maanantai 23. maaliskuuta 2015

FAZERIN MUUMIMUKI JA TAKATALVI

Koulusurmat ja vallattomat aseleikit vauhdittivat aselain uudistamista vuonna 2011. Se tarkoitti käytännössä sitä, että lupamaksut nousivat pilviin, lupahakijoiden soveltuvuustestit otettiin käyttöön ja käsiaseiden saatavuutta rajoitettiin rajusti monin tavoin. Aselupien saaminen on hidastunut ja vaikeutunut myös henkilökunnan ja toimipisteiden vähentämisen vuoksi. Näin aseiden keräilystä (etenkin deaktiovoidusta) tuli kannattamatonta ja auttamatta vanhanaikaista.

http://www.lahdeniemi.fi/Sivut/Suustaladattavat.htm

Kuvaa klikkaamalla pääset sinne, mistä varastin aseen:)

Asemarkkinoiden huono tilanne heijastuu myös asepussien, patruunoiden, kiikareiden ja muun oheistuotannon myyntiin. Viisaat asekeräilijät myivät Parabellumit, Mauserit, Husqvarnat ja Remingtonit jo hyvissä ajoin ennen alamäkeä ja loputhan kelpaavat vaikka rosvoille kuten kävi Kyröskoskella tammikuussa 2014 - linkistä pääset jyvälle:) Lainmukaiset asekaapit eivät enää estä murtomiehiä eivätkä betonibunkkerikaan heitä pidättele. Aselain kiristymisestä voi paradoksaalisesti seurata se, että aseet myydään pilkkahinnalla pois käsistä kenelle tahansa ostajalle ja sehän on tietysti turvallisuusriski jos mikä.

Mutta jos asekerääjillä menee vähän huonosti niin muumimukien suosio on aallonharjalla edelleenkin! Muumibuumi on ollut jatkuvaa aaltoliikettä 1950-luvulta lähtien. Allaolevaa mukia ilman pitänee kuitenkin pärjätä, vaikka saman ikäinen joulumuki kaapista löytyykin. Mukin aiheena oli Fazerin vanha karamellipussi ja sisko väitti kivenkovaan, että tätä mukia muka olisi ollut joskus aiemminkin saatavilla, kuin vuoden 2004 valmistetut 400 kappaletta. Mutta siihen ei voi luottaa, sillä ihastellessaan Toven juhlavuoden uutuutta, hän ei tykännyt lainkaan motista, joissa oli silmälasit:)
Fazerin muumimuki
Keräilijöiden tavoin haistelen aina uusia tuulia ja ylläoleva juttu pisti minut miettimään, miten viisasta olisi luopua nyt ÄKKIÄ muumimukeista, jotka haluaa muuttaa rahaksi, sillä aallonharja on saavuttanut huippunsa ja on pikkuhiljaa taittumassa. Uusia aaltoja tulee tietysti vastakin, mutta siihen menee taas aikaa muutama vuosi. Mukitehtailu on muutenkin mennyt liiallisuuksiin, silti muutamia vanhempia ja erikoistuotteita kannattaa ehkä säilyttää. Käytössähän muumimuki on aina iloinen ja trendikäs ja sen voi yhdistää vaikka teeman kanssa. Kesällä voi käyttää kesäisiä aiheita ja jouluna jouluisia tai kerätä vain tiettyä  väriä tai aihetta - vaikkapa mustavalkoista. 
muumimukit
Lapsena en lämmennyt muumeille ollenkaan, sillä en tajunnut mitä taikaa näin tyhmän näköisissä olioissa ylipäätään oli. Lähinnä niistä tuli mieleen virtahepo jolla ei ollut edes suuta. Aku Ankka sai tylysti saman tuomion, sillä hyppelevät ankkaparodiat ja tekstikuplat siellä täällä näyttivät minusta vain rasittavalta sekasotkulta. Mutta koulu ja kavereiden sivistävä seura tekivät tehtävänsä ja ajattelutapani laajeni kummasti:)

Alunperin muumihahmo oli pieni, musta ja ruma sarvipäinen otus, jolla oli hehkuvan punaiset silmät. Vähän pienen pirun näköinen:) Tove hahmotteli ensimmäisen muuminsa luultavasti saarensa ulkohuussin seinään. Demoni-ominaisuudet ovat muumeista kummasti haihtuneet ajan myötä ja muumit ovat kiltteytyneet varsin sopiviksi pikku pilteille. Lempihahmoni on ollut pikku Myyn ohella Näkymätön tyttö, joka tuntui alusta asti omituisesti tutulta:) Nykyään myös myrskyä ja katastrofia pelkäävä Vilijonkka on tullut yllättävän läheiseksi. Kun katastrofi tapahtuu, ei enää tarvitse huolehtia pienistä murheista kuten astioista, verhoista tai turhista peloista. Olet maailmanloppusi keskellä yksin, turvassa ja vapaa!

Tänä päivänä muumit tuovat minulle mukavia muistoja ajoista jolloin pieni koulukkaani tuli kotiin ja kertoi tohkeissaan että muumien kirjoittaja on Tove Jansson ja se lausutaan tuuve ja tapitti äitiä tiukan näkoisesti silmiin, kuten lapset ruukaavat luullessaan ettei äiti/isä ole mokomaa asiaa ikinä kuullutkaan:) Piti olla tokevana, ettei edes hymyillyt - puhumattakaan siitä, että olisi pilannut lapsen ilon tietämällä asiasta liikaa. 

