieno ohjelma ja musa ja tutut kaupungit vilisi ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalajoella oli todellakin kaunis ja ihana aattopäivä, ei mikään erikoisen lämmin kuitenkaan ja kuviakin tuli, ja ovat aiheeltaan sellaisia, että niitä voi käyttää milloin vain:) Laittaisitko sähköpostiini jotakin juonen juurta, en pääse äkkiä katsottuna enää mitenkään kärryille? Jos joku haluaa tässä välissä jatkaa, niin mielihyvin annan vuoron? Voisin sen jälkeen rustata jotakin? Olin orientoinut vähän peikon jälkeen ja punainen lanka katkesi sitten live-hössötykseni myötä aivan kokonaan. Pyydän anteeksi jo etukäteen..

   Poista
 15. Hienoja!

  Terveisin myös tietorikkaasta tekstistä ilahtunut
  Liisu

  VastaaPoista
 16. Kiitoksia Liisu, vierailusi ilahdutti kovasti, sillä tekstin tuottoni on nykyään täysin miinus, joten nyt on pakko ottaa itseä rinnuksista ja raahata aparaatin luo. Minulla on ollut tarkoituksena kirjottaa joka päivä edes rivi tai pari kehittääkseni ja ylläpitääkseni vähäistä kirjoitustaitoani ja sillä mielellä olen tähän leikkiin lähtenyt. Tämän hetkinen lepsuiluni olkoot tuhoon tuomittu:)

  VastaaPoista
 17. MUSTIS; Olit oikeassa! Tarinassa oli sattunut virhe, joka sekoitti varmaan ajatukset. Muutin Unan tarinaa oikaisten kertomuksen loogisuutta.
  Se painajaisunen näkijähän oli Isabel.. siinä kohden oli sekaannus.. Korjasin sitä niin, että lukijatkikin tajuaa kuka niitä unia näki, vai näkikö kukaan??? ehkä kaikki olikin ihan totta...
  Tämä muutos antaa sinulle myös mahdollisuuden jatkaa Peikon hurjaa tarinaa..
  Toivottavasti tämä auttoi sinua. En ole lukenut tekstejä itsekkään pyhien aikana kyllin tarkasti. enempää en nyt voi tehdä.. kun tekstisi on valmis ilmoita, kommilla.

  VastaaPoista
 18. +++yksi uusi teksti joka tulee sinun jälkeesi, tukee myös peikon jännää tarinaa totena- enempää en paljasta vielä.. teksti tuli sähköpostiin , koska hän hähtee lomalle, niin halusi sen minulle jo valmiiksi.. huisia menoa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikku, saitko ilmoitukseni? Kertomuksen jatko on omalla sivullaan nimellä VARJOJEN SAARI tässä blogissa:)

   Poista
 19. Mahtavaa hiekkataidetta, kerran kesässä tulee käytyä noissa maisemissa.
  Ja Majurskan makeita ei voi vastustaa...nam.

  Tänne tulen toistekin lukemaan mukavaa kerrontaa.
  Ihania kesäpäiviä !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, tuo hiekka taipuu aivan mielikuvituksellisiin mittoihin tuolla Lappeenrannassa, tosin nyt olen jälleen täällä Villin Lännen rajamailla, jossa pitänee tyytyä vähän erilaisiin näkymiin.. Kiitoksia Sirpa ja hienoja bongailuja edelleenkin:)

   Poista
 20. Peikkopas on käynyt noissa kaikissa paikoissa ja maistanutkin hiekkaa ja rahkatorttua.

  VastaaPoista
 21. Hiekkakakkuhan kuuluukin ehdottomasti rantahiekkaan siinä kuin joulupöytäänkin? Vaikka peikon mielihalut hämärästi aavistaen se voi olla kyllä ihan mitä tahansa?? Rahkatorttu on kuitenkin proosallisesti aina sitä itseään... niin, ellei ota huomioon että sitä saattaa löytyä vaikka sammalvuoteelta:)

  VastaaPoista
 22. Uskomatonta, että hiekasta voi rakentaa näin upeita juttuja. Miten ne saavat kaiken säilymään yli puoli tuntia?

  VastaaPoista
 23. Hei Siira, olit jostakin syystä juuttunut spämmiin josta kävin Sinut pelastamassa äkkiä takaisin ihmisten ilmoille:) Kiitoksia, tuolla aiemmin olikin puhetta ihan tästä samasta jutusta, eli tämä hiekka "valetaan" ja "veistetään" muottien avulla ja kovetetaan loppuvaiheessa puuliimaseoksella, jonka vuoksi se kestää suhteellisen hyvin säiden armoilla olemista koko kesän.

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)