Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

tiistai 19. huhtikuuta 2011

NOITA

Wendelin kalenterikuva
Oma pääsiäisaikani alkaa aina Palmusunnuntaista, johon mennessä jokainen itseään kunnioittava noita tarkistaa onko luuta kunnossa, varastettava kissa tiedossa ja pannunpöönät varmasti oikeaa merkkiä. Nämä nykylitkut kun suodatetaan lattialta lakaistuista pölystä ja roskista, joka on pelkää tiskivettä  Kyöpelivuoren brasialialaisen rakopöönävellin rinnalla:)

Pääsiäisen vietto määriteltiin Nikean kirkolliskokouksessa joskus 300-luvulla niin, että pääsiäinen on aina kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, ellei piinaviikolle sattunut Marian Ilmestyspäivää.  Nythän Marian päivä onkin viikonloppuun. Ajankohta perustuu ikivanhaan laskelmaan ja tietoon siitä että kun taivaallinen kuu syntyy 19 vuoden välein samana kuukaudenpäivänä (KULTAINEN KUU) niin myös aurinko sattuu samoille kuukauden ja viikonpäiville joka 28. vuosi, jolloin nämä luvut kertomalla saatiin suuri pääsiäiskierto, mikä tarkoittaa sitä että pääsiäinen on 532 vuoden kuluttua juuri samana päivänä kuin nyt:) Ohut mutu-tieto kultaisesta kuusta tarkistettiin Suomen kansan kalenterista vuodelta 2001.
Nykypääsiäisemme on varsin kirjava kokoelma roomalaisten pakanallista uudenvuoden juhlaa, ortodoksiperinnettä, raamatullista kärsimyshistoriaa ja taikauskoisia tapoja. Juutalaisten Pesach-juhla, jota vietettiin Egyptin orjuudesta pääsemisen kunniaksi, on kristillisen pääsiäisemme pohjana.

Hiljaisen viikon historiallisia nimiä tämä noita kunnioittaa syvästi, jopa niin, että oppimani viikonpäivät ovat painuneet poltinmerkin tavoin syvälle sieluuni. Luterilaisen kirkon ahtisaarnat kuuluvat pääsiäistä edeltävään viikkoon ja ne ovat iltaisin joko kirkossa tai rukoushuoneella. Ahti tulee latinan sanasta actus, joka tarkoittaa näytöstä ja keskiajalla se tarkoittikin juuri kärsimysnäytelmää tai sen osaa. Jeesuksen kärsimyshistoriastahan nämä iltakirkkotilaisuudet kertovat joko laulujen, Matteus-passion, saarnojen tai ristisaattojen muodossa.    
PALMUSUNNUNTAINA eli virposunnuntaina saapuvat pienet trullit kahvipannuineen ja värikkäine oksineen vanhan karjalaisen ortodoksiperinteen mukaisesti virpomaan. Tämäkin tapa juontaa alkunsa raamatusta, sillä aikoinaan ihmiset juhlivat Jeesuksen tuloa Jerusalemiin tervehtimällä häntä palmunoksin.  Pohjolassa palmunoksien tilalle ovat tulleet pajunkissat, joita äitini myös pajulampaiksi kutsui. Selkeä yhtymä näihin palmuihin ja tähän sunnuntaihin löytyy saksankielestä, jossa on Maikätzchen eli toukokuukissanen, mutta myöskin  palmkätzchen eli palmukissanen. Matkapuhelin aikakautena virpoloruista on tullut myös oikea rahasampo operaattoreille.

MALKAMAANANTAINA koottiin malka- eli tuohipuut tanhualta (eli pihalta). Raamatullisen aspektin tähän tuo Jeesuksen malkominen, syyttömän syyttely ja tikustelu, joka kuului oikeudenkäyntiin ja tutkintaan. Jonkun selitelmän mukaan malka olisi jopa kurkihirsi, mutta sillä tarkoitetaan kuitenkin puita, joita käytettiin tuohisen aluskatteen suojana ja tukena malkakatoissa.

