Lemmikit, luonto, historia, kirpputorilöydöt, kirjat, juhlapyhät, vuodenajat, noitavainot, sadut, perinteet, Pyhäjoki, meri, vene, Marjasen tontut, lifestyle, valokuvaus

maanantai 23. huhtikuuta 2018

HUHTIKUU HULLU KUU

Huhtikuun vallaton poika aprillaa meitä koko kuukauden. Sen vakka on täynnä tulta, jäätä, aurinkoa, tulvia, siitepölyä, kelirikkoa, lumipyryä, vesisadetta ja kantohankia 💜 

Hourunkoski, koski, kevät, kuohut, pärskeet, Pyhäjoki

Huhtikuu-nimi tulee ikivanhoista kevättouhuista eli huhtapuista, suurista havupuista, joita kaadettiin kevättalvella odottamaan polttamista eli kaskeamista. Näin saatiin lisää viljelysmaata ohralle, rukiille ja nauriille. Varsinaiset kaskisauhut paloivat usein kuitenkin lähempänä kotia ja ne olivat nuorempaa puustoa tai pelkkää risukkoa.

tuli, kokko, kevät

Huhtikuuta on nimitelty aikoinaan suveamis- tai suvikuuksi ja mutkattomasti myös kiimakuuksi, mikä viittasi luonnossa tapahtuvaan pariutumisviettiin ja lemmenleikkeihin. Eipä tarvitse kun vilkaista ikkunasta ulos niin ymmärtää yskän:)

naakat, linnut, kevät, naakka pariskunta

Pyhäjoki on tänäkin keväänä jääkahleensa padoiksi paiskonut ja tulvavedet nostanut kuten monet muutkin Pohjanmaan joet. Tulvatilanne jatkuu edelleenkin. Etelähaara on jo rauhoittunut, mutta Pohjoishaaran pato on vielä purkautumatta. Toivottavasti viiden vuoden takainen tilanne ei toistu.

tulva, Tunkemanoja, Irja,

Pätkiikö muisti vai menikö tästä tie:) Pieni tulvakevennys, jonka naapurikylän tyttö tulvapihallaan kuvasi on suuren suosion saanut Mikki-myyrä! Olipa hätä iso taikka pieni, niin Jokilaakson Pelastuslaitos auttaa aina:)


jää, tulva, kevät, jäälautat


Vallaton ja pahankurinen huhtikuu on loppumassa ja entivanhasia suviöitä vietetään parasta aikaa, sillä tänään on Yrjön päivä. Seuraavana tulevat Albertti ja sitten Markku. Pakkasyöt ovat pahasta ja ne ennustavat huonoa marja-, heinä tai viljavuotta. Viime yö oli kylmä, mutta nyt veti taivaan pilveen, joten tämä yö näyttää suotuisalta. 

Suviöiden alkuun liittyi myös vanha tapa eli huutoyö, jolloin pyydettiin Yrjänää sitomaan koirat kahleisiin suviöistä talviöihin, koska karjan uloslaskuaika oli käsillä. Yrjänän koirat tarkoittivat susia ja niiden karkoittamiseksi soitettiin tuohitorvia ja sytyteltiin nuotioita huutojen ja mekastuksen lisäksi. 


museo, kevät, Saloisten kotiseutumuseo, aitta
Kummastuttavia tapoja on ollut kautta aikojen, eikä oma aikamme tee poikkeusta. Niistä tyhmimpiin kuuluvat turhat lupaukset maailmanlopusta, jonka piti tällä kertaa tulla maanantaina 23.4.2018 pahaenteisen Nibirun myötä. Milloin lienee seuraava, en pysy enää kärryillä:)

Toivotaan että tulvat laantuvat ja kevätkesä pääsee käyntiin myös tulva-alueilla 💛

Ylläolevissa kuvissa Hourunkosken shampanjaa ja alakuvassa Raahen ulkomuseoaluetta, jota kuvailin kevättalvella. Kuvilla osallistun Pieni lintu IHME-haasteeseen.

