Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

lauantai 13. helmikuuta 2016

LUPERCALIAA JA YSTÄVYYTTÄ

ruusut, sydän, irjan kukat

Jo muinaiset roomalaiset viettivät hurjaa Lupercalia-juhlaa, jota voidaan pitää on nykyisen Ystävänpäivämme esiäitinä. Vanhat tarinat kertovat, että piispa nimeltään Valentinus, vihki joka värssyn välissä salakavalasti rakastavaisia avioliittoon koska hän tiesi miten haitallisesti lemmenleikit vaikuttivat miesten sotimisvimmaan. Tästäkös sotapäälliköt riemastuivat niin, että vaativat keisarilta tappokäskyä piispalle - eikä keisarin auttanut muu kuin totella ja tuomita kurja, sodanvastainen Valentinus-rukka kuolemaan. Aikakirjojen mukaan tämä tapahtui 14. helmikuuta vuonna 269. Näin Valentinuksesta tuli rakastavaisten suojelu- ja nimikkopyhmimys ja päivästä Valentinen päivä.

Lupercalia-ajoilta peräisin on myös hillittömän hauska perinne, joka sai alastomat, sudennahkoihin pukeutuneet miehet (ensialkuun pappishenkilöt, sillä kyseessä oli alunperin uskonnollinen riitti) rellestämään pitkin kyliä ja kärryteitä ja piiskaamaan kohdalle osuvia naikkosia nahkaremmeillä takamuksiin! Tästä eivät naisihmiset olleet moksiskaan, sillä vanhojen uskomusten mukaan se lisäsi hedelmällisyyttä. Tätä hulvatonta ilottelua edelsivät armottomat uhrijuhlat Palatinus-kukkulan Lupercalia-luolassa jossa tunnelmaan virittäydyttiin tappamalla vuohia ja koiria:(


1300-luvulla ystävänpäivä kulttuuri kukoisti Ranskassa ja Englannissa lemmekkäitten arpajaisleikkien muodossa, joiden meininki saattoi olla hyvinkin vapaamielistä. Ajansaatossa lemmenleikit siisteytyivät rusettiluisteluksi, mitä täti-ihmiset katsoivat lornettiensa takaa jo paljon suopeammin. Suomessa Valentinen päivää on vietetty 1960-luvulta asti - tapahtumilla kerättiin varoja Pelastakaa Lapsen ry  toiminnalle. Meillä Valentinen päivä on enemmänkin ystävyydenpäivä kuin rakkauden juhla. 


kissa, Pinkku, kissansilmä, valo, Pinkkuli

Ystävyys tuo mieleeni lapsuusystävät, kouluajan bestikset ja yhteiset salaisuudet, suuret sydänsurut ja runovihkojen ajanhampaan jyrsimät värssyt. Se tuo mieleen nuoruuden kämppäkäverit, kirjeenvaihtoystävät ja unelmat onnesta. Parhaiten aikaa on kestänyt loru, joka on tuttu jo sotavuosilta ja siihen liittyi ohje: Jos et ole ystävä, lue vain joka toinen rivi:) 

Sun ystäväsi, armaani, 
mä aina olla tahtoisin. 
En koskaan olla tahtoisi, 
sull uskoton ja petturi. 
Se ois mun suurin iloni, 
jos oisit aina luonani. 
Jos kuolo sinut korjaisi, 
niin murhe minut murtaisi. 

kissa, Tintti, kissa nukkuu
Parhaimpiin ja uskollisimpiin ystäviini ovat lapsuudesta asti kuuluneet kaikenkarvaiset ystäväni   Hopeankirkkaat haukut, monet kiehnäykset, pohjattomat nappisilmät ja kipeät lähtöajat. Ne opettivat minulle jo varhain että suru on hinta, jonka aina maksamme rakkaudesta. Elokuvat, kirjat ja  sävelmät kertovat kauniisti ystävyydestä ylirajojen, yksi monista on tarina KETUN JA KOIRAN ystävyydestä, kannattaa katsoa:)

