lauantai 12. joulukuuta 2015

TÄHTI

"Niinä päivinä kävi yxi käsky keisaridta Augustuxelda että caicki mailma piti verollisex laskettaman. Ja Tämä veron laskemus oli ensimäinen, joca tapahtui silloin coska Qyrenius oli maanherra Syrias. Ja cukin meni Caupungihins andaman idziänsä arvattaa. Nijn myös Joseph Galileasta Natzarethin Caupungist ylösmeni Judean, Davidin Caupungijn, joka cudzutan Bethlehem, sillä hän oli Davidin huonest ja sugust, andaman idsens arvatta Marian hänen kihlatun emändäns cansa, joka rascas oli."Ihmiset kohisivat ja puhuivat suuresta tähdestä, joka oli syntynyt taivaalle. Se ennusti uutta aikakautta, uutta suurta hallitsijaa ja valoa maailmaan. Tämä tähti teki minut oudolla tavalla levottomaksi. Mutta juuri nyt oloni oli tyyni ja seesteinen sillä aurinko paistoi kirkkaasti ja lämpimästi, vaikka olikin jo ilta. Kaikki työt oli jo tehty ja Sapatti alkamassa. Kannoin vettä purosta ja jäin katsomaan pientä kaunista poikaani. Hän leikki hiekalla ja valutti sitä sormiensa välistä. Rakastin häntä niin että sydämeeni sattui. Jostakin kaukaa kuului ukkosen kaltainen jyly ja yht'äkkiä raskas ahdistus valtasi mieleni.

- Miika! Tule pesulle, houkuttelin poikaani, mutta hän vain katsoi minua ja nauroi iloisesti, pieni aurinkopoikani. Huoleni väistyivät ja sydämessäni läikehti syvä ilo ja rakkaus tästä lapsesta. Menin huojentunein mielin sisälle ja kaadoin öljyä leipää varten. Jauhot olivat vähissä, joten pyysin vanhaa isääni käymään naapurissa ja lainaamaan sen verran että pärjäisimme sapatin yli. Hän pudisti harmistuneena päätään, mutta lähti kuitenkin ja törmäsi ovella tyttäreeni Danielaan, joka syöksyi sisään syli täynnä punaisia kukkia, joita oli löytänyt puron varrelta. Minun oli aivan mahdoton torua häntä, sillä en halunnut sammuttaa lapsellista iloa hänen kasvoiltaan. Käskin viedä kukat sairaalle vanhukselle, joka asui ihan talomme takana.

 Aurinko alkoi laskea ja jossakin haukkui koira. Äidit huutelivat lapsiaan sisälle ja yht'äkkiä tajusin mitä ukkosen kaltainen jyly merkitsi! Sydämeni hyytyi kauhusta. Pieni poikani leikki yhä hiekassa. Näin miten Daniela varjosti silmiään katsoen Damaskoon ja juoksi kohti Miikaa. Suuri musta pölypilvi oli lähellä. Voi miten hullu olinkaan! Ryntäsin kohti aurinkoa - kohti lapsiani, kohti pimeyttä  ja kohti kuolemaa.

-EI, ei, huusin ja näin hitaasti kuin unessa miten Daniela yritti turhaan suojella pikku veljeään. Pölypilvi peitti auringon - elämäni ja Danielan punaiset kukat levisivät hiekkaan kuin veri...


"Raamasta kuuluu parkuvaisten ääni ja katkera itku. Rachel itkee lapsiansa ja ei tahdo antaa itseänsä lohduttaa lastensa tähden..."

Arnoya, ilta-aurinko, Arin kuva

Ihmiset kohisivat uudesta tähdestä joka oli syntynyt. Se ennusti Aikakirjojen mukaan uutta, suurta hallitsijaa, valtataistelua ja sotaa. Sen takia sain tehtävän, jota orjakin olisi halveksinut. Olin tottunut siihen että minua pelättiin ja vihattiin. Käskytin auxilia-joukkoa, jotka olin koonnut numidialaisista, sarmaateista, skyyteistä ja muista raakalaisista, jotka osasivat ratsastaa ja tappaa kuten minä. Ilman turhia tunteita ja sääliä.