TIKKUTIISTAINA vuoltiin onnea tuottavat sytykkeet, joita ehkä käytettiin myös pääsiäistulien virittämiseen. Tulen sytyttäminen kuivilla kiehisillä oli paljon helpompaa, sillä kullanarvoista paperiahan ei ollut käytössä, kuten ei aina tuohtakaan, koska sen hyötykäyttö mämmiropposissa, konteissa, torvissa etc oli nykyistä paljon isompaa. Nämä "tikut" saattoivat olla myös isompia puita, joista pystyttiin myöhemmin valmistamaan erilaisia tarve-esineitä esimerkiksi kauhoja tai kirveenvarsia jne.

KELLOKESKIVIIKKONA saivat kellokaslehmät heleästi soivan kaulanauhan kaulaansa, kun navetta oli viimeinkin  pitkän talven jälkeen vaihtumassa suviniittyihin tai metsälaitumiin.

KIIRASTORSTAINA ajettiin "kiira" eli  paha kartanolta pois. Tapoja oli monia ja yksi kuuluisimpia taitaa olla kelkanveto. Kelkalla tarkoitetaan tässä vanhanajan vesikelkkaa, johon mahdutettiin kaikenmaailman kilisevät ja kolisevat rautaromut aina sirpeistä ja puntareista lähtien. Koko komistus kruunattiin sitten palavalla tervaämpärillä, joka savusi kitkerästi kun naisihmiset kovalla metelillä kuljettivat kelkkaa ympäri kartanoa. Savolaiset taas, jotka ovat aina olleet paljon hullumpia kuin muut yhteensä, juoksivat lehmänkello kaulassaan huutaen ja kiertäen navettaa tai asuinrakennusta. Kyllähän siinä kiira sai kyytiä ja aivan varmasti se karkuun lähtikin, jos ei muuta. niin ihmisten hulluutta:) 

Saattaa olla, että nämä tavat jotenkin hassusti kuvaavat puhdistautumistapoja, jotka kuuluvat kiirastorstaihin, sillä ortodoksiperinteessä olevaa suitsutusta on alunperin käytetty pahojen hajujen ja demonien karkoittamiseen. Luterilaisessa kirkossa Pyhää ehtoollista taas edeltää puhdistautuminen katumuksen muodossa. Englannissa tämä päivä on Maundy Thursday ja Saksassa päivä tunnetaan nimellä Gründonnerstag ( eli vihreä torstai) joka tulee latinan Dies viridiumista eli vihreistä oksista. Ripittäytymisen jälkeen ihmisestä tulee jälleen Jeesus-viinipuun tuore oksa.

PITKÄPERJANTAINA oltiinkin sitten hipihiljaa pirtissä, eikä silloin saanut kylästellä, nauraa eikä laulaa, viheltelyistä tai muusta kevytmielisistä kotkotuksista nyt puhumattakaan. Jossakin päin Suomea tämä oli myös lasten yleinen piiskauspäivä, olipa sitten syytä tai ei. Myöskään ruokaa ei ollut lupa syödä ja jos syötiinkin, se oli hyvin vaatimatonta. Eikä ole kovinkaan pitkä aika siitä kun junat tai linja-autot eivät inahtaneetkaan pitkäperjantaina.


Varastettu netistä
LANKALAUANTAINA talven aikaan kehrätyt langat pestiin ja laitettiin kuivumaan keväiseen auringon paisteeseen. Lauantai oli synkkyydestään huolimatta jo vähän rennompi verrattuna vaikkapa kiirastorstaihin tai ankaraan pitkäperjantaihin, sillä siihen liittyi  varovaista uskoa valon voittamiseen, vaikka pimeys olikin vielä suuri ja paha irti. Siihen auttoi kuitenkin ikiaikojen voimakas taika eli tuli, jolla noitia ja pahojahenkiä on häädetty kautta aikojen. Ehkä juuri tämän vuoksi pääsiäiskokkoperinne kukoistaa edelleenkin juuri Pohjanmaalla. Myös Ahvenanmaa kuului Ruotsin läheisyyden takia noitavainoalueisiin.

