Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, valokuvaus, Taina Marjasen tontut, noita-akat, jouluhullu kyökkipiika, juhannus, vappu, pääsiäinen, pyhäinpäivä, halloween, meri ja Pyhäjoki

maanantai 20. joulukuuta 2021

JOULUN ALLA

Joulukuu oli jo pitkällä kun nousin tautivuoteelta, jossa rötkötin rumasti melkein koko marraskuun yskien ahkerasti keuhkoja pellolle yötä päivää. Jossakin vaiheessa kuumeen ja yskän välillä jaksoin orientoitua tonttujen puukenkiin, joita Ari veisteli pienemmiksi. Hinkkasin santapaperilla ja maalailin ne mustaksi. Kengityksen myötä amputoin tontturaukkojen jalkoja. Siinä hötäkässä vilkaisin lammelle ja joulumieli valui sydämeeni kuin hunaja.

Sieltä se pikkutonttuni hiihteli taas kohti joulua. Kohti kyökkipiian kyökkiä. Vaikka pahin jouluhulluus lykkääntyi Nikolaukseen, niin siitä ja taatelikakusta se taas lähti:)  Siivoukset, tuunaukset, lahjapakkausten värkkääminen ja jouluhösseli vie paljon aikaa ja energiaa. Jos et ole töissä, ei ole mitään tekosyytä edes luistaa tilanteesta😅  Toisaalta, joskus on pakko siivota isommin, joten joulu, pääsiäinen tai juhannus ovat itselleni hyviä syitä kohentaa kotia perusteellisemmin.
Omien nurkkien lisäksi laukkasin pitkin kyliä nyysäämässä entisen naapurini aika sekavaa huushollia. Hän on yksinasuva, sairasteleva vanhus, jolle en kovasta yrityksestä huolimatta saanut järjestettyä siivousapua jouluksi. Eräänä iltana tullessani puolikuolleena kotiin, mietin miten aika, jota nykyään muuten on vaikka muille jakaa, hurahtaa joulun alla olemattomiin. Mihin se katoaa?

Piparitkin menivät ihan pipariksi, värikin oli omituisen haalea - jotakin hiekan ja kakan väliltä, joten tein uuden taikinan. Väri oli oikeampi, mutta onnistuminen ei. Ikinä ei ole näin kurjia piparkakkuja tässä kyökissä- jos missään muussakaan nähty! Marjasen tontutkin järkyttyivät pahan kerran:) Taatelikakku näytteli hyvin onnistunutta, mutta maku oli lähinnä kuivuneen melanssin ja pettuleivän välimuotoa. Ehkäpä Jarmon piimäkakkuohje 45 vuoden takaa pelastaa jouluni:)
Weisten tontut ovat kuuluneet elämääni jo pikkutytöstä asti. Oli tähtihetki kun kelkkatonttu ja kellonsoittaja otettiin piironginkaapista ja laitettiin joulusiivousten jälkeen paikalleen. Viimeisimmästä Weisten tontusta maksoin huikeat 40 senttiä.
Rosacae näyttää iskeneen ikävästi tontun naamaan, mutta muhkuranenästä huolimatta hän on varsin viehättävä Lappi-asuinen tonttu. Lapsuusaikani Weisten tonttuja ei ole enää muita tallella kuin suklaapallotonttu, jonka sain naapurinpojalta kuusijuhlassa, muut ovat lahjoituksia tai hankintoja. Erittäin vanhat, tätilästä saadut käpyukot luurasivat vielä säilytyksessä eivätkä sen vuoksi ehtineet tähän hösseliin mukaan. 
Tonttujen lisäksi hullaannun helposti muihinkin ikivanhoihin joulujuttuihin; kuten liinoihin, tuberkuloosimerkkeihin ja joulupapereihin niin kääreiden, korttien kuin taulujenkin muodossa. Keräilyhulluus on pysynyt kuitenkin maltillisena, sillä olen hyvin kriittinen tason suhteen.
Osa joululiinoistakin pääsi kiikkustuolin syliin. En ole varma, sopiiko näistä mikään joulupöytään tai olohuoneeseen, mutta ennen joulua tulee aina fiilisteltyä vanhojen tavaroiden parissa. Osa näistä oli lapsuuskodin joulupöydässä.
Yllä oleva fröökynä esittelee menneen kevään tonttulakkimuotia ja allaolevat ukkelit synnytin toukokuun valoisina öinä 😁

Tämä soma tonttumaahinen virittää minut joka syksy joulutunnelmaan. Sain sen lahjaksi eräänä jouluna taiteilijaminiältäni. Tonttu istuu vanhassa lyhdyssä ja lämmittelee siinä pikku hiirensä kanssa. Kuvaan en saanut tässä tohinassa vangittua sitä tunnelmaa, mikä tekee tästä niin satumaisen.

Lumiukko kuuluu ehdottomasti myös jouluun. Omatekemien lumiukkojen joukkoon pääsi tuo hurmaava törönokka, joka löytyi kirpputorilta 50 sentin huikeaan hintaan. Näillä tonttukuvilla osallistun Pieni Lintu joulukuu-haasteeseen.