Katsastin joukkoani ja kuulin miten joku kirosi Herodesta. Kuninkaat ja keisarit olivat minulle pelkkää pohjasakkaa, mutta sotilaalle kuului kunnioitus. Pyöräytin ratsuni ympäri ja tuijotin Quintuksen arpista naamaa ja sitten Xerexiä, joka oli näistä pakanoista pahin. Läväytin piiskalla häntä suoraan kasvoihin, mutta varoin silmiä. Silmäpuolisotureita kun oli jo muutenkin liikaa. Hakattuna ja moneen kertaan ruoskittuna oppi ottamaan iskut vastaan kauniisti, mutta en tiennyt ketään, joka olisi ottanut ne paremmin kuin Xerex. Ilmeettömänä kuin patsas. Ehkä hän sen takia oli tappajistani paras. Veri norui hitaasti hänen kaulalleen eikä hän tehnyt elettäkään pyyhkiäkseen sen pois. Jotakin viisautta olin siis takonut tämänkin sarmaatin kivikovaan kalloon, jotakin muutakin kuin uskollisuutta. Tämän retken jälkeen puoltaisin hänen vapauttamistaan, ehkä jopa Rooman kansalaisuutta. Sen hän oli ansainnut.

Ennen auringonlaskua saavuimme pieneen kyläpahaseen, Betlehemiin. Kivisessä sydämessäni muljahti omituisesti nähdessäni pienen tytön heittäytyvän veljensä eteen, mutta miekkani ei erehdy koskaan. Jätimme jälkeemme vain itkua ja kuolemaa kunnes viimein tuli ilta ja kirkas tähti valaisi tietämme. Tähti, joka lupasi valoa ja vapautta toi vain  kärsimystä ja kuolemaa. Se ei himmenisi elämästäni koskaan. Se loistaisi kun häpeä,  joka sai meidät tappamaan pikku lapsia ja värjäämään Jordanin vedet punaisiksi.


jouluseimi, joulu, Pyhäjoen jouluseimi


Ylläolevat lainaukset Bibliasta vuosilta 1642 ja 1909. Viimeisessä oli profeetta Jeremian osuva ennustus tulevasta ja itse tarina perustuu raamatunhistoriaan. Herodeksen vallanhimo ja pelko ajoi hänet lasten joukkomurhaan Betlehemissä ja sen ympäristössä, jota kuvasin lapsen menettäneen äidin ja toimeenpanevan preetorin silmin.

Joulun ilosanoma ja Betlehemin lastenmurha toistuu Tiernapoikien laulukuvaelmassa kepeästi ja vaivattomasti. Alunperin se oli tunnettu Saksassa 1500-luvulla Kolmen kuninkaan lauluesityksenä. Pikkuhiljaa esitys rantautui Saksasta Tanskan kautta Ruotsiin ja sieltä Suomeen 1800-luvun alussa. Auxliajoukot olivat tuiki tuntemattomia suuruuksia tiernapojille, joten sotilas vaihtui tunnetumpaan husaariin. Politiikka on muutenkin vaikuttanut tiernapoika-esityksen luonteeseen, vaikka perustarina on aina ollutkin melko lailla sama. 

Oulu on kuuluisa TIERNAPOIKAKAUPUNKI ja ensimmäiset merkinnät tiernapojista ovat vuodelta 1873. Oulussa on Sanna Koiviston tekemä Tiernapoikapatsas ja tiernapoikaperinne elää edelleenkin siellä vahvasti. 

Tiernapojat kuuluivat myös lapsuuteni koulunäytelmiin ja jouluaattoperinteeseen, sillä tiernapoikaesitys radioitiin jouluaattona. Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus uudistivat esityksen tälle vuosituhannelle:)


14 kommenttia:

 1. HYvä bloggaus. Olen nähnyt kyseisen mukavan tiernapoikaesityksen tv:stä, ja sitä on myyty ainakin Trio Niskalaukauksen mukana :)

  Hyvää Joulua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina on ollut luonnoksissa pitkään, se kuuluisi oikeastaan loppiaiseen ja se kuuluu isompaan kokonaisuuteen Tulliuksen soturisuvusta, josta on pätkä kerran pääsiäisen aikaan kirjoitetussakin.Tiernapoikakulttuuri on Oulun seudulla aika vanhaa perua. Kiitoksia Jokke ♥

   Poista
 2. Raakaa veristä historiaa. Eikä ihminen ole tuosta muuttuunut, raakuus jatkuu edelleen.
  Onneksi kuitenkin hyvyyttä ja rakkauttakin on.