SUKKASUNNUNTAI oli nimensä mukaisesti hiljaista odottelua, mutta silti jo tulvillaan odotusta ja suurta juhlaa.

Pääsiäisaamuna tyttäret pesivät kasvonsa purovedellä niin, että pysyisivät virkkuina ja kauniskasvoisina koko kesän. Ja kun pimeys vaihtuu valoksi ja kuolema elämäksi nousee aurinkokin  tanssien taivaalle. Paastoaika päättyy. On PÄÄSIÄINEN. 

TOINEN PÄÄSIÄISPÄIVÄ eli pääsiäismaanantai sekoittuu usein merkitykseltään ylösnousemuspäivään eli sukkasunnuntaihin. Päivän kirkollinen teksti kertoo miten Magdalan Maria ja muut opetuslapset näkivät ensi kerran kuolleista nousseen Jeesuksen.  Päivä päättää riemullisesti hiljaisen viikon.

Tässä hurahti aika aivan käsistä, joten nyt on tulenpalava kiire etteivät kulmakarvat kärähdä. Onneksi minulla on kuitenkin uusi, hieno luuta entisen rikkimenneen tilalla ja pöönitkin ovat pannussa valmiina. Se kissan ryökäle vielä puuttuu, mutta äkkiäkös sen jostakin ohimennen varastaa:) 

Viime vuonna tytöt innostuivat vähän liikaa, joten meininki näytti välillä tältä, mutta ehkä se tänä vuonna on vähän rauhallisempaa:)

Sano ABRACADABRA  eli klikkaa sanaa niin pääset taikomaan 💜
Kuva: Erkki Tanttu: Vuotuinen ajantieto
  

32 kommenttia:

 1. Kuusi tassua kiittää, kyllä lukemista riittää, mut oli sen väärti tämä tekstisi sun.
  Näköjään Pääsiäisen aikoihin pysyy aurinkokin taivaalla !
  Tiesinhän mä sun noitana lentelevän ;)!!!

  VastaaPoista
 2. Melekonen huisputin sulla, pääsiskö kyytiin?

  VastaaPoista
 3. ... sen kissanroikaleen tilalle. Lupaan olla naukumatta.

  VastaaPoista
 4. Taidan tulla lankalauantaina laulamaan noidat suohon,vaikken väinämöinen olekkaan!

  VastaaPoista
 5. MadameQuu Teillä on ilmiselvästi ennustajan kykyjä! Luulin jo luurasit vähintäänkin luonnostani mutta tasan ei käy muutenkaan nämä onnenlahjat, sillä Sinullahan on kissoja kaksi ja minulla ei yhtään:)

  VastaaPoista
 6. Kyl taas Mustis jutun väänsit,heps. juu,ei kulkenu onnikat eikä auennu juottolan ovet saati tanssilat.Ajat hieman muuttuneet.
  Rauhallista pyhäinaikaa,,,,,

  VastaaPoista
 7. Valde on hyvä vain ja yrittää, mikäli oikein muistan, viime helluntainakin odotin sitä oven potkijaa ihan turhaan:)Eikä tätä noitaa niin vain lauleskelulla suohon upoteta:)

  VastaaPoista
 8. Välillä minusta tuntuu että nämä jutut vääntävät minua jupe, mutta oikein kivaa pääsiäisenaikaa Sinullekin olitpa sitten siniovisen edessä tai takana, rekalla tai prätkällä liikenteessä. Olen tosi hullaantunut näihin perinteisiin ja historiaan, mutta se ruokapuolen jätin suosiolla martoille:)

  VastaaPoista
 9. En ihan kuvitellut menoa noin villiksi pääsiäisenä. Pukin sisäänajonkin luulin tapahtuvan jouluna. Onnea vain matkaan, Mustis, kissan seurassa tai ilman... tungosta on ainakin syntymässä ovesi ulkopuolella, vai johtuuko se varastetusta sukkahousukuvastasi eikä tekstistä? ;D

  VastaaPoista
 10. Sain tämän lahjaksi ystävättäreltä ja ajattelin laittaa yksityiskohtakuvan tästä huisputinhapsuttimesta sinne kasaankin, mutta ei vain onnistunut se kuva,palvelin hylkäsi aina????

