lauantai 7. tammikuuta 2012

JOULUN JOUTOPÄIVÄT

Vanhan vuoden Talvikuukausi keikahti jouluhössäkkeineen menneisyyteen ja saimme aloittaa Sydänkuun  joulun hulinapyhien kauniisti lumettamissa pikkupakkasissa, jotka loskakelien jälkeen saivat mielialan kovasti nousemaan.


Kiltti ja ahkera kyökkipiika oli sairastanut niin vakavasti, että rouva joutui antamaan hänelle potkut. Onneksi se ehti kuitenkin rumpata salin suunnilleen juhlakuntoon, sillä vaikka joulu onkin aina muistoista ja perinteistä koottu, niin vain kyökkipiika osasi puhaltaa siihen juuri oikeanlaisen tunnelman ja hengen. Sellaisen, joka sai joulun aina kurkistamaan joka nurkasta yht'aikaa sekä uutena että vanhana.

Silloin tällöin pikkukartanossa vieraileva Gentleman olisi mieluusti pitänyt lauhkealuonteisen ja kiltin kyökkipiian ja antanut ennemminkin huutia häijylle kartanonrouvalle, niin ilkeäksi se välillä heittäytyi, mutta tapeltuaan elämässä useammankin vastaavan kanssa, hän oli oppinut pitämään viisaasti mölyt mahassaan. 

Kartanonrouvalla oli yleensä pitkä lista töitä valmiina vierailijan saapuessa ja niin oli nytkin. Ihmiset huokailivat miten uskomattoman lyhyt joulunaika tänä vuonna olikaan, vain pelkkä viikonloppu. Yhtä pitkä tai lyhythän se oli kuin aina ennenkin, sijainti vain rikkoi eri tavalla työviikkoa. Enemmänkin Rouvaa huoletti se, etteivät kyökkipiika tai herrasmiesrenki tuntuneet ehättävän edes koko jouluun. Toista se oli ennen; silloin olivat miehet rautaa, kyökkipiiat paljon kopsakampia ja tinatkin ehtaa tavaraa, eivätkä mitään lyijynraskasta ongelmajätettä.

Joulunajan välipäivät eli Tapaninpäivää seuraavat haamusunnuntait, joita ennen jouto- ja melskepyhiksi kutsuttiin, ovat parasta joulukiireen jälkeistä rentoutumis- ja kyläilyaikaa. Kyökkipiialla ne olivat kuitenkin työpäiviä, jonka vuoksi hän ihan vain laiskuuttaan heittäytyi tautivuoteelle. Tautisen kyökkipiian lisäksi joulupukki unohti pikkutonttuja heitteille milloin mihinkin. Yhteen sellaiseen Rouva törmäsi eräänä aamuna etsiessään hajuvesiään ja elvyttäviä kasvoseerumeita. Eikä se riivattu huomannut rouvaa ollenkaan niin hartaudella se keskittyi istuntoonsa ja Aku Ankkaan. Kun se viimein huomasi rouvan, se vilisti äkkiä housut kintuissa peilin taakse piiloon, josta sitä ei olisi löytänyt itse raatokärpänenkään, jonka ärsyttävää kitinää rouva oli silloin tällöin ollut kuulevinaan. Toisaalta se saattoi olla vain lahon pään ja rumasti narisevan kaapinoven synnyttämää harhaa:)  

Uuden Vuoden aattoiltaan kuului rakettien lisäksi tinanvalanta. Ensimmäinen tina valettiin vanhan tavan mukaan Haltijalle ja niin tehtiin nytkin. Tästä ihastuneena Haltija taikoi tinasta pelkkää hopeaa, kuten kuvan joutsentanssista hyvin huomaa:)

Linnut tietävät aina suotuisia asioita, mutta toisaalta hieno sotalaiva ei ollut yhtään hullumpi saalis sekään, sillä laivat ennustavat yhtälailla onnea ja paljon matkoja. Turhia uuden vuoden lupauksia ei kannata enää tässä iässä liiemmin harrastaa, sillä nehän vain hidastivat muutenkin jo lyhyttä matkaa.

Näitäköhän se miettii kyökkipiikarukkakin tässä? Metsään on ajettu hienon rouvan huushollista ja pahasti näyttää siltä, että loppiaistanssiaisetkin uljaine kavaljeereineen ovat tainneet jäädä väliin Uudenvuoden remukemuista puhumattakaan. Toisaalta joulun jälkeen alkavat härkäviikot saattavat mietityttää häntä yhtä paljon kuin mennyt vuosikin.
Jotkut päivät on kultaa..

Eniten häntä kuitenkin kismittää se, että paljon luvattu MAAILMANLOPPU, jonka piti tulla NYT, Armon Vuonna 2012 oli PERUTTU - taas kerran - ja siirretty jonnekin hemmetin tulevaisuuteen, joten hän ehtii varmaankin kuolla ja kupsahtaa näkemättä koko autuutta:)
Koiran huolet taitavat olla lähinnä vain makkarapuolella:)

16 kommenttia:

 1. Mukava 'kuva-porina' vuoden aluksi.
  Mietiskelit 'Mustis' mukavan syvällisiä.
  Kauniilla kuvilla 'kruusasit'...!
  Vuoden-alkua vuolaasti...
  valaisit --
  Tervehtien Eko...