42 kommenttia:

 1. Hienot kuvat luonnonvoimista. Pidän erityisesti pärskeistä ekoissa kuvissa 🖤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Rita ♥ Koski on hieno ja pärskeetkin jotenkuten tallentuivat:)

   Poista
 2. Ihania vesikuvia ja niin kaunis naakkapari. Video oli loistava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repu ♥ Naakkapariskunta poseerasi, osa kuvista meni ihan pipariksi kunnes viimeinen laukaus tallentui terävämmin:) Myyrävideo oli liikuttava, parasta siinä oli armeliaisuus oman ahdingon keskellä.

   Poista
 3. Irja, sun kuvat ja mielikuvat hurmaa mun !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanasti sanottu, lämmin kiitos Anjuusa ♥

   Poista
 4. Hienoja luontokuvia.. jäät ja lumet häviävät taivaantuuliin:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet ovat humahtaneet kummasti ja jäiden lähtökin tapahtui taas rytinällä. Kyllä se kesän tästä tekee tännekin pikkuhiljaa. Kiitos Tuta ♥

   Poista
 5. Hienot kuvat, vallankin kuohuva koski.

  VastaaPoista
 6. Vau, kiitos ihanista kuvista ja tarinoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Susu ♥ Tätä tarinaa hinkkasin ja hankkasin ja kuvatkin olivat hemmetin hukassa, mutta viimein sain puskettua jotakin "eetteriin".

   Poista
 7. Upeita kuvia, ja totta on, että huhtikuu on kuukausista julmin ja hulluin. Marraskuu on pimein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Jokke ♥ Huhtikuulla on takataskut yllätyksiä täynnä, siitä löytyy kaikkien kuukausien kirjo. tänään oli kaunis, aurinkoinen päivä.

   Poista
 8. Upeita kuvia! Huhtikuu on kyllä kaunis kuu, kun luonto alkaa heräämään talviunilta! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Päde ♥ Huhtikuu on yksi lempikuukausistani, talvi on pitänyt pintansa pitkään, mutta nyt kevät tulee rytinällä:)

   Poista
 9. Sinä se osaat aina tehdä hienon postauksen, sellasen mielenkiintoisen ja silti hauskan ja luettavan.
  Kuvat olivat todella mahtavat ja sinä siellä keskellä koskea melkein!
  Huhtikuu on kyllä tosi mielenkiintoinen ja vaihteleva kuukausi, nin tulvineen, kuin mitä kaikkea sitten huhtikuuhun mahtuukin!
  Kiitos ja hyvää kevään jatkoja sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Harakka ♥ Sanasi lämmittävät sydäntä, tarkoitus olisi että tekemisen ilo kuultaisi läpi:) Huhtikuu on hulluimpia kuukausia, rankkasade vaihtuu yht'äkkiä lämpimään auringonpaisteeseen, revontulet ja kuutamot näkyvät kuten sateenkaarikin:) Kaunista ja hyvää kevättä myös Sinulle ♥

   Poista
 10. Voi että mikä määrä vettä.. elät varmaan ihan toisessa maassa kuin minä.. Koski- ja pärskekuvat on huikeita. Luonto näyttää voimansa. Niin että älä vaan hukuskele, kun vetten keskellä tietä pitkin käyskentelet.
  Tulvien laantumista toivottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Orvokki ♥ On uskomatonta miten tavallisesti niin maltillinen ja pieni joki kiehuu yli äyräiden, se yllättää joka kevät, vaikka siihen on tottunutkin. Jäiden lähtö on yleensä hieno kevätnäytös samoin kuin Hourunkoski, mutta tulvavahingot eivät naurata ketään. Enää ei ole hukkumisvaaraa:) Isommat tulvat täällä onneksi laskemassa.