Ompelemaani tilkkupeittoonkin eksyi kerran pieni pala muumikangasta ja ensimmäinen lapsenlapseni, joka ei osannut kunnolla edes puhua, hoki riemuissaan että muumi-muumi. Enkä minä älynnyt mitään ennenkuin äiti nauroi että onhan siinä muumi. Eräänä jouluna sain muumimamma-mukin joululahjaksi kuopukselta, ehkä sen vuoksi kun minua harmitti rakkaan Pikkumyy-motin särkyminen. Muumimamma eli vanhempi roosamuki,  joutui ahkeran käytön vuoksi ensin kuurojen osastolle ja taitaa tällä hetkellä olla jo muumimukitaivaassa:) Lapsen ostama muumimuki innosti muitakin lahjan hankkijoita ja niin minulla oli kohta kiva muumimuki kokoelma. Kiitos lasten, heidän morsmaikkujensa, ystävien ja kummipoikani. Mieskin ehti ostaa minullr pari muumimukia, viimeisimmän ystävänpäivä-lahjaksi 

Muumihahmot ovat vain osa lahjakkaan ja ahkeran Toven tuotantoa, sillä hän kuvitti kirjojen kansia, teki julisteita yhdyspankille, ahersi rahapulassa kortteja, piirteli Garm-lehteen ja maalasi myös tauluja.
Tove Janssonin postikortit, vanha korttikokokoelma 
Jos tämän näköisiä vanhoja kortteja sattuu löytymään piironginlaatikosta tai ullakolta, kannattaa pistää visusti talteen, sillä ne ovat rahanarvoista tavaraa! Itselläni on ylläolevan kaltainen 10-kortin sarja eli tästä puuttuu lumpeenlehdellä istuva sammakkoäiti, joka kutoo. Näistä on tehty myös uusintapainoksia, mikä asia kannattaa tarkistaa ennenkuin haaveilee myynnistä. Käypä hinta näistä menee komeasti 100 euron pintaan ellei ylikin.
Takatalvi on muuten käsite, jonka käyttämistä en talviaikaan ymmärrä ollenkaan. Terminen kevät ei varhaisesta kevään tulosta huolimatta ollut vielä edes alkanut, kun törmäsin joka paikassa ennenaikaisiin höpötyksiin TAKATALVESTA. Maaliskuu on kaikesta huolimatta yksi talvikuukausi, mikä käsite meiltä on näköjään hämärtynyt kokonaan! Toisaalta vuodenaikojen rytmikin on heittänyt vähän kuperkeikkaa siinä mielessä, että syksy venyttyy monesti jouluun ja kevät tupsahtaa keskelle talvea. Edellisestä huolimatta puhuisin takatalvesta vasta huhtikuussa tai jopa myöhemmin - kun lämmin kevätkausi keskeytyy pakkasiin ja lumipyryihin. Vielä vappuna tulee poikkeuksetta rakeita ja kerran toukokuussa tuomenkukatkin peittyivät lumisateen alle.
Luonnonilmiöt ovat hellineet meitä myös taivaallisesti maaliskuun puolenvälin jälkeen. Ihailin tulikettujen värikästä juoksua keskiviikkona (17.3.) iltayöstä ja harvoin olen nähnyt niin paljon värejä kuin silloin. Vihertävän keltaisen loimotuksen alta heijastui kauniisti sinistä, jopa punaistakin. Muutaman kerran aiemminkin on ollut melko näyttäviä revonhännän huiskauksia, joita olen iltalenkillä ihastellut. Ei ihme että aurinkokin otti ja pimeni:) 

Viikon tähdistönä on tarumainen Bereniken hiukset, joka on aika vaatimaton tähdistö Karhunvartijan ja Leijonan välissä. Mielestäni hyvin vaikea hahmottaa, kuten monia muitakin kuvioita. Outo, tulinen pallokin lenteli pitkin taivaita, ennen kuin jäi tulikettuja metsästäneiden ihmisten saaliiksi vähän vahingossa. Lisätietoa ja hienoja kuvia löydät URSAN sivulta, klikkaa tätä niin oikopolku aukeaa  suoraan kuviin. Lienevätkö jo Putinin ohjusharjoituksia:)

Näin kevään korvalla mielessäni alkavat soida myös ihmeelliset tipitii-sävelmät ja keväthuumaa pukkaa sydämeen, mikä johtaa väistämättä paritteluhaluun:) Tipitii-ystävän puutteessa keksin viime vuonna iskevän ilmoituksen deittipalstalle:

"Annetaan äkäinen, vähemmän kaunis leskenkoppana, jossa jonkun verran käytön jälkiä ja kaksi tappelevaa kissaa hyvään kotiin." Kovin paljon kiinnostuneita ei ole ollut, syytä siihen en ymmärrä:)

31 kommenttia:

 1. Kyllä mulle kelpais hyvin, vaik ois enempiki käytön jälkiä. ;D

  Lahessa puolet asekkauppiasta teki konkurssin kun uus aselaki tuli voimaan. Käsiaseitten myynti torppas ku seinään ja pyssyjen hinnat tippu 90%.
  Mulla käsiaseen hankintalupaan kesti reilut 3kk, kun ennen uutta aselakia sain hankintaluvan kolmessa minuutissa. Mielettömät kuulustelut ja palikkatestit. Poikakin haki tarkkuuskivääriin lupaa, ja sai, koska luvan myöntäjä tuns mut ja ties et poika on ampunnu nelivuotiaasta.