  VastaaPoista
 2. niin kartanonrouvalle ja gentlemanille kuin kyökkipiialle ja herrasmiesrengille kuin maailman parhaalle vahtikoirallekin erittäin hyvää loppiaisen - siis teofanian! - jälkeistä viikonloppua ja loppuvuotta ja kiitos tuosta videosta joka muistutti että telkasta tulee uudenvuodenkonsertin uusinta wienistä missä ihmiset liitelevät ilmoissa ihan plaza de mustiksen henkeen sopivasti!

  VastaaPoista
 3. Oot sie Mustis ykx energinen epeli:D

  Kirjoitin jottain tuohon edellisseen kirjoitukseesi, ku en oo näitä ehtiny lukkeen aiemmin, enkä nytkään joutais.

  Piti ommella ens viikon esiintymisasuja, tai siis muutella vanahoista malleja.

  Ilalla kaveri avasi kotiviinipullon, että nyt aletaan laulamaan, itse en ehtiny aloittaa maisteluja, vaikka lasissa oli, niin kaveri hoksas, että nyt lähetäänkin Kalajoelle, ku siellä on se hyvä vetäjä ja arvannet kuka oli kuski:DD

  Olikin tosi ihana laulaa siellä, on se vaan mahtava harrastus, sain yleisöstä pariltakin henk.kohtaista kiitosta ja vetäjä oli huumormiehiä, että nauratti.
  Se paikka ja sen yleisö on todella fiksua. Matkakaan ei tunnu missään, vain 50 kilsaa.

  Näistä Sinunkin jutuista tulee sellainen hersyvän mukava olotila, joten toivon tällekin vuodelle rikasta mieltä ja muutenkin terveellistä, rauhallista, vilikasta, iloista ym.ym., mutta ei tasapaksuista vuotta.

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia Eko:) Tämä kuvaporina ei syntynyt ollenkaan niin helposti, kuten ensi alkuun olisi luulenut, syytä siihen olen miettinyt ja mietin yhä tuon hanttapulin näköisen olion myötä:) Sinä kuvaajana varmaan näet esimerkiksi tuon loppiastulikuvan puutteet, pelkällä kännykällähän se on otettukin kuten useimmat, mutta aivan tunnelman ja juonen vuoksi täräytin sen tuohon, vaikka parempikin piti jossakin olla.

  VastaaPoista
 5. Jes TT-darling, yksiökin muuntuu jopa kartanoksi kuin oikein yrittää ja mielikuvituksella sitä paikkailee:) Uudenvuoden konsertteja ei voita mikään ja miten kauniisti sen sanoitkaan:) tosin teevee mököttää tuolla sängynpäädyn alla edelleenkin ja pelkää kusisukassa niitä tarkistajia:)

  Vahtikoiran ja herrasmiesrengin puolesta lämpimät kiitokset, pitänee tässä miettiä mitä tuon tulevan kanssa nyt tekee?

  VastaaPoista
 6. Voi että, nyt olisin lähtenyt kyllä matkaan plätty, meinasin jo ringatakin. Jonkunsortin epeli voin olla, mutta kyllä Sinä minut vauhdissa päihität tullen mennen. Olikohan paljon porukkata Kalajoella? Tämä hiivatin tuppukylä oli todella hiljainen kun ystävälle harpoin loppiaskahville, kahvia en kyllä nähnytkään, taisi olla jotakin muuta märkää:) Edes tupakka-askia en saanut matkan varrelta kun ei mikään (eli se YKSI)soittoruokala edes ollut auki.. en kyllä itse ole oppinutkaan tätä tupakoinnin jaloa taitoa, mutta kun joku oli niitä vailla, niin lupasin tuoda.

  Tasapaksuvuosi on minulle aivan kauhistus, mieluummin tätä lievää karuselliä ja vuoristorataa edelleenkin kiitos:)

  VastaaPoista
 7. Loistava kuvaporin! Sanon minä, ja minähän sentään tajuan, että tämä tarina on laatutuote.
  Pidin erityisesti kuvien, siitä kursailemattomasta tunnelmasta. Valo pimeyteen! Kiitos mustis! Aika taiten kerroit aikajaksosta, sipaisit kotia ja mielikuvia, ajatuksia myös visiiteiltä:) Mutta tärkein viestini sinulle, huom, tärkein. Tinassa on lohikäärme! Ja lohikäärme tietää ja tuo onnea triplaten! Joten älä sure loppujen loppumista;)) Sinulle on luvassa tosipaljon hyvää. Kun tuo tina on sinulle valettu tänä vuonna, et pääse yli etkä ympäri, onnenkukkuloita!
  Nyt mustis käärii hihat kyynerpäitä myöten ja lähettää kustantajalle vähän syöttiä. Sinulla on hyvät mahdollisuudet vaikka mihin! Anna palaa. Pienet surinat korvissa voi olla vain eduksi;)
  Kiva kun kyökkipiikakin parani, ja kaikki voivat nyt hyvin. Myös koko lopun vuotta. Lohikäärme voi kantaa usiammankin vuoden, sillä on niin pitkä ja vahva selkä:)

