lauantai 29. lokakuuta 2016

KELTAINEN

keltaruusu, keltainen, makro

Makro ja teema-aiheena oli KELTAINEN. Pelkästään värinä se herättää minussa aika ristiriitaisia, jopa negatiivisia tunteita.

lemmikki, hiirenvirna, päivänkakkara, nätkelmä, keltainen

Keltainen on monissa kulttuureissa ilon, vaurauden, aristokratian, vallan. kunniallisuuden  ja kauneuden attribuutti. Uuden elämän, valon, hedelmällisyyden ja kullan symboli. Omassa elämässäni keltainen liittyy tyttövuosien muotijumpperiin, hääkimppuun, pääsiäisaikaan, kesäkukkiin, viljapeltoihin ja kissoihin. Se liittyy myös jouluun, sillä keltainen on entivanhasten olkikoristeiden, joululiinojen, taulujen, korttien hieno pääväri sinisen ja punaisen ohella. Ruispellon keltainen läikehtii kauniisti edelleenkin joulukodin himmeleissä ja olkipukeissa.

Goottiajan Euroopassa keltainen miellettiin porttoihin, joiden asusteet, keltaiset huivit, vyöt ja hameet, erottuivat iloisesti harmaasta massasta. Keskiajalla väri liitettiin hulluuteen, rikollisuuteen, ruttoon, teloituksiin, orjiin ja kuolemaan. 1500-luvun Englannissa suruvärinä oli keltainen. Juutalaisvastainen rasismi otti värin käyttöön  jo 800-luvulla keltaisten turbaanien pakkokäytön myötä . Perinnettä jatkettiin myöhemmin keltaisilla hatuilla ja sen jälkeen olikin natsi-Saksan keltaisten tähtien vuoro.

Keltaista käytetään varoitusvärinä niin liikenteessä kuin lääketieteessäkin, missä viimemainitussa keltainen kolmio mustalla pohjalla vaatii hoitohenkilökunnalta normaalia suurempaa varovaisuutta veritartuntavaaran vuoksi.

keltainen ovi, hirsiseinä, punamulta, valo, kukkaniitty, pyhäjoki

penkki, kissa, keltainen kissa, sininen penkki


paperinarumatto, äidin matto, paperimatto
Äidin kutoma vanha paperinarumatto
Keltainen on inspiroinoinut monia viisunikkareita ja lauluntekijöitä vielä nykyäänkin, yksi suosikki on Keltainen toukokuu. Keltaruusu lienee kuitenkin se tunnetuin ♥ 

 


40 kommenttia:

 1. Yllättäviä yksityiskohtia meille antamassasi tietopaketissa !
  Värit ovat ihmisille ilmeisestikin tosi merkityksekkäitä.

  Keltaista on älyttömän monta sävyä ja vivahdetta.
  Rakastan keltaisen ruusun väriä, mutta melkeinpä inhoan murrettuja keltaisia.
  Ei ihme että koet laajan skaalan tunteita keltaista ajatellessasi

  Kissakuva on hellyttävän ihana 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Rita ♥ Keltainen iski kuin leka heti kun haasteen näin, tosin heti en saanut tehtyä sellaista kun ajattelin. Opiskeluaikana (100 vuotta sitten) opettaja nukitti meitä että katsokaa ihon väri ja tarrat, keltainen on aina tauti! Keltainen oli omassa nuoruudessa muotiväri ja se on kummipojan lempiväri joten paljon plussaa on tässäkin värissä.

   Poista
 2. Voi miten moninaista tietoa! Kiitos siitä! Kuvatkin osuvat nappiin. Minä taas rakastana keltaista, vaikka se onkin vähän "hullu väri." Kivaa päivää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Spinner ♥ samoin Sinulle! Keltaisesta on moneksi, se on yksi harvoja värisävyjä, mikä herättää minussa vähän ristiriitaisia tunteita.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen tietopaketti keltaisesta, kiitos! Ihana, inspiroiva väri.

  Kissa on parasta keltaista, kehräystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Susu ♥ Kissa oli "kulkuri", joka tuli nukkumaan terassille kylminä öinä. Laitoin lämpimän villaviltin maton päälle penkin nurkkaan, siihen se vönki ja pistin karvan vielä kissan päälle:)

   Poista
 4. Upeita kuvia! Etenkin tuo, jossa aurinko osuu ulkorakennuksen oveen.
  Kiitos taas tietopläjäyksestä myös :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Uuna ♥ Aurinkokuvan otin kun näin miten kauniisti ilta-aurinko heijastui peltoihin ja rakennuksiin, olemme iltalenkillä, eikä auttanut muu kuin juosta hakemaan kamera.

