keskiviikko 29. joulukuuta 2010

TAUDIN JÄLKEENNyt kun paljon odotettu, stressattu, rakastettu ja usein vihattukin JOULU on pikkuhiljaa siirtymässä Uuden Vuoden räjähtäviin tunnelmiin, voi hilpein mielin muistella kinkkua, joka vaati ainakin kolme paistokertaa kypsyäkseen kunnolla. Tai sitä miten osa joulupaketeista on tonttu Torvisella hukassa vielä aattonakin ja kaiken huippu oli se, että joulurauhan julistus, jonka Suomen Turku on julistanut keskiajalta lähtien, tuli arkisesti kuunneltua kaupan pihalla autossa eikä kotona kuten ennen.  Joulurauha julistettiin alkunperin pelkästään ruotsiksi, mutta Armon Wuonna 1711 tapahtui niin kamala onnettomuus, että se julistettiin rahvaanomaisesti myös suomen kielellä! Ja tämä käsittämättömyys jatkuu yhä edelleenkin:)  

Joulutunnelmaan valmistautuessa ja joulua odottaessa ihmiset käyvät sen seitsemän kertaa joulukonserteissa, kauneimmissa joululauluissa, adventtikirkoissa tai edes vesperissä, mutta minä jumalaton en ehtinyt edes aattoillan kirkkoon ja joulukirkossa nukahdan takuulla kesken veisuun, joten jätin testaamatta. Viime joulun alla kävin muistaakseni melkein näissä kaikissa ja olin ehkä vähän jumalisempi ja onnellisempi silloin - vai olinko?

Mutta jotakin onnellista ja kestävää oli tänä jouluna siinä että kylästelimme leppoisasti lapsenlapsen kanssa sukulaistaloissa aattopäivinä, koristelimme yhdessä pipareita ja kävimme pikku jouluostoksilla, jossa mietimme hyvin tarkkaan mihin kaikkeen 6-vuotiaan rahat oikein riittävät ja mikä olisi mukava juttu isosiskolle tai pikkusiskolle, kaveria, isää tai äitiä unohtamatta. No, eihän se raha riittänyt millään, joten jossakin kohtaa oli pakko vähän jeesata:) Kaikilla muilla näkyi olevan aivan jumalaton joulukiire ja hössötys, mutta meilläpä ei ollut kiirettä mihinkään. Niin no, ehkä joulupullan tekoon korkeintaan. Jouluaaton tunnelman kruunasi kuopus perheineen ja sen jälkeen pyörähdimme vielä iltamyöhällä Villissä Lännessä,  jossa joulutohina oli allaolevan kuvan kaltainen:) Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja vaikka kuinka venyttää juhlatunnelmaa, on pakko uskoa että se keskeisin joulujuhla on auttamatta jälleen kerran ohi. 

Siitä huolimatta joulunaikaa on vielä jäljellä ja sehän kestää ainakin loppiaiseen asti. Vanha kansa puhui usein joulun arkipyhistä ja välipäivistä, jotka olivat vielä suurta juhla- ja vierailuaikaa. Varsinaisia kirkollisia joulunpyhiä oli alkunperin neljä, vaikka kirkko katsoikin karsaasti rahvaan liiallista vapaa-aikaa, mikä johti kansan vallattomuuteen ja huonoon elämään. Toisaalta runsaiden joulupyhien takia kirkko lämpeni tavallista useammin porukoiden ollessa pakotetut sanankuuloon. Jo 1500-luvulla Martin Luther, kuten myös Kustaa Vaasa olivat sitä mieltä, että turhan monet juhlapäivät aiheuttivat vain turmellusta ja velttoilua kansassa, mutta vasta vuoden 1741 valtiopäivät antoi tiukan määräyksen poistaa muutamia juhlapyhiä. Määräys jouduttiin kuitenkin äkkiä perumaan vastalauseiden ja raivostuneen kansan vuoksi. 

Vuonna 1772 Kustaa III  uskalsi viimeinkin toteuttaa aikeen ja sehän sopi loppujen lopuksi kansalle paremmin kuin hyvin, vaikka sillä ei ollut aikomustakaan luopua hyvin ansaituista pyhistään:) Kun enää ei ollut puolipakollista kirkkoon menoa, se alkoi viettää niinsanottuja pikkupyhiä, jolloin kaikki raskaampi työ ja aherrus oli melkein sopimatonta, mutta erilaiset leikit ja talkoot sopivat niihin kuin kirves hakkuupölkkyyn. Ja talkoitten jälkeen maistui aina sahti ja huikka paloviinaa, jonka jälkeen olo oli höyhenenkevyt ja unelmat todellisia. Nämä arkipyhät istuivat tiukasti kansan muistissa aina viime vuosisataan asti ja vasta nykykansa on unohtanut ne kokonaan. Heidän joulunsa alkaakin vasta jouluaattona eikä Tuomaanpäivänä kuten ennen muinoin ja kestää korkeintaan Tapaniin, jos aina sinnekään. Kaikilla on kiire jouluun ja yhtä kiire siitä pois.
                                                                                                                                                             