  Mutta kyllä kannattaa olla noita. Maailman kauneimmat luudat lennähtävät aivan itsestään portaille ja narsissikimputkin mustaanpannuun ja kaiken lisäksi tulee vielä erittäin houkuttelevia kissaehdokkaita, joten kiitän Sinua varsinkin viimeisestä Pedro:P

  VastaaPoista
 11. Nämä noitaympyrät villeentyvät aina välillä, mutta kiitän toivotuksista Milena, mukavaa matalalentoa tässä vielä odotellaan- Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa myös Sinulle ja onnea kilpailuun:)

  Tungos on ehkä vähän liioiteltua ja tuossa noitakuvassa on mukana yllättävän paljon parodiaa:)

  VastaaPoista
 12. Tarkoitatko kilpalentoa Kyöpelinvuorelle? Sisäsiisti kissa on jo valmiina, joten voitan varmasti, kun et vielä ole päässyt harjoittelemaan kissaehdokkaillasi!! ;DD

  VastaaPoista
 13. Jopas tosiaan taas jutun väänsit, kiitos!

  ღ(。◕‿◕。)ღ

  Minäkin opettelin taikomaan ja onnistuinkin siinä - taioin kauniita kukkia mustalle pohjalle! Sopii oivasti Mustiksenkin tyyliin! ;)

  ´¨)
  ¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨)´¨)
  ¸.•´¸.•´¨) ¸.•*¨).
  (¸.•´ (¸.•´ .•´
  •´ ¸.•*`•

  VastaaPoista
 14. Kyllä sulla tuo tarinan kerronta on verissä.... Lennokasta Pääsiäisen aikaa Noita-kuningattarelle.

  VastaaPoista
 15. hohhoijjaa sun teksties kanssa, enhän mää nyt heti kotiintultuani jaksa noin pitkiin paneutua! mutta sen verran vain, ettei muille jää epäselväksi kun "--- virposunnuntaina saapuvat pienet trullit kahvipannuineen ja värikkäine oksineen vanhan karjalaisen ortodoksiperinteen mukaisesti virpomaan." niin että ethän sinä sanokaan että trullit olisivat ortodoksiperinnettä vaan vain tuo virpominen! trullit ja muut noidat kun on saapuneet ja sotkeutuneet perinteeseen jostain lännestä ja ottaneet vain ortodoksien virpomisen - (virpovitsat siunataan palmusunnuntaina kirkossa ja virpojan antama vitsa asetetaan ikonin päälle).

  tosi ihanasti kirjoitat! ja tuo taikomistaulu, luulenpa että siellä taiotaan kukkia, olin jostain niin lukevinani :)
  ihanaa ylösnousemusjuhlaa villiin länteen!

  VastaaPoista
 16. olkoon menneeksi nyt kun sinulle jo kiire tuli - nuo kiirastorstain kirkolliset jutut vähän ylimalkaisina... ortodoksien pelkästä Suuresta viikosta saa jo toisen mokoman juttua, joten ei siihen nyt - lähde vain rauhassa lentoon! mutta jos PEEQUUN kissat sieppaat, palauta ehdottomasti lennon jälkeen takaisin !

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Milena kulta, tarkoitin kyllä sitä kirjoitusjuttuasi, mutta tottakai hujautetaan kilpaa vaikka sinne Kyöpeliinkin:) Sinulla on vain jo niin selkeä kotikenttäetu, että pitänee vaatia revanssia jo etukäteen:D

  VastaaPoista
 19. Laali, kyllä tuo kukkajuttu oli fantastinen, en ole käynyt tsekkaamassa millaisia tuomiota on julistettu kukkavarkauksista. Olet oikea taikuri, minä vasta treenaan:)

  Joskus lapsena teimme monenvärisen pohjan vahaväreillä ja värjäsimme sen sitten mustaksi ja raaputimme satukukkia, se minulla tuli tästä mieleen.