ATC-kortit, enkuli,

Myös virtuaalimaailman ystävät ovat merkinneet minulle paljon. Emme ehkä tapaa milloinkaan livenä, mutta elämä valottuu monin eri tavoin blogipäivityksistä, musiikki- valinnoista, valokuvista, tarinoista, haasteista tai maalauksista ehkä jopa paljaampana kuin liveystävien vastaava elo. Yllä olevassa kuvassa ihastuttavat ATC-vaihtokortit Enkulin käsityö-blogista  Eli haasteet voivat olla myös käsinkosketeltavia - konkreettisia. Myötäelän virtuaaliystävieni onnenhetkiä tai suuria suruja usein hyvinkin syvästi. Joitakin blogiystäviä olen tavannut livenä ja ystävyytemme on jatkunut monesti syvempänä sitten somessakin. Tapaaminen voi olla myös hyvin kohtalokasta. En arvannut itsekään mihin jouduin, kun eksyin vuoden 2012 alkupuolella erääseen blogiin Usvan tarinahaasteen myötä. Se sinetöi kohtaloni  

Ystäväni muistavat minua muutenkin kuin punaisten sydänten päivinä, sillä ystävyyden päivä on joka päivä. He auttavat pyyteettömästi kun olen pulassa, he nostavat kun olen maassa ja sitä olen viime vuosina ollut luvattoman usein. He iloitsevat kun olen onnellinen, he saavat minut tuntemaan itseni arvokkaaksi, hauskaksi ja kauniiksi. Ilman ystäviä maailma olisi valoton ja tylsä paikka elää. Ystävät eivät ole sitä varten, että täytät heillä tyhjyytesi ja pimeytesi, eikä ystävä ole pelkästään surusi tai hätäsi kaatopaikka, vaikka omani ovat joutuneet kokemaan paljon sitäkin. Hyvä ystävä ymmärtää myös nurjat puolesi ja antaa Sinulle huutia kun olet sen tarpeessa:)

Olen onnekas että olen saanut pitää monet lapsuusystäväni ja monia muitakin matkan varrelta löytyneitä kultaisia noutajia:) Ystävyys saattaa tuoda elämääsi myös raskaita menetyksiä ja tummia sävyjä. Muutama vuosi sitten lupasin olla vierellä kun tulee aika ja valvoa kuolevan ystäväni luona. Elämäni tosin oli jo muutenkin pirstaleina miehen äkillisen ja pahan kuoleman jälkeen, joten koin ystävän raskaan hyvästijätön pikemminkin elämää eheyttävänä kuin särkevänä voimana. Lupa lähteä oli ehkä suurin apu minkä pystyin hänelle enää antamaan. 

Myös työn kautta olen solminut todella arvokkaita, ihania ja kestäviä ystävyyssuhteita, jotka ovat olleet elämässäni kultaakin kalliimpia.  Vanhimmasta sisarestasi on tullut myös ystävä, vaikka meillä ei yhteistä historiaa ole kuin pieni hetki. Pidän neljää lapsenlastani ja " varalapsiani" parhaimpina ystävinä ja lahjoina mitä elämä on minulle antanut. Ystävyyssuhteet muuttuvat ja vaihtuvat elämäntilanteiden mukaan, mutta sydänystävät pysyvät kuin täi tervassa:)  Yläkuvan kauniin kukkakimpun sain vuosia sitten ystävättäreltä.

Sydämellinen kiitos kaikille ihanille ystävilleni  Ja Sinulle. Rakkaimmalle ~♥~ 

43 kommenttia:

  1. Hieno ystävänpäiväpostaus, josta tuli paljon mietittävää. Kiinnostava ajatus
    että Valentine's Day ja Ystävänpäivä voidaan nähdä sodanvastaisina. Hyvä.
    Kannatan :)

    Riemastuttavan suloinen kissa venyvässä asennossa sikkarasilmineen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plaza de Mustishelmikuuta 14, 2016
      Kiitoksia Rita ♥ Lupercalia zembalot ja Valentinuksen vihkimisinto ovat sodanvastaisia juttuja, toisaalta vastavoimat pitävät tätä maailmaa aina kasassa, ilman valoa ei olisi varjoa jne. Mutta sodanvastaisuus kunniaan tottakai! Tintti osasi nauttia elämästä, hän sai erään ystävän luota tosi hyvän kodin, josta olen ikionnellinen ja kiitollinen.