Monet ovat olleet töissä niin jouluna kuin välipäivinäkin ja osa on paennut joulua aina ulkomaille asti. Mutta juuri nyt on oikea aika miettiä Uuden Vuoden taikoja, valmistautua Loppiaistanssiaisiin ja viivähtää vielä hetki menneessä joulussa joulusävelmien ja ajatuksien myötä. Itse jätän joulun ja tohinan taakseni aina haikein mielin, eikä minua lohduta tieto siitä, että kuvan kaltainen joulutunnelma ripakinttutonttuineen toistuu vuoden päästä taas uudelleen tai oikeastaan jo paljon aiemminkin. Sinne tuntuu olevan loputtomasti matkaa, vaikka nykyään joulut ja juhannukset vaihtuvatkin tosi nopeasti verrattuna entiseen, jopa niin ettei aina mukana pysy. Kertooko se iän mukana tuomista vuosirenkaista vai pelosta että kaikki loppuu ikäänkuin kesken, vaikka vuodet ovatkin keränneet taakkaa harteille kuin salaa, mikä alkaa jo kovasti painaa. Ehkä se joskus painaa niin paljon, että siitä voi mielihyvin luopua? Mutta vielä nyt katson odottavasti Uuteen Vuoteen ja varovasti myös uuteen jouluun, johon voin luottaa kuin vanhaan ystävään.

P.s. Jäi muuten mainitsematta kaiken jouluhössötyksen ohessa se, että luokseni pyrähti aatonaattona ihan oikea Joulukärpänen. Kovin oli kankea ja liikkui vaivalloisesti, joten pistin sen miettimään syntyjä syviä kukka-asetelmaan, mutta kuten kärpänen ainakin, se kiittämätön haihtui kuin tuhka tuuleen. Vanhempi polvi saattaa muistaa samannimisen joululehden, joka ilmestyi vuosina 1927 - 1967 Aatamin ja Eevan päivän kunniaksi:)

18 kommenttia:

 1. Huisketta, melskettä, iloa siis riittänyt ?
  Enemmän vielä toivotan Sinulle uudelle vuodelle 2011 !
  Pieni korjaus: Turun joulurauha julistetaan Brinkkalan talon pihalla, n. 500 m Tuomiokirkosta, eli et pahasti mennyt pieleen !

  VastaaPoista
 2. Jouluntuntuisia arkipyhiä Mustis Sulle, talvivalssin tahdissa:)

  VastaaPoista
 3. Jossain vaiheessa harkitsin kyllä liittymistä joulun vihaajiin kunnes oivalsin että eihän mun mihinkään tarvitse liittyä, voin vihata sitä ihan itsekseni! Vihata ja rakastaa, aina tilanteen mukaan.

  VastaaPoista
 4. Hyvä peeguu, korjaan sanamuodon heti! Yleensähän sanotaan että Suomen Turku julistaa joulurauhan, joten se kellojen soitto (Turun Tuomiokirkko) ja joulurauhan julistus sieltä Brinkkalan talon parvekkeelta taisi mennä ihan sillisalaatiksi? Mutta tuli kuitenkin kuunneltua, kuten se on tullut jo vuosikymmeniä.

  Mutta anyway, toivotan oikein mukavaa Onnen Vuotta 2011 myös sinne Suomen Turkuun hänelle itselleen kun myöskin kissoilleen:)

  VastaaPoista
 5. Kiitän Ulleriina, ne taisivat vilahtaa jo ohi, mutta onhan tässä tulossa valssin aiheita kovasti muitakin, kuten nyt tuo Uusi, entistä ehompi vuosi ja se vanha kunnon Loppiaisaatto:) Joten ulleriina eikun valssaten eteenpäin, korkeintaan lähtiessä yksi taakse:)

  VastaaPoista
 6. Hyvä Petriina, teet juuri niin kuin Sinulle itsellesi on hyväksi. Muutamiin joulua vihaaviin ihmisiin (ei eläimiin, jos olisin sika niin varmasti vihaisin) olen elämässäni törmännyt ja ymmärrän nykyään heitä paljon paremmin nyt kuin ehkä 25 vuotta sitten...