  Noista tollassista keräilyhommista en tiiä mitää. Mä oon keräilly pää-osin likkakamuja, naisystäviä ja sitte työkaluja ja rakennustarvikkeita. ;DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asekaupoilla ja -kauppiailla ei mene nyt hyvin. Hinnat putosivat rajusti ja jopa harvinaisuudet myydään satasella parilla, kun ennen niistä saattoi saada lähemmäs kymppitonnin. Isot tytöt ovat puhuneet että aika tarkat testit ovat tulleet tähänkin asiaan ja tuo kuvaamasi hankintalupa oli hyvä esimerkki siitä, miten ajat ovat tosiaan pidentyneet.

   Metsästysaselupa oli ennen pelkkä läpihuutojuttu /jos metsästystutkinto oli suoritettu) ja rinnakkaislupia sai kyllä helposti oman aseen lisäksi. Käsiaseet ovat itselleni vähän vieraampi juttu, mutta tiedän että niitä ei enää hevillä myönnetä ja aiemmin niitä sai aika helposti. Amerikassa tämäkin juttu on aika villiä meininkiä, siellä aseen saa sieltä suunnilleen maitokaupasta ja aseen hankinnan takana on turvallisuuden hakeminen? Tarkkuusammunta on hieno harrastus ja ehkä suhteet ja etenkin tuo harrastuksen pituus vaikuttaa luvan myöntämiseen. Onnea ja menestystä pojalle harrastuksen parissa.

   Kolhiintunut käyttökalu kiittää Timoa kauniista sanoista, mukava kuulla että joku olisi edes vähän kiinnostunut:)

   Poista
 2. No jo on monipuolinen postaus! Tekstiä ja ajateltavaa, niin että kelkasta meinasi pudota, mutta uusintakierros auttoi pääsemään taas kyytiin.
  Noista pyssyistä en ymmärrä mitään, joten menen suoraan Janssoniin. Hän olisi halunnut maalata, mutta hänen kuten muidenkin taiteilijoiden kohdalla oli se ongelma, että maalauksilla ei elä. Kun Muumit alkoivat vetää ja tuoda leipää, niin pakkohan niitä oli sitten tehdä, samoin kuin kortteja ja muita. Olisi se hienoa, kun olisi nippu kortteja tuolla hyllyllä. Siis Toven kortteja, kyllä siellä muita onkin.

  Olet hienon mukikokoelman saanut läheisiltä, niin pidä nyt vaan ja odota seuraavaa aaltoa, tai paremminkin sitä seuraavaa, hinta kun nousee sitten vaan, kun aikaa on kulunut.
  Hyvää uutta viikkoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Uuna ♡ Tässä oli kieltämättä liikaa tavaraa, alunperin piti pelkästään muumeista kirjoittaa, mutta "taivaskanavastakin" oli pakko jotakin mainita ja kuvatkin jäivät siitä pois.

   Se on totta, ettei taulujen maalamisella monikaan ole elänyt, suuret taiteilijat ovat nähneet nälkää ja vilua ja ovat kuolleet yksinäisinä ja unohdettuina, kunnes jälkipolvi on antanut heille sen kunnian ja arvonannon, mikä heille olisi kuulunut jo eläessä. Toven kohdalla kävi siinä suhteessa toisin, koska muumi-idea onnistui yli odotusten. Hän sai maalata myös tauluja, jotka kaikki eivät olleet kovin arvostettuja. Tovea ihailen eniten näiden ihanien tarinoiden ja hienojen julisteiden vuoksim sen lisäksi että arvostan häntä muumien luojana. Pikkuruinen muumihahmo "kummitteli" hänen monissa töissään jo ennen varsinaista läpimurtoa.

   Laitoin tuon muumimuki myynti-udean ikäänkuin vihjeeksi muillekin, että nyt on aika luopua turhista mukeista, ellei halua niitä säilyttää. Itse kerään joulumukeja ja nämä lahjamukit säilytän tottakai. Harmi ettei se ensimmäinen ole enää ehjänä, siitä saisi nyt mukavat rahat:)
   Muumibuumi tulee noin 10 - 20 vuoden välein ja pikkuaallokkoa on siinä välissä. Kaunista ja taiteellista viikkoa Sinulle Uuna:)