      Poista
  2. Ein wunderschöner Eintrag, hab lieben Dank dafür. Zum Valentinstag wünsche ich dir alles Liebe.¨
    Herzliche Grüsse, Sichtwiese

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sichtwiese ♥ Ystävänpäiväkukat kuvasin kauan sitten, mutta kissat myöhemmin, Pinkun kuva oli uusin. Happy Walentine, guten Freundschaft heute...

      Poista
  3. Ihana postaus. Minäkin olen saanut monen monta blogiystävää ja muutamia olen tavannutkin. Ihmeellistä, miten siteitä syntyy ja sielunsisaria löytyy. Blogiystävät ovat aitoja ystäviä ja mukana elämässä.

    Samoin minulla on ollut onni säilyttää vanhoja kouluaikaisia ystäviä. Juttu jatkuu siitä mihin aikanaan jäätiin. Ihanaa.
    On aivan pakko sanoa, että ystävät ovat todella tärkeitä ja heidän kanssaan jaan ilot ja surut. Parasta on, että voi olla heikko tai asiat huonosti - mutta uskollinen ystävä pysyy vierellä.

    Olen kuunnellut laulun "ystävän laulu". Siinä on kerrottu mielestäni ystävyydestä ihanasti. Paljonhan on "hyvän päivän tuttujakin" mutta jokainen on ikionnellinen jos saa sydänystävän.

    Kauniisti olet laittanut korttini esille kuvaan. Ihan sydämessä läikähti kauniit sanasi. KIITOS

    Ihanaa Ystävänpäivää Sinulle Ihana Ystäväni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä että Blogistaniasta olen löytänyt todella ihania ihmisiä ja lähestyminen voi olla helpompaa virtuaalisesti kuin livenä, tosin melkoinen lärppäiita olen livenäkin ja mielestäni minun on helppo tosi tutustua ihmisiin. Ystävän laulussa on hienot sanat.

      Säästin kauniit atc-korttisi ystäväpäiväpostaukseen:) Kiitoksia Enkuli ♥

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoinen postaus, luinkin kahteen kertaan. Toisen kerran todella keskittyen. Joskus olen miettinyt, kun tässä elämässä on ollut kovin vaikeitakin asioita läpikäytäväksi, niin kyllä ne jollain tavalla ovat "vahvistaneetkin".
    "Ystävät ovat kultaakin kalliimpia", eikös niinkin sanota. Ystävyyden merkitys lienee aina ymmärretty.

    Hyvää Ystävänpäivän viikonloppua!
    Tuosta venyttelevän kissan katsomisesta tulee niin hyvä mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä pitemmät jutut ovat aina rasittavia, itse en tykkää lukea ollenkaan. Lempijuttuja ovat valokuvat, ei liikaa yhdessä postauksessa ja ajankohtaisuus tai joku mielenkiintoinen aihe, joka iskee heti tajuntaan. Kiitos siitä että luit kahteen kertaan, yritän kuvilla kompensoida ja Tintti oli niin nautinnollisessa unessa, että itsellekin tuli mukava mieli ja kuvakin onnistui ettei herännyt. Kiitokset Vikki ♥

      Poista
  5. Kiitos hienosta postauksesta, tarinasta, historiasta ja kuvista. Ystävänpäivä on joka päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosia Ester ♥ Ystävyys on jokapäiväinen asia, miusta se näkyy parhaiten arjessa ja siinä että voi jeesata ystävää tai kertoa sydänsurut jos -ilotkin.

      Poista
  6. Kiehtova postaus, niin on monipuolisesti asiaa ja hyvää sisältöä, niin kuin tapanasi on postailla.

    Kisu onnellisen naukeana venyttelee, näkee että sillä on kissanpäivät ystävällisessä seurassa.;-)
    Kaunista postia Enkulilta.

    Hyvää ystävänpäivää ja myös muina päivinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Liplatus ♥ Kissaus on päässyt toiseen kotiin, se haettiin kun olin Norjassa ja se helpotti minua paljon, koska jouduin vaihtelemaan niitä edes takaisin saunaan, ulos ja sisälle yötä päivää ja kissanhoitaja uhkasi ettei viikkoa kauempaa mokomaa kestä:) Sehän oli raskasta meille kaikille, aina jouduin unisen kissan siirtämään saunanlauteille jossa oli kyllä ylellinen peti, sillä Tintti hakkasi vanhan kissan sairaalakuntoon monta kertaa. Silti tykkäsin siitä niin etten raskinut luopua, koska se oli muuten niin hurmaava ja kultainen kissa, kuten kuvastakin näkyy. Kumpikaan kissa ei ole alunperin minun, ne vain tassuttivat sydämeeni kuin kotiinsa ja siinä sitä oltiin.