  VastaaPoista
 7. Kyl määki eres yhre kerra Turus kävi joulurauha kuulemas, vaik kerkesin niil kulmil melkke nelikymment ensmäist vuat asuma.... ;D
  Tuomiokirko portailt kuiteski o enne uus vuas puhuttu vaihtuvaks ja Maammelaulu sen eres yritetty hoilat. Hyvi sää mustis Turu assiat näytät tunteva!

  Hauska ja onnellist uut vuat kaikil kasalaisil ja muil kans!!!

  VastaaPoista
 8. Gandalf yrittää ikuisesti järkyttää näköjään tuolla toistpualtjokkee-murteellaan ja onnistui nytkin melkein yli odotusten, enkä tiedä kyllä kurjempaa murretta kuin tuo joulurauhakaupungin kieli:)

  VastaaPoista
 9. Kyllä jäi multakin joulukirkot ja vesperit tänä jouluna väliin,mutta sitäkin hartaammin rallateltiin Siirin kanssa muut joulurallit.Sopivassa suhteessa iloa,eloa menoa ja ihanaa joulurauhaa.Ja mullahan joulu loppuu aina vasta loppiaisena...Mukavia päiviä sullekin uusia kujeita suunnitellessa:)!

  VastaaPoista
 10. Mukava yhteiselo lasten kanssa on minusta ainakin yhtä tärkeää, tosin sen verran olen kirkkouskovainen, että nyt ainakin jouluna ja pääsiäisenä pitäisi kirkossa käydä, mutta näköjään turha kiire syö kaikki arvot elämästä..

  Mutta kiitän Sinua rakas Myrsky ja toivotan entistä ehompaa Uutta Vuotta niin Siirin kuin myös hurmaavan"pikku-ukon"kanssa:)

  VastaaPoista
 11. hilpeetä jatkoa seuraavalle vuodelle, joulu meni ihan iisisti, lapsia tarpeeksi meteliä likaa, tappelua sopivasti, väsymystä liikaa, ruokaa liikaa , janoa liikaa, nyt vielä maljat uudelle vuodelle ja alkaa armoton tsemppaus, ja taas juhlien järjestäminen, täytyy pitää 70v päivät jo viikkkoa ennen kun lähtevät paavalin päivänä jo pois brasilian lapset ja nuorinkin 6 hengen perhe kanarialle.. saanpahan olla sitten oikeena päivänä vaikka vanhojen kamujen kanssa..

  VastaaPoista
 12. Aivan totta Katris, siihen Sinun pitää satsata! Oikein hyvää uuden vuosikymmenen aloitusta, ikinä ei voisi edes kuvitella että olisit edes ½ - vuosisataa.. Oikea täyssäilyke olet! Paljon Onnea!

  VastaaPoista
 13. Vai vastusti kinkun paistuminen?
  Minun ostamasta kinkusta puuttui suola..taikka
  kaikista viidestä,jotka hain.
  Oikealla asenteella lähdet odottamaan vuotta
  2011 ja sitä.. seuraavaa Joulua.

  VastaaPoista
 14. Kinkun paisto on joskus taidetta, tässä välivuosina taisi ollakin hirvenpaisti eikä kinkkuja ollenkaan? Samaa mukavaa Uuden Vuoden odotusta sinnekin Vikke ja paljon parempaa tulevaa vuotta Sinullekin:)

  VastaaPoista
 15. Mustis, mustis...mitä päästit suustas..Turun murre on ihana, kaunis..kotimurtteni...älä sä väheksy sitä... ;-)
  Oikke Hyvää Uut vuat Sull ny kumminki, vaikket turu murttest tykkäkä.

  VastaaPoista
 16. Voi ei Kepa, se lipsahti aivan tahallaan vahingossa ja syy on kokonaan tuon Gandalfin, joka aina yrittää vääntää tuota turkkusta. Soli melekehen yhtä komiaa ko pohojanmaaki, murtehet on rikkaus, mut oleksääki onneto siält toistpualt vai miltpuolt jokke, turust kummiski?

  VastaaPoista
 17. Hyvää 2.1.-11 päivää.. hih jäin jumiin yhden miehen blogiin jestas luin sen juttuja neljä tuntia enkä vieläkään kyllästynyt.

  oon määki turuus asunt siin kirko vieres tois puol jokke ja velki ol jokke ja mermies. kaarinas vihilki käytiin ja sit lähettiin livohkaa koko turuust ku ei sielt löytynt tuunii ukol akal vaa

  mut kyl mä sen sano et oulus on ollu mun parhaat frendit ne oli tosi kamuja ja se aika oli parasta elämäs, sitä ei mikkää turku eikä hesa voita, sori vaa turkulaiset ja arvon naapurit...

  VastaaPoista
 18. Mitenhän tämäkin on jäänyt huomaamatta, no kohta on uusi joulu taas:)

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)