   Poista
 11. Hienot kuvat höystettynä hauskalla tekstillä, Naakoista en erityisesti pidä, mutta kuva niistäkin on hieno. Toivottavasti ei tule pahoja tulvia tänä keväänä.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti ♥ Naakat onnistuivat aika kivasti, Ari poisti vahingossa kuvan muistikortilta, kun näytin sitä hänelle:) Hän teki töitä, että sai palautettua sen takaisin ohjelman avulla, joka löytää poistetut tiedot. Tulvia oli ihan tarpeeksi tänäkin keväänä.

   Poista
 12. Thank you for writing me an email:) Did you try commenting on my blog? To comment, go to the bottom of the post (where the dark blue begins - that is where you can comment ...) Thank you for getting in contact with me -I love your water images, and where you stand in front of the snow patches! Have a lovely spring week
  Jesh~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great thanks Jesh ♥ Ups! Yes, I comment something... I'm so sorry, that my message went to the wrong place !!!:(

   Poista
 13. Ihmeitä kerrakseen. Eipä ollut pakkasöitä, joten odotellaan hyvää marjavuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Seita ♥ Täällä taisi käydä pakkasen puolella, mutta voihan se silti olla että saadaan viljoja, marjoja ja heiniäkin. Viime vuonna oli huippuhyvä marjavuosi. Pellot ovat vielä aika märkiä, mutta lumet on melkein sulanneet, paitsi varjopaikoista.

   Poista
 14. Onpa upeat kuvat. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
 15. Upeat kuvat, kosken kuohunta varsin upee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koski on keväällä näkemisen arvoinen:) Kiitos Leila ♥

   Poista
 16. Kevät, tulvat ja Pohjanmaa - se vaan kuuluu asiaan :)

  VastaaPoista
 17. Ja tulvii Pohjanmaa... Näinpä, mutta onneksi nyt pahin on jo takana ja kevät vaikuttaa etenevän. Hienot kuvat houruavasta koskesta!

  Hauskaa Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on pahin jo takana ainakin täällä ja kevät etenee isoilla harppauksilla:) Sydämellinen kiitos Maarit ♥ Valpuri oli koleahko, munkkeja on muntattu, motoristikirkkokin kokoontui ja yhdet synttärit juhlittu.

   Poista
 18. I hope spring and summer soon will arise at your place.Seems still very cold and icy!!Here its now only rain rain and dark skyes.but we hope the grass will grow green and beautiful and soon all the summer flowers will explode.Beautiful shoots!All of them!

  Greetings Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great thanks Anita ♥ There is spring now and bumblebees buzz like crazy:) I wish the beautiful summer time Anita!

   Poista
 19. Niin paljon vettä, kaikkialla vettä vain...

  Kuinkas kesäistä siellä teillä päin nyt on?
  Täällä ainakin ruoho kasvaa silmissä...plää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Rip ♥ Sitä iloa riitti hetken, mutta Nyt toivoisi jo vettä taivaaltakin, täällä on ollut pitkään kuivaa ja aika lämmintä. Kyllä täälläkin jo vihertää maassa jos puussakin, kylvöajat käsillä.

   Poista
 20. Upeat kuvat ☺
  Toivottavasti tulvat on jo ohi, ne kun aina keväisin aiheuttaa harmeja, joskus isojakin.
  Ihanaa pyhäpäivää Irja ♫♥♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Ma-te ♥ Kommenttisi on vahingossa jäänyt kokonaan huomaamatta! Niin hullusti kävi, että tulvakevään jälkeen vaivaa jo kuivuus ja kaipaan kipeästi vettä kuten luonto ja viljelyksetkin. Kohtuullisuus ei kutenkaan aina kuulu luonnon kiertokulkuun, joten pitää ottaa mitä ylhäältä annetaan:) Iloista kesäaikaa ♥

   Poista
 21. Gorgeous photos with fantastic mood.The photo of birds is just perfect. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Many thanks Agnieszka 💛 It's a pleasure meet you ♥ Yes, The birds posing nicely:)

   Poista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän - kiitos 💜