      Poista
  7. Ihana ja ajatusrikas postaus, lämmin kiitos Mustis!♥
    Lasken sinut virtuaaliystäviini, olet ainoalaatuinen ihminen! Onnea ja menestystä Sinulle ja Hänelle♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kauniisti sanottu. Kiitoksia Aili ♥ Onnen toivotukset ovat aina paikallaan sitä ei elämässä milloinkaan liikaa:)

      Poista
  8. ai lav juu <3 <3 darling mustis <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hah, Taivis-darling tämä renkutus on jäänyt tekemättä, koska emme ole nähneet pitkään aikaan. Elämä vie mukanaan, mutta ystävyys pysyy ♥

      Poista
  9. Mukavaa ystävänpäivää, Mustis ja kaikilla haluamillasi mausteilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri kiitos Rip ♥ Mausteet puuttuvat tästä päivästä kokonaan, mutta ilta on aamua viisaampi ja niin nytkin, kortteja tuli ja viestejä vaikka olen itse ollut ihan lössis:)

      Poista
  10. Ystävänpäivänä saa antaa tunnustuksia ja herkistää sydämen mieltä.
    Kiitos ja Hyvää ystävänpäivää myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa Lauri ♥ Ehkä olisi parempi jos muistaisi joka päivä antaa kiitosta ja tunnustusta ystäville ja etenkin sydänystävälle:)

      Poista
  11. Mielenkiintoinen Ystävänpäivän historia, monta uutta tietoa tuli, niistä en ollut kuullut tai vaivautunut lukemaan ennen.
    Sitten silmät laajenivat kun tulin Usvan tarinan kohdalle. Ahaa, silläkö on noin merkittävä osuus elämässäsi. Upeaa!!
    Olen ajatellut laittaa tarinan esille blogiini bannerin alle luettavaksi. Minulla on se tallessa. Se oli tosi mielenkiintoinen projekti.
    Hyvää Ystävänpäivää sinulle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno idea Uuna ♥ Se oli muuten ensimmäinen haaste, johon osallistuin ja viestikapulan minulle lykkäsi Pitsit sekaisin (hän sai puhuttua minut ympäri ja auttoi haasteen vastaanotossa muutenkin, olin surkean epävarma) Häntä voin syyttää myös siitä että kiinnostuin vilkuilemaan Jäämeren suuntaan:) Aikaa ja tupakkia kului ennenkuin tapahtui isommasti mitään, mutta sitten tultiinkin rytinällä niin etten ehtinyt pois alta:)

      Harmi etten aikoinaan lähtenyt lukemaan kirjallisuutta ja historiaa, siinä olisi ollut vähän ajatusta , koska sotken historian joka paikkaan. Minusta nykyisyyttä ei voi käsittää ilman että ottaa vauhtia menneisyydestä.

      Poista
  12. Valentinus-parka....

    Ihana juttu koirasta ja ketusta<3 Meilläkin käy puutarhakettu. Aikanaan Olgakin sitä oikein odotti.

    Hyvää ystävänpäivää Mustis♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koira- ja kettutarinasta on julkaistu kirjakin: Snusen og Tinni, myös saksaksi ja englanniksi. Norjalainen juttu oli tuokin alunperin, Sinä muistaakseni tykkäsit saksankielestä, suomeksi tätä ei taida olla? Näitä on aina mukava seurata. Ketun haju on luonnossa hyvin voimakas, tiedä sitten muuttuuko kesyyntyneen ketun merkkauspissa vähemmän pistäväksi jne. Olga oli niin kiltti ja ihana koira (kuvien ja kertomuksen perusteella) että voin hyvin kuvitella miten hyväntahtoisesti odotti kettua.

      Lämmin kiitos Leena ♥♥

      Poista
  13. Tuo piiskausperinne tulisi herättää henkiin, koska väki käy vähiin Finlandiassa.