  Mielenkiintoista oli lukea historiaa Tiernapoikiin liittyen.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen ei opi eikä muutu koskaan. Se on surullista ja totta, eikä tarvitse kuin katsoa itseään peiliin, niin sieltähän se piru kurkistaa:) Rakkaus ja toivo ovat ylläpitäviä voimia, päätöksiä jotka kantavat maailmaa kriisien keskellä.

   Kiitos Liplatus ♥ mukavaa joulunalusaikaa Sinullekin

   Poista
 3. Historia toistaa itseään. Me olemme kauhistelleet entisten aikojen hirmutekoja, mutta saamme kauhistella jo nyt aikanamme näiden päivien julmuuksia. Aina vaan pahempaan ihminen pystyy.
  Kerroit kiinnostavaa historiikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa yllä kommentoin Liplatukselle tästä samasta aiheesta, enkä osaa sitä muuten sanoa. Yritän pitää toivoa yllä ja levittää vähäistä iloa mihin enää pystyn, tuntui että ennen sekin onnistui helpommin, mutta se voi olla muistivirhettä.

   Joulutarinaa ja sen taikaa hymistellään nyt tuutin täydeltä, mutta sen todelliset kasvot ovat rumat ja synkät. Niitä ei välttämättä kukaan halua nähdä näin joulun kynnyksellä, ne eivät silti vie sitä toivoa ja valoa pois mitä kohta juhlimme. Lämmin kiitos Aimarii ♥

   Poista
 4. Jo nuorena kun vielä itsekkin olin lapsi luin raamatusta näitä kohtia, ja kysyin mummoltani, - miksi se paha kuningas käski tappaa juuri pienet lapset? Ei siihen mummokaan osannut muuta vastata, kuin sen että sillä uskottiin estettävät häntä itseään suuremman kuninkaan syntymä ja elämä. Enää en kysy, katson vain ja ihmettelen, miksi ihmeessä Jumala loi maailmaan laikaan ihmistä.. kuinka paljon parempi ja kauniimpi tämä tellus olisi ilman murhan himoisia ihmisiä.. nyt tappavat vain siksi että et usko samoin tai kuulu heimoon..pää poikki vaan.. miekka on yhä armoton

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nänhän sitä kerrottiin ja jännittäväksi tarinan teki se, miten se pieni piltti pelastui, vaikka 2000 muuta teurastettiin. Verinen oli tämän kuninkaan alku kuin loppukin. Eikä seuraajilla ole ollut yhtään helpompaa.

   Jumala teki ison virheen, mutta tekevällehän sattuu:) Kiitoksia Aikku, valoisaa uutta Vuotta kaikesta maailman kurjuudesta huolimatta. Ilman toivoa olemme tuomittu kuolemaan jo elävinä.

   Poista
 5. Pahuus jyllää maailmassa ehkä vetäen suurimmat voitot, vaan mikä on sitten pahuuden lopputulema on ikuinen mysteeriö. Missä ihminen käyttää tai voi käyttää omaa tahtoaan on sekin vähän sekavaa.

  Vuoden alkajaisiksi haluan toivottaa sinulle Mustis rakasta ja rikasta vuotta ja tietysti sen jälkeenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli yksi tarina vallasta äidin ja teloittajan silmin. Tänään yritin katsoa Puhdistus-elokuvaa, mutta oli pakko lopettaa se kesken, menin saunanlauteille,itkin ja itkin. En ole niin vahva, että kestäisin edes mielikuvia... ehkä takana on myös omia solmuja, joita ei voi vielä avata. Elokuva oli ehkä hyvin tehty, kirja oli ehkä hyvä, mutta julmuudella mässäily vie aina elokuvasta ja kirjasta idean, vaikka se olisikin ollut todellisuutta.

   Kaunista ja hyvää uutta Sinulle vuotta Rip ♥ Elämme keskellä maailman pahuutta tai oikeammin elämme enemmänkin omassa pahuudessamme, josta emme pääse pois ennen kuin kuolemme.

   Poista
 6. ein frohes, gesundes und wundervolles neues Jahr wünsche ich dir liebe Mustis...
  Herzliche Grüsse, Sichtwiese

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielen tanke Sichtwiese ♥ Onnellista ja valoisaa vuotta 2016 Sinulle, oma uuden vuoden tarinani on vielä kateissa:)

   Poista
 7. Feliz año Nuevo 2.016.
  Bonitas fotografías.

  Un saludo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Sinulle Entre Pinceles ♥ Ja Onnellista vuotta 2016. Olet todella taitava siveltimen käyttäjä.

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