   Poista
 3. Tuosta asepihistyksestä vaikenen kuin muumi, mutta jos satut tietämään kiinnostuneita ostajia, voit kyllä vapaasti vinkata, kunhan et kerro eteenpäin. Itse asiaan eli muumimukeihin mennäkseni, ei tuollaisella ilmoituksen mukilla ole mitään virkaa, ei kestänyt edes yhtä uunin kylkeen heittoa:( Taikatalvi ja takatalvi lienevät hiukan eri asioita? Kyseessä on kuitenkin taianomainen ilmiö, jossa lämpenemistä seuraa kylmeneminen, joka sitten jossain vaiheessa taas kääntyy päinvastaiseksi. Mutta mistä sitä riittäisi puheenaihetta, jos säät olisivat vakio, eivätkä sairaudet sekoittaisi elämää? Naapurin emännän uudesta mekosta ei kauan jaksa pälpättää?
  Muutoin blogin tekstistä ennen loppukaneettiani totean: Monialaisesti asioihin perehtyneen taitavan sanankäyttäjän säihkyvää tekstiä elävimmillään, kiitos!
  Ja loppukaneettina tuohon keväthuumausilmoitukseen totean, että kävinpähän juuri hakemassa kirjastosta: Kuinka äkäpussi kesytetään :)
  JussiN

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asejuttuhan tapahtuikin melkein takapihallasi, mutta en minä sen sitä vuoksi laittanut, vaan tuon bunkkerijutun takia. Varkaita ei kun pidättele mikään, kun sen pään ottavat, luultavasti ovat jo lusimassakin, joten voit vaieta kuin muuri, sehän on kyllä vähän epäilyttävää:)

   Se on totta, että naljailin ihan suotta tuosta takatalvijutusta, siitäpä olen jo kuullutkin, en vain tiedä, mikä minua niin nyppii kun keskellä talviaikaa tulee lunta, niin jopa radiokuuluttajatkin hehkuttavat, että herranen aika, mitä nyt tehdään kun takatalvi iski, maailman loppu tulee ja järvet jäätyvät juhannuksena. Ilmoista voidaan aina jutella ja sehän on vaaraton ja hyvä aihe, ellei osu puhumaan takatalvesta jollekin Irkku-nimiselle helmi-maaliskuussa.)

   Kehut ohitan, mutta juutun tuohon Äkäpussi juttuun ja huomatan että saa siinä lukea montakin kirjaa ja kirjoittaakin ehkä muutaman (Sinulla on se toinen vielä kesken) ennen kuin tätä äkäpässiä on narutettu:) Sinänsä mielenkiintoinen juttu, jonka Burt ja Taylorkin tärväsivät aikoinaan:) Ei vaiteskaan, ihan hyvin esittivät, Burt oli kouliintunut Shakesin esittäjä jo ennestään.

   Poista
  2. Fasumukista en muistanut sanoa mtn, mutta tuskinpa se mukia kummepi on, keräilijät vain hurahtavat välillä, ehkä se joutikin takan kylkeen:)

   Poista
 4. Mustis, muumit muuttuivat Japanissa, jonne Tove antoi piirtäjille aika vapaat kädet. Minä olen innokkaampi muumikirjoissa kuin mukeissa, mutta onhan noita saanut lahjaksi sekä itse ostettu. Osan olen antanut tyttären mukaan, osan jätimme itselle. Suvella käytämme paljon Iltapurjehdusmukeja, jotka siis molemmilla omat.

  Olen ottanut Janssonin perheeseen yhteyttä, sinne, jossa päätetään uusista mukeista ja toivonut Nyyti ja Tuittu -mukia. Kun tapasin R:n 30 vuotta sitten, ostin hänelle heti Kuka lohduttaisi nyytiä? -kirjan ja se on vieläkin tallella hurjasta lukemisesta huolimatta.

  Muumien suosio voi hetkeksi mennä, mutta se mikä menee alas, sillä on tapana myös nousta ylös.

  Aseita on vieläkin liian löysästi saatavilla. Tiedän henkilöitä, jotka lähtevät ampumaseuraoihin vain saadakseen aseluvan ja sen jälkeen he kuljettavat asetta mm. auton istuimen alla, mikä on laitonta. Kaikki aseet talteen viranomaisille! Meidän nurkilla sattui juuri järkyttävä juttu, kun naapurin tytär oli saanut suloisen koiranpennun. Yhtenä sunnntaina sitten äiti laittoi koiralle huomioliivin päälle ja lähti naapurin rouvan ja tämän koiruuden kanssa suositulle luontopolulle, Oli tammikuu ja koirat olivat irti, mutta kummatkin pienet koirat kulkivat siinä melkein rouvien jaloissa. Sitten toinen koira meni haistamaan jotain lumipenkasta ja yhtäkkiä pamahti. Eräs metsästäjä, joka on ollut moneen kertaan viranoimaistoimien alaissena huonoista koiranpidosta ja monesta muusta oli ampunut pienen, valkoisen japaninpystykorvan jäniksenä ja ilmeisesti humalassa. Koira eli puoleen väliin matkalla eläinlääkärille ja sitten kuoli autossa rouvan syliin. Juttu menee nyt käräjille ja asiaa on pengottu isosti, sillä tuolta henkilltä halutaan nyt aseet pois. Mihin tarvitaan aseita muuta kuin murhaamiseen, eläinten tai ihmiseten murhaamiseen. Mennään metsään kameran kanssa, ei aseen.Isäni kielsi aikanaan metsästyksen omistamissaan metsissä ja hän antoi meille tyttärille mallin miten elämässä voi elää sovussa luonnon kanssa. Riku Cajanderin Luontopiha -kirjassa on aivan loistavia kertomuksia puutarhaketuista ja mikä hyötyeläin se onkaan! Sisareni mies on erikoistunut kuvaamaan karhuja ja lintuja. Kaikilla elollisilla on oikeus elämään ja tuotantoeläimillä on oikeus hyvään elämään. Lehmät suvella laitumelle ja parsinavetat kieltoon. Onneksi meildän lähistölle on syntynyt luomutiloja, joista lihaa voi ostaa suoraan. Minä voisin olla vain kalalla ja kasviksilla, mutta mieheni urheilee ja kaipaa lihaa, joten olkoon se edes onnellisen elämän eläneen kanan tai naudan lihaa sitten.

