Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

perjantai 30. toukokuuta 2014

LUSIKAT RISTISSÄ:)

TEEMAEXTRAN ja MAKROTEXIN aiheena oli tällä kertaa LUSIKKA ja omani menivät ristiin heti kättelyssä:)

lusikat, kahvilusikat


ruusulusikat
Ruusulusikat innostuivat leikkimään piirileikkiä ja toiset tanssivat ripaskaa pitkin tönöä innoissaan kevätjuhlista ja siitä, että saivat taas esiintyä yhdessä lautasliinojen kanssa juhlakattauksessa ja herkutella täytekakkua ja lipittää kahvia. Vähemmästakin ikäloppu vanhus jo väsyy, joten parempi mennä  vain nukkumaan ja uneksia entisistä kevätilloista. Ajasta, joka oli täynnä hunnun keveää onnea ja odotusta:)

Monet puu-, hopea-, alumiini-, teräs-, posliini-, koriste, perintö-, mitta-, kahvi-, ruoka-, kummi- ja vauvalusikat ovat tulleet hienosti kuvatuiksi, mutta yksi tästä puuttui ja sen olisin mielelläni lisännyt, mutta ei löytynyt mistään. Nimittäin täysin unohdettu kenkälusikka:)reikälusikka, Antero Hoffren

Lisää lusikointia löytyy TÄSTÄ:)

40 kommenttia:

  1. Upeita vanhoja lusikoita, tuo ruusulusikka on klassikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Kosotäti, ruusulusikka on tosiaankin klassikko, mutta ei sitä enää nykykattauksissa juurikaan näe varsinkaan kun juhlat ovat paisuneet jo niin isoiksi ja riippuuhan se tietysti suvustakin, kuinka laajat pippalot pidetään:)

      Poista
  2. Lusikkasi olivat juhlatuulella, hieno esitys!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ne vähän villeentyivät päästessään pois sinisestä laatikosta:) Sisko oli muutama vuosi sitten kauhuissaan kun paiskelin hopea- sun muut lusikat hackmanien joukkoon ja keräsi ne äkkiä erilleen:)

      Poista
  3. Komeat kokoelmat ja upeat asetelmat:) Allekirjoittamattomalla kun tahtovat aina mennä vain sukset ristiin :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, suksethan kai ne taisivat ollakin, mutta ajattelin vähän jekuttaa:) Kokoelma ei toki ollut ihan tässä, sillä tiirailin uteliaisuuttani mitä muilta löytyy, ettei tulisi samaa aihetta, omakuva lusikan pohjassa oli alkuun ehdolla ja se oli siitä jänskä juttu, että kuvasin sen pari päivää ennen tätä haastetta, mutta täältä löytyi parempi versio, joten jätin pois.

      Poista
  4. Ihana juttu, ihastuin ylimmäiseen ristiin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Anjuusa. Tämä on tavallaan rastin muodossa, oikea ristikin oli ja vielä paljon terävämpi, mutta jostakin syystä tämä viehätti minua julkaisuvaiheessa enemmän:)

      Poista
  5. Kauniita! Tulipa lapsuus mieleen, mummolassa oli juuri noita, liekö enää tallessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Pirjo:) Näitä pidettiin ennen hyvin tärkeästi omissa loojissaan, joita ei hävitetty pois, kuten meillä nykyään on tapana. Toivottavasti ne sieltä vielä löytyvät;)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Pappilanmummo, vanhat esineet tuovat mieleemme muistoja, joka arvottaa ajan ja esineen:)

      Poista
  7. Wau . Kauniit lusikat. Kauniit kuvat♡♥♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokseni Tanni, samaa mieltä lusikoista. Kuvia pyöritin moneen malliin pikavauhtia, aika paljon tuli "tärähtäneitä" jotka pisti armotta romukoppaan. Onneksi edes joku onnistui.

      Poista
  8. Nuo simpukan malliset tuovat lapsuuden mieleen, nostalgisia kuvia muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta että simpukkamalli oli muotia kauan, kauan sitten, eli jo ennne sotia, mutta tuo pienempi simpukkaruusulusikka on mielestäni uusvanhaa, eli ostin sen äidille ehkä joskus 1980-luvulla, tästä en ole ihan varma. Kiitoksia Susu:)

      Poista
  9. Hienon jutun teit lusikoista, Mustis; kiitos näistä! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Aili:) Kävin tituleeraamassa juttujasi, vaikka tämä Googleplussa ei oikein tunnukaan omalta, niin sitä kautta menin kuitenkin blogiisi:)