Toivotamme kaikille hyvää jouluaikaa Ymmi-joulupallon myötä 💛 Jouluhösseli jatkuu vielä hetken ja kyökkipiika on yhtä sekaisin kuin huushollikin:) 

28 kommenttia:

  1. Teillä onkin kauniisti lunta missä pikkutontun hiihdellä.
    Täällä vesisade vei lumet täysin muuan päivä sitten.
    Onneksi eilen pakkastui ja nyt näkyy jo valkoista lumen härmää maassa.:)

    Mukavaa joulunalustan touhuilua olet jo tehnyt.Veikeitä suloisia tonttuja.
    Joulun punaisia liinoja laitoin jo pöydille ja muutaman koristeen.

    Rauhaisaa hyvää joulun aikaa sinulle ja perheellesi!🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Liplatus 💛 Meilläkin lumet sulivat ja tuli vaarallisen liukkaat kelit kun pakasti sateen keskellä, kuva on otettu aiemmin. Minulla on nykyään yleensä valkoiset joihin tällään ehkä vähän punaista:)

      Poista
  2. Suloisiia tonttuja , sinulla on hieno tonttukokoelma. Ja hauveli myös suloinen:)
    Oikein hyvää joulun aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael, tässä on vain pieni osa, minulla satamäärin tonttuja:) Osan olen hävittämässä ja osan myyn pois. Koira on kyllä kovin lutunen ja niin kiltti, kuvassa näyttää vähän hassulta.

      Poista
  3. HUh, rankkaa on sairastaminen ja voimia kysyy kuntoutuminenkin, mutta jaksoit jo köökin puolella, vaikkei kaikki mennyt kuten Strömsjössä. Ei kannata ottaa stressiä. Tonttukokoelmasi on kiva, mutta säälin pikku tonttua, joka hiihtää umpisessa. Miten pitkälle vielä. Kai jouluksi ehtii?
    Noilla kauniilla liinoilla kyllä loihdit joulua. Leppoisaa jouluviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy kääntyi hieman ikäväksi jo silloin kun hoivaamani siilinpoikanen menehtyi käsiin, sen jälkeen tuli ikävä selkäkipu episodi, jota en ole ennen kokenut, vaikka luonnollisesti nivelpussivaurioita ja kulumia jo onkin. Pikkutonttua ei kannata sääliä, hän kyllä selviää mistä kelistä tahansa:) Kiitoksia Aimarii.

      Poista
  4. Awww!


    Täällä oli ihanan harras tunnelma!

    Onnellista ja tunnelmallista joulua sinne teillepäinkin.

    ❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tuli joulu tämän hösstyksen jälkeen ja voi ottaa taas rennosti:) Kiitos Hallatar ja mukava että toiset ymmärtävät ottaa iisemmin.

      Poista
  5. Lämmintä sympatiaa joulustressimaailmaan.

    VastaaPoista
  6. Everything was very beautiful, I liked it a lot.Merry Christmas.

    Boas festas🎄🎁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Great thanks Cris, that was nice to hear. Happy New years ❤️

      Poista
  7. Kiitos tästä suloisesta ja hyvän mielen joulupostauksesta! Oikein ihanaa Joulua juuri Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniisti sanottu ❤️ Suuret kiitokset Sinulle Seidenspinner ja onnellista uutta vuotta.

      Poista
  8. Upeita tonttukuvia ja kivoja tonttuja. Hyvää joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonttuja tästä huushollista läytyy vaikka muille jakaa, sain jouluna niin ihanan tontun lahjaksi etten ole pitkään aikaan nähnyt:) Kiitos Jokke ❤️

      Poista
  9. Wonderful photos.
    Merry Christmas and a Happy New Year

    VastaaPoista
  10. Ihania torttuja ♡ Joulun pyhät menivät vauhdilla ohi, vaikka ihan kotosalla oltiin. Ennen joulua oli monenmoista jouluista puuhaa. Siivoiltiin pikkuisen tavallista tarkemmin, koska oli joulu. Minulla on ollut kova ja pitkään kestänyt yskä. Kävin aattona ivystyksessä. Kuulema on viruksen aiheuttama. Hyvä niin. Minulla on joululoma ja loppiaisen jälkeen on paluu takaisin arkeen. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja. Yoivottavasti yskäsi on helpottanut. Joulu on jo ohi, minulla Loppiainen on eräänlainen taitekohta, sillä en taho millään joutua juouluun ennen joulua, vaikka aina haaveilen että Tuomaanpäiväksi sen saisin. Hyvää alkanutta vuotta ❤️

      Poista
  11. Por un feliz ¡AÑO NUEVO 2022! para ti y toda tu familia.

    Un saludo desde Salamanca.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Feliz año nuevo y gracias por visitarnos Villa ❤️

      Poista
  12. Voi miten mukava ja erikoinen joulupostaus ❤️
    Ihanaa tätä vuotta sinulle. 🌿🌺🍎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Rita, nyt joulut on ohi ja kuusikin on viety pois. Mukavaa alkanutta vuotta Sinulle ❤️

      Poista
  13. Kivat kuvat ja teksti, kuten sinulla yleensäkin on.
    Nyt en toivota joulua enkä uutta vuotta, vaan toivotan hyvää tätä vuotta ja toivottavasti säästyt koronalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Orvokki❤️ Luulen että kesän jälkeen korona-aika on historiaa, kauan tässä on kärvistelykin. Jotenkin ei tajua miten se voi olla joillekin niin vaarallinen ja toisille ei, ehkä ymmärrämme sen vasta vuosien päästä.

      Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