  VastaaPoista
 8. Sinä se osaat Mustis! :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos Katris, tämä louhikäärme oli mielenkiintoinen efekti, mutta tämä katkesi liitoksesta:( mikä taas tietää vähän surkeaa juttua, mutta muuten tinani olivat kirkkaita, eikä tummia rosoja löytynyt hakemallakaan, vaikka vähän röpelöitä olivatkin.(Rahaa:)) Vanhalla pannukattilalla lämmitin kun ei ollut kauhaa:) Sinä osaat rohkaista silloin kun usko meinaa loppua kesken veisuun, kyökkipiian maha taitaa olla vähän mennyttä kalua, mutta eipä hutkita ennen kuin tutkitaan...

  VastaaPoista
 10. Välillä minulla on hyvin osaamaton olo Laali, kun katsoin yhtenä päivänä nuoruuteni tekstejä, niin kaikki näytti niin helpolta ja sujuvalta, eikä silloin ollut mitään tekstinkäsittelyjuttuja aivan toisin kuin nyt.. Melkein 15 - 20 vuotta olin kirjoittamatta muuta kuin runoja silloin tällöin.

  VastaaPoista
 11. Jatka samaa syssyyn, kyllä siitä ura aukenevi, tai sitten pöytälaatikko (nykyisin tietokoneen sisus) täyttyy.

  Oikein mahtavaa elämänmyönteistä kuin myös kirjallista lopppuvuotta Sinulle.

  VastaaPoista
 12. Kyllähän tämä läppäriparan sisus jo pursuaa kaikkea mahdollista valokuvista alkaen. Olen luvannut että niinsanottuja "runojani" vaimitänytovatkaan-sanoja, en tänne laita ja siinä pysyn. Oikein hyvää vuoden alkua Sinullekin Orvokki, toivottavasti kaikki omat remppasi ovat paremmalla mallilla ja asunto nyt ainakin oli. Toivomuksesi oli erittäin aiheellinen etenkin tuon elämänmyönteisyyden suhteen kun se tahtoo olla välillä vähän hakusessa. Mutta kevät tulee ja päivä paistaa kohta sydämeen, työ jatkuu toistaiseksi ja toista jo tähyilen, voisi olla osa-aikaakin.

  VastaaPoista
 13. Eihän kyökkipiiallekaan saa potkuja antaa tyehtosopimuksen mukaan, vaikka olis minkälainen sairaus iskenyt! :)

  Tontut kertoivat, että vahtikoira oli onnistunut näpistämään tapojensa mukaan makkaran...heh

  Uuden vuoden tinathan avaa pikkasen verhoa tulevaan ja varmasti laittavat myös mielikuvituksen laukkaamaan! Eikä Sinulla tuo ikä vielä voi painaa...?

  Kiva kertomus - aikaisemmat kommentoijat sanoivat mielipiteensä ja minullekaan ei enää tainnut laatusanoja jäädä käytettäväksi.;DDD

  Hyvää ja Onnellista Vuotta 2012!

  VastaaPoista
 14. Tämä koira tekee sen takuuvarmasti, Kerrankin ystävättären kanssa istuttiin nuotiolla ja hän haaveili makkara kädessään ja hupsistaheijakkaa kun joku ohijuostessaan haukkasi makkaran parempiin suihin.. no onneksi repusta löytyi vielä yksi hiillos. Kiitän, Gandalffia, mutta kyökkipiika on erotettu ei sille enää mtn voi, menkööt vaikka veneen alle pipoineen, sinnehän tuo hyvin passaaki:) Jos minua verrataan vaikka 35 vuotiaaseen, niin kyllä se ikä painaa eli ne pysy mun vauhdissa ollenkaan:)

  VastaaPoista
 15. Mukavaa luettavaa, porinaa ja kivoja kuvia.
  Kivaa tietoakin lisäksi, josta itsellä ei ole ollut tietoakaan, haamusunnuntait, heh...
  Hui, ei maailmaloppua, nyt se on taas KUULEMMA tulossa ens joulukuussa, hui!
  Kiva kun olit käynyt myös "minulla", on mukava lukea viestejä, aina erilaisia, erilaisilta ihmisiltä ♥
  Juups, ajattelin palailla kuitenkin blogimaailmaan, sitä on kuin kotonaan kuitenkin blogissaan.
  Leppeää tammikuuta!

  VastaaPoista
 16. Welcome to home seijastiina! Tätä maailman loppua juuri tarkoitinkin, josta tarinassani HUIJAUKSIA olikin samantyylin ilveilyä, joten pitää varmaan tarkentaa tuo ajankohta.. Eli juuri SE maailmanloppu on siirretty, kurjaa vai? Olen näköjään ihan vallattomalla tuulella, joten älä vain ymmärrä väärin ja kiitän vierailustasi:)

  VastaaPoista

TASSUNJÄLKI ja HAUKKUMINEN tähän, kiitos:)