  Muumimukeista aseisiin;)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena hyvä. Pelkällä ampumaseuraan kuulumisella ei saa aseelle ostolupaa. Täytyy olla myös pidempi historia ampumaharrastuksesta ja sellaisen saa vaan noin yhdeltä henkilöltä/ maakunta. Tarkkuusammunta on hyvä harrastus. Siinä nollaantuu pää täysin. Ei tartte alkoholia käyttää nollaamiseen, tai muitakaan rauhoitetta. Muutaman törpön tekemistä virheistä ei voi eikä saa koko harrastajajoukkoa syyttää. Karrikoituna pitäisi autoilu kieltää kaikilta, jos muutama autoilija jäisi vaikka ratista kiinni.

   Poista
  2. Lämmin kiitos Leena♥ Mukeista valitsen vain omasta mielestä kauneimmat, ihan mitä sattuu kuvituksia en huoli (joulu- ja talviaiheet ovat minulle in) ja tiesinkin tuon Japani jutun, joka on vain lisännyt muumien globaalista suosiota, sillä muumit rantautuivat sinne jo aika päiviä sitten ja sarjakuvissa he jopa sotivat, minkä Tove kielsi ja veti oikeuksiakin pois. Piirtäjänä on toiminut myös Toven veli, sillä suosio kuormitti taiteilijaa jo liikaakin. Kaiken alkusysäys oli kuitenkin syyskuussa 1954 kun Moomin sarjakuva aloitti voittokulkunsa The Evening News-lehdessä Englannissa:)

   On surullista, että näin ikävä juttu on sattunut ja vieläpä metsästäjän taholta. Eipä se kyllä ole ensimmäinen huti eikä varmaan viineinenkään. Jotkut ovat ampuneet jopa omia koiriaan hirvinä. Melko kuumana pitää olla että laukaisee aina kun metsässä joku liikkuu. Koirien huonosta kohtelusta pitää aina ilmoittaa viranomaisille, mielellään eläinlääkärille ja toivottavasti mies ei ota enää koiria, jos huonosti pitää omiakin. Sekin pitää muistaa että vahinkojakin sattuu, enkä nyt tarkoita tätä pikkukoiraa, mutta metsästyksessä yleensaäkin. Toivottavasti juttu selviää, vaikka se ei tuokaan tätä rakasta pikkukoiraa takaisin. Voin vain kuvitella miltä tytöstä ja äidistä tuntuu:( Ehkä tämä panee ampujankin ajattelemaan asiaa. Asejuttu on minulle kipeä asia, enkä ymmärrä miksi sekin piti pöydälle nostaa. Metsästys on aikoinaan pitänyt hyväksyä omalla kohdalla ja se ei ole ollut helppo asia näin hentomieliselle, mutta järki ja se ,että eläimet saavat olla vapaana eri tavalla kuin tehotuotantossa on vaikuttanut asiaan.

   Puutarhakettu vaikutti aika hauskalta idealta. Jänikset eivät ainakaan syö hedelmäpuun runkoja. Jatkan kommetteja kuin ehdin. Timon kommentti oli hyvä siinä mielessä hyvä että aseita voidaan käyttää muutenkin kuin vain tappamiseen, mikä kieltämättä on niiden pääasiallinen käyttötarkoitus. On ollut aikojen alusta, sillä ihminen on luotu tappajaksi..niin, tai en tiedä onko, mutta hyvin tuntuu onnistuvan. Pyydän että kerrot myötätuntoni sille tytölle, joka menetti näin ikävästi rakkaan lemmikin.

   Poista
  3. Timo. älä hermostu! Siis hyväksyn tarkkuusammunnan ja hirven metsästyksen pitkin hampain. Mutta haluan lisätä valvontaa tässä asiassa. Yleensä olen sitä mieltä, että ei mitään liikaa valvontaa mihinkään, mutta aseissa, eläinsuojelussa ja huumeasioissa, lisää valvontaa kiitos! Tuo ampumisjuttu on naapurin suru ja ampujakin asuu melko likellä. En ole vielä kuullut, miten oikeudessa on käynyt. Hän, joka kuljettaa pistoolia autonsa penkin alla, on eräs sukulaiseni, joka on asian monelle paljastanut viineissä. Ja hän on mestariampuja en tohdi edes sanoa kuinka kuuluisa, ettei tule tunnistamista...Haluan myös suojella itseäni, joten minä en puutu.