  VastaaPoista
 20. Kiitän unikko, kohta onkin aika katolle kiivetä ja ensimmäisiä vauhdikkaita lentoharjoituksia opetella:D Uudella luudalla on aina omat vinkeensä, vaikka ihastuinkin tähän kaunottareen heti ensi silmäyksellä. Uusi, hieno Arvonimi tuottaa ehkä vähän paineita:)

  VastaaPoista
 21. Myönnetään TT! Yritin koota vain keveää pintaraapaisua vähän sieltä täältä sekä raamatullista näkökantaa joka on minulle lapsuudesta tuttua, että muitakin hiljaisen viikon tapoja päivien ja erityisesti nimien mukaan. Keskiviikko jäi tavoiltaan ja aiheiltaan köyhimmäksi ja kiirastorstai meinasi varastaa koko showin, joten oli pakko karsia:( Mutta minäpä katson sen kohdan vielä uudelleen. Ehtoollinen kuuluu kiirastorstai-illan kirkkoon ehdottomasti ja kiirastakin se pappikin puhui, olisiko luntannut jonkun blogista:) Tarkoititko ehkä tätä vai sitä vihreää oksaa???

  Ja tottakai palautan sen Madame Quulta tai ehkä joltakin muulta lainaamani kissan ehjänä ja muutamaa taikaa rikkaampana takaisin kotiin:)

  VastaaPoista
 22. Mukavaa ja tunnelmallista pääsiäistä Sinullekin Rip:)

  Tämä Pitkäperjantai on ehkä jo käytännöllistäkin syistä hyvinkin rauhallinen ja se passaa ainakin minulle oikein hyvin.

  Ehkä torstai-ilta venyy myös työviikon jälkeen (äideillä)vähän pitkäksi pääsiäisvalmisteluissa, joten vapaapäivä sitten väsyttää, matkustavaiset ovat väsyneitä saapuessaan kotiin tai sukulaisiin. Monille se on myös raskas työpäivä, yksi monien joukossa.

  VastaaPoista
 23. Mustis! Nyt kun sanoit muistan minäkin! Ihan selvästi palaa mieleen!

  Siis että väritettiin paperi vahaliiduilla värikkääksi, sitten mustaksi ja raaputettiin kukkia esiin! Ilmankos se taikakukkalinkki niin viehättikin! :D

  Hyvää Pitkän perjantain jatkoa! Minä taidan lähteä "luutimaan" taas, testaan uutta luutaani, ja kierrän kaukaa kaikki nuotiot, etten taas kärvähtäisi nuotiossa! :D

  VastaaPoista
 24. Kiitos Laali, samaa sinne. Olen kyllä varma ettei Sinulla ole näin nättiä:) Lentoharjoitukset ovat jääneet aika vähälle..Muistaakseni 7 vee tehtiin näitä kukkajuttuja, minulla on oikea valokuvamuisti mitä tulee lapsuuteen.

  VastaaPoista
 25. Minun uusi luutani ei enää näytä uudelta, kun käytin sitä nuotiossa! Ei nätti ollenkaan! :(

  Mutta kyllä sillä pääsee! :D

  VastaaPoista
 26. No voi onnetonta:) Nosta korkeutta nyt ainakin 30 metriin, nykykokot ovat korkeampia ja tehokkaampia kuin ennen:)

  VastaaPoista
 27. Niin taitavatten olla! :D
  Pitää muistaa!

  VastaaPoista
 28. Naukur sinnekin Bikeboy. Ihana aurinkoinen sää täällä Villissä lännessä, toivottavasti olet itsekin saman ilmiön kohdalla:)

  VastaaPoista
 29. mä muistan myös tuon mustaksi väritetyn paperin ja sille piirtämisen!

  VastaaPoista
 30. Mukavaa tarinaa ja tietoa, sinä osaat, kaunis mielenkiintoinen postaus!
  Iloista vappua ja lähestyvää toukokuuta ♥

  VastaaPoista
 31. Saijastiina kiitän sanoistasi, vappu onkin nyt jotenkin huomaamaton, kun ei ole sitä pakollista vapaapäivääkään ollenkaan, mutta silti iloisiin vappuilemisiin:)

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