      Poista
  10. Ruusulusikoita tässäkin huushollissa on. Hienoja vanhoja lusikoita. Kenkälusikka olisikin ollut erilainen idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joltakulta se kenkälusikkakin sitten löytyi! Pitänee kahlata vielä kerran läpi, kun en ole muista kuka sen kuvasi. Ruusulusikat olivat 1980-luvullakin kovastikin eliittiä ja ostin ainakin kerran niitä häälahjaksi, mutta itsellä ei ollut milloinkaan, vasta kun äiti kuoli, niin isä lahjoitti ne minulle. Kummallista, että silloin kun oli nuori ja haaveili, ei ollut mitään ja mutta kun jäin yksin oli kaikki mutta turhaan?

      Poista
  11. Niin tutun näköisiä kapistuksia. Jos osaisin juottaa kapistuksia toisiinsa, tekisin tuollaisen upean ristin näistä lusikanvarsista. Omiin lusikoihini en ole vielä raskinut kajota korumielessä.
    Vanha antiikkinen kenkälusikka olisi ollut makea lisuke tähän postaukseen.
    Kivaa viikonloppua viileydestä ja sateesta huolimatta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lusikkataiteilua näin Raahessa noin pari viikkoa sitten ja kieltämättä olivat aika hienoja mutta omat vanhat ruusulusikat tuntuisivat kyllä yh'äkkiä aika vaikeilta juottaa koruiksi. Toisaalta aika paljon on niitäkin, joista voisi koruja tehdä. Mutta pistäisinkö lusikkakorun esimerkiksi johonkin häihin kaulaani tai ehkä lakkiaisiin? En tiedä? Kiitoksia Selma:)

      Poista
  12. Kylläpäs ny on menny lusikat ristiin, enne, vai jänne.
    Mitäpä sitä muuta on ristissä.
    Mutta kyllä kommeita o sano, lusikat, siitä huolimata.
    Ristillistä.
    Ristillistä sitä sanottiin olleen Miina-vainaankin elämän.
    Ruusu lusikat oli hyviä kakku-lusikoita, muistelen että teräviä oli reunat
    ja pienenä oli huono pitää kiinni varresta.

    Kommeita on, kun vielä vanha ja hieno patina kruunaa koko sarjan.
    Etenkin tuo joka on vielä alkuperäis pakkauksessaan on oikea mallikappale.
    Mihin tarkoitukseen lie tehty, tuskin liemilusikka, reikäilystä päätellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ristillistä se oli äitivaivaan aikanakin, joten johtuisiko inspiraatio ehkä siitä:)

      Ruusulusikat ovat varsin siroja ja kauniita ja niiden varsikin on onnettoman hento, mutta tuo vanhus omassa rasiassa on jonkun sortin herkku"kauha", jolla voitiin ottaa esimerkiksi hedelmäpaloja, marjoja tai muuta vastaavaa lautaselle niin, että säilykeliemi säilyi astiassa. Sitä, onko tämä sen alkuperäinen tarkoitus, en tiedä? Eikä ole enää ketään, keneltä sitä kysyisin, se lienee kuitenkin äidin ja isän häälahja. En sitä muista juurikaan käytetyn. Pehmeiksi keitetyt luumutkaan eivät näin hienoa kapistusta kiisselivaiheessa tarvinneet.

      Kiitokset Maksimuksille:)

      Poista
  13. Kyllä kenkälusikkaa koitin kuvata vaan oli piiloutunut, ilmeisesti kengään :) Siis pieni sellainen, isojahan tuossa oli pilvin pimein mutta eihän ne mahdu kuvaan :) Ruusulusikoista saa näemmä hienot muodostelmat !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Tapsu:) Se kenkälusikka löytyi kuitenkin, jotenkin huolimattomasti ehkä selailin valikoimat läpi:( Ruusulusikat tanssivat pitkin ja poikin ja alunperin piirileikki olikin ihan eri näköinen, mutta en viitsinyt kovin montaa versiota tänne ängetä:)

      Poista
  14. Kivasti olet kuvannut lusikat. Pidän tuosta sokerilusikasta, se on kaunis ja sitähän voi edelleen käyttää. Minulla on vähän samantyyppinen, olen saanut Amerikan vierailta tuliaisena vuosi, vuosia sitten. Sitä käytän sokerilusikkana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokerilusikka onkin käytössä, jouluna ja juhannuksena myös hillolusikkana:) Sokeria en kahvissa käytä, mutta joskus eksyy vieraita, jotka sitä tarvitsevat. Lisäksi se vanha kunnon sokerilusikka, joka kotona oli käytössä jäi kuvaamatta kokonaan, se on yksinkertainen ja kaunis ja siinä oli äidin nimi. Lämmin kiitos Arleena:)