    Hyvää ystävänpäivää, toivoo Pedro

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossakin päin maailmaa perinnettä pidetään kai yllä edelleenkin ja onhan siitä muitakin mukavia versioita:) Kiitoksia Pedro ♥

      Poista
  14. Osaat kirjoittaa niin mielenkiintoisesti, hieno postaus!
    Olen samaa mieltä, että ystävänpäivä on joka päivä!<3

    Hyvää ystävänpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa ♥ Mukava että kiinnosti:) Letkeys ja helppous eivät ole kertomuksissa aivan itsestään selvyys, joskus se tulee kuin itsestään ja joskus pitää jauhaa ja jauhaa että saa turhat akanat pois:)

      Poista
  15. Kiitoset Ma-Te ♥ Ysätävänpäivä on mennyt vähän vaisuissa merkeissä, en saanut edes ystävättärillä käytyä, joten nyt on aika. Naapuri kävi kahvilla ja kullalle soittelin:)

    VastaaPoista
  16. Ihana postaus! Hyvää ystävänpäivän iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sydämellinen kiitos Millin ♥ Ilta on vaihtumassa jo yöksi:)

      Poista
  17. Olipas monipuolinen ja mielenkiintoinen ystävänpäiväpostaus. Toivotan sinulle mukavaa ystävänpäivän ehtoota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän jokaisesta juhla-ajasta tai yksittäisestä päivästä tehdä yhden henkilökohtaisen historiikkipiikki-tarinan ja nyt oli tämän vuoro. Lämmin kiitos Sinulle Cheri ♥

      Poista
  18. Hyvää ystävänpäivää! Olet aina välittänyt muista ja osannut lähestyä ystäviisi lämmöllä. En ole unohtanut Marie Antoinette -tarinaasi. Lukisin sen mielelläni uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana että sanot näin Milena ♥ Vaikka tiedän, että olen monesti hyvin ajattelematon ja itsekeskeinen, mutta surut ja menetykset käyvät kyllä aina sydämeen, toisaalta helppo on myös iloita, kun joku menestyy tai saavuttaa jotakin.

      Koska pyysit niin kauniisti, niin laitan Marie Antoinette-tarinan ensi tilassa. Olet ihana Milena-ystäväni. Katsoin vanhaa kirjeenvaihtoamme ja ajattelin, miten viisaat olivat sanasi silloin, ikäänkuin olisit tiennyt ja rohkaisit minua odottamaan ja uskomaan siihen, että saan mitä haaveilen:)

      Poista
    2. Jään odottamaan... olen iloinen sinun puolestasi, että kaikki on kääntynyt parempaan päin. Elämäsi on ollut täynnä haasteita ja silti olet jaksanut jakaa iloa ja lämpöä muille.

      Poista
    3. Joskus on helpompi elää muiden elämää kuin omaa huolien täyttämää kurjuutta ja ketä semmonen ruikutus edes kiinnostaisi. Parempi jakaa muiden suruja ja kaksinkertaistaa iloja, sehän antaa itsellekin enemmän. Ystävät ovat silti joutuneet kestämään surujani ihan tarpeeksi. Lämmin kiitos Sinulle Milena ~♥~

      Poista
  19. Voi kun kivaa inffoa ystävänpäivästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Tupu ♥ Tarina oli vähän työläs, koska kone lakkoilee koko ajan sitten piti värkätä koko juttu uudestaan:)

      Poista
  20. Hei, piipahdinpas minäkin sivullesi.
    Virtuaalimaailman kautta voi todellakin löytää ystäviä, niin ihimeelliselle ja kummalliselle kun se kuulostaakin.
    Välttämättä koskaan ei nää kasvotusten, mut siitä huolimatta tuntee ja kokkee sielujen sympatiaa. Toki virtuaalimaailman kautta voi tulla myyös epämieluisiakin kokemuksia, jotka täytyy käsitellä ja jättää sellaset kohtaamiset unohdusten historiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että piipahdit Marumummeli ♥ Minulla on kyllä pelkästään hyviä kokemuksia virtuaalista, nekin jotka joskus vähän nyppivät, piristivät enemmän kuin harmittivat:) Mukavia ystäviä ja kavereita on tullut ja mikä parasta, se kaikkein rakkainkin löytyi myös täältä, sitä en olisi uskonut ikinä:)

      Poista
  21. Beaautiful post!!love that kitty cat and beautiful roses:)))))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Anita ♥ Pinkku is still at house, but Tintti found a new home:)

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