   Poista
 5. Kauniita kuvia keltaisesta ja tuo kisu on ihanin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa on väritykseltään mahdottoman kaunis, tätä kissaa tai sitten kaksoisolentoaan olen kuvannut aika paljon. Olen tykästynyt kissoihin, ne kun osaavat poseerata hävyttömän hienosti, paitsi oma Pinkku joka ujostelee kameraa kuten emäntäkin. Kiitos Villa Tuta ♥

   Poista
 6. Ihanaa kun löysin blogisi! Aivan ihana, niin kauniita kuvia. Kiva löytää uusia blogituttavuuksia. - Syysterkut Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu Pihakuiskaaja ♥ Ilahduttavaa että joku löytää tänne ja täältä jotakin mikä sopii silmään. Kävin heti vastavierailulla, tosin vasta googleplussan kautta:)

   Poista
 7. Hienon koosteen olet tehnyt keltaisesta. Luonnossa keltaisen paikka on ihan okei. Tuo ruusukin on kaunis, kun se on hennon keltainen ja sen sydämessä näyttää punerrusta. Mm. asusteissa, autoissa ja huonekaluissa ei keltainen viehätä minua. Keltainen on minulle yleisesti ristiriitaisia tunteita nostattava. Taitettu keltainen sopii johonkin esim. verhoihin joskus. En tiedä, onko siinä perää kun sanotaan keltaisen olevan kateuden väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Rip ♥ keltaista pidetään vihreän ohella kateuden ja kavaluuden värinä. Oma valinta hääkimppuun ihmetytti monia (äitiä ainakin). Pettäjän kukkinakin keltaruusua pidetään. On makuasia miten tämäkin väri mielletään, asusteissa ja huonekaluissa en itsekään käyttäisi, mutta keltainen auto on aika pirtsakka näky liikenteessä. Eräs opettaja pukeutui monesti kokokeltaisiin ja oli tosi tyylikäs näky. Väri sopi hänelle älyttömän hyvin, eikä näyttänyt ollenkaan pahalta.

   Poista
 8. Paljon tietoa meille taioit keltaisesta!
  Keltainen on jotenkin vaikea väri, siittä joko tykkää tai sitten ei yhtään!
  Itse en ole keltaisen värin tykkääjä, paitsi jos aurinko lasketaan keltaiseksi, niin sitten tykkään!Ja ne nkukat varsinkin keväällä, silloin niitä keltaisia on paljon!
  Mutta esim. vaatteissa en tykkää...muttakun tässä nyt mietin tarkemnmin sitä keltaista väriä, niin se vähän riippuu siittä, missä tilanteessa ja missä se keltainen väri on!

  Mutta hieno postaus sulta kuitenkin keltaisesta väristä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Harakka, keltainen on vähän vaikea väri. Keltaiset kukat keväällä loistavat ensimmäisten joukossa. Keltainen sopii siinä kuin muutkin värit aina tilanteesta riippuen, mutta kovin hallitsevana en sitä kotiin haluaisi esimerkiksi kokonaista sairaankeltaista seinää, yök. Kiitos Harakka ♥ oli kiva kun piipahdit vaikka olen niin laiska nykyään postailemaan, vastavierailusta puhumattakaan:)

   Poista
 9. Mielenkiintoista uutta tietoa keltaisesta. Miellän keltaisen värin keväiseen vuodenaikaan. Uutta, raikasta ja valoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Seita ♥ Keltainen on ehdoton kevät- ja pääsiäisväri. Yritin hakea muitakin merkityksiä ja moniin niistä olin törmännyt aiemmin työnkin vuoksi ja senkin takia että olen miettinyt monesit miksi keltainen väri vähän yskittää:)

   Poista
 10. Ihan loistava postaus ja paljon mielenkiintoista tietoutta. Kiitän. Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Noksu ♥ Tieto oli vähän pintapuolista kun yritin raapaista sieltä täältä ja karsia enimmät pois:)

   Poista
 11. Keltainen on siitä jännä väri, että se aiheuttaa monissa ihmisissä voimakkaita tunteita. Tuo keltainen ruusu on kyllä kaunis ja kesäinen auringon keltaama pihamaisema, samoin kissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Huopalintu ♥ Tuon saman ilmiön huomaa jo kommenteistakin, keltainen ei ole neutraali, siihen pitää reagoida:) Pihamiljöö on perinteistä maaseutua parhaimmillaan, sitä on aina ilo kuvata, samoin kuin kissojakin.