   Mustis, muistankin nyt kun kerrot, että Toven veli piirsi myös. Ainoa kaukomatka, jonka haluaisin tehdä, olisi matka Japaniin.

   En ole nyt tavannut naapuriani, sillä on ollut niin kiireistä...Kysyn heti tavatessa, miten meni. Nyt on nimittäin niin, että tuo koiran ampuja saataneen tuomiolle ehkä myös rattijuopumuksesta. Kaikilla sitä onkin aseita!

   Isäni ei tappanut edes hiirtä. Hän oli kotipitäjämme kauppias ja hyvin suosittu. Pelasti sekä ihmisiä että eläimiä. Kielsi omissa metsissään kaiken metsästyksen, vaikka se oli kauppiaalle riskiä, mutta kylä ymmärsi. Meihin tyttäriinsä hän istutti niin ison rakkauden eläimiin, että en voisi esim. kuvitella syöväni hevosta. Hevonen on minulle lemmikki ja ratsastus harrastus. Minä olen joutunut hyväksymään hirvenmetsästyksen, mutta nyt ollaan niin pitkällä, että jopa valmistan hirvestä gulassia. Hirvi on saanut elää onnellisen elämän, parsinavettaan koko elämäkseen sidottu lehmä ei.

   Ai, Timoko siis vain tarkkuusammuntaa? En heti tajunnut.Sehän on ihan OK. Mieheni lähtee metsään kameran kanssa, ei ikinä ampuisi mitään. Ei tappaisi haitallista lehtokotiloa suurempaa. Kiitos, kerron <3

   Poista
 5. Näyttäisi vähän siltä, että deittipalstailmoituksesi on huomioitu. Saattaapi tunkuun asti.
  Aseista en ole kiinnostunut, mutta tiedän, että huushollissani on vanha kaksipiippuinen haulikko, hanallinen mustaruutiase, jolla saattaa olla pieni museoarvo.
  Muumien kanssa on sama juttu. En tiedä niistä just mitään, en omista yhtäkään Muumimukia, mutta Tove Janssonin muu tuotanto on tutumpaa.
  Mitä kertoilit termisestä keväästä ynnä muista luonnonilmiöistä, tähtitaivaineen, niin jopas olen kiinnostunut. Saatan tuijotella tähtiä tuntikausia ja yritän saada selville, mitä tähdistöjä osaan tunnistaa.Ursan sivuilla vierailen tiheään ja lähettelen jopa taivaan tapahtumiin kuviakin.
  Kiva postaus.Yes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole pelkoa Aimarii, että tungosta olisi. Olen kyllä vähän kranttukin, sen lisäksi että olen muutenkin vaikea pidettävä:)

   Kaksipiippuinen mustaruutiase vaikuttaa mielenkiintoiselta, vuosisadan alun samantyyppistä pyssystä tarjottiin kolmisen vuotta sitten helpostikin 2000 ja enemmänkin.

   Kiva että joku osio iski:) Tähdistöjen tunnistaminen onkin haasteellista, minulla oli ennen vanhaan aika hyvä opas, joten en vaivannut päätäni, muuta kun katsomalla siihen suuntaan missä Lyyran Vega yms oli. Täällä on valosaastetta vähän liikaa, että voisi nauttia kirkkaasta tähtiyöstä. Ursalle olen minäkin joskus kyselyitä tehnyt ja kerran jopa niinkin, etteivät heti tienneet mistä oli kyse, mutta selvisi sekin aika pian. Sinulla onkin taivaallisen hyviä kuvia:) Lämmin kiitos Aimarii.*☆*

   Poista
 6. Oletpa tehnyt monipuolisen tietopläjäyksen taas! Sanattomaksi tekee minut tuo postaus, vaikka se muiden kommentoijien "kielet" on kirvoittanut... No onneksi tuli paljon uutta tietoa korvien väliin, jota voi sulatella pitemmänkin aikaa. ;-)
  Taitaa tästäkin huushollista löytyä kortteja, joita pitänee tutkia suurennuslasilla. Kiitos vinkistä ja postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS.
   Unohtui edellisestä, metsästän vain kameralla. Ammunta urheiluna rataolosuhteissa on ok!
   Muumimukit, Tove Jansson, luonnonilmiöt ja em. kortit ovat myös mielenkiintoa herättäviä... sanoo "romujen" keräilijä. ;-)

   Poista
 7. Kyllä olikin niin opnipuolinen ja hieno postaus!
  Aseista en tiedä minäkään yhtikäs mitään, mutta muumimukit on mulle tuttuja.Lapsille niitä on tullut joskus osteltua.
  Yksi Tove Janssonin kortti mulla on, ja sen pidän itselläni, enkä myy sitä koskaan.
  Ostin sen joskus korttimessuilta.
  Mutta sulle toivottelen hyvää kevään odottelua, toivotaan, että Pääsiäinen on lämmintä aikaa meille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aseet eivät minullekaan ole sen tutumpia kuin mitä olen kirjoista lukenut ja isän ja miehen/veljensä kautta aikoinaan nähnyt.