      Poista
  15. Hienoja lusikoita olet kuvannut, tosi kauniita kaikki!
    Hyvää viikonloppua sulle tulin toivotteleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Harakka, se toive olikin tarpeen sillä aika synkkä ja raskas on ollut mieliala ihanasta toukokuusta huolimatta, joka sekin harmittaa, koska tämä yksi lempikuukausiani. No onneksi juhannukseen on vielä muutama vaalea kesäyö:)

      Poista
  16. Lusikat ristissä... Hienot asetelmat... Kauniit vanhat lusikat! Hyvä, että eivät ole sopassa. ;-)

    Hyvää kesän alkua Mustiskalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, lusikat ovat ristissä, mutta monet sopat keittäneenä, en näitä niihin laittaisi:) Samoin Sinulle Halex, oikein kaunista kesää ja valoisia öitä.

      Poista
  17. Tulisikin hieno ristiriipus lusikanperistä! Kuka vaan raaskii.. Tuo reikäinen taisi ollakin kakkulusikka, vaikka luulin sitä ensin sokerin sirottelulusikaksi.. olipa aika hölmöläisen luulo :D
    Tosiaan kenkälusikka, eipä käynyt mielessä vaikka ihan käden ulottuvilla onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ristiriipus sopisi näistä toisenmallisista äidin perintölusikoista joita niitäkin oli 6 kpl, näitä ruusulusikoita oli enemmän ehkä tusina? Nyt kun ajattelen niin etenkin tomusokerin sirotus kakkujen koristeeksi voisi onnistua hienosti tällä lusikalla. Kakkulusikkana en osannut ajatella, harmi etten voi enää tätä udella äidiltä, hän sen olisi tiennyt, mutta elämämme oli aika proosallista ja tavallaan ankaraa joten kruusailut jäivät juhliin, jouluun ja juhannukseen. Pääsiäisaika oli meillä jotenkin erilaista, se oli kokkokulttuuria ja mämmiä, ei mitenkään sillä tavalla juhlavaa kuin joulu.

      Poista
  18. Kauneutta, perinnettä ja historiaa - ajankohtaistakin juttua näin lakkiaisjuhlien ja muiden kattausten aikaan. Hienot lusikat ! Alkoi melkein harmittaa kun olen vaihtanut lähes kaikki omat perintolusikat rahaan tai tavaraan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on elettävä niin, että realisoi tarpeellisempaan tavaraan ilmanaikaiset perintojutut, hulluuttahan se on kaapinperällä pitää esimerkiksi lusikoita, joita aika harvoin tarvitsee. Perinteet ovat itselleni kuitenkin tärkeitä, vaikka aika paljosta olen joutunut jo luopumaankin. (ja loppujen lopuksi emmehän me mukaan mitään saa, kun täältä kerran lähdemme). Mutta jos kaunis kattaus, astiasto etc tuottaa iloa tai onnellisuutta, niin voihan siitä nauttia niin pitkään kuin jaksaa niitä kattaa? Kiitoksia Sinulle Rita:)

      P.s. Kirpparilta löytää joskus pilkkahintaan tosi kauniita lusikoita, vaikka eihän se ihan sama asia ole, sillä samaa tunnetta niihin ei ehkä heti jos milloinkaan löydy?

      Poista
  19. Kenkälusikka. Peikko onkin miättinyt, millä olisi hyvä syödä kenkiä. Kenkälusikalla tiätenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, heh, Peikko olet kyllä ihan hassu, mutta kyllä tuo aika loogiselta kuulostaa:)

      Poista
  20. Kenkälusikat ovat kadoksissa aina tarvittaessa. Hitsi, ei olisi tullut edes mieleen niiden olemassaolo lusikoista puhuttaessa :D

    Risti on upea. Muutenkin noista vanhoista lusikoista olen nähnyt hienoja koruja ja teräksisitä on joku väsännyt naulakon koukkujakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli joillakuilla muillakin tullut sama mieleen, itselläni se kummitteli heti senkin takia kun muistelin että minulla oli jossakin vanha komea kenkälusikka, mutta eipäs enää ollutkaan:(

      Juu, näistä saa vaikka ja mitä, tosi komeita koruja näin sekä lusikoista että muistakin messutapatumassa noin pari viikkoa sitten. Kiitoksia Emmä:)

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