   Poista
 12. Taas minä tiedän keltaisesta enemmän. Kiitos sinun. MInä tykkään kyllä keltaisesta ja eritoten muistan tipunkeltaisen virkatun neulepuseron, jota kaikki ihastelivat. Siitä on jo 60 vuotta! Keltaiset ruusut tuovat joka kerta ne nähdessäni minulle mieleen oman äitini. Viimeinen kukka, jonka hänelle vein, oli keltaruusu. Usein vein hänen haudalleekin jäljestä päin aina yhden keltaisen ruusun. Itselleni en osta koskaan keltaisia ruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin miettimään keltaruusun merkitystä elämääsi. Siihen liittyy kauniisti surua ja luopumista, muistoja äidistäsi. En oikeastaan koskaan osta kukkia, joskus juhla-aikana kuten jouluna ja pääsiäisenä saatan jotakin ajankohtaista kukkaa ostaa, tämän keltaruusukimpun sain. Lämmin kiitos Sinulle Aimarii ♥

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitoksia Pieni Lintu 💛 Varsin haasteellinen haaste ja väri:)

   Poista
 14. Upea kuva tuo jossa aurinko porottaa rakennukseen. Ihanampia keltaisia mitä tulee vastaan, niin luonnollista.
  Kisu on suloinen keltainen.

  Kyllä on reipas englantilaisittain keltaruusu laulanta, tykkään paljon enempi kuin suomalaisesta laahaten laulamisesta.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Kari Tapion ja Saija Varjuksen esitys on kyllä kymmenen keltaruusun arvoinen, mukava tulkinta tästä kappaleesta. Luonnon taikoma keltainen passaa silmään paremmin kuin hyvin. Luonnossa keltainen ei näytä koskaan väärältä:)

   Sydämellinen kiitos Liplatus ♥

   Poista
 15. Mielenkiintoista tietoa, keltainen suruvärinä on aika yllättävää. Itse keltainen on iloa, lämpöä ja energiaa. nin kui kuvissasi on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Millin ♥ Keltainen tuntuu kieltämättä oudolta valinnalta suruväriksi, ehkä jossakin taas ihmetellään sitä, miten me suomalaiset pukeudumme surussa mustiin, jossakin taas valkoinen on suruväri, muistaakseni Intiassa.

   Poista
 16. Keltainen on kevään väri <3
  Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Elisa ♥ Keltainen mielletään kevään väriksi, mitä se ehdottomasti onkin:)

   Poista
 17. Kauniit ja tunnelmalliset keltaiset. Rakastan tuota ilta-auringon keltaista seinää.

  Isot kiitoshalit kirjeestäsi. Sain sen jo perjantaina, mutta olen lentänyt tukka putkella koko viikonlopun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilta-aurinko on ollut suosikkikuva. Luulin että joku erehtyisi ihailemaan tuota paperilankamattoakin, joka on ainakin 70 vuotta vanha, ellei vanhempikin:)Kiva jos kortit kelpasivat, en löydä omia ATC-korttejani mistään, en kyllä löydä kohta mitään muutakaan. Molemmissa tönöissä on kaaos, eikä ollenkaan hallittu:) Tuhannet kiitokset Enkuli ♥

   Poista
 18. Minustakin kuva jossa aurinko kultaa piharakennuksen tms. seinän, on ihana! Hienoja toki kaikki muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi kiitos Petriina ♥ Maalaisromantiikkaa täältä vielä löytyy - onneksi. Tuo on eräänlaisen kiertotien varrelta, josta kesällä lampsimme uuteen kotiimme:)

   Poista
 19. Kävin kylässä. Vein kukkapuskan tuliaisiksi. Eteisessä isäntä auttoi takkia päältä, emäntä katsoi kun availin kukkapakettia ja sanoi: "Toivottavasti ne ei ole keltaisia!" Ja mitäs paketista tuli? Keltaisia tulppaaneja! Olimme molemmat noloina. Ja minä kun olin ajatellut viedä vähän lämpöistä valoa vastapainoksi kylmälle säälle ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Liisukka ♥ ja voi hirvistys miten nolo juttu, aika ajattelematonta sanoa tuommosta kun toinen on tuonut kukkia. Kaikki kukat ovat kauniita ja kaikki värit passaavat kun ne lahjaksi saa. Tosin lahjojen kanssa on vähän toisin, minusta näkee heti päältä jos en tykkää tai olen hämmentynyt. Ainoat kukat, joita en huoli ovat tekoruusut ja niitäkin kerran sain, se taisi olla kiiressä sattunut vahinko, tekokukat kun nykyään ovat aika aidon näköisiä:) Silloin menin vähän hiljaiseksi, mutta joulun kunniaksi käyttäydyin kauniisti, enkä lyönyt puskalla päähän:)

   Poista
 20. Onpas mielenkiintoista faktaa keltaisesta! Ja ihanat kuvat:) Kylläpä tuo kisu näyttääkin keltaiselta sinisen puuhkan vieressä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hensku ♥ Olet jäänyt joulukuun tohinassa kokonaan huomaamatta! Kiitoksia, kissa näyttää kauniilta, tuo sininen karva oli tosi lämmin ja villaviltin alla saattoi olla joskus lämminvesipullokin:) Ei ihme että viihtyi:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