   Kortti lienee originaaliversio, aihe olisi kiinnostanut. Itse tilasin muutaman uusiotuotantokortin, mutta eihän niillä ole kuin pelkkä kortin arvo. Kiitoksia Harakka, toivotuksesi olivat kovasti paikallaan. Pääsiäinen on kohta käsillä, mutta jotenkin ei tunnu ollenkaan siltä, kaikki juhlat ovat kärsineet jotenkin inflaatiota ja se surettaa minua, koska olin aikoinaan oikea juhlaihminen, joka rakasti perinteitä jne. Nyt tappelen vain kissojen kanssa:) Kaunista kevätaikaa Sinullekin Harakka♡

   Poista
 8. Tulin vaan pikaiseen huikkaamaan, että blogissani olisi sinulle erilainen blogihaaste!

  VastaaPoista
 9. Kiitoksia Tuitiina♥ Käyn katsomassa heti:)

  VastaaPoista
 10. voi voi, pyssyä en halua, en katso edes toimintaelokuvia,,,pumpum.. muutenkin ammutaan oikeesti joka sekuntti jossain maailmassa kokoajan ihmisiä lapsista vaariin ja mummoihin..
  Muumiaika elämässäni oli lasten aikaa, he myös veivät muumimukit ja kipot sekä itse ompelemani muumikangas pussilakanat, tyynyliinat ja vielä monta muumikir´jaa, ihan pari kirjaa on jäljellä joita pienin lapsenlapsi jaksaa luetuttaa (4v) siinä kun on Nipsu ja Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikkumyy jännittävällä seikkailuretkellä vanhassa kaivoksessa...Täytyy kertoa lapsille että osaavat säilyttää muumikipponsa vanhuuden varalle, jos tulee rahapuha... kevätttä on ollut, en ole täällä hesan seudulla enää lunta nähnyt, jos yöllä on tullut on se jo aamulla sulanut.. muuttolintuja olen nähnyt ja pajunkissojakin löytyy, kyllä se kesäkin tulee sitten 15.5.2015 ennustan.. niinkuin kunnon pääsiäisnoidan kuuluu ennustaa.. Iloista Pääsiäisen aikaa sinulle ystäväni ja odottele vielä vähän niin kevät herättää kesäkollit ja kohta niitä mouruaa oven takana, monet tykkää äkäsistä, on mitä kesytellä, (niin ne höntit luulee) Minä pidän nyt taukoa kollimaailmasta, olen siirtymässä kiikkutuolin keikuttajaksi ja kutomisten maailmaan, mielessä pyöriii tarina, mutta en ole saanut siitä vielä tolkkua:) kehittelelen ja kypsyttelen kunnes se unohtuu.. minua otti niin pirusti kupoliin kun itänaapurit hakkeroi mun pienetsanat,, jos olet löytänyt sen venäjän kielisenä, niin ei ole mun tekele vaan näki joku vaivan kääntää se .. ääh..mun uusi pieniä sanoja käsittellee vakavia asioita, se ei ole blogspot..vaan vähän niinkuin kotisivu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Aikku, vähänko minua jo alkoi naurattaa kun luin "vuodatustasi" äkäpussien puolesta. Ilmeisesti olen ikuinen pikku Myy, oikea vastarinnan kiiski, joka ei opi missään kivikossa luovimaan myötävirtaan. Sehän vain vaikeuttaa tilannetta, mutta toisaalta elämä on opettanut olemaan karvat pystyssä jo varan vuoksi:)

   Kun otit puheeksi tuon venäjäsivun, niin pitihän minunkin käydä katsomassa miten siellä mustaleski noteerataan ja arvaa mitä, Putinin naamahan siellä oli minun kauniin postaukseni sivupaneelissa:) No eipä siinä mitään, mukavan näköinen ukkohan se on, vaikka onkin vähän kus.. tuota ihmeellisiä ajatuksia sodasta ja rauhasta:)

   Muumimukit kannattaa laittaa myyntiin jo nyt, sillä kohta useimmista ei saa paljon mitään koska niitä on liikenteessä liikaa. Valoisaa ja hyvää pääsiäisen aikaa Sinulle Aikku ♥ Kiikkustuoli minullakin on, mutta se on semmonen pehmofunkkis tai mitä tyyliä lienee.

   Poista
 11. Minunkin mielestä Maaliskuu on talvikuukausi kunnon yöpakkasineen ja kantohankineen, vaikka Aurinko saattaakin paistella koriasti, mutta sen lämpö on vielä niin pettävää. Kaunis pyssy, vaikka tappoase onkin. Asesepät toteuttavat niissäkin varmaan omaa taidettaan - noin niinkuin vaivihkaa. ;-)
  Olenkohan ainoa suomalainen joka ei omista ainoatakaan muumikippoa eikä kappoa.
  Ja kun luin jutun, kuinka koululaisilta "MuumiOy" kielsi muuminäytelmän esityksenkin sen vuoksi, että muumit ovat niin yksityistä ja luvanvaraista bisnestä. Ajatella kuinka rahanhimoisia ovat ja eikös ne sadut ole juuri lapsille suunnattuja. Olin aivan äimistynyt ja niin olivat opettajatkin kyseisessä koulussa. Muumeista olen aina tykännyt ja niitä iltasatuja lukenut viimeiset 10 v. lapsenlapsilleni. Mutta se näytelmänkieltojuttu vei hohdon koko muumimaailmasta. Nykymaailmassa kaikki mitataan rahassa, ikävä kyllä. Tietysti tämä on vaan minun mielipiteeni, mutta en malta olla sitä nyt juuri kertomatta :-)
  Taivaankannen komeita ilmiöitä piti minunkin seurata, että niskat kippeenä ja vielä yötä päivää :-D Muutenhan se on ilimasta huvia.
  Oikein mukavaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa ja komeita kokkoja sinne teillekin päin. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva saada kannatusta tässä talvijutussa. En usko että olet ihan ainoa, joka ei kerää muumimukeja, eräs ystävättäreni ei ymmärrä niitä ollenkaan, mutta kovasti on muumimania suomalaisiinkin iskenyt.

   Olipa ihme juttu se näytemä, ilmeisesti jotakin tekijänoikeusrajoituksia on ollut taustalla? Sadut kuuluvat ilmanmuuta lapsille ja uskoisin että Tovekin olisi sitä mieltä. Ei ihme että muumi-innostus lopahtaa, jos vastaavia tapauksia vielä sattuu. Bisnes on aina bisnestä ja kyllä tämä muumihullutus on sitä. Lasse Pöysti esitti aikoinaan Muumia ja se oli aikaa se. Nykyään kaikki arvotetaan euron kiilto silmissä, mikä näkyy jo monissa asiossa. Raha ratkaisee sanottiin ennen, mutta silloin oli vielä muitakin arvoja, joita kunnioitettiin.

   Kiitoksia Selma, samoin sinulle kaunista pääsiäisaikaa, Kokot ovat vähentyneet, sllä Parhalahdellakaan ei enää ole, mutta Himankakylällä ja Rahjassa on takuuvarmasti kokot.

   Poista
 12. Peikko on istunut muumipeikon kanssa nuotiolla ja paistanut makkaroita. Niitä ei laitettu mukiin, eikä silloin pelattu kortteja. Pyssyjä paukuteltiin pamahduksen takia, mutta kun yhden oravan ote lipesi ihan säikähdyksen takia niin karhu sai viedä pyssyt. Mukavaa oli kaikin puolin, vaikka mukavuuslupaa ei ollut kellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuuskamuikkunen istui aikoinaan Muumipeikon kanssa nuotiolla ja lohikäärme tykkäsi Muumipeikon harmiksi älyttömästi Nuuskamuikkusesta. Ketäpä sellainen ei harmittaisi, varsinkin jos on löytänyt itse viimeisen louhikäärmeen. Siihen aikaan muumit olivat vielä vapaita, eikä niitä oltu tosiaankaan laitettu mukeihin:)

   Joskus on parempi että Karhu vie pyssyt, mutta enempää en tästä asiasta halua puhua, ihan vain sen takia että Oravakin pysyy varppeillaan. Kiitoksia Peikko, luulen että olemme hyvinkin samalla aaltopituudella:)

   Poista
 13. Kiitos hienosta ja moniasiallisesta postauksesta, Mustis!
  Kyllä minusta pyssyt voitaisiin vaikka kaikki hävittää ja nuo herra P:n ydinaseet, joilla hän naapureitaan uhkailee!

  Hyvää ja maukasta pääsiäistä sinulle, Mustis! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikoinaan kun tykki keksittiin niin luultiin, ettei enää ikinä olisi sotia, kun ase oli niin paha:) Mutta kuten tiedämme niin ei käynyt vaan maailma on täynnä ydinohjuksia ja pommia joista pelkkä kokeilu riittää saamaan elämämme mahdottomaksi. Putin voi olla eräänlainen syntipukki ja kauhuntasapainon kannalta jopa välttämätön paha. Nämä asiat näemme usein vasta jälkeenpäin. Yhdysvallat kiillottaa ovelasti panssariaan muiden verellä ja sodituttaa omat sotansa usein toisilla, mikä näyttää paremmalta taktiikalta maailman rauhan kannalta.

   Kaunista pääsiäisen jatkoa Sinulle Aili ♥ ja kiitos että jaksat lukea sekasotkuisen sillisalaattini johon oli angetty kaikki mitä mieleen juolahti

   Poista
 14. Jonkun kivan reissun meidänkin Muumeilla saisi, mutta ovat tyttöjen omaisuutta, niin ei parane myydä. ;)Oikein mukavaa pääsiäistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Tiia♥ kaunista pääsiäisen viimeistä pyhää Sinulle ja valoisaa kevättä. Lasten mukeja ei ehdottomasti kannata myydä, kaikkea ei voi mitata rahassa. Ei ainakaan muumimukeja:)

   Poista
 15. Excelente artículo!

  En este día tan especial paso a desearte un hermoso domingo de Pascua y un comienzo de semana repleto de alegría.
  Muchos cariños!

  Bajo la Lupa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Gigliola♡ Pääsiäissunnuntai on ollut täällä hyvin kaunis ja aika lämmin. Nyt yöllä on taas pakkasta. Eilen oli myös ihana pääsiäisilma ja kaunis ilta ihastella kokkotulia. Mukavaa pääsiäisen jatkoa ja alkavaa viikkoa Sinulle.